«Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ»

0

Από δελτίο Τύπου της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Πράσινες διαδρομές» που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη πληροφορηθήκαμε ότι την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) με τον εθνικό του συνεργάτη στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές Κοιν.Σ.Επ» πραγματοποίησαν για δεύτερη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ.Με σύνθημα «Πάρτε τις σκάλες αντί το ασανσέρ και γίνετε πιο υγιείς και χαρούμενοι» , η 13η Μαΐου, η «Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ» δείχνει πως με εύκολο τρόπο μπορούν οι πολυάσχολοι άνθρωποι να βάλουν την φυσική άσκηση στην καθημερινή ζωή τους. Βέβαια ο χαρακτηρισμός τέτοιων ημερών όπως η «ημέρα χωρίς ασανσέρ» δεν έχουν στόχο να πράττουμε αυτό που ως μήνυμα περνάνε μόνο για μία ημέρα αλλά το μήνυμα της μίας ημέρας να μετατραπεί σε συνήθεια της καθημερινότητας.
Αναλυτικότερα το 2015 πάνω από 300.000 Ευρωπαίοι πήραν τις σκάλες σε 60 πόλεις σε 21 χώρες με την συμμετοχή 162 φορέων και οργανώσεων συμμετέχοντας στην εκστρατεία της ISCA “NowWeMove” για την προώθηση του μαζικοί αθλητισμού, της φυσικής άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας.
Για το 2016, στην Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε 3 δημοτικά κτήρια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Σκύδρας, ο Δήμος Φαρσάλων, ο Δήμος Λειβαδιάς και ο Δήμος Κομοτηνής. Από την πλευρά μας ελπίζουμε και ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής να συμμετάσχει για το 2017 και να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα της άσκησης ως αντίβαρο σ’ αυτό της οκνηρίας.
Επίσης 12 ανελκυστήρες παρέμειναν κλειστοί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας, στην σχολή Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, στην σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών και στην σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και επίσης στα κτίρια των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό προσκάλεσε οργανισμούς και ιδιώτες να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία κλείνοντας εθελοντικά μερικούς από τους ανελκυστήρες στις εγκαταστάσεις τους.
Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ έχει στόχο να εστιάσει την προσοχή του κοινού στην σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευεξία του και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους.
«Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε μια πληθώρα τεχνολογικών επιτευγμάτων που μας γλυτώνουν πολύ χρόνο και προσπάθεια. Ωστόσο, έχουν οδηγήσει το ανθρώπινο σώμα στην ακινησία με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται και να μην λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Ως άνθρωποι γεννιόμαστε για να κινούμαστε, και χρειαζόμαστε πιο συχνή σωματική δραστηριότητα» δήλωσε ο Εθνικός Συντονιστής της εκστρατείας «NowWeMove» στην Ελλάδα, Γιώργος Φαρφαράς.