Απληστία εναντίον Φύσης.

0

Το 2019, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί μια από τις χειρότερες χρονιές σε ότι αφορά την καταστροφή από πυρκαγιές σ΄όλον τον πλανήτη εκατομμυρίων δένδρων και φυσικά των ζωντανών οργανισμών και της πανίδας που ζούσε σ΄αυτά.

Απληστία, καταπατήσεις, «επενδύσεις», λάθη, αμέλειες, «κατάφεραν» να μετατρέψουν παραδείσους, σε επί Γης κολάσεις. Η «γνωριμία με τις κολάσεις», που δημιουργεί η ανθρώπινη απληστία για υπερπλουτισμό και υπερκατανάλωση δεν αφορά μόνον τις πυρκαγιές των δασών, ούτε την ρύπανση περιβάλλοντος, ατμόσφαιρας και κλίματος, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο άνθρωπος έχει βαλθεί να καταστρέψει κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη.

Τα γράφω όλα αυτά, με αφορμή μια αναφορά της ιστοσελίδας «belikeyou.gr», στην ιστορία της πόλης Centralia της πολιτείας Πενσυλβάνια των Η.ΠΑ, που μου θύμισε ότι υπάρχουν «κολάσεις», γύρω μας, κοντά μας, μισοξεχασμένες αλλά «ενεργές».

Ο λόγος για μια πανέμορφη πόλη που έσφυζε από ζωή, αλλά είχε την ατυχία να «φιλοξενεί» σε μικρό βάθος του υπεδάφους της , το ανθρακωρυχείο “Centralia Mines” και στο οποίο το Μάιο του 1962 κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες ξέσπασε πυρκαγιά!

Η φωτιά «ταξίδεψε» μέσω των υπόγειων αγωγών, καταφέρνοντας χάρη στο κάρβουνο και την ανάμειξη του άνθρακα με το οξυγόνο, να επεκταθεί στα βάθη και την επιφάνεια ολόκληρης της πόλης.
Το έδαφος παρουσίασε εξωπραγματικά υψηλές θερμοκρασίες, οι δρόμοι «άνοιξαν» ενώ από τη γη ξεπηδούσε στάχτη και «αναδύονταν» καπνός, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και μεθάνιο.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, οι προσπάθειες κατάσβεσης της υπόγειας φωτιάς ήταν έντονες μεν, άκαρπες δε, καθώς κάθε φορά που μια εστία έσβηνε, μια νέα ξεπηδούσε από το έδαφος. Η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων δεν κινδύνευε μόνο από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις, αλλά και από τις «παγίδες θανάτου» που η φωτιά είχε δημιουργήσει.

Το 1979, το πιο τρομακτικό φαινόμενο έλαβε χώρα στη φλεγόμενη Centralia, όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους άγγιξε τους 180 βαθμούς Κελσίου! με αποτέλεσμα; να κληθούν οι κάτοικοι και να αντιμετωπίσουν την αλήθεια: Ή θα έφευγαν ή θα πέθαιναν.

Έπιπλα, ρούχα, προσωπικά αντικείμενα και σκουπίδια βρίσκονται στην ίδια θέση που τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους πριν τραπούν σε φυγή.
Οι σκελετοί των νεκρών ζώων δεν απομακρύνθηκαν ποτέ. Βρίσκονται παντού, μαζί με πολυθρόνες, βαλίτσες και προσωπικά είδη που δεν λεηλατήθηκαν…

Σήμερα, η Centralia αναφέρεται ως «πόλη – φάντασμα» που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της και ερήμωσε στο πέρασμα των χρόνων, αποτελώντας μία από τις πιο τρομακτικές τοποθεσίες ολόκληρου του κόσμου.

Παρ΄όλα αυτά, η πόλη φιλοξενεί περί τους 10 κατοίκους, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρόλο ότι γνωρίζουν ότι η στάχτη και ο καπνός θα εξακολουθούν να αναδύονται από τις ρωγμές του εδάφους και της ασφάλτου δηλητηριάζοντας κάθε τι ζωντανό στην περιοχή γιατί οι φλόγες, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα εξακολουθήσουν να «ζουν» στα έγκατα της πόλης για τουλάχιστον 200 χρόνια ακόμη…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση