Πολιτικές κόντρες μεταξύ συνδαιτυμόνων σε (θεατρικό φόντο) για την μαύρη τρύπα των οικονομικών

0
panagopoulos 07

 

panagopoulos 07Εισηγητής του συγκεκριμένου θέματος, όπως και των προηγούμενων αναμορφώσεων, ήταν ο αντιδήμαρχος οικονομικών και «Διαφάνειας» κ. Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος εξήγησε λακωνικά το θέμα και ύστερα δήλωσε πως θα περιμένει τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης έτσι ώστε μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσει, παράλληλα να εξηγεί και πιο αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Η διοίκηση Ζορμπά, όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής, σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο έχει σίγουρα ως θέμα και από μία αναμόρφωση προϋπολογισμού, γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, η οποία συνεχώς χαρακτηρίζει αυτές τις αναμορφώσεις ως αποτέλεσμα της προχειρότητας και του πλασματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2011.

Με λίγα λόγια ότι δεν είχε υπολογιστεί σωστά τον Δεκέμβρη, η διοίκηση Ζορμπά προσπαθεί να το μπαλώνει με … «Αναμορφώσεις»! όπως δηλαδή έκανε επί χρόνια η διοίκηση «Γιαννακόπουλου – Κρητικίδη» χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι δήθεν ο προϋπολογισμός είναι ένας «Ζωντανός οργανισμός»…

Όμως «Τότε» οι κύριοι Παναγόπουλος και Ζορμπάς εξαπέλυαν ως αντιπόλιτευση «Μύδρους» καταγγέλλοντας «Προχειρότητα» και «Εσκεμμένη πλασματικότητα προϋπολογισμών» υποσχόμενοι ως άλλοι Αρχάγγελοι της κάθαρσης την αλλαγή όλων όσα έβλαπταν (τότε) το Δημόσιο Συμφέρον και τα οποία κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο έχουν σταματήσει να το βλάπτουν σήμερα, που ασκούν οι ίδιοι διοίκηση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο…

Το γεγονός αυτό εξαγριώνει (πολιτικά) την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τους Δημοτικούς Συμβούλους που την προηγούμενη τετραετία αποτελούσαν την διοίκηση του Δήμου και μπορούν να διαβάζουν το «Τι» υπάρχει πίσω από τα «Λογιστικά» που φέρνει προς αναμόρφωση κάθε φορά η σημερινή Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του αντιδημάρχου κ. Παναγόπουλου με τον τ. αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Γιάννη Γουργούλη και συμβούλους της παραταξης του κ. Γιαννακόπουλου.

Στην διαδικασία των ερωτήσεων τώρα εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης η κ. Μαργαρίτα Δημητρίου είχε έναν έντονο λεκτικό διαξιφισμό με αφορμή το dimitriou 01γεγονός ότι ο κ. Παναγόπουλος απαιτούσε ως προς την υποβολή των ερωτήσεων και την αναφορά του αντίστοιχου «Κωδικού» προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να παραμερίσει το «Πολιτικό σκέλος» των αποφάσεων της διοίκησης και να παραμείνει στο καθαρά  «Οικονομικό σκέλος» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτεί η ανακολουθία προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πρακτικών… 

Υπενθυμίζουμε προς όσους δεν γνωρίζουν ότι η κάθε αναμόρφωση προϋπολογισμού περιέχει τους «Κωδικούς» στους οποίους αναφέρονται τα χρηματικά ποσά που αντιπροσωπεύει, τη μεταφορά τους σ’ έναν άλλο «Κωδικό» και την αιτιολογία της μεταφοράς κι ότι ο κάθε «Κωδικός» συνήθως αποτελείται από έναν οκταψήφιο αριθμό.

Έτσι λοιπόν, μετά την απαίτηση του αντιδημάρχου που θα τον διευκόλυνε να απαντήσει με συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά είπε… η κ. Δημητρίου κατήγγειλε για πολλοστή φορά τη Δημοτική Αρχή για «Προχειρότητα» διότι άλλα εισηγητικά δίνονταν συνήθως στην αντιπολίτευση, κι άλλα είχε η διοίκηση, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις με την αναφορά των κωδικών ταυτόχρονα, να μην είναι πραγματοποιήσιμη και κατέληξε κατηγορώντας τη διοίκηση ότι είχε εισπράξεις 1.000.000 ευρώ και έδωσε στα σχολεία μόνο 40.000 ευρώ!

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Κρητικίδης ρώτησε μεταξύ άλλων ποια ήταν η αναγκαιότητα της αναμόρφωσης, όταν δύο μήνες πριν είχε συνταχθεί ο προϋπολογισμός, και ποια ήταν η τροποποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης διότι δεν ήταν αναγραμμένη πουθενά.

Από την πλευρά του ο κ. Γουργούλης κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για παρανομίες μέσω της αναμόρφωσης διότι παρατήρησε κατάτμηση λογαριασμών. 

Δηλαδή ένας «Κωδικός» αναγραφόταν δύο ή και τρεις φορές με διαφορετικά χρηματικά ποσά όταν το ορθό είναι να αναγράφεται ένας «Κωδικός» με ένα ποσό.

Στις ερωτήσεις και τις καταγγελίες αυτές ο κ. Παναγόπουλος δεν απάντησε επί της ουσίας, με τον κ. Γαβρά να δηλώνει ότι δεν μπορεί ο αντιδήμαρχος να μην απαντάει, εισπράττοντας από τον αντιδήμαρχο την απάντηση: «Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω… Θα απαντήσω όπως μπορώ και με όποιο τρόπο θέλω…». 

Όπως ήταν φυσικό μία τέτοια δήλωση πυροδότησε τη συνεδρίαση με αλλεπάλληλες δηλώσεις κι από τις δύο πλευρές, με τον κ. Παναγόπουλο (ο οποίος ένιωσε πολιτικά στριμωγμένος) να «Θυμάται» ξαφνικά ότι και η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε πληρώσει κάποια τιμολόγια λόγω παρανομιών ύψους 1.700.000 ευρώ…  για να εισπράξει από τον κ. Κρητικίδη την απάντηση ότι: «Δεν μπορείτε συνέχεια να λέτε για τιμολόγια που δεν μπορείτε να πληρώσετε… Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… ό,τι είναι παράνομο στείλτε το στην εισαγγελία…»

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς (ο οποίος βεβαίως γνωρίζει ότι είναι αργά πια για «Εισαγγελείς»…) απαντώντας στον κ. Κρητικίδη τον κατηγόρησε για «Ασθενή μνήμη» κι ότι το 2007 και 2008 ανακύκλωναν ως διοίκηση τα χρήματα, χωρίς να κάνουν έργο, με μόνο σκοπό απλά «Να πέφτουν οι υπογραφές» με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάρουν τότε παρανόμως, κατά την άποψή του, ένα δάνειο 3.000.000 ευρώ για να αποπληρώσουν τα υποτιθέμενα έργα εκείνων των ετών και τον συμβούλευσε να σιωπά γιατί όποιος σιωπά κερδίζει. 

Τέτοιες δηλώσεις δεν θα έμεναν αναπάντητες, έτσι ο τέως δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος πέρασε στην επίθεση δηλώνοντας ότι εάν ο δήμαρχος τούς καταλογίζει παρανομίες να τούς στείλει στην εισαγγελία και μετά στη φυλακή, διαφορετικά να σταματήσει τα «Παραμύθια» διότι ο πραγματικός λόγος που δεν αποπληρώνονται αυτά τα τιμολόγια είναι «Διαδικαστικός».

«Αν είναι παράνομα αυτά τα τιμολόγια τότε είστε και σεις παράνομοι που δεν μας έχετε στείλει εδώ και 15 μήνες φυλακή…» συνέχισε στο ίδιο ύφος ο κ. Γιαννακόπουλος και τόνισε ότι σε δύο χρόνια από τώρα η διοίκηση Ζορμπά τα μόνα έργα που θα ‘χει κάνει, είναι αυτά που ο ίδιος είχε δρομολογήσει την τετραετία 2006 – 2010.  

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση