Διαμορφώνουμε το κέντρο της πόλης

0
giannak 3

 

Εμείς ως διοίκηση έχουμε ευθύνη για την επέκταση τους ή και για τον «τρόπο» με τον οποίο έχουν επεκταθεί, αλλά οι κάτοικοι είναι αυτοί που αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να ζουν σε μια νεκρή πόλη.

Εμείς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε την περαιτέρω επέκταση των καταστημάτων καθώς και το κατά πόσο τηρούν την σχετική με την κοινή ησυχία νομοθεσία.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με τους καταστηματάρχες με στόχο να λύσουμε βασικά προβλήματα όπως είναι κατ’ αρχήν η «εμφάνιση», το ντεκόρ τους.

Πιστεύουμε ότι κατ΄ αρχήν θα πρέπει να υπάρξει μια «ομοιομορφία» που να σέβεται το χαρακτήρα της πόλης και βεβαίως την εύρυθμη λειτουργία της καθώς και την ησυχία των κατοίκων της.

Ξεκινάμε λοιπόν με την «αλλαγή» της Αγ. Ιωάννου και φυσικά η αλλαγή αυτή θα συμπεριλάβει και τα καταστήματα αυτά. Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση ύψους 3.000.000 ευρώ με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, ώστε να δημιουργήσουμε «κάτι άλλο» από αυτό που είναι σήμερα η Αγ. Ιωάννου. 

Εμείς θέλουμε η οδός αυτή, να είναι το «Κέντρο της Πόλης». Ένα κέντρο «πλακόστρωτο» που θα διαθέτει μια λωρίδα για την κίνηση των οχημάτων με πρόβλεψη να μετατραπεί σε πεζόδρομο όταν θα λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης στις δύο πλατείες.

Σ΄ αυτό λοιπόν το κέντρο πόλης, θα ζητήσουμε από τα καταστήματα να «προσαρμοστούν»… αφήνοντας ορισμένα καθίσματα στις πρασιές αλλά χωρίς να τις «καταλαμβάνουν». Είμαστε σίγουροι ότι η «πελατεία» που θα «χαθεί» θα αναπληρωθεί με το παραπάνω, από τους εργαζόμενους, από τις γυναίκες οι οποίες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους να περπατήσουν άνετα και να πιούν τον καφέ του άνετα και βεβαίως τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα ωράρια της κοινής ησυχίας.

Σήμερα η πόλη βρίσκεται στα «όρια» της. Εάν η κατάσταση δεν ελεγχθεί, τότε μπορεί πολύ εύκολα να μετεξελιχθεί σε «Μπουρνάζι», σε «Παραλιακή της Γλυφάδας» σε «Χαιδάρι»!

Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους Νονούς της  Νύχτας, ούτε τα Μπαρ, ούτε την «Νυχτερινή Ζωή» και όσα αυτή «συνεπάγεται»…

Εμείς λοιπόν προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι στην «ευαίσθητη περιοχή» δηλαδή από την οδό Αρτέμιδος και μέχρι το Κολέγιο να χαρακτηριστεί η περιοχή ως «κορεσμένη» για άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος και να παραμείνει το «καθεστώς» ως έχει για την περιοχή από την κάτω πλατεία μέχρι την οδό Αρτέμιδος νομίζω ότι ήταν μια καλή πρόταση. Μπορεί να μην ήταν η «τέλεια» όμως μ΄ αυτήν γίνεται το «δεύτερο βήμα» από την εποχή του αείμνηστου Σταύρου Κώτση για να υπάρξει μια ρύθμιση – περιορισμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ήδη «κορεσμένη περιοχή» την περιοχή που σκοπεύουμε να κηρύξουμε ως «κορεσμένη», όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν σήμερα τόσο στην Αγ. Ιωάννου όσο και γύρω από την πλατεία του Αη Γιάννη πολλά καταστήματα «χαμηλής όχλησης» που ενδεχομένως κάποια στιγμή να μετατραπούν κι αυτά σε «υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Για την περιοχή γύρω από την πλατεία της Αγ. Παρασκευής θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα όμως στη μελέτη μας συμπεριλαμβάνεται κι αυτή.

Εμείς πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχει όχληση από πλευράς καταστημάτων και ταυτόχρονα τα παιδιά μας να παραμείνουν στα καταστήματα της πόλης μας του ιδιοκτήτες των οποίων γνωρίζουμε και γνωρίζουν καλά και οι συμπολίτες μας αφού πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν γεννηθεί εδώ είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Αγ. Παρασκευή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Για μας αποτελεί «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε, δηλαδή να λειτουργούν αυτά τα καταστήματα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά μας, εδώ κοντά στις οικογένειες τους και παράλληλα να μην ενοχλούν τους σκληρά εργαζόμενους συμπολίτες μας οι οποίοι ξυπνούν στις πέντε και έξι το πρωί για να πάνε στην εργασία τους.

Είναι ένα δύσκολο στοίχημα το οποίο όμως είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε με τη διαμόρφωση στην οποία προχωράμε αλλά και στην αυστηρότητα που θα επιδείξουμε ως προς την τήρηση του ωραρίου».

«Σ» Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή της μορφής της Αγ. Ιωάννου;

«Παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα χρήματα τα οποία πρέπει να περάσουν από το ελεγκτικό συνέδριο, θα περάσουν πριν τις εκλογές. Έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε στο πλευρό μας τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ , που είναι συμπολίτης μας κι ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι ένας εξαίρετος πολιτικός. Είναι μεγάλο όφελος για όλους εμάς το γεγονός ότι ο κ. Σουφλιάς ζει εδώ, μαζί μας και δεν έχει πουλήσει την κατοικία του για να πάει σε πιο «Βόρεια Προάστια» με αποτέλεσμα να «νοιάζεται» για την ποιότητα ζωής της πόλης.

Χαίρομαι επίσης που μέσα από την εφημερίδα σας μου δίνεται η ευκαιρία να πω ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σ΄ αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, δεν «φοβήθηκε» να «στηρίξει» τις όλες τις ενέργειες  της δημοτικής αρχής, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό όχι μια συγκεκριμένη  παράταξη μας αλλά την πόλη μας.

Έχουμε την επίσης ευτυχή συγκυρία, ο Γεν. Γραμ. του ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Μπαλτάς είναι κατοικεί στην πόλη μας και συγκεκριμένα στην οδό Δερβενακίων κι οποίος επίσης καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να «βοηθήσει».

Ήδη ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα που αφορούσε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΕΧΩΔΕ και Δήμου για τη διαμόρφωση του «Κέντρου» της πόλης και βεβαίως εάν υπάρχει δυνατότητα θα γίνουν έργα και στην πολύπαθη «κάτω περιοχή».

«Σ» Επαρκούν τα χρήματα;

«Θεωρούμε ότι η για τη διαμόρφωση της περιοχής από το κολέγιο μέχρι το σταθμό του Μετρό της Αγ. Παρασκευής τα τρία εκατομμύρια ευρώ επαρκούν.

«Σ» Οι μελέτες σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

«Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η συγκοινωνιακή μελέτη η οποία μας «δείχνει» ότι είναι εφικτό αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε μονοδρόμηση της Αγ. Ιωάννου, διαμορφώνοντας και τους «γύρω δρόμους» οι οποίοι θα μονοδρομηθούν με αυτήν τη συγκοινωνιακή μελέτη. Γνωρίζετε βεβαίως ότι υπάρχουν «δυσκολίες» στο αριστερό όπως ανεβαίνουμε την Αγ. Ιωάννου «κομμάτι» της πόλης, όπου όλοι σχεδόν οι δρόμοι «στέλνουν» την κυκλοφορία των οχημάτων στην Αγ. Ιωάννου.

Συνεργαζόμαστε με  δύο εξαιρετικούς μελετητές οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων και την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και οι οποίοι θα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση της Αγ. Ιωάννου σε περίπου τρεις μήνες για να πάμε στη συνέχεια σε δημοπράτηση του έργου.

Δηλαδή μέχρι τέλος του 2007 υπολογίζω ότι θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου, ώστε από το 2008 να ξεκινήσουν τα έργα και βεβαίως ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2008 ώστε στο τέλος της χρονιάς αυτής να έχουν τελειώσει και τα έργα.

Οι μελετητές προσπαθούν να δώσουν μια «νέα μορφή» στην Αγ. Ιωάννου ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουμε να υπογειοποιηθούν τα καλώδια της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες να «κατεβούν» οι διαφημιστικές πινακίδες, να «πλακοστρωθεί» όλος ο δρόμος και να μοιάζουν σαν ενιαίος χώρος τα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα. Στόχος επίσης των μελετητών είναι το να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα κι ας έρθουμε σε αντίθεση με τους κατοίκους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για αποστάσεις που μπορεί να διανυθούν άνετα με τα πόδια.

Όλα αυτά θα συζητηθούν με τους φορείς και τις άλλες παρατάξεις. 

Προσωπικά νομίζω ότι δεν είμαστε σε «μεγάλη απόσταση» από τις απόψεις των άλλων παρατάξεων και μπορούμε να συγκλίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση