Αγωνία της Ένωσης Γονέων για την συρρίκνωση της Παιδείας και τις συγχωνεύσεις των σχολείων

0

 

Την  Ένωση Γονέων εκπροσώπησε η πρόεδρος της κ. Αύρα Καράμπελα η οποία στην εισήγηση της είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: 

«Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΣΚ, αντιληφθήκαμε τη βασική σύλληψη του σχεδίου του ΥΠ.ΔΒ.ΜΘ προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργικών δαπανών του. Συνενώνονται σχολεία και στα κτήρια που εκκενώνονται στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου οι οποίες στεγάζονται σε κτήρια επ’ ενοικίω».

Η εκτίμησή της Ένωσης Γονέων όπως διατυπώθηκε από την πρόεδρο είναι ότι,  στο όνομα της «εξοικονόμησης» κάποιων κονδυλίων όπως αναγράφονται στον προϋπολογισμό του ΥΠ.ΔΒ.ΜΘ, τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων-συνενώσεων στο άμεσο μέλλον θα είναι 

1) Η διόγκωση του αριθμού των μαθητών ενός σχολείου, με αποτέλεσμα

α) την εξαφάνιση του «Σχολείου της γειτονιάς», β) τον Μειωμένο αριθμό εκπαιδευτικών που σε συνδυασμό με την έξαρση των κοινωνικών προβλημάτων λόγω και της οικονομικής κρίσης θα υπάρξει έντονη έξαρση της επιθετικότητας των παιδιών  γ) την Αύξηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης ενός σχολείου, λόγω υπερπληθώρας μαθητών δ) την κατάργηση πολλών αιθουσών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μαθησιακή διαδικασία (εργαστήρια, βιβλιοθήκης, αίθουσες Η/Υ)

2) Η Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με αποτελέσμα:

α) την υποβάθμιση της ποιότητας διδασκαλίας, β) την αύξηση του αριθμού των παιδιών με μειωμένες επιδόσεις ενώ πολλοί γονείς θα οδηγηθούν από το υστέρημά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους πληρώνοντας περισσότερες φροντιστηριακές ώρες και μάλιστα από μικρότερες τάξεις γ)  τις ακόμα χειρότερες συνθήκες για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όποιας μορφής και δ) την αύξηση του αριθμού των παιδιών που σταματάνε νωρίς το σχολείο 

Έτσι λοιπόν σύμφωνα και με τις παραπάνω ενδείξεις η Ένωση Γονέων ζήτησε από το «Σώμα» να λάβει μία απόφαση που να αναγράφεται ότι δεν συμφωνεί να γίνει ουδεμία συγχώνευση-συνένωση σχολείων στην πόλη μας.  

Παρότι το κλίμα από όλες τις παρατάξεις έδειχνε ότι θα υπήρχε ομοφωνία ως προς τη στήριξη που θα έδειχναν προς την Ένωση Γονέων όπως κι έγινε, το θέμα εξελήχθηκε σε πολιτική σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Πα.Σο.Κ από τις αντίστοιχες «Χρισμένες» παρατάξεις των κυρίων Ζορμπά και Γιαννακόπουλου. 

Συγκεκριμένα η «Σπόντα» του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Γουργούλη προς τη διοίκηση, ότι θα έπρεπε η ίδια να είχε εισαγάγει αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κι όχι η κ. Καράμπελα αντικαθιστώντας το ρόλο του αντιδημάρχου Παιδείας, «Άναψε φωτιές» στην αίθουσα με αποτέλεσμα τις απανωτές απαντήσεις Δημοτικών Συμβούλων, όπως της κ. Μουχτούρη, του κ. Ησαΐα, του κ. Κωστόπουλου και του κ. Τσιαμπά προς τον αντιπρόεδρο.

Οι τέσσερις προαναφερθέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι απάντησαν στον κ. Γουργούλη ότι «Λαϊκίζει», ότι η «Δική του Κυβέρνηση» φέρνει τέτοια νομοσχέδια, ότι δεν μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την «Παιδεία» και από την πλευρά της διοίκησης ο κ. Ζορμπάς «Έκλεισε» λέγοντας: «Έχει ξεχάσει ο κ. Γουργούλης ότι ήταν διοίκηση κι ότι το κόμμα που στηρίζει φέρνει τέτοιο ζήτημα». 

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Γουργούλη και τις απαντήσεις της διοίκησης ο τ. δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στην έλλειψη Αντιδημαρχίας όσον αφορά την «Παιδεία» από τη διοίκηση και παρότρυνε τον κ. Ζορμπά να την επαναφέρει γιατί η κατάργησή της και μόνο, δείχνει την απαξίωση σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Όσον αφορά για την κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ και τις επιλογές της στο θέμα αυτό ο κ. Γιαννακόπουλος θα είναι ενεργά αντίθετος στο να μην γίνει τέτοια κίνηση που δρομολογείτε όπως είπε, με τον κ. Κώστα Κριτηκίδη να τον συμπληρώνει δηλώνοντας πως: «Δεν θ’ απολογηθώ εγώ για το τι κάνει ή τι δεν κάνει το Πα.Σο.Κ.».    

Ύστερα από τις δηλώσεις του τ. δημάρχου, ο κ. Ζορμπάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον κ. Γιαννακόπουλο. Συγκεκριμένα είπε πως με άριστα το 10 όσον αφορά τα σχολεία και τους χώρους γυμναστικής η διοίκηση του κ. Γιαννακόπουλου βρίσκεται στο «Μηδέν» ιδιαίτερα όταν ο ΟΑΔΑΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια ξόδεψε 6.800.000 ευρώ και το μόνο έργο που είδε ο ίδιος είναι το γήπεδο «Σπυρούδη» κι αυτό ανολοκλήρωτο ενώ στα γλέντια και στους χορούς παίρνει «Δέκα με τόνο». 

Δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά ο κ. Ζορμπάς αλλά συνέχισε λέγοντας πως ενώ έχει ζητήσει τους φακέλους των σχολείων που αναφέρουν τις εργολαβικές εργασίες ανακάλυψε ότι δεν υπάρχουν κι αυτό γιατί η προηγούμενη διοίκηση απέκρυπτε τα στοιχεία αυτά για να μην ξέρει κανείς τι γινόταν, και ανακοίνωσε πως από εδώ και πέρα θα δημιουργήσει φακέλους για  κάθε σχολείο. 

«Δεν είναι καλός ο τρόπος που πηγαίνετε» δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος αμέσως μετά και κατηγόρησε το δήμαρχο ότι είναι λασπολόγος, ότι δεν είναι ενωτικός κι ότι είχε δεσμευτεί να συνεχίσει το δικό του «Έργο» δηλώσεις στις οποίες ο κ. Ζορμπάς δεν έδωσε καμία απάντηση. 

Τέλος ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος και ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσαν την στήριξή τους προς την Ένωση Γονέων με τον πρώτο να σχολιάζει τους διαξιφισμούς του κ. Ζορμπά και του κ. Γιαννακόπουλου δηλώνοντας ειρωνικά: «Έχω την εντύπωση ότι τελείωσαν οι Δημοτικές εκλογές…Εδώ ήρθαμε για να συνθέσουμε» και τον δεύτερο να δηλώνει: «Δεν έχετε λόγο να τσακώνεστε, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζετε είναι ίδιες…Είστε εδώ για να υλοποιήσετε κυβερνητικές αποφάσεις.. τίποτα άλλο..»   

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση