Ο Γρηγόρης Λαμπράκης …οι Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης μέσα απ’ τον φακό του Μπερτς Τσακιριάν… και η «Ακροδεξιά προσπάθεια» παραποίησης της Ιστορίας…

0

Η συντονισμένη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας με την «εκδοχή» της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη ως «τροχαίου δυστυχήματος» που επιχειρείται από «ακροδεξιούς», κρυφο-ακροδεξιούς» και «Λωτοφάγους» μιας «Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς» , έχει φτάσει μέχρι τους Δήμους απ΄τους οποίους διέρχεται η «Πανελλήνια Πορεία Ειρήνης» με πρωτοπόρο τον αείμνηστο Βουλευτή που δολοφονήθηκε από τους «τρικυκλιστές με τα ρόπαλα» Κοτζαμάνη και Εμανουηλίδη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2018, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε θέμα που αφορούσε τη διοργάνωση 4ημερης εκδήλωσης – έκθεσης φωτογραφίας για τις «Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης των τελευταίων 60 ετών που έχουν περάσει από την Αγία Παρασκευή, αλλά και την εν μέρει αγορά φωτογραφικού υλικού από τον συμπολίτη μας, φωτορεπόρτερ Μπερτς Τσακιριάν.
Επιπλέον το εισηγητικό του θέματος περιελάμβανε, την για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, απόκτηση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του κ.Τσακιριάν, που αφορούν 80 φωτογραφίες από το 1960 όλων των Μαραθώνιων Ειρήνης, που πέρασαν από την κεντρική μας πλατεία.
Οι πρώτες αντιδράσεις από συμβούλους της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν από τον ανεξάρτητο σύμβουλο κ. Γιάννη Λογοθέτη που αρχικά πρότεινε τα χρήματα που θα δίνονταν για τις φωτογραφίες να δοθούν ως τρόφιμα στους συμμετέχοντες των Μαραθωνίων ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι θα απογίνουν οι φωτογραφίες εφόσον αγοραστούν.
Την ίδια αρνητική στάση κράτησε και ο κ. Διονύσης Λέκκας ρωτώντας ρητορικά στην αρχή αν ο ίδιος φωτογράφιζε πορείες τον τελευταίων ετών θα τις πουλούσε με πέντε έως 20 ευρώ την καθεμία ; ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «H ιστορία με τον Μπερτς έχει στοιχειώσει» …είτε το παίρνουμε όλο το αρχείο μία φορά ή μεμονωμένα θα πληρώνουμε περισσότερα».
«Καλύφθηκα από το σχόλιο» δήλωσε με τη σειρά της η ανεξάρτητη σύμβουλος κ. Ελισάβετ Πετσατώδη και στη συνέχεια ευθέως αμφισβήτησε το αρχείο του κ. Μπερτς συμπληρώνοντας τα εξής: «Αμφισβητώ το αρχείο του.. Δε θα ψηφίσω για φωτογραφίες που δεν έχω δει.. ούτε ξέρω πως θα τις αξιοποιήσει ο Δήμος..».
Από την πλευρά του ο κ. Τσιαμπάς διερωτήθηκε πως θα αξιοποιηθούν οι φωτογραφίες ενώ ο κ. Κώστας Χατζηανδρέου με έμμεσο τρόπο απάντησε στις δηλώσεις της κ. Πετσατώδη λέγοντας τα εξής: «Δεν θέλω να αμφισβητήσω το αρχείο του Μπερτς διότι είναι σπάνιες οι φωτογραφίες που έχει… γι’ αυτό που προβληματίζομαι είναι το ποσό που προϋπολογίσατε.. μήπως να το αλλάξουμε;».
Ως απάντηση στις ερωτήσεις και τις κριτικές ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Βλάχος δήλωσε ότι οι φωτογραφίες έχουν ιστορική αξία, ότι είναι πρωτότυπες από τη δεκαετία του ’60 κι ότι η αξιοποίησή τους θα συζητηθεί μετά την αγορά.
«Να το καταψηφίσετε» δήλωσε ο κ. Λογοθέτης απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας συμπληρώνοντας ότι φαίνεται να είναι «δουλειά του ποδαριού» κι οφείλει η διοίκηση να είναι πιο οργανωμένη και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κ. Μπερτς!

«Πυροσβεστική» απεδείχθη η τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Σπύρου Παπαγεωργίου που πήρε το λόγο και εξήγησε ότι οι φωτογραφίες είναι από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 κι ότι αποτελούν ιστορία της Αγίας Παρασκευής και κατ’ επέκταση της Ελλάδας καθώς απεικονίζονται προσωπικότητες όπως ο Λαμπράκης, ο Κατράκης και ο Θεοδωράκης να διαβαίνουν την πόλη μας.
«Αφορά τους αγώνες των λαών, αν αυτό το πιστεύουμε σ’ αυτή την αίθουσα» συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου συμπληρώνοντας τα εξής: «Προσωπικά είναι τιμή μου να έχουμε αυτές τις φωτογραφίες ως Δήμος και να δίνουν απαντήσεις στις τυχούσες γεννηθείσες απορίες των νεότερων γενεών».
«Τώρα που μιλήσατε ξέρουμε περί τίνος πρόκειται.. αλλά θέλουμε κατάλογο των φωτογραφιών» δήλωσε η κ. Πετσατώδη, ενώ ο κ. Λέκκας ζήτησε να αγοραστούν και τα αρνητικά. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Γιάννης Σιδέρης ζήτησε την απόσυρση του θέματος συμφωνώντας με την άποψη να εισαχθεί ξανά πιο οργανωμένα ενώ η ανεξάρτητη σύμβουλος κ. Μαρία Ρεμπούτσικα δήλωσε ότι αρχεία συνήθως δωρίζονται και δεν εμπίπτουν στη φιλοσοφία της αγοραπωλησίας.

Το θέμα τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία με τον πρόεδρο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με τη «διπλή ψήφο» καθώς από τη διοίκηση ο κ. Σιδέρης και η κ. Γκιόκα απείχαν, όπως και οι ανεξάρτητοι Χατζηανδρέου, Ρεμπούτσικα και Τσιαμπάς, ενώ οι υπόλοιποι παρόντες σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Απάντηση