Τοπική αυτοδιοίκηση για τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες!

0

Από την δημοτική παράταξη “Φυσάει κόντρα” εκδόθηκε ανακοίνωση αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική κοινωνία ορισμένα απ΄τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που έρχεται στην Βουλή προς ψήφιση και η οποία αναφέρει τα εξής:

“Τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι των δήμων βρίσκονται στο δρόμο και κινητοποιούνται ενάντια στο περιβόητο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο.

Πέρα από τις διατάξεις του που αφορούν όλους τους κλάδους και βάζουν στο στόχαστρο την συνδικαλιστική οργάνωση των σωματείων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις προστατευτικές περιβαλλοντικές διατάξεις, κλπ, ανοίγει στους Δήμους πολύ έντονα το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 179 «Το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».

Με απλά λόγια δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να υπογράφουν πολύ εύκολα συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους για τις υπηρεσίες της καθαριότητας, της αποκομιδής και μεταφοράς των σκουπιδιών, της συντήρησης του πρασίνου κ.α. χωρίς να απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και η αιτιολογημένη απόφασή του, όπως συνέβαινε με τον προηγούμενο νόμο.

Και τι κακό έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος;

Το «έργο» με τις ιδιωτικοποιήσεις το έχουμε ξαναδεί και δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε τον ΟΣΕ και το λιμάνι του Πειραιά ενώ έστρωσε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Από αυτές τις καταστάσεις μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνει:

● απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων που ήδη εργάζονται στις υπηρεσίες αυτές.

● θέσεις ελαστικής εργασίας με μισθούς πείνας χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας και τελικά, αύξηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας.

● απαξίωση του κοινωνικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκηση.

● σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες με αύξηση των Δημοτικών Τελών.

Υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από τους ΟΤΑ για το κοινωνικό όφελος θα παρέχονται αργότερα με γνώμονα τα κέρδη ιδιωτών εργολάβων.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο φαίνεται πως δεν τους απασχολεί καθόλου να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν υπηρεσίες του Δήμου λόγω της υποχρηματοδότησης, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να καταργήσουν οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους με στόχο το οικονομικό κέρδος των ιδιωτών.

Τα προβλήματα μάλιστα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τον Νοέμβριο με την επικείμενη λήξη της σύμβασης για 33.000 εργαζόμενους των λεγόμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε Δήμους. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική αυτή είναι που επεκτείνει με κάθε τρόπο την ελαστική εργασία, την ανακύκλωση της ανεργίας και φέρνει ακόμα και εργατικά ατυχήματα.

Παράλληλα υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες καθώς οι ιδιώτες κοιτάζοντας μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους και δεν επενδύουν μακροπρόθεσμα στις υποδομές, ενώ είναι ικανές να αφήσουν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς βασικές παροχές και υπηρεσίες γιατί συμφέρει τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά έχουν γίνει φανερά τόσο από τη διεθνή εμπειρία όπως στα τρένα στο Η.Β. ή το νερό στο Παρίσι με υπηρεσίες να γυρνάνε πίσω στον δημόσιο έλεγχο όσο και από την εμπειρία στην Ελλάδα με την ΟΥΛΕΝ και την ΠΑΟΥΕΡ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της συνολικότερης επίθεσης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ προς τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, στους συνταξιούχους, στους φοιτητές, στους μαθητές κλπ. Για αυτό και η απάντηση μας θα είναι ενιαία και συνολική ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων του Δήμου Αγίας Παρασκευής αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της χώρας. Χαιρετίζουμε το χθεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και την 24ωρη απεργία που καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 24/10.

Παλεύουμε:

● Για να μην περάσει το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που τσακίζει δικαιώματα και χτυπάει τα σωματεία.

● Ενάντια στην συνέχιση των περικοπών, διεκδικούμε να δώσει το κράτος πίσω όσα στέρησε από τους Δήμους, τους πόρους και τις επενδύσεις για υποδομές. Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ.

● Για άμεσες μαζικές προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών, της καθαριότητας, του πράσινου, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όχι εντατικοποίηση που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα. Σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους τους συμβασιούχους, όχι στην ελαστική εργασία.

● Για δημόσια, σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική για τα σκουπίδια με διαλογή στη πηγή, δημόσια ανακύκλωση/κομποστοποίηση και επιστροφή των οφελών πίσω στις τοπικές κοινότητες. Όχι άλλα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ”.

Απάντηση