Οι καταστηματάρχες καταστρέφονται και ο Δήμαρχος υπεκφεύγει…

0
giannakopoulos-xtenisma

giannakopoulos-xtenismaΑπό την πλευρά της διοίκησης της ΕΝΕΒΑΠ ο πρόεδρος κ. Μάκης Χάρχαρος μίλησε στους συγκεντρωμένους κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης και τους εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση των έργων και πως θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στον τζίρο των καταστημάτων, ειδικά τις γιορτινές μέρες του Πάσχα που έρχονται και πρότεινε μια σειρά προσωρινών μέτρων που μπορεί να λάβει η διοίκηση ώστε να ανασάνει η αγορά της Αγ. Ιωάννου, στις οποίες όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν. Αρχικά πρότεινε να  μπαζωθούν όλα τα σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί ώστε να αποφευχθούν άλλα ατυχήματα πολιτών πέρα από αυτά που έχουν ήδη συμβεί. Στη συνέχεια  πρότεινε να επανέλθει η Αγ. Ιωάννου στην αρχική της κυκλοφοριακή μορφή, δηλαδή να γίνει διπλός δρόμος και να ξηλωθούν όλα τα προστατευτικά δίχτυα που υπάρχουν στα πεζοδρόμια. Ο κ. Χάρχαρος έθεσε θέμα βιωσιμότητας των καταστημάτων τονίζοντας πως αν οι πελάτες που ερχόντουσαν στην Αγ. Παρασκευή συνηθίσουν σε αγορά άλλης περιοχής τότε θεωρεί πως μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο πολλά καταστήματα δεν θα είναι στη θέση τους αλλά θα έχουν κλείσει. 

Στο άκουσμα αυτών που λεχθήκαν ο δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του λόγου του κ. Χάρχαρου μίλησε για τη νομιμότητα του έργου και για το γεγονός ότι ο επίτροπος δεν υπογράφει το ένταλμα πληρωμής του εργολάβου και είναι δική του παρανομία επειδή δίνει βάσει στις αναληθείς καταγγελίες του κ. Κώστα Κουβόπουλου. 

Στη συνέχεια εξήγησε πως θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί το έργο και πως έχει ήδη πιέσει πολύ τον επίτροπο ώστε να υπογράψει γιατί δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει. Την ίδια στιγμή ο κ. Χάρχαρος πληροφόρησε το δήμαρχο πως ο επίτροπος παραιτήθηκε και πως δεν είναι αληθή αυτά που λέει γιατί ο επίτροπος δεν υπογράφει επειδή, όπως εξήγησε και στον ίδιο, δεν υπάρχει σύμβαση 3.500.000 ευρώ με τον τ. Υπουργό Σουφλιά, όπως είχε πει κάποτε ο δήμαρχος, και το υλικό που χρησιμοποιείται δεν είναι ιγνιμβρίτης Λέσβου όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά είναι Κίνας κάνοντας διαφορά στην τιμή αλλά και στην ποιότητα του υλικού.

Σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Χάρχαρου στους παρευρισκόμενους και κάποιοι από τους καταστηματάρχες άρχισαν να κατηγορούν το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστα Κρητικίδη και την αντιδήμαρχο επικοινωνίας κ. Κατερίνα Μοσχονά που ήταν παρόντες για την αναξιοπιστία τους στα λεγόμενά τους για την ανάπλαση της οδού αλλά και για την παροντική κατάσταση της πόλης. Επιπλέον πολλοί κατηγόρησαν την κ. Μοσχονά και την κ. Φλατσούση για δηλώσεις που είχαν πραγματοποιήσει «ζωντανά» στο κρατικό κανάλι «ΝΕΤ» πως οι έμποροι θα έπρεπε να είχαν μειώσει τις τιμές τους και πως οι τιμές τους, κρατάνε μακριά τους πελάτες κι όχι τα έργα που γίνονται. Στο θέμα αυτό η κ. Μοσχονά που ήταν παρούσα διέψευσε τους καταστηματάρχες που την κατηγορούσαν λέγοντας πως ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο έχοντας και το δήμαρχο σύμφωνο με αυτά που λέει και να τη στηρίζει. 

Φυσικό επόμενο ήταν κάποιοι από τους καταστηματάρχες που ήταν μάρτυρες των δηλώσεων της κ. Μοσχονά και της κ. Φλατσούση να δυναμώσουν τα μπάσα της φωνής τους και να γίνουν ακόμα πιο κατηγορηματικοί στις απόψεις τους για τη σημερινή διοίκηση. Για να ηρεμήσει τα πνεύματα ο δήμαρχος πρότεινε στη διοίκηση της ΕΝΕΒΑΠ την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 να πραγματοποιήσει «ανοικτό» Δημοτικό Συμβούλιο στο εμπορικό Κέντρο Venus με μοναδικό θέμα την Αγ. Ιωάννου ώστε να τοποθετηθούν όλες οι απόψεις «στο τραπέζι» και να βρεθεί μία προσωρινή λύση. Η πρόταση αυτή βρήκε θετικούς τους καταστηματάρχες και συμφώνησαν να γίνει, γεγονός όμως που ποτέ δεν έγινε αλλά αυτή η «συνάντηση» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στη συνεδρίαση που θα γινόταν ούτως ή άλλως στις 10 Μαρτίου, όχι ως βασικό θέμα αλλά ως θέμα προημερησίας διάταξης του οποίου το ρεπορτάζ καλύπτεται σε άλλη σελίδα.

Προς το τέλος της διαμαρτυρίας υπήρχαν καταστηματάρχες που μας δήλωσαν την αγωνία τους και τα παράπονά τους.

Οι ιδιοκτήτριες των βιβλιοπωλείων «Συρτάρι» και «Επίκαιρα» δήλωσαν πως επιθυμούν τα πολύ βασικά πράγματα: «Να μπορεί ο κόσμος να περπατάει, να κάνει τα ψώνια του κι αν είναι προβληματικό το γεγονός της μονοδρόμησης της Αγ. Ιωάννου ας την αφήσουν διπλής λωρίδας και το βασικότερο είναι να μπορούν να φτιάξουν χώρους στάθμευσης ώστε οι πελάτες να μπορούν κάπου να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Είναι καλή η ιδέα της πεζοδρόμησης αλλά δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι ώστε να στηρίξουν την εφαρμογή και την πράξη για την υλοποίηση αυτής της σκέψης, όποτε ας την αφήσουν διπλής λωρίδας κι ας φτιάξουν τα ήδη υπαρκτά πεζοδρόμια που ήταν και είναι χάλια, με πολλά σκαλοπάτια και λακκούβες, χωρίς ράμπες για πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες  και με τα ειδικά πεζοδρόμια για τους τυφλούς να οδηγούν είτε σε δέντρα είτε σε κολώνες. Απαράδεκτο! Αυτοί οι άνθρωποι θα θεωρούν κατόρθωμα που θα μπορούν να περπατήσουν την Αγ. Ιωάννου και να φτάσουν στον προορισμό τους. Είναι γελοίο.. Θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα χρήματα να φτιάξουν μόνο τα πεζοδρόμια και θέσεις στάθμευσης.. τίποτα άλλο..

Άλλη ιδιοκτήτρια καταστήματος μας δηλώνει τα εξής: «Θα έπρεπε η Αγ. Ιωάννου να είναι διπλής λωρίδας και να έφτιαχναν μόνο τα πεζοδρόμια. Σαράντα χρόνια τα ίδια πεζοδρόμια! Ανάπλαση μόνο του πεζοδρομίου χρειαζόμαστε.» 

Ο ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου hair day μας δήλωσε τα εξής: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η έλλειψη προσβασιμότητας των πελατών μας και η ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων στην Αγ. Ιωάννου. Εμείς ως ΕΝΕΒΑΠ θα θέλαμε να γίνει διπλής λωρίδας ο δρόμος μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα. Θα πρέπει να γίνει το έργο όπως ακριβώς έχει προσχεδιαστεί αλλά σύννομα και σύντομα!»

Τέλος η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου N/I μας δήλωσε: «Πρέπει να μπαζώσουν τον δρόμο κι όταν θα έχουν λεφτά ας το συνεχίσουν! Δεν μας ενδιαφέρει αν υπογράφει ή όχι ο επίτροπος ή ο Πάπας της Ρώμης.. Μας ενδιαφέρει ότι δεν έχουμε δουλειά.. Άρχισαν ένα έργο και πρέπει να το τελειώσουν.. Κάναμε Χριστούγεννα με τα έργα σταματημένα… Θα κάνουμε και Πάσχα..; Η αγορά θα λυγίσει τελείως.. Θα ερημώσει η πόλη.. Έχουν ήδη κλείσει πολλά μαγαζιά και θα δείτε, θα έχουμε και συνέχεια!»

 

 

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση