Γειτονιές ανοιχτές στους κατατρεγμένους του κόσμου!

0
fisaei kontra 01

Ανακοίνωση λάβαμε από την δημοτική παρέμβαση «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή», στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί!

Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε κοντινό προάστιο, αυτό του Δήμου Πεντέλης-Μελισσίων, κεντρικό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους είναι η εγκατάσταση ενός αριθμού προσφύγων στη γειτονιά.

Είναι δεδομένο πως με τους πολέμους να συνεχίζονται αμείωτοι και με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό να εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες σε ακατάλληλα κέντρα κράτησης άθλιων συνθηκών στα νησιά, η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα είναι αναγκαία. Φυσικά η απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χτίσει μικρές Αμυγδαλέζες, με τη μορφή μικρών κλειστών κέντρων στα νησιά, εντάσσεται στην θεσμικά ρατσιστική κι αντιμεταναστευτική της πολιτική.

Στις περιπτώσεις, αντίθετα, που η κυβέρνηση, αντί να επιδοθεί σε κρεσέντο καταστολής με εκκενώσεις καταλήψεων στέγασης προσφύγων, επέλεξε ειδικά για πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (βλ. ασυνόδευτα ανήλικα, μονογονεϊκές οικογένειες) να φιλοξενηθούν εντός πόλεων στην ενδοχώρα, συγκροτήθηκαν ρατσιστικές, ακροδεξιές ομάδες πολιτών που έκλειναν δρόμους, που ούρλιαζαν εθνικιστικές ιαχές, που απειλούσαν ακόμα και με επιθέσεις εις βάρος των προσφύγων.

Αντίστοιχες αντιδράσεις προέκυψαν και από «γαλάζιους» Δημάρχους, όπως συνέβη με την κα Κεχαγιά.

Στην Πεντέλη, η αρχική ανακοίνωση για λειτουργία δομής φιλοξενίας σε πρώην πτέρυγα του Αμαλία Φλέμινγκ ξεσήκωσε απαράδεκτες αντιδράσεις.

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, μαζί με την πρωτοβουλία πολιτών Μελισσίων-Πεντέλης, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Διατράνωσε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στις γειτονιές μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες στον αστικό ιστό, διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβασή τους σε υγεία και παιδεία, αλλά παράλληλα η πτέρυγα του νοσοκομείου που έκλεισε τα χρόνια των μνημονιακών περικοπών έπρεπε να ξαναλειτουργήσει καλύπτοντας πάγιες ανάγκες ντόπιων και μεταναστών. Αντ’ αυτού τελικά αυτό που υλοποιήθηκε ήταν η εγκατάσταση 32 ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στο πρώην ΑΤ.

Οι ‘’αγανακτισμένοι κάτοικοι’’, τους οποίους έχουμε ξαναδεί είτε να καταλήγουν σε ρατσιστικά τάγματα εφόδου (βλ. Άγιος Παντελεήμονας) είτε να βάζουν μπροστά θέματα καταλληλότητας χώρου και κινδύνου για τη δημόσια υγεία, χθες Κυριακή κάλεσαν συγκέντρωση ενάντια στην υποδοχή των μικρών προσφυγόπουλων, αφού πριν είχαν συναντηθεί με την ομάδα του φασίστα κι αποχωρήσαντος από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτή Λαγού.

Η αντισυγκέντρωση αλληλεγγύης από φορείς, συνελεύσεις και τοπικά κινήματα τους χάλασε τα σχέδια κι έδειξε πως ο φασισμός δε χωράει πουθενά!

Το ζήτημα δεν έχει κλείσει βέβαια. Ας θυμηθούν οι διάφοροι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» το πρόσφατο παρελθόν της περιοχής που είχε φιλοξενήσει, χωρίς κανένα πρόβλημα, εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες, Κούρδους.

Τότε όμως ήταν άλλες εποχές μάλλον! Τώρα «κινδυνεύει ο πολιτισμός μας» από 32 ασυνόδευτα παιδάκια! Είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από τέτοιους όψιμους φόβους και δεν είναι μόνο ο Λαγός της ΧΑ.

Και η επίσημη πολιτική του «ας λυθεί το πρόβλημα αλλά έξω από τη γειτονία μου» ή του «αυτοί δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας» «μυρίζει» ρατσισμό και ας μη μιλάει για «ελληνικό» αίμα.

Εμείς, ως Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή, ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας σε αυτή την αντιφασιστική-αντιρατσιστική προσπάθεια.

Οι πρόσφυγες δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας όπως κυνικά ακροδεξιά δήλωσε ο Άδωνις, δεν μας παίρνουν τις δουλειές! Αντιθέτως ντόπιοι νέοι/ες, εργαζόμενοι/ες και πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί και θα αγωνιστούμε μαζί για ανοιχτές γειτονιές για όλες κι όλους, ενάντια στους πραγματικούς υπαίτιους της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ανεργίας που διαλύουν τις ζωές μας.

Στηρίζουμε την εκδήλωση της πρωτοβουλίας πολιτών Πεντέλης-Μελισσίων για την υποδοχή των προσφύγων την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Μελισσίων.
Η αλληλεγγύη το όπλο μας!

Απάντηση