“Οραματικός” ανασχηματισμός διοίκησης με αποπομπές και αντικαταστάσεις!

0
los provatos negros

 

Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές σε επίπεδο αντιδημάρχων και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονταν τις πρώτες μέρες του Γενάρη του 2ου έτους της θητείας μιας διοίκησης σε ειδική συνεδρίαση με τον τίτλο «Δημαιρεσίες», σε σπάνιες δε περιπτώσεις αποδεδειγμένης «Ανικανότητας» ή αποδεδειγμένου «Οικονομικού σκανδάλου»,  ο δήμαρχος ζητούσε την παραίτηση κάποιου εκ των μελών της διοίκησης στο μέσον της θητείας του, περίπτωση σπάνια όχι μόνο για το Δήμο μας που δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά και για τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη δίνεται από τη μια πλευρά στον δήμαρχο η δυνατότητα να αντικαταστήσει ένα μέλος τηςlos provatos negros διοίκησής του στο μέσον της θητείας, από την άλλη πλευρά όμως  οι «Κομψοί» τρόποι, η «Πολιτική» (με την ευρεία έννοια του όρου) αλλά και ο σεβασμός προς την προσωπικότητα του κάθε μέλους της διοίκησης, έχουν δημιουργήσει ένα «Εθιμικό δίκαιο» το οποίο λέει ότι ακόμη κι αν ένας δήμαρχος δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος για τους όποιους λόγους (εκτός βεβαίως αποδεδειγμένου σκανδάλου) από την απόδοση ενός μέλους της διοίκησής του, σεβόμενος τους συνεργάτες του, προχωρά σε «Ανασχηματισμό» την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μην οδηγηθεί στην κοινωνία το αποπεμφθέν μέλος με το «Στίγμα» που θα μπορούσαν να το αποδώσουν υπόγειες φήμες και ενδεχόμενες «Σπιλώσεις» από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στην περίπτωση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά είναι προφανές ότι όροι όπως «Κομψοί τρόποι», «Πολιτική», «Σεβασμός της προσωπικότητας», είναι έννοιες κενές περιεχομένου κι αυτό φάνηκε στην περίπτωση του τ. προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ Αλέξανδρου Μουστόγιαννη τον οποίο δεν δίστασε να «Ρίξει στην αρένα με τα λιοντάρια» και να τον αποδώσει στην τοπική κοινωνία με το «Στίγμα» του ανθρώπου που υπεξαίρεσε χρήματα χωρίς γι’ αυτό να έχουν αποφανθεί τελεσίδικα οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά δηλαδή που ο Βασίλης Ζορμπάς «Συγκεντρώνει» στα χέρια του με το «Έτσι θέλω» όλες τις εξουσίες, νομοθετικές, δικαστικές και εκτελεστικές και προχωρά με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό «Αυταρχικά» στην απόδοση «Δικαιοσύνης» με τη δικαιολογία της «Καλύτερης λειτουργίας του Δήμου».

Τα γράφουμε αυτά επειδή όταν ρωτήθηκε από τον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο ο δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου 2012 για τους ποιους αντιδημάρχους θα αντικαταστήσει και για ποιο λόγο προβαίνει σ’ αυτή του την ενέργεια ο κ. Ζορμπάς του είχε απαντήσει ότι θα τα πληροφορηθεί όλα αυτά την 1η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα λάμβαναν χώρα οι αλλαγές τις οποίες είχε αποφασίσει να κάνει.

Έτσι λοιπόν στις 3 Ιουλίου εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου ένα Δελτίο Τύπου το οποίο κατ’ αρχήν μιλούσε για τον «Ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Αγ. Παρασκευής» ωσάν δηλαδή μέχρι τώρα ο Δήμος μας να λειτουργούσε χωρίς αντιδημάρχους!

Στη συνέχεια το Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι με την υπ’ αριμθ. 442/2012 ο δήμαρχος ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να προχωρήσει σ’ ένα «Πλαίσιο ανανέωσης του σχήματος των αντιδημάρχων» με στόχο την «Υλοποίηση του οράματος  της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη που θα αξίζει στους δημότες και τους κατοίκους της».

Και στον πιο καλόπιστο αναγνώστη του Δελτίου Τύπου του Δήμου,  είναι προφανές ότι για να προχωρήσει ο δήμαρχος στην υλοποίηση του οράματος της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη που θα αξίζει στους δημότες και τους κατοίκους της θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποιοι αντιδήμαρχοι οι οποίοι προφανώς ή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «Οράματος» αυτού.

Δηλαδή με λίγα λόγια η πρώτη παράγραφος του Δελτίου Τύπου του Δήμου αποδέχεται ότι πρώτον «Κάτι δεν πάει καλά» σ’ αυτά που θα ήθελε να κάνει ο Δημοτική Αρχή για την Αγ. Παρασκευή και δεύτερον ότι  για τα όσα δεν «Πάνε καλά» ή για τα όσα «Πρέπει να γίνουν καλύτερα», την κύρια ευθύνη φέρουν οι τρεις αντιδήμαρχοι οι οποίοι και αντικαθίστανται.

Συγκεκριμένα η αντιδημαρχία Οικονομικών, την ευθύνη της οποίας είχε ο κ. Γιώργος Παναγόπουλος, αναλαμβάνει ο κ. Τιμολέων Κωστόπουλος  ώστε σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου «Να ανταποκριθεί καλύτερα στην υλοποίηση του οράματος της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη που θα αξίζει στους δημότες και στους κατοίκους της».

Η αντιδημαρχία διοίκησης, της οποίας την ευθύνη είχε ο κ. Δημήτρης Αλεφαντής ανατίθεται στην κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου για τους ίδιους λόγους όπως για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω αφαιρούνται από τον κ. Νικόλαο Κωβαίο οι αρμοδιότητες της Κοινωνικής Πολιτικής, των ΚΑΠΗ και των δημοτικών Ιατρείων και ανατίθενται στην κ. Μίνα Μουχτούρη.

Επίσης ο κ. Βασίλης Ζορμπάς επανέφερε την αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών την οποία είχε καταργήσει και την εποπτεία της είχε αναθέσει στην εξαδέλφη του μηχανικό – σύμβουλο και όρισε ως αντιδήμαρχο τον κ. Κώστα Τσιαμπά.

Όπως είναι φανερό η κ. Ελένη Δάβαρη διατηρεί τον τομέα της «Καθαριότητας» και του «Πρασίνου» ενώ η κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου αναβαθμίζεται εκτός από αναπληρώτρια του δημάρχου και σε υπέρ – αντιδήμαρχο συγκεντρώνοντας στα χέρια της τόσο τη διεύθυνση των διοικητικών υπηρεσιών, όσο και της επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων του Δήμου, της Δημοτικής Αστυνομίας, ΚΕΠ και της εν γένει εξυπηρέτησης των πολιτών, δείχνοντας έτσι την απόλυτη εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει ο δήμαρχος.

Στο δεύτερο μέρος του Δελτίου Τύπου υπάρχουν «Ευχαριστίες» και «Έπαινοι» του δημάρχου προς τους αποπεμφθέντες  που σε κάνουν να αναρωτιέσαι το γιατί αν όλα αυτά είναι αληθινά ο δήμαρχος αποφάσισε να τους αλλάξει γιατί όλοι γνωρίζουν ότι «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και ότι «Αλλάζουν αυτοί που δεν περπατάνε…».

Όσο για τις δικαιολογίες που αναφέρονται στο Δελτίου Τύπου του στυλ  «Να δώσουμε ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους», θα ευσταθούσαν στην περίπτωση που όπως σε άλλους Δήμους συμβαίνει, δηλαδή εκεί όπου όλα τα στελέχη εναλλάσσονται περιοδικά στις διάφορες θέσεις, σε αντίθεση με τον δικό μας όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης που διοικεί το Δήμο φαίνεται από την μέχρι τώρα συμμετοχή τους σε θέση ευθύνης ότι πολιτικά χωρίζονται σε διάφορες βαθμίδες όπως π.χ.:  1) πολύ κολλητούς του Δημάρχου, 2) κολλητούς του Δημάρχου, 3) σ’ αυτούς που  κατ’ ανάγκην κρατούμε στη διοίκηση γιατί είναι «Τσαμπουκάδες» και δεν τους ακουμπάμε, 4) οι δευτεροκλασσάτοι που είναι μόνο για μικρές θεσούλες (και πολύ τους είναι), 5) και τα «Μπάζα» που δεν κάνουν για τίποτα και πουθενά εκτός από το να σηκώνουν το χέρι ψηφίζοντας θετικά.  

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο πολιτικής ανάγνωσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση του Βασίλη Ζορμπά θυμίζει «Σταλινικές» εκκαθαρίσεις όπου οι πολύ κοντινοί του αποκτούν υπερεξουσίες ενώ παράλληλα προσωπικότητες οι οποίες ενδεχομένως σε δύο χρόνια να αμφισβητούσαν την ηγεσία του όχι απλά τοποθετούνται στο περιθώριο αλλά γίνονται και «Βορά των λεόντων».

Είναι σαφές ότι ο δήμαρχος αντιλαμβάνεται πλήρως ότι έχουν αποτύχει οι ενέργειες της διοίκησής του τόσο στον τομέα της καθημερινότητας όσο και στον τομέα της υλοποίησης «Μεγάλων έργων» της πόλης. Είναι σαφές ότι προσπαθεί να επιρρίψει δικές του ευθύνες σε τρίτους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό «Αποδιοπομπαίους» τράγους στους οποίους φορτώνονται οι δικές του ατυχείς επιλογές και οι δικές του αδυναμίες διοίκησης και το δικό του έλλειμμα οράματος για την πόλη.

Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Ζορμπάς ότι δεν θα διασωθεί πολιτικά φτιάχνοντας «Ένα πεζοδρόμιο στην Αγ. Ιωάννου» και μάλιστα από την πλευρά που δεν χρειάζεται φτιάξιμο… πληρώνοντας 1.500.000 ευρώ ούτε συνεχίζοντας την πληρωμή «Μελετών» για την ανέγερση του Δημαρχείου θα βρεθούν τα  χρήματα που χρειάζονται για την ανέγερσή του.

Μπροστά λοιπόν στην γενική κατακραυγή που έχει καταφέρει να υψωθεί απέναντί του ανοίγοντας μέτωπα με φορείς, συλλόγους, ενώσεις, κινήσεις και προσωπικότητες της πόλης δεν έχει την παραμικρή ελπίδα επανεκλογής στις προσεχείς δημοτικές εκλογές εκτός κι αν καταφέρει δια του «Φιλικού» του «Τύπου» να πείσει τους συνδημότες του ότι «Για όλα φταίνε οι άλλοι», και ότι εκείνος την επόμενη φορά θα «Επιλέξει προσεκτικότερα». .. 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση