«Ταφόπλακα» στην Αγ. Ιωάννου και «Όλα τα λεφτά» στον εργολάβο αποφάσισε ο Βασίλη Ζορμπάς

0
stathopoulos 2010

 

Όπως συνήθως συμβαίνει με τα επίμαχα θέματα έτσι και η έγκριση του «Πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου της Αγ. Ιωάννου» ήρθε στη συνεδρίαση τηςP1020614 28ης Ιουλίου 2011 με την φρούδα ελπίδα των διοικούντων ότι η αντιπολίτευση και ο Τύπος θα βρίσκονταν σε… διακοπές. 

Δυστυχώς γι’ αυτούς σε διακοπές ήταν μόνο ο κ. Γιαννακόπουλος εκτός και αν η απουσία του τ. δημάρχου και των υπολοίπων μελών της παράταξής του, πλην του ανεξάρτητου πλέον κ. Γιάννη Γουργούλη, ήταν ενδεχομένως σκόπιμη αφού ουδείς λόγος συνέτρεχε για τους «Μαζί», να υπερψηφίσουν μια απόφαση από την οποία εκείνοι κανένα «Κέρδος» δεν είχαν, ούτε θα ήθελαν να στηρίξουν μια υπόθεση που αφορούσε μόνον τον κ. Ζορμπά και την παράταξή του διακινδυνεύοντας να βρεθούν κατηγορούμενοι στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Κουβόπουλος θελήσει όπως δήλωσε να προσφύγει κατά της συγκεκριμένης «Παραλαβής του έργου» στα αστικά και ποινικά δικαστήρια. 

Στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων, προβλεπόταν η εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος να γίνει από την «Τεχνική Υπηρεσία» του Δήμου αλλά αυτό στο «Δρόμο άλλαξε» και στην πράξη το εισηγήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς. Στην ουσία δηλαδή, στον κ. Τσιαμπά, ανατέθηκε από το δήμαρχο μια «Ειδική αποστολή», αυτ’η της εισήγησης ενός θέματος την οποία αν ο κ. Ζορμπάς την άκουγε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητούσε το δημόσιο λιθοβολισμό του εισηγητή… 

Αμέσως λοιπόν μετά την «Εισήγηση» του κ. Τσιαμπά ξεκίνησε η διαδικασία των ερωτήσεων όπου ο κ. Σταθόπουλος ρώτησε αν ο εισηγητής εγγυάται ότι περιγράφει το πρωτόκολλο που η επιτροπή είχε υπογράψει σε ότι αφορά τα μεγέθη και την ποιότητα των υλικών που έχουν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο έργο. Ο κ. Φώτης Αλεξόπουλος ρώτησε γιατί λήφθηκε υπ’ όψιν η γνωμάτευση του Πολυτεχνείου αναφορικά με το υλικό «Ινιμβρίτης» και όχι του Ι.Γ.Μ.Ε.

Ο κ. Γιάννης Γουργούλης «Τοποθετήθηκε» λέγοντας ότι εφόσον σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής είχαν τηρηθεί κατά γράμμα οι προδιαγραφές του έργου, αυτό σήμαινε ότι οι προεκλογικοί ισχυρισμοί του δήμαρχου για δήθεν «Κινέζικα» και «Καρκινογόνα» υλικά, δεν ήταν παρά ένα «Πυροτέχνημα» που στόχευε στο να σταματήσει το έργο, να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην πόλη τα οποία τελικά έστρεψαν την κοινή γνώμη κατά του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου και κατέληξε μεμφόμενος το δήμαρχο ότι δεν είχε το δικαίωμα να καταστρέφει την πόλη μόνο και μόνο για να καταλάβει την εξουσία…

Αντιδρώντας ο κ. Ζορμπάς ισχυρίστηκε ότι το έργο σταμάτησε επειδή δεν πλήρωνε ο Δήμος τον εργολάβο, ο οποίος έκανε οχλήσεις, είχε καταθέσει ΑΠΕ που δεν πληρώθηκε, δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση(sic) και γι αυτό σταμάτησε το έργο!

Στις ερωτήσεις τώρα των κ. Σταθόπουλου και Αλεξόπουλου απάντησε η νέα διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, η κ. Τσαχπίνογλου.  

Εμείς ως εφημερίδα, επειδή θεωρούμε ότι την ευθύνη όλων όσων γίνονται ή παραλείπονται να γίνουν από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δήμου την φέρει ακεραία η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, δεν θα σας αναφέρουμε αυτά που είπε η κ. Τσαχπίνογλου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για τους ίδιους λόγους που δεν αναφέραμε αυτά που είχε πει ως επιβλέπουσα μηχανικός για τα όσα «Είχαν γίνει» στο «Διπλανό» του παλαιού Δημαρχείου «Κτήριο» και τα οποία  – εντελώς τυχαία – είχε καταγγείλει ο Βασίλης Ζορμπάς, ( αν βεβαίως το θυμάται ακόμα…), όπως επίσης δεν είχαμε αναφέρει και τα όσα είχε πει για το έργο της αναπλάσεως της Αγ. Ιωάννου από την πλατεία του Αη Γιάννη μέχρι το Κολλέγιο, στο οποίο και πάλι ήταν επιβλέπουσα μηχανικός, αναφορικά με την «Υψομετρική διαφορά» του οδοστρώματος με τους συλεκτήρες των υδάτων της βροχής… 

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε γύρω από το ερώτημα του κ. Αλεξόπουλου, δηλαδή γιατί λήφθηκε υπόψιν η άποψη του Πολυτεχνείου και όχι του ΙΓΜΕ,  όπου ακούστηκαν από πλευράς διοίκησης και τεχνικής υπηρεσίας απίστευτες τοποθετήσεις… με το δήμαρχο να βάζει «Το κερασάκι στην τούρτα» λέγοντας ότι το ΙΓΜΕ είναι ένα «Τίποτα» γι’ αυτό και το κλείνουν!

Μετά από όλα αυτά τα ευτράπελα που δεν τιμούν τους επιστήμονες και το έργο των Ιδρυμάτων… ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων. 

Πρώτος μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη για την Αγ. Παρασκευή» κ. Γιάννης Σταθόπουλος ο οποίος είπε ότι υπάρχουν δύο «Τρόποι» για να μιλήσει κανείς για την Αγ. Ιωάννου. Ο πρώτος «Τρόπος», είπε ο κ. Σταθόπουλος, αφορά το αυστηρό πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου στο οποίο τόσο εκείνος όσο και μέλη της παράταξής του είχαν επισημάνει πολλά και σημαντικά προβλήματα και κακοτεχνίες του εργολάβου ενώ σοβαρές ενστάσεις υπήρχαν και για το θέμα του υλικού το οποίο χρησιμοποιήθηκε, που κατ’ άλλους ήταν πανάκριβος ιγνιμβρίτης αρίστης ποιότητος και κατ’ άλλους πάμφθηνο κινέζικο προϊόν.

stathopoulos 2010Ο δεύτερος «Τρόπος» είχε να κάνει είπε ο κ. Σταθόπουλος με το συνολικό «Τρόπο» που εκτελέστηκε αυτό και που είχε σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων, τις αλλαγές από άνοδο σε κάθοδο και διπλή κατεύθυνση αλλά και τη συνολική διαχείρισή του. 

«Εμείς κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος, θα κάνουμε αυτό που θα έκανε αν βρισκόταν σ’ αυτά τα έδρανα ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, δηλαδή θα καταγγείλουμε το υλικό και θα καταψηφίσουμε την παραλαβή». 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Ανδρέας Γκιζιώτης ο οποίος με το ιδιαίτερο χιούμορ που τον διακρίνει είπε ότι το συγκεκριμένο «Σίριαλ» βρίσκεται στο όγδοο ή δέκατο επεισόδιο του, αφού δεν θυμόταν ακριβώς πια… αλλά έλειπε ο βασικός «Πρωταγωνιστής», ο κ. Γιαννακόπουλος. Ο κ. Γκιζιώτης διευκρίνησε ότι δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τις μετρήσεις που έκανε η επιτροπή ούτε τα στοιχεία που κατέθεσε η επιτροπή αλλά «Πέταξε το γάντι» προς όλους ρωτώντας αν υπήρχε έστω κι ένας δημοτικός σύμβουλος ή υπάλληλος του Δήμου στην αίθουσα που να ήταν απόλυτα βέβαιος ότι το πέτρωμα που τοποθετήθηκε ήταν αυτό που έπρεπε να είχε τοποθετηθεί και στην τιμή που θα έπρεπε. 

Σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είπε ότι πράγματι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στο να μην γίνει ένα έργο για προεκλογικούς λόγους αλλά παράλληλα υπάρχουν και «άλλες» οι οποίες επενδύουν στο να γίνει ένα έργο όχι για το «Καλό της πόλης» αλλά για να ξαναβγούν δήμαρχοι με αποτέλεσμα οι αγιοπαρασκευιώτες να μην έχουν δει να γίνεται ένα έργο που να αξίζει για την πόλη τους. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγ. Παρασκευή – Νέα Εποχή» κ. Κωσταντίνος Κουβόπουλος πριν ξεκινήσει την τοποθέτησή του μέμφθηκε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Βουτσινά, ο οποίος για μια ακόμη φορά είχε συμπεριφερθεί όχι ως πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων αλλά ως «Εγκάθετο όργανο» της παράταξης που διοικεί το Δήμο και τον είχε ειρωνευθεί λέγοντάς του ότι ψάχνει να βρει το «Φύλο των Αγγέλων»! Ο κ. Κουβόπουλος συγκεκριμένα είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Βουτσινά ότι «Αυτό που έψαχνε» ήταν να βρει το «Φύλο των Αρχαγγέλων της Κάθαρσης»… 

«Είναι σίγουρο, είπε ο κ. Κουβόπουλος, ότι εγώ ήμουν αυτός που σταμάτησε το έργο της Αγ. Ιωάννου κι όχι βεβαίως για να βλάψω την πόλη στηνkouvopoulos 01 οποία γεννήθηκα κι εσείς ήρθατε μετά να κατοικήσετε. Και ρωτώ εσάς όλους που προεκλογικά εμφανιζόσασταν ως «Αρχάγγελοι της Κάθαρσης», ποιος είμαι; Ποιος είμαι εγώ που έχω τη δύναμη να σταματήσω ένα νόμιμο δημόσιο έργο; μήπως είμαι ο Γεδεών που σταμάτησε τον Ήλιο να γυρίζει; Όχι βέβαια, το έργο σταμάτησε γιατί ήταν εντελώς παράνομο! Εσείς απόψε μιλάτε για επιμετρήσεις και για τον ιγνιμβρίτη, αν είναι Λέσβου ή Κίνας και σκοπίμως κλείνετε τα μάτια στις μεγάλες παρανομίες στις οποίες είχαν προχωρήσει οι Γιαννακόπουλος – Κρητικίδης. 

Κλείνετε επίτηδες τα μάτια και τα αυτιά σας στο γεγονός ότι ένα έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί εάν δεν έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση και στο συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε μια «Μαϊμού χρηματοδότηση» 3.500.000 ευρώ από τον κ. Σουφλιά. 

Κλείνετε σκοπίμως κι από ιδιοτέλεια τα αυτιά και τα μάτια σας προς το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε υπογράφτηκε σύμβαση με το Δήμο Αγ. Παρασκευής. Κλείνετε σκοπίμως κι από ιδιοτέλεια τα αυτιά και τα μάτια σας στην τελική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου το οποίο αναγνωρίζει μεν ότι ο δήμαρχος πλανήθηκε από κάποιους «Κακούς» υπαλλήλους του Δήμου… αλλά ότι η «Πράξη» δεν πρέπει να ανακληθεί ως προς την κρίση της μη νομιμότητας της δαπάνης. Κι αυτή η πράξη των 165.619,05 ευρώ αφορά εργασίες που βεβαιώθηκαν ότι δεν έγιναν κι έρχεστε τώρα εσείς που κατηγορούσατε τον κ. Γιαννακόπουλο για όλα αυτά να ψηφίσετε το να δοθούν τα χρήματα αυτά στον εργολάβο!

Έρχεται λοιπόν απόψε ο Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος δεν ψηφίζει για να έχει την ευθύνη της ψήφο του και προτείνει σε εμάς να παραλάβουμε ένα έργο που είναι παράνομο αλλά και έχει σταματήσει ως παράνομο. 

Ζητά ο κ. Ζορμπάς, ούτε λίγο ούτε πολύ από τους συμπολίτες του να πληρώσουν ένα μαϊμουδένιο, κινέζικο προϊόν που στοιχίζει επτά ευρώ το τετραγωνικό, ως «αρίστης ποιότητας γρανίτη» που στοιχίζει 53 ευρώ το τετραγωνικό…και ζητά από όλους μας να πληρώσουμε 1.900.000 ευρώ στον εργολάβο όταν το όλο έργο θα στοίχιζε 2.400.000 ευρώ!! και θέλει σ’ αυτό το «Κακούργημα» εμείς να το συνυπογράψουμε».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Γουργούλη ο οποίος είπε ότι κατά την άποψή του η Αγ. Ιωάννου ήταν ένα πολιτικό θέμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθόρισε και το αποτέλεσμα της τελευταίας προεκλογικής αναμέτρησης.  «Το έργο σταμάτησε, είπε ο κ. Γουργούλης, μετά από καταγγελίες και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Ζορμπάς επικεφαλής της Α.Κ.Ε.Π τότε, είχε καταγγείλει «Καρκινογόνα» πετρώματα και «Πετρώματα αντίθετα από αυτά που αναγράφονταν στην μελέτη» με αποτέλεσμα να σταματήσει ο τοπικός επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου λόγω αυτών των καταγγελιών την πληρωμή του πρώτου εντάλματος και να επακολουθήσουν όσα επακολούθησαν…

Τώρα δήμαρχε, συνέχισε ο κ. Γουργούλης παραλαμβάνεις αυτό το έργο επειδή φιλοδοξείς να το ξαναφτιάξεις, αλλά απατάσαι ότι μπορείς να το κάνεις διότι όπως και ο κ. Γιαννακόπουλος έτσι κι εσύ στην πραγματικότητα δεν διαθέτεις πίστωση για να το κάνεις. «Εικονική πίστωση» μπορεί να έχεις, πραγματική δεν έχεις γιατί όταν σήμερα δεν έχεις να δώσεις ούτε 15.000 ευρώ για την ενίσχυση ενός αθλητικού σωματείου με τι λεφτά θα ξαναφτιάξεις της Αγ. Ιωάννου;». 

vlaxos 2010Από την πλευρά της «Νίκης για την Αγ. Παρασκευή» ο κ. Γεράσιμος Βλάχος είπε ότι: «Εάν δεν ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος από το 1998 θα έπρεπε όπως οι συμπολίτες μας που μας ακούν σ’ αυτήν την αίθουσα να χω κι εγώ τρελαθεί γιατί βλέπω τον κ. Ζορμπά να φέρεται και να λέει, αυτά που πριν από ένα χρόνο έλεγε ο κ. Γιαννακόπουλος όταν ήταν δήμαρχος και τον κ. Κουβόπουλο να λέει αυτά ακριβώς που πριν από ένα χρόνο έλεγε ο κ. Ζορμπάς όταν ήταν στην αντιπολίτευση!   

Δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτά που ακούω σήμερα, συνέχισε ο κ. Βλάχος, γιατί αλλάζουμε πουκάμισα, αλλάζουμε σακάκια, αλλάζουμε παντελόνια αλλά δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα χρόνο να αλλάξουμε μια πολιτική θέση και να περάσουμε στην εκ δια μέτρου αντίθετή της κι αυτό το γεγονός να το ονομάζουμε «Πολιτική»!!

Είναι λάθος, συνέχισε ο κ. Βλάχος, δήμαρχε κι εσείς της διοίκησης η λογική «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» κι ότι πρέπει πάση θυσία να τελειώσετε την Αγ. Ιωάννου για να πετύχετε μια πιθανή επανεκλογή σας. 

Αυτό που πάτε να ψηφίσετε σήμερα αποτελεί λογική «Γιαννακόπουλου» αλλά ουσιαστικά με τον τρόπο που πάτε να τελειώσετε το έργο δεν θα τα καταφέρετε γιατί ο δρόμος αυτός για να γίνει διπλής κατεύθυνσης θέλει ελάχιστο πλάτος 6,5 μέτρα και κανένας από τη δεξιά πλευρά δεν θα σας αφήσει να πάρετε τα μέτρα αυτά, άρα ουσιαστικά παρόλο που θέλετε να την τελειώσετε, και σας δηλώνω ειλικρινά ότι κι εμείς το θέλουμε, όχι μόνο δεν θα το τελειώσετε αλλά ούτε καν θα το αρχίσετε. 

Το λάθος σας ως διοίκηση έγινε το Γενάρη όταν προχωρήσατε στη λύση της σύμβασης και τώρα προσπαθείτε να πάτε στην τυπικότητα της προσωρινής παραλαβής ενός έργου για να το παραλάβετε ουσιαστικά μετά τη λήξη του 15μήνου. 

Όμως, με τις κινήσεις σας αυτές το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απαξιώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο στα μάτια του λαού της Αγ. Παρασκευής και μην σας φανεί παράξενο αν στο επόμενο διάστημα υποστούμε όλοι μας αυτό που υφίστανται και οι Βουλευτές του Κοινοβουλίου που δεν μπορούν να βγουν από την πόρτα τους επειδή τους κυνηγούν οι συμπολίτες τους». 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ κ. Μάκης Χάρχαρος ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ειλικρινά λυπάμαι γιατί ενώ από τα έδρανα αυτού τουHARHAROS συμβουλίου εγώ και ο κ. Ζορμπάς μεμφόμεθα τον κ. Γιαννακόπουλο για τις ενέργειές του στην Αγ. Ιωάννου με αυτά που λέει σήμερα ο δήμαρχος θα πρέπει το λιγότερο να του ζητήσει συγνώμη για τα όσα του έλεγε τότε… πράγμα που βεβαίως δεν πρόκειται να κάνω εγώ ποτέ!

Σε ότι αφορά το ΙΓΜΕ με απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους είναι το πλέον πιστοποιημένο και αρμόδιο όργανο για τα δημόσια έργα και σας θυμίζω κ. Ζορμπά αυτά που σας είπε η ξαδέλφη σας η Βούλα, την οποία φέρατε στο Δήμο μας, τότε όταν καθόμασταν δίπλα δίπλα, για τον «Λιθαρικό τόφο» και τις «Απαράδεκτες τιμές»… και σας ρωτώ, σήμερα όλα αυτά που λέγαμε τότε γιατί δεν ισχύουν;

Τότε λέγαμε στον κ. Γιαννακόπουλο ότι επρόκειτο για «Κομπίνα» και δυστυχώς σήμερα για «Κομπίνα» μιλάω μόνο εγώ κι όχι εσείς και δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει αλλάξει… 

Το ζητούμενο για εμάς τους επαγγελματίες είναι ότι εμείς πληρώσαμε όλο το κόστος, εμείς φάγαμε τις λάσπες, εμείς φάγαμε την ταλαιπωρία, σε εμάς μειώθηκε ο τζίρος κι έρχεστε εσείς σήμερα κι αντί να μας απαλλάξετε από τις 165.000 ευρώ που ήταν υπερβάσεις και τον κατηγορούσαμε και τις παραλαμβάνετε!  Τι παραλαμβάνετε κ. Ζορμπά; Τις λόγχες που κατηγορούσατε; Το «Μαϊμού» υλικό που τοποθετήθηκε; Τους βυθιζόμενους κάδους που έφυγαν και «πέταξαν»; 

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και τότε αλλά και τώρα ως επαγγελματίες άμεσα θιγόμενοι θέλαμε να τελειώσει πάση θυσία αυτό το έργο αλλά δεν ανεχθήκαμε τις ενέργειες του κ. Γιαννακόπουλου και το ίδιο θα κάνουμε και σ’ εσάς γιατί μας αναγκάζετε να είμαστε απέναντί σας και να κλείσουμε τους δρόμους». 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση