Γιάννης Σταθόπουλος: «Λαϊκίζεις Βασίλη Ζορμπά καταψηφίζοντας την μείωση των Δημοτικών τελών!».

0

Οι επικείμενες Δημοτικές εκλογές είναι φυσικό να ωθούν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε σφοδρές μετωπικές επιθέσεις εναντίον της Διοίκησης και του Δημάρχου, αλλά ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι η μείωση των Δημοτικών τελών για τους πολίτες και τους καταστηματάρχες, θα καταψηφιζόταν από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία (Βασίλης Ζορμπάς), «Εκσυγχρονιστικό Πασοκ» (Γιάννης Μυλωνάκης) και Κ.Κ.Ε (Ανδρέας Γκιζιώτης), με στόχο να «πληγεί» πολιτικά η νυν διοίκηση!

Να λοιπόν που όλα θυσιάζονται στο βωμό του στενού κομματικού συμφέροντος… και όλοι όσοι εξαπέλυαν «Φιλιππικούς» κατά της διοίκησης και την κατηγορούσαν, εκτός των άλλων, για «Μνημονιακές πολιτικές» και για κοινωνική «αναλγησία» προς τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης, όταν το στενό παραταξιακό τους συμφέρον επέβαλε την καταψήφιση της πρότασης για ελάφρυνση των οικονομικών βαρών, δεν δίστασαν να το προτάξουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική τους αυτή απόφαση στο «πορτοφόλι» των κατοίκων και των επιχειρηματιών.

Μετά από λοιπόν τέσσερα χρόνια στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής, που πολλές φορές έφθασε στο όριο της «βλάβης του κοινού συμφέροντος», και της εφαρμογής του «δόγματος» που λέει: «Να μην πετύχει στο έργο της η διοίκηση «Σταθόπουλου» ώστε να Επιστρέψουμε Εμείς το 2019»… οι πολιτικές μάσκες έπεσαν και καταδείχθηκε με σαφήνεια ότι η όλη προσπάθεια δεν γίνεται επειδή υπάρχουν «προτάσεις» και «οράματα» για την πόλη, αλλά για το «Πάπλωμα», δηλαδή για το «Πως» θα επανέλθουν στην «Καρέκλα» αυτοί που αποδοκιμάστηκαν το 2014 από τους συμπολίτες τους… και οι οποίοι μετερχόμενοι όλων ανεξαιρέτων των «Μέσων» για την επίτευξη του «Στόχου»αυτού.

Ας περάσουμε όμως να δούμε το τι διαμείφθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2018, όπου συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα.

Πρόταση Διοίκησης Γιάννη Σταθόπουλου.

Στην εισήγηση, η οποία είχε εγκριθεί την προηγούμενη ημέρα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είπε ότι η διοίκηση προτείνει προς έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο την μείωση των Δημοτικών τελών για τις κατοικίες κατά 3% και για τα καταστήματα μέχρι 600τ.μ από 2,76 σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ… ότι ο δήμος θα ενισχύσει τον στόλο με την αγορά σαρώθρου, απορριμματοφόρου, πλυντήριο κάδων και υδροφόρα… κι ότι σύντομα σε κεντρικούς δρόμους ο ηλεκτροφωτισμός θα αντικατασταθεί με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (LED).

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, συνέχισε ο Σταθόπουλος, έχει τα χαμηλότερα τέλη σ΄όλον τον Βόρειο Τομέα και πιθανότατα σ΄όλη την Αττική… κι ότι εντός του 2019 θα λυθεί οριστικά το θέμα της απόκτησης ιδιόκτητου χώρου για τις ανάγκες των οχημάτων της καθαριότητας.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιάννης Σιδέρης , αφού έκανε σύντομο απολογισμό επί των πεπραγμένων του 2018, είπε ότι για το 2019 τόσο ο ευρωπαϊκός , όσο και ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει μια περιβαλλοντική βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα την «ταφή» όσο το δυνατόν μικρότερου όγκου απορριμμάτων στην ήδη κορεσμένη «χωματερή»…

Στη διαδικασία τώρα των τοποθετήσεων, ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ, Βασίλης Τσαγκάρης, ζήτησε να λάβει τον λόγο για να καταθέσει μία πρόταση επί του θέματος των τελών εκ μέρους των επαγγελματιών της πόλης, αλλά το αίτημα του ΔΕΝ έγινε δεκτό από τον πρώτο Ομιλητή, τον π. δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος σε αντίθεση με όλους τους άλλους συμβούλους, επέμενε να μιλήσει Πρώτος, είτε επειδή «γνώριζε» ήδη τις θέσεις των επαγγελματιών, είτε επειδή δεν τον ενδιέφερε ν΄ακούσει την πρόταση τους…

Τοποθετήσεις αντιπολίτευσης

Ο κ. Ζορμπάς κατηγόρησε το δήμαρχο ότι κατά την τετραετία αυτής της δημοτικής αρχής δεν προστέθηκεστο μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου ούτε μια «Ρόδα ποδηλάτου»!… ότι η διοίκηση παρακρατεί παράνομα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι για δήθεν αγορά χώρου εγκατάστασης των οχημάτων του Δήμου… και εισηγήθηκε την επιστροφή των χρημάτων αυτών μέσω μείωσης των Δημοτικών τελών κατά 30%.!

Σύντομο Ιστορικό

Στο σημείο αυτό, θα κάνω μία παρένθεση για να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Το 2013 λοιπόν, η τότε αντιδήμαρχος Ελένη Δάβαρη, παραιτήθηκε και στη συνέχεια αποχώρισε από την παράταξη του τότε δημάρχου Βασίλη Ζορμπά.

Ο «Σχολιαστής» ζήτησε, και η κ.Δάβαρη συμφώνησε να του παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη για τους λόγους οι οποίοι την ώθησαν στην πολιτική της κίνηση αυτή. Ιδού λοιπόν οι λόγοι παραίτησης της όπως η κ.Δάβαρη μας τους περιέγραψε συνοπτικά:

«… «Έργα και πράξεις» που είχε δρομολογήσει (η κ.Δάβαρη) προς υλοποίηση αλλά λόγω γραφειοκρατίας και « Κακής διοίκησης» του Δήμου δεν υλοποιήθηκαν όπως:

1) Η μεταστέγαση χώρου στάθμευσης των οχημάτων του Δήμου, 2) Η παραχώρηση απορριμματοφόρου ανακύκλωσης απορριμμάτων, 3) Η Προμήθεια καλαθιών και κάδων απορριμμάτων, 4) Η Προμήθεια δύο απορριμματοφόρων και μιας υδροφόρας, 5) Η Προμήθεια ανταλλακτικών και εργασίες για την επισκευή οχημάτων 6) Η Προμήθεια ρομποτικών κάδων, 7) Η Λειτουργία των μικρών απορροφητικών σαρώθρων, 8) Η Προμήθεια διασκορπιστή άλατος και λεπίδας εκχιονισμού, 9)Η Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας εργαζομένων, 10) Η Κλοπή της μοναδικής υδροφόρας του Δήμου τον Ιούνιο του 2011!!! Και 11) Ο ανύπαρκτος Πειθαρχικός έλεγχος εργαζομένων!!!».

Επειδή όλα αυτά που είπε η κ.Δάβαρη ουδέποτε διαψεύστηκαν από τονΒασίλη Ζορμπά και την τότε Δημοτική αρχή, μήπως θα πρέπει όλοι εμείς που αγόγγυστα πληρώνουμε δεκαετίες τώρα… να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε την επιστροφή των χρημάτων μας – όπως εισηγήθηκε ο κ.Ζορμπάς -αλλά με «Αναδρομική Ισχύ»απ΄ όλους τους δημάρχους και τις διοικήσεις τους;

Απαντώντας τώρα στον κ.Ζορμπά, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είπε τα εξής:

«Αγαπητέ Βασίλη, 1) Δεν θα σε ακολουθήσωσ΄αυτήν την πολιτική οξύτητα… ούτε στις εκφράσεις του τύπου: «Μας παραμυθιάζετε»… «τα κάνετε γαργάρα…»κ.λ.π.

2) Δεν θα σου απαντήσω σε όσα μας κατηγορείς αλλά παραδέχεσαι ότι έκανες τα ίδια κι εσυ… ούτε θα σε ρωτήσω γιατί μας παρέδωσες 1.800.000 ευρώ που θα έπρεπε να ΜΗΝ είχες… 3) αυτήν τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί δύο σχετικές μελέτες όπως μας εξήγησε προηγουμένως ο Γιάννης Σιδέρης… δεν θα σε ρωτήσω πόσες μειώσεις έκανες στα Δημοτικά τέλη κατά τη διάρκεια της θητείας σου, αφού μάλιστα όπως λες, μας παρέδωσες και 1.800.000ε αποθεματικό… 4) Η πόλη είναι καθαρή αγαπητέ Βασίλη… έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα της και απέχει πολύ από την αντίστοιχη που μας «παρέδωσες»… Οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας και λένε «καλά λόγια» για μας… Δεν καυχόμαστε για όλα αυτά, γιατί είναι υποχρέωση μας να τα κάνουμε… είναι υποχρέωση μας να είναι καθαρή η πόλη κι ας προχωρήσουμε λοιπόν στην «επόμενη μέρα» χωρίς «Λαϊκισμούς» και «πυροτεχνήματα» περί μείωσης κατά 30%… Ας είμαστε σοβαροί!

Παρέμβαση της Ένωσης Εμπόρων Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ Βασίλης Τσαγκάρης, είπε ότι όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι κι εφέτος οι επιχειρήσεις της Αγ. Παρασκευής που «περνούν» μεγάλη οικονομική κρίση, ζητούν να χωριστεί η κατηγορία «Καταστήματα μέχρι 600τ.μ» και να δημιουργηθεί και μία άλλη «Καταστήματα μέχρι 150 τ.μ» , στην οποία ανήκουν και τα περισσότερα καταστήματα της πόλης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σ΄αυτήν την κατηγορία να υπάρξει μείωση των Δημοτικών τελών από 2,5 σε 1,5 ευρώ το τετραγωνικό».

Πρόταση που ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, έκανε αποδεκτή και την ενσωμάτωσε στην εισήγηση του.

Στη συνέχεια μίλησε ο Ανδρέας Γκιζιώτης ο οποίος μετέφερε στο σώμα την άποψη που έχει εγκριθεί από την κεντρική επιτροπή του Κ.Κ.Ε και η οποία λέει ότι: «Τα απορρίμματα και η διαχείριση τους, είναι ένας από τους βασικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο… ότι όλα «υπηρετούν» και όλα « σχεδιάζονται» , από πάνω προς τα κάτω, προς αυτήν την κατεύθυνση… κι ότι η περιβαλλοντική υποχρέωση είναι του κράτους κι αυτό θα πρέπει να πληρώνει όλα τα σχετικά έξοδα.

Ο κ. Μυλωνάκης από την πλευρά του είπε μεταξύ άλλων ότι όπως διαπίστωσε, ο δήμαρχος έχει «ξεμείνει» από «πολιτικό αφήγημα»… ότι ( ο ίδιος) είχε χάσει το «μέτρημα» του πόσες φορές ο κ. Σταθόπουλος είχε επαναλάβει ότι η Αγ. Παρασκευή έχει τα φθηνότερα δημοτικά τέλη… και «προφήτευσε» ότι θα γίνει (ο ίδιος) «Μάντης» και θα προβλέψει ότι το «αυριανό δελτίο τύπου» (που θα εκδώσει προφανώς ο Δήμος), θα λέει ότι η Αγ. Παρασκευή είναι ο φθηνότερος Δήμος του Βόρειου τομέα της Αττικής.

Ο Διονύσης Λέκκας που μίλησε στη συνέχεια, είπε ότι με την πρόταση που έκανε ο κ.Τσαγκάρης, η μείωση ανερχόταν στο 40% κι ότι απορούσε για το «πόσο εύκολα» την δέχθηκε ο δήμαρχος!!!

Η κ. Καψοκεφάλου από την πλευρά της, αναφέρθηκε σε «κάτι» το οποίο έζησε πριν από 30 χρόνια, όταν ζούσε στην Καλιφόρνια (των Ηνωμένων Πολιτειών προφανώς), δηλαδή τα ξύλα που τα κόβανε αμέσως από τα κλαδιά κι ακολουθούσε ένα μηχανάκι που τα έκανε …πριονίδι!… επίσης η κ.Καψοκεφάλου αναφέρθηκε στα «πεζοπόρα τμήματα» των υπαλλήλων καθαριότητας λέγοντας ότι όλοι οι υπάλληλοι δεν είναι το ίδιο ευσυνείδητοι… ότι δεν καθαρίζεται καλά η πόλη κι ότι ΔΕΝ έχει δει ποτέ κάποιον «επόπτη» που να εποπτεύει τους εργαζόμενους αυτούς…

Η κ. Πετσατώδη που μίλησε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων είπε ότι «ουαί και αλλοίμονο» αν η πόλη δεν ήταν σε ανεκτό επίπεδο καθαριότητας κι αυτό γιατί ο αριθμός των εργαζομένων έχει υπερδιπλασιαστεί και το κόστος μισθοδοσίας έχει εκτοξευτεί…

Ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς που αναφέρθηκε στον πιλοτικό σχεδιασμό της διοίκησης να εγκαταστήσει λαμπτήρες τύπουLED σε ορισμένους δρόμους, είπε ότι ο Μηχανικός του Υπουργείου Ενέργειες που είχε κληθεί, είχε προτρέψει τον δήμαρχο ν΄ασχοληθεί με άλλα προβλήματα της πόλης και ν΄αφήσει τα LED…

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος είπε ότι όλα δεν είναι «ιδανικά» στην πόλη, αλλά ο κάθε καλοπροαίρετος μπορεί διακρίνει τα «βήματα που έχουν γίνει» και τις βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν… ότι ο προγραμματισμός για περαιτέρω βελτίωση βρίσκεται σε εξέλιξη… κι ότι η μείωση του 30% που προτείνει ο π. δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είναι «Λαϊκισμός» γιατί τέτοιου ύψους μειώσεις είναι ανέφικτες για έναν δήμο… και κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την συγκεκριμένη πρόταση με την διόρθωση που πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ για βοηθηθούν κυρίως τα μικρά καταστήματα της πόλης.

Ψηφοφορία

Μετά τον δήμαρχο επακολούθησαν σύντομες δευτερολογίες και το θέμα οδηγήθηκε διαδικασία της ψήφιση του. Προηγήθηκε η πρόταση του κ.Ζορμπά που μιλούσε για μείωση των τελών της τάξης του 30% η οποία και απορρίφτηκε αφού ψηφίστηκε μόνον από τον ίδιο, την κ. Καψοκεφάλου και τον κ. Λέκκα!

Για την πρόταση της δημοτικής αρχής, ΥΠΕΡ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Βλάχος, Κολώνια, Κοντοπούλου, Σιδέρης, Γκόνης, Κονταξής, Παπαμιχαήλ, Φωτεινού, Παπαγεωργίου, Γκιόκα, Σταφυλοπούλου, Αιδίνη, Δημητρίου –Καβρουδάκη, Ψύλλα, Γιώτσας και Μουστόγιαννης.

ΚΑΤΑ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Καψοκεφάλου, Λογοθέτης, Μυλωνάκης, Λέκκας, Ζορμπάς, Πετσατώδη, Χατζηανδρέου, Τσιαμπάς, Ρεμπούτσικα και Γκιζιώτης.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, δεν πέρασε η πρόταση της διοίκησης και δεν θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες Μειώσεις στα Δημοτικά τέλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση