Γιώργος Οικονόμου: «Ο Δήμαρχος προσπαθεί να καταργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να μετατρέψει την αίθουσα σε Χαμαιτυπείο»!

0
Γιώργος Οικονόμου
Γιώργος Οικονόμου

Δεν γνωρίζω πόσοι από σας έχουν διαβάσει ή έχουν δει στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» ή το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», αλλά μια παρόμοια «ιστορία» διαδραματίστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού μας συμβουλίου 21 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Αιτία; Το ψήφισμα – αίτημα συμβασιούχων εργαζομένων στον Δήμο, που ανήκαν στα γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ των 490 ευρώ και το οποίο ζητούσε στην ουσία από το Δημοτικό μας συμβούλιο «Συμπαράσταση και Ελπίδα».

Ήδη οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, είχαν γνωρίσει την «ελληνική πραγματικότητα», δηλαδή μία εργαζόμενη από τους 180 του προγράμματος, που είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη με συνήγορο δικηγόρο του δήμου μας, είχε πάρει παράταση της εργασίας της κατά τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους των οποίων το ίδιο αίτημα είχε απορριφθεί από άλλο δικαστήριο!

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι περισσότεροι εγκατέλειψαν κάθε άλλη ενέργεια και παρέμειναν 18 οι οποίοι συνεχίζουν να ζητούν να δικαιωθούν αφού αποδεδειγμένα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου μας.

Στη συζήτηση του θέματος, τους εργαζόμενους εκπροσώπησε η Αθηνά Λιαμπίκου, η οποία εξήγησε το ιστορικό της υπόθεσης… διάβασε το ψήφισμα… αποσαφήνισε ότι όλοι γνώριζαν το «καθεστώς» που διέπει τα συγκεκριμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ… κι εξήγησε ότι δεν ζητούσαν ελεημοσύνη, αλλά συμπαράσταση και βοήθεια να «σπρωχτεί» λίγο ο χρόνος ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να βρεθεί «κάτι άλλο» και να διαβιώσουν –έστω και λίγο ακόμη –αξιοπρεπώς.

«Μας χρειάζεστε άλλους λίγο κι άλλους πολύ στον δήμο, κατέληξε η κ. Λιαμπίκου, έτσι δεν είναι κ.Αργυρέ; απευθυνόμενη προς τον νυν αντιδήμαρχο διοίκησης.

Τι ν΄απαντήσει ο γνωστός γυναικολόγος με το σινιέ ντύσιμο και το πανάκριβο ρολόι και πανωφόρι; ότι αμυδρά θυμόταν πια τα δύσκολα και γι αυτόν χρόνια; Ότι εάν του υπέβαλλε αυτό το ερώτημα όταν ήταν πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου τρεις τετραετίες με το ΠΑΣΟΚ και μια με τον Αντώνη Σιδέρη θα έκανε ότι μπορούσε και θα πήγαινε υπέρ τους στο δικαστήριο; Γιατί αυτό θα έκανε.

Πώς να το πει, όμως εκείνη την στιγμή, όταν ο άνθρωπος που τον «φιλοξένησε» στο ψηφοδέλτιο του ήταν εντελώς αντίθετος σε κάτι τέτοιο; Ψέλλισε λοιπόν κάποια ευχολόγια και κάποιες δικαιολογίες απόλυτα αληθείς, αλλά «εκτός του πνεύματος» του αιτήματος.

Ξαπλωμένος στην  βαθιά πολυθρόνα της έδρας, ο δήμαρχος με το καινούργιο μαύρο δερμάτινο μπουφάν, το βλοσυρό ύφος και το αυστηρό βλέμμα, ανέλαβε να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα λέγοντας ότι Δεν θα στήριζε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους στο δικαστήριο… ότι ανήκαν σ΄ένα πρόγραμμα που έληξε… ότι περίμενε να έρθουν νέοι εργαζόμενοι απ΄τα προγράμματα του ΟΑΕΔ… κι ότι πράγματι από τον δήμο λείπουν 20- 25 εξειδικευμένοι υπάλληλοι τους οποίους θα προσλάμβανε μόνο μέσω ΑΣΕΠ…

Ο π. δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος που μίλησε στην συνέχεια είπε ότι: Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα τελευταία χρόνια –σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο –κέρδισαν τα πεντάμηνα να γίνονται οκτάμηνα, άδειες, παρατάσεις των συμβάσεων και το δικαίωμα να ζητήσουν και νέα παράταση… ότι το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ βγαίνει κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο και αυτοί έρχονται στον δήμο τουλάχιστον ένα μήνα μετά… ότι όλο αυτό το διάστημα ο δήμος χρειάζεται τους υπάρχοντες εργαζόμενους… κι ότι ο δήμος θα πρέπει να ζητήσει απ΄την κυβέρνηση να πιέσει τον ΟΑΕΔ να παρατείνει τις συμβάσεις 4 – 6 μήνες ακόμη.

Ο Δήμος, κατέληξε ο κ.Σταθόπουλος, οφείλει να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους αυτούς και να ζητήσει και άλλη παράταση κι ότι η παράταξη του θα ψήφιζε θετικά για το συγκεκριμένο ψήφισμα».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για την Αγ. Παρασκευή», Γιώργο Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λείψουν από το δήμο αφού εργάζονται σε πολλούς τομείς και για το λόγο αυτό είναι δεδομένη προς αυτούς η στήριξη της παράταξης του.

Εμείς, κατέληξε ο κ. Οικονόμου, θεωρούμε ότι θα πρέπει ν’ απασχολήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους, τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι καινούργιοι.

Από την πλευρά του ο κ.Μυλωνάκης είπε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις δυνατότητες του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμος θα πρέπει ν΄αναγνωρίσει τις υπηρεσίες που προσέφεραν αντικαθιστώντας μονίμους και εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Εμείς, συνέχισε ο κ.Μυλωνάκης, είμαστε υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας κι όχι αυτών των προγραμμάτων και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε ν΄αρνηθούμε την ηθική και έμπρακτη συμπαράσταση μας προς αυτούς.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ.Γκιζιώτης, ο οποίος είπε ότι δεν θα σταθεί στις ανάγκες που έχει ο δήμος από την εργασία των συνανθρώπων μας, αλλά από την υποχρέωση που έχει από την κοινωνία να δώσει δουλειά σ΄όλον τον κόσμο, να δώσει δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά με αμοιβή στο ύψος των αναγκών της ζωής τους.

«Το βασικό είναι, συνέχισε ο Γκιζιώτης, το δικαίωμα στην εργασία. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, ψηφίζουν την ανακύκλωση της ανεργίας με το εξευτελιστικό ποσό των 490 ευρώ το μήνα…. Και ότι μόνο γι αυτό το λόγο, το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων.

Εμείς, κατέληξε ο κ.Γκιζιώτης, ως Κομμουνιστικό Κόμμα, θα καταθέσουμε πρόταση στην βουλή για την μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε «αορίστου χρόνου»… και σ΄ ότι αφορά τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, προτείνουμε την συνέχιση της απασχόλησης τους στο δήμο της Αγ. Παρασκευής».

Η Μελίνα Αλεφαντή από την παράταξη «Φυσάει κόντρα στην Αγ. Παρασκευή», είπε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο και τάχθηκε υπέρ της στήριξης και της συμπαράστασης τους από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο Διονύσης Λέκκας από την παράταξη του κ.Ζορμπά, είπε ότι επισκέφτηκε τον ΟΑΕΔ, όπου του κατέστησαν σαφές ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε λήξει από πέρσι και δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί παράταση, κι ότι θα στήριζε το ψήφισμα, γνωρίζοντας μέσα του ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά.

Ο Κώστας Κρητικίδης που έλαβε αμέσως μετά το λόγο, είπε ότι αυτό που μπορεί να κάνει το δημοτικό συμβούλιο, είναι να συμφωνήσει σ΄ένα ψήφισμα που θα λέει ότι «Το Δημοτικό συμβούλιο Αγ. Παρασκευής, ζητά την παράταση του προγράμματος 8/2018 κοινωφελούς εργασίας γιατί οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι, μέχρι την πρόσληψη νέου προσωπικού, γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε ως δημοτικό συμβούλιο και τίποτε άλλο.

Η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ευπρέπεια Καψοκεφάλου, απευθυνόμενη προς την εκπρόσωπο των εργαζομένων είπε ότι, το ψήφισμα που είχε κατατεθεί ήταν διαφορετικό από αυτό που προτάθηκε περί «παρατάσεως του προγράμματος», οπότε ή θα έφερναν κάποιο άλλο ή θα γινόταν ψηφοφορία επί του αρχικού με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων απαντώντας είπε, ότι εκπροσωπούσε – και το είχε πει από την αρχή – 18 εργαζόμενους που είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. «Αυτό που ζητάμε, είπε η εκπρόσωπος, είναι ότι αφού ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι ο δήμος χρειάζεται 20 -25 εργαζόμενους, να επιλέξει από τα βιογραφικά των 18, εκείνους που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του δήμου και να τους πληρώνει ο δήμος».

Η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εμφανώς θυμωμένη, είπε ότι ο λόγος θα δοθεί στον δήμαρχο κι ότι η μόνη ψηφοφορία που θα γινόταν, θα ήταν αποκλειστικά για το ψήφισμα των εργαζομένων… (αποκλείοντας την περίπτωση άλλου ψηφίσματος όπως π.χ αυτού που είχε προτείνει ο κ. Κρητικίδης).

Ο δήμαρχος κατακόκκινος και οργίλος, είπε ότι: « Επειδή εδώ ακούγονται μεγάλα λόγια, από μεγάλους άντρες… και άντρες που έχουν διοικήσει τον δήμο, βάζω ένα ερώτημα Εγώ. Εάν προσλάμβανα τους 180 του ΟΑΕΔ και 20 ακόμη από ειδικότητες που δεν καλύπτονταν απ΄αυτούς και αυτοί οι 200 πληρωνόσαντε από το δήμο με κόστος 3 -4.000.000 το χρόνο, θα είχατε κ. Σταθόπουλε την ίδια άποψη να τους κρατήσουμε; Υπάρχουν πουθενά αυτά τα λεφτά και δεν τα βρίσκω Εγώ; Γιατί δυστυχώς να ενημερώσω, ότι ο ισολογισμός του δήμου «ισοσκελίστηκε» σήμερα με τεράστια δυσκολία. Υπάρχει πρόβλημα οικονομικό και δεν δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες που έχουμε αναλάβει εμείς.

Στην συνέχεια και απευθυνόμενος προς την εκπρόσωπο των εργαζομένων ο δήμαρχος είπε ότι δεν υπήρχε τρόπος να επιλέξει από τους 18 ποιοι θα μπορούσαν να προσφέρουν… και πρότεινε να ζητηθεί η παράταση του προγράμματος για να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ.

«Εάν πάτε στα δικαστήρια, συνέχισε ο κ.Ζορμπάς, ο δήμος θα είναι αντίδικος – σας το ξεκαθάρισα απ΄την αρχή – και θα έρθει να σας πει ότι δεν έχουμε χρήματα να σας πληρώσουμε και θα δεχτούμε την παραμονή σας, εάν σας πληρώνει ο ΟΑΕΔ μέχρι να έρθουν οι καινούργιοι, καθαρά και ξάστερα.

Αποφασίζει, συνέχισε ο κ.Ζορμπάς, ο «εργοδότης του δήμου» ο οποίος είναι ο δήμαρχος! Ο «εργοδότης» ξέρει αν μπορεί να πληρώσει… κι αν χρειάζεται και Τι χρειάζεται και κανένας άλλος!! Το συμβούλιο «άλλα πράματα αποφασίζει»!!!

Και να σας πω και κάτι ακόμη, κατέληξε ο «εργοδότης του δήμου», ο δήμος αυτήν τη στιγμή, έχει πρόβλημα συγκεκριμένων ειδικοτήτων επειδή η προηγούμενη διοίκηση ήταν τόσο ανεπαρκής που ούτε στο σημερινό – αυριανό πρόγραμμα κινητικότατος μπορεί να μπει. Και γιατί δεν μπορεί να μπει; Γιατί «ντουφεκάγανε πέρδικες πάνω στον Υμηττό» και δεν φτιάξανε οργανόγραμμα και περιγράμματα να μπορούν να έρθουν από άλλους δήμους άνθρωποι που θέλουνε νάρθουνε».

Όπως ήταν φυσικό, ο Γιάννης Σταθόπουλος ζήτησε τον λόγο «επί προσωπικού» και είπε τα εξής: « Ενημερώστε τον κ.Ζορμπά, ότι δεν μπορεί να λέει «πληρονόσαντε» στο δημοτικό συμβούλιο… δεν επιτρέπεται να «δολοφονεί» την ελληνική γλώσσα κατ΄αυτόν τον τρόπο! Ο «Σινεμάς»… «πληρωνόσαντε»…και πάει λέγοντας!

«Είναι δήμαρχος», τόνισε με έμφαση ο κ.Σταθόπουλος, κι έχει και πτυχίο… Επί του θέματος τώρα. Πάρα πολλοί δήμοι ΔΕΝ έχουν κάνει οργανόγραμμα… δεν είναι ο δήμος της Αγ. Παρασκευής ο μόνος, αλλά «Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό» να το κάνετε εάν θέλετε εσείς, να το προχωρήσετε εάν θέλετε εσείς και να… περιμένετε τους εργαζόμενους σε άλλους δήμους να ζητήσουν να έρθουν εδώ…

«Σ΄ ότι αφορά τα οικονομικά του δήμου, κατέληξε ο κ.Σταθόπουλος, είναι πάρα πολύ καλά, υπάρχει μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, θα έχει σίγουρα καλό ισολογισμό, ωστόσο το θέμα μας είναι η ψήφιση της στήριξης προς τους εργαζόμενους την οποία εμείς θα την ψηφίσουμε όπως κι αν διατυπωθεί!».

Στη συνέχεια ζήτησε τον λόγο ο αντιδήμαρχος διοίκησης Γιάννης Αργυρός, προς τον οποίο η πρόεδρος έριξε ένα «φονικό βλέμμα» πριν του δώσει τον λόγο (45.06 – 45.17 λεπτό του βίντεο της συνεδρίασης) προκαλώντας την δικαιολογημένη αγανάκτηση του

Κι αυτό επειδή, ο έμπειρος πολιτικός, αντιλαμβανόμενος τις απίστευτες πολιτικές γκάφες του «εργοδότη του δήμου» και την πολιτική απομόνωση στην οποία  οδηγούσε την παράταξη… αλλά και την αδυναμία της προέδρου να τον «προστατεύσει», προσπάθησε ν΄αντιστρέψει την κατάσταση, λέγοντας τα εξής:

«Κ. Πρόεδρε, επειδή πρέπει να υπάρξει μια ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο, κι επειδή απ΄ότι έχω καταλάβει κανείς δεν έχει αντίρρηση να συμφωνήσει με την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος, να το ζητήσουμε και μόλις έρθουν οι καινούργιοι υπάλληλοι ν΄αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι σ΄αυτό.

Προκειμένου να μείνει ο δήμος χωρίς τους ανθρώπους αυτούς, κατέληξε ο κ.Αργυρός, να ζητήσουμε να μείνουν και κανείς δεν διαφωνεί. Ας βάλουμε λοιπόν προς ψήφιση την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος».

«Ψιλά γράμματα» αυτά για την πρόεδρο… η οποία είπε ότι η εκπρόσωπος των εργαζομένων έκανε σαφές προς το σώμα ότι εκπροσωπεί μία ομάδα 18 συναδέλφων της οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα και θέλει δια του σημερινού ψηφίσματος να πάρει μια «διαβεβαίωση» διαφορετική απ΄αυτήν που προτείνεται εσείς κ.Αργυρέ, ο κ.Λέκκας, ο κ.Οικονόμου, ο κ. Μυλωνάκης και ο κ.Σταθόπουλος.

«Αυτό το ψήφισμα έχουμε μπροστά είπε η κ. Καψοκεφάλου, κι αυτό θα μπει σε ψηφοφορία ανεξάρτητα από την «πρόθεση» μας! Έγινα κατανοητή;».

Ο Γιώργος Οικονόμου ζήτησε αμέσως τον λόγο επί της διαδικασίας και τόνισε με έμφαση τα εξής: « Ακούστηκε «κάτι» κι έπρεπε ως πρόεδρος να το αποκαταστήσετε. Ο δήμαρχος μπορεί να έφυγε από τις «πάπιες των Ιωαννίνων» και να πήγε στις «πέρδικες του Υμηττού» και προσπαθεί να κάνει Χαμαιτυπείο την αίθουσααλλά προσπάθησε να καταργήσει το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία! Αλλά αποφασίζει ο δήμαρχος!!».

Μην περιμένετε βέβαια από την κ. Καψοκεφάλου «ευαισθησίες» και ανταπόκριση στην καταγγελία του κ.Οικονόμου προς το πρόσωπο της… απτόητη συνέχισε την διαδικασία της ψηφοφορίας η οποία έκρυβε ένα οδυνηρό αποτέλεσμα τόσο για εκείνη  όσο και τον «εργοδότη του δήμου» που από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του, έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφρίας κατέδειξε ότι την «γραμμή» του Βασίλη Ζορμπά ακολούθησαν οι κ. Σάρκουλας, Μαλάμος, Παναγόπουλος και Κωστόπουλος συνεπικουρούμενοι από τους πασοκογενείς Αργυρό και Κωβαίο.

Θετικά υπέρ των εργαζομένων ψήφισαν οι Λέκκας, Δάβαρη και Ρέγας, ενώ η κ.Καψοκεφάλου απείχε της ψηφοφορίας!

Θετικά ψήφισαν επίσης οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιάννη Σταθόπουλου, Κονταξής, Κοντοπούλου, Γκόνης, Γκιόκα, Αιδίνη, Δημητρίου και φυσικά ο π. δήμαρχος, από την παράταξη του κ.Οικονόμου, θετικά ψήφισαν ο ίδιος και η κ.Νικολοπούλου, από την παράταξη του κ.Μυλωνάκη θετικά ψήφισαν ο ίδιος, και οι Διακογιάννης, Γάκη, Λογοθέτης και Κρητικίδης, θετικά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Ζόμπολας και Αλεφαντή, όπως θετικά ψήφισαν και οι Γκιζιώτης και Τσιμπουκάκης της «Λαικής συσπείρωσης».

Μετά το τέλος, της ψηφοφορίας, ο «εργοδότης του δήμου», απάντησε στον κ.Οικονόμου – με στυλ που μου θύμισε τον Ιάπωνα διοικητή του στρατοπέδου στην ταινία «Καλά Χριστούγενα μίστερ Λώρενες» – λέγοντας ότι:

«Κ. Οικονόμου, υπάρχουνε κάποια θέματα, τα οποία καλό είναι να διαβάσετε και τον κώδικα και όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι αυτό το αν θα πάει ο δήμος σ΄ένα δικαστήριο να στηρίξει τα ασφαλιστικά π.χ. τα οποία είναι στη δικαιοδοσία του δημάρχου δεν είναι του δημοτικού συμβουλίου. Είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του δημάρχου.

Απλά σας το λέω για να μην λέτε πράγματα που δεν ισχύουνε. Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να είναι το κυρίαρχο όργανο του δήμου, κατέληξε ο Βασίλης Ζορμπάς, αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία τα διαχειρίζεται ο δήμαρχος και κανένας άλλος!».

 

Απάντηση