Κουστουρίτσα: “Οι Κάννες απέρριψαν την ταινία μου γιατί στηρίζω τον Πούτιν !”

0

Μόσχα, Ρωσία

Ο σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, δύο φορές νικητής του «Χρυσού Φοίνικα» κατηγόρησε το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών για πολιτική προκατάληψη, ισχυριζόμενος ότι οι υπεύθυνοι δεν επέλεξαν να προβάλουν τη νέα του ταινία, «On the Milky Road» εξαιτίας της στήριξης του σκηνοθέτη προς τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Τώρα τελευταία, η πολιτική επεμβαίνει όλο και περισσότερο στον τρόπο που λειτουργεί το φεστιβάλ των Καννών», επεσήμανε ο σκηνοθέτης, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων και «Υποψιάζομαι ότι κάποιος έδωσε εντολή να μην γίνει δεκτή η ταινία μου (στις Κάννες)» καταγγέλλει ο σκηνοθέτης.
Ο σέρβος σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι υπέβαλε την ταινία του στις Κάννες με καθυστέρηση μίας ημέρας, ωστόσο είπε ότι δεν πιστεύει πως η αργοπορία αυτή επηρέασε την απόφαση, καθώς τέτοιοι παράγοντες δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν.
«Η ταινία κατατέθηκε, αλλά κανείς δεν την είδε» υποστήριξε ο σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν και μάλιστα, του έχει απαγορευτεί να εμφανιστεί ζωντανά για να δώσει συναυλία στην Ουκρανία, εξαιτίας της υποστήριξής του αυτής.
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα έχει κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα, την πρώτη φορά για την ταινεία του, «Ο Μπαμπάς λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές» το 1985 και την δεύτερη μία δεκαετία αργότερα για το «Underground».
Τελικά η ταινία «On the Milky Road» στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Κουστουρίτσα, μαζί με τη Μόνικα Μπελούτσι, αναμένεται τελικά να κάνει πρεμιέρα σε Φεστιβάλ στη ρωσική πόλη Ροστόβ-ον Ντον, τον Αύγουστο.