Αγ. Ιωάννου: Νέες Μελέτες… νέες εργολαβίες… και άφεση αμαρτιών σε εργολάβο – Γιαννακόπουλο

0
zorbas dim simvoulio

 

Το θέμα εισηγήθηκε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μπερνικόλας ο οποίος είπε πως η συγκεκριμένη έγκριση είναι τυπική, ενημέρωσε το σώμα ότι το έργο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και στο ποσό αυτό των 1.900.000, παρότι έχει «Λυθεί» το έργο από πλευράς Δήμου, συμπεριλαμβάνονται διάφορες άλλες «Απαιτήσεις» με τον ανάδοχο του έργου να ζητά «Διαφυγόντα κέρδη», «Ασφάλιστρα», προμήθειες εγγυητικών επιστολών και άλλα. Επίσης ο κ. Μπερνικόλας ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους πως με την οριστική παραλαβή θα φανεί το «Τι» έχει κάνει. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Ζορμπάς ο οποίος είπε πως για να ξεμπερδέψει με την «Κληρονομιά» που του άφησε ο τ. δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες μία μία, όπως το 3ο ΑΠΕ, το οποίο δεν έχει «Κάτι το μεμπτό» αλλά ούτε κι επιβαρύνει το Δήμο. 

zorbas dim simvoulioΟ κ. Ζορμπάς συνέχισε λέγοντας πως τέτοια θέματα σαν την Αγ. Ιωάννου καταλήγουν στα δικαστήρια με αιτία τις ανεκπλήρωτες απαιτήσεις των εργολάβων  κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θέλει για να μην ταλαιπωρηθούν περισσότερο οι κάτοικοι στην Αγ. Ιωάννου. 

«Το πρόβλημα στην Αγ. Ιωάννου δεν είναι ούτε τεχνικό, ούτε οικονομικό αλλά νομικό» τόνισε ο κ. Ζορμπάς εξηγώντας στο σώμα πως η Νομική υπηρεσία του Δήμου δεν έχει τη δυνατότητα και την εξειδίκευση να το χειριστεί αλλά ούτε η Τεχνική Υπηρεσία και γι’ αυτό το λόγο κάλεσε μία νομικό, χωρίς οικονομική απολαβή, να κατευθύνει την Τεχνική Υπηρεσία για το πώς θα το διαχειριστεί ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος και οδηγηθεί στα δικαστήρια, γιατί η νομική υποστήριξη του συγκεκριμένου εργολάβου που είχε αναλάβει το έργο είναι πάρα πολύ καλή.   

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι μ’ αυτή την απόφαση την Αγ. Ιωάννου θα την πληρώσουν οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της συγκεκριμένης οδού και στο μέλλον οι κάτοικοι θα μαζευτούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και θα φωνάζουν. 

Από την παράταξη της «Νίκης» ο κ. Βλάχος κατήγγειλε τον δήμαρχο ότι δίνει συγχωροχάρτι στον κ. Γιαννακόπουλο, ότι ο ίδιος είχε πει πως δεν θα ψηφίζει θέματα που αφορούν ΑΠΕ αν δεν έχει ελέγχει κάθε βίδα του αντίστοιχου έργου, προτρέποντας τον να ελέγξει τις «Βίδες» στην Αγ. Ιωάννου και τον ρώτησε αν γνωρίζει, παρότι έχει «Λυθεί», δηλαδή τελειώσει, η σύμβαση με τον εργολάβο ότι στο συγκεκριμένο θέμα που εισηγείται υπάρχει κονδύλι με την ονομασία «Περαιτέρω λείανση πλακών» αναρωτώμενος ποιες πλάκες θα λειανθούν αφού οι εργασίες έχουν σταματήσει προ πολλού. 

Στη συνέχεια ο κ. Βλάχος έστρεψε τα πυρά του προς τον κ. Γιαννακόπουλο λέγοντας πως μιλάει στο σώμα σαν αυτό να έχει πάθει «Λήθη» και να μην θυμάται τις αστοχίες της προηγούμενης διοίκησης αλλά και την προσωπική ευθύνη του ίδιου για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

«Το θέμα της Αγ. Ιωάννου είναι καθαρά πολιτικό κι όχι νομικό κ. Ζορμπά» τόνισε ο κ. Βλάχος και έριξε ευθύνες προς τον δήμαρχο για το γεγονός ότι δύο μέρες πριν την καταλυτική προθεσμία πάρθηκε η απόφαση για διάλυση του έργου όταν είχαν τον χρόνο να το φέρουν σε συζήτηση αρκετές εβδομάδες πριν. 

Κατά την άποψη του κ. Βλάχου είναι αποτέλεσμα της διοίκησης που μετατρέπει σε νομικό ζήτημα το πρόβλημα στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης κι αυτό γιατί ήταν φυσικό επακόλουθο όταν πραγματοποιήθηκε η «Λύση» της σύμβασης και πρόσθεσε πως η διοίκηση του κ. Ζορμπά κατευθύνεται προς την λογική της συγκάλυψης όλης αυτής της διαδικασίας με μέσο την έγκριση του 3ου ΑΠΕ γεγονός που δηλώνει πολιτική ταύτιση με την προηγούμενη διοίκηση. 

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Βλάχος δήλωσε πως και να πάει τα χρήματα που ζητά ο εργολάβος οι απαιτήσεις του θα συνεχιστούν κι αναρωτήθηκε πως σε περίπτωση που οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι ο εργολάβος πήρε περισσότερα χρήματα απ’ όσα δικαιούταν με ποιο τρόπο ο Δήμος θα τα πάρει πίσω. 
giziotis 001

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Γκιζιώτης επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν να χρειαζόμαστε ως Δήμος κι άλλο νομικό σύμβουλο και η Νομική Υπηρεσία να μην μπορεί να στηρίξει με σαφήνεια και να διαβεβαιώσει τον ασφαλή τρόπο με τον οποίο να χειριστούμε το ζήτημα. Αντιθέτως πρόσθεσε ο κ. Γκιζιώτης η νομική υποστήριξη του εργολάβου είναι τόσο δυνατή που αποδεικνύει τη φήμη ότι «Οι Δήμοι πάντα χάνουν…» και αναρωτήθηκε που θα πάει αυτή η κατάσταση αν και στο τέλος ούτε η Τεχνική Υπηρεσία θα μπορεί να «Στηριχθεί στα πόδια» της.

Ο ανεξάρτητος επικεφαλής παράταξης κ. Κουβόπουλος διαπίστωσε την πλήρη απαξίωση της Νομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας από τις δηλώσεις του δημάρχου και δήλωσε προς το σώμα πως αυτά που εισηγείται ο κ. Ζορμπάς ο πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου τα έχει χαρακτηρίσει παράνομα. 

Στρεφόμενος προς τον κ. Γιανακόπουλο ο κ. Κουβόπουλος αναφέρθηκε στο ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει δημόσιο έργο με ψεύτικες καταγγελίες κι αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι τελικά  από την απόφαση του τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου που παρατήρησε κι έκρινε παράνομες κάποιες ενέργειες.

«Ο κ. Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι πλανήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου» συνέχισε ο κ. Κουβόπουλος και εξήγησε ότι για αυτό και στο τέλος το ελεγκτικό συνέδριο έβγαλε απόφαση περί «Συγγνωστής πλάνης» αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ανακληθούν οι προηγούμενες αποφάσεις ως προς την κρίση της νομιμότητας της δαπάνης πλην όμως επειδή υπάρχει η «Συγγνωστή πλάνη» να πληρωθεί ο εργολάβος για τις μέχρι τώρα εργασίες του.  

Ο κ. Κουβόπουλος στη συνέχεια επεσήμανε στο σώμα ότι με τη θετική τους ψήφο αποδέχονται ως νόμιμα όλες τις παράνομες ενέργειες που αναφέρει το ελεγκτικό συνέδριο και δεν μπορεί να καταλάβει τα «Γιατί», εκείνα τα οποία μετέτρεψαν δηλαδή τον κ. Ζορμπά από «Πολέμιο» σε «Συμπαραστάτη» των ενεργειών του κ. Γιαννακόπουλου.

«Το ελεγκτικό συνέδριο δεν ελέγχει μετά από καταγγελίες, αλλά αυταπαγγέλτως τα εντάλματα πληρωμής…» είπε ξεκινώντας το λόγο του ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ που πήρε το λόγο ως ειδικός αγορητής από την πλευρά της παράταξης του κ. Σταθόπουλου. Ο κ. Παπαμιχαήλ δήλωσε πως τα προβλήματα ξεκίνησαν με την ψήφιση του 1ου Α.Π.Ε το οποίο περιείχε τέσσερις παρανομίες και «Φυσικά απορρίφθηκε…» όπως τόνισε και επεσήμανε πως αυτό το γεγονός ήταν κι ένας από τους λόγους της διαγραφής του από την παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου. 

Gourgoulis kaloΣτη συνέχεια το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γουργούλης ο οποίος κι αυτός χαρακτήρισε το θέμα της Αγ. Ιωάννου πολιτικό κι ότι ο ίδιος ως αντιδήμαρχος οικονομικών μόνο μία φορά είχε παραβρεθεί σε σύσκεψη για το συγκεκριμένο έργο όπου και δήλωσε πως αυτό δεν είχε χρηματοδότηση. Ο κ. Γοργούλης παρατήρησε επίσης κι αυτός την αλλαγή στάσης του δημάρχου που προεκλογικά ήταν υπέρμαχος των απόψεων του κ. Κουβόπουλου και του κ. Παπαμιχαήλ ενώ τώρα δεν είναι και δήλωσε πως: «Από πνευμονολόγος έχετε γίνει πολιτικός μηχανικός κ. Ζορμπά αρχιτέκτονας, ειδικός στις τεχνικές προδιαγραφές, συγκοινωνιολόγος, ειδικός στα πειράματα και τα ρεδιενεργά και με τη σημερινή σας στάση μας γεννάται ερωτήματα..» και συνέχισε λέγοντας πως με την εισήγησή του προτείνει να πληρώσουν οι Αγιοπαρασκευϊώτες και οι «Παρώδιοι» της Αγ. Ιωάννου 1.900.000 ευρώ όταν το κόστος για όλο το έργο είναι 2.400.000 ευρώ κι έκλεισε δηλώνοντας : «Η αλήθεια είναι ότι διαλύσατε την εργολαβία και δεν έχετε χρηματοδότηση για να το κάνετε…φοβάμαι ότι δίνεται στον εργολάβο τα χρήματα και θα προσπαθήσετε μαζί του με κάθε τρόπο να το συνεχίσει ο ίδιος…»

Από την παράταξη των «Μαζί» ο κ. Κρητικίδης υποστήριξε την νομιμότητα του έργου κι ότι οι «Κακοί επίτροποι» οι «Σκοτεινές δυνάμεις» και οι «Εχθροί της πόλης» το σταμάτησαν και συνέχισε κρίνοντας ότι έχει επάρκεια και η Νομική και η Τεχνική Υπηρεσία και δεν χρειάζεται ο δήμαρχος «Ειδικούς συμβούλους». Ο κ. Κρητικίδης στο τέλος χαρακτήρισε «Αδιέξοδη Λύση» το ότι η παράταξη του κ. Ζορμπά οραματίζετε διπλό το δρόμο στην Αγ. Ιωάννου.

Από τη διοίκηση του Δήμου ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Παναγόπουλος υπενθύμισε στον κ. Σταθόπουλο και κ. Γκιζιώτη ότι την προηγούμενη τετραετία είχαν υποστηρίξει το έργο της Αγ. Ιωάννου με τις θετικές τους ψήφους. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καζάκος είπε ότι το έργο της Αγ. Ιωάννου ξεκίνησε με μία «Υπόσχεση» του κ. Σουφλιά και στη συνέχεια επτά φορές παραπλανήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ότι αφορά την χρηματοδότησή του, ότι για πρώτη φορά υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανιδιοτελώς προσφέρουν στην πόλη και δεν συμμετέχουν σε πέντε και έξι διοικητικά συμβούλια για να μαζεύουν 6.000 – 7000 ευρώ το μήνα μισθό κι ότι στη θητεία τους θα ξεκινήσει το Δημαρχείο, θα τελειώσει η Αγ. Ιωάννου όπως και το κολυμβητήριο. 

Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τσιαμπάς υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Δημοτικής Αρχής λέγοντας πως δεν υπήρχε ολιγωρία από πλευράς Δήμου ως προς τη διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο κι ότι ο τελευταίος είχε προγραμματίσει προ πολλού τις κινήσεις του εκμεταλλευόμενος τις άστοχες ενέργειες τότε του Δήμου.       

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση