«Δεν θα επιτρέψουμε σε Ζορμπά – Μυλωνάκη να καταστρέψουν την πλατεία Αϊ Γιάννη».

0
Γιώργος Οικονόμου
Γιώργος Οικονόμου

Η ακύρωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Αη Γιάννη – όπως ειπώθηκε ως επιθυμία από τον Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά – πυροδότησε τις αντιδράσεις των πολιτών και μερίδας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά για τους λόγους που τον ωθούν να προχωρήσει σ’ αυτήν την ενέργεια.

Όπως είναι γνωστό, ο θεσμικός ρόλος του Δημάρχου προβλέπει την από την πλευρά του, την υλοποίηση της απόφασης που ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, και  για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος μετέχει ή δεν μετέχει στη συζήτηση ενός θέματος, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει υπέρ ή κατά,  παρά μόνον να ασκήσει τα υπό του νόμου προβλεπόμενα.

Επικοινωνήσαμε με τον συνυποψήφιο του για το δημαρχιακό αξίωμα  επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» και μηχανικό στο επάγγελμα Γιώργο Οικονόμου, με σκοπό να μας βοηθήσει να  κατανοήσουμε την ξαφνική αλλαγή στάσης του Βασίλη Ζορμπά σε μία ανάπλαση που επιθυμούσε η πλειοψηφία της πόλης και των δημοτών.

Όμως αντί επεξηγηματικής συζητήσεως, προέκυψε μια σοβαρότατη καταγγελία του κ. Οικονόμου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πίσω από την ακύρωση της ανάπλασης κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα αναφέροντας μας  τα εξής:

Στον «Αέρα» η ανάπλαση της πλατείας του Άη Γιάννη! Και τα τραπεζάκια έξω!!
Στον «Αέρα» η ανάπλαση της πλατείας του Άη Γιάννη! Και τα τραπεζάκια έξω!!

«Κάποιος που γνωρίζει διαδικασίες και Νόμους πρέπει να προστατέψει το Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, από τις ανοησίες που λέει σήμερα! γιατί  προεκλογικά ουδέποτε ανέφερε την πρόθεση του να καταργήσει την «μορφή» του έργου όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου και ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο και ν’ αναπλάσει την πλατεία με άλλο σχεδιασμό στον  οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει στην κεντρική μας πλατεία.

Ξαφνικά δηλαδή, συνέχισε ο κ.Οικονόμου, ο κ. Ζορμπάς αποφάσισε να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα μέσα στην πλατεία, χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, με κρυφές συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου κατοίκων «Αη Γιάννης ο Κυνηγός».

Τη συνάντηση την έκανε γιατί η πλατεία του Αη Γιάννη είναι με παραχωρητήριο του συλλόγου και από έναν δωρητή προς τον Δήμο, που μεταξύ άλλων έχει και ως όρο ότι δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα κι όποτε στο παρελθόν επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο, απορρίφθηκε γιατί στάθηκε η κοινωνία και ο σύλλογος απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες.

Ο ίδιος ο κ. Ζορμπάς, υπενθύμισε ο κ.Οικονόμου, σε δημόσιες εκδηλώσεις για το θέμα της ανάπλασης και το σχέδιο που είχε εκπονηθεί από την τεχνική υπηρεσία που είχε προγραμματίσει η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου, δεν είχε εκφράσει ποτέ την παραμικρή διαφωνία.

Μόλις εκλέχθηκε κι ανέλαβε τα καθήκοντα, ως δήμαρχος, συνέχισε ο κ. Οικονόμου  ξαφνικά και κατόπιν εορτής που λέμε, άρχισε να μιλά για «άλλης μορφής» ανάπλαση αλλά και προσπάθεια να ακυρωθεί η «ψηφισμένη»,  βάζοντας ως κύριο λόγο ακύρωσης την ημερομηνία διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας!

Κι εδώ είναι το πρώτο σφάλμα. Έχουμε μπει στην ηλεκτρονική εποχή και δεν έχει σημασία πόσοι είναι, πόσοι παρουσιάζονται και πόσοι ενδιαφερόμενοι δίνουν προσφορά γιατί κανείς μεταξύ τους δεν γνωρίζει τη διαδικασία.

Αυτό που έχει όμως σημασία για το αποτέλεσμα, είναι «Τι» έκπτωση έχει επιτευχθεί.

Και τον ρωτώ ευθέως συνέχισε ο κ.Οικονόμου,  δεν τον ικανοποιεί η έκπτωση  του 41% του πλειοδότη;  Και «ποιος» μιλά για «εκπτώσεις»; Ο άνθρωπος  ο οποίος ως δήμαρχος αντί διαγωνισμού είχε «αναθέσει απευθείας»  το έργο υποστήλωσης του “Γιαβάσειου”;

Ο άνθρωπος που κατασπατάλησε περισσότερα από 200.000 ευρώ -χρήματα των δημοτών – όταν κάλλιστα μπορούσε – αν είχε δράσει τότε που ο Δήμος Αθηναίων χτυπούσε καμπανάκι – να είχε «καθαρίσει» με 15.000 – 20.000 ευρώ;

Γιατί η αλήθεια είναι, τόνισε με έμφαση ο Οικονόμου, ότι τελικά εκείνη την περίοδο χρειάστηκε να πληρώσουμε πάνω από 200.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση, χωρίς δεύτερη προσφορά, και με έκπτωση 2%, πληρώνοντας τον κάδο των οκτώ κυβικών με 70-80-90 ευρώ και θα πρέπει  να καταλάβει ο δημότης ότι δεν μπορεί ο κ. Ζορμπάς σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ευαίσθητος και να του αρκούν οι εκπτώσεις του 2% και να μην του «αρέσουν» οι εκπτώσεις του 41%.

Ως μηχανικός, είπε ο Οικονόμου, ξέρω ότι την μελέτη της διοίκησης Σταθόπουλου για την «πάνω πλατεία» την έκανε η τεχνική υπηρεσία και σας λέω ότι και για μένα μπορεί να έχει κάποια στοιχεία που δεν μας αρέσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, επιτρέπεται από την νομοθεσία η αλλαγή της μελέτης, μέχρι και η μείωση του συμβατικού αντικειμένου.

Επίσης  δεν πρέπει να ξεχνούμε  ότι αυτό το έργο χρηματοδοτείται όχι μόνο από πόρους του Δήμου αλλά κυρίως από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» κι αν το ακυρώσει ο κ.Ζορμπάς  αυτά τα χρήματα είναι βέβαιο ότι θα χαθούν λόγω γραφειοκρατίας.

Θέλω να τονίσω ότι ο εχθρός του καλού είναι το δήθεν καλύτερο, γιατί εδώ υπάρχει μια σκοπιμότητα.

Η πόλη παραδίδεται στους διακινητές των ναρκωτικών και στα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα είμαστε αντίθετοι και θα βγούμε πόρτα πόρτα να ενημερώσουμε τους πάντες.

Θέλω τέλος να προειδοποιήσω τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτούς που σήμερα συνιστούν τη διοίκηση του Δήμου αλλά κι αυτούς που είναι δήθεν αντιπολίτευση αλλά είναι στην κρυφή συνδιοίκησης του Δήμου ότι οι ευθύνες τους είναι τεράστιες.

Αν ακυρωθεί το έργο και δεν γίνει τίποτα την επόμενη τριετία, αυτό που θα έχει ως επίπτωση στη νεολαία που θα φέρει την υπογραφή των Ζορμπά – Μυλωνάκη.

Πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες. Δεν γίνεται κάποιοι να βάζουν μπροστά έναν ιστορικό σύλλογο και να ζητάνε από τον Παναγιώτη Βαβουγιό να συνηγορήσει σε αυτό που οι ίδιοι στο παρασκήνιο προσπαθούν να επιβάλλουν.

Αν θέλουν τραπεζοκαθίσματα να βγουν ανοιχτά να το πουν και να μην κρύβονται στα ποσοστά των εκπτώσεων. Αυτή η διοίκηση προσπαθεί να ακυρώσει τα πάντα από την διοίκηση Σταθόπουλου, όπως και την ανάπλαση μέρους της κεντρικής πλατείας! Και μιλάμε για δημοπρατημένα έργα.

Εδώ όμως υπάρχουν συμβάσεις όπως και για το έργο της Αιγαίου Πελάγους και όταν πας να ακυρώσεις τέτοια έργα, πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει και αποζημίωση που θα καταβληθεί! Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να φορτώσει πράξεις ανομίας και παραβατικότητας στις πλάτες των δημοτών!

Προσωπικά, κατέληξε ο κ. Οικονόμου  θα κινηθώ όπως μπορώ για να προστατέψω τον Δήμο”!

Απάντηση