22/12/2009

0

 

Όπως είναι γνωστό, σε ένα Δήμο τα δύο σημαντικότερα θέματα που συζητιούνται στο δημοτικό Συμβούλιο, είναι ο ισολογισμός της χρονιάς που πέρασε και ο προϋπολογισμός αυτής που έρχεται. Έχουμε γράψει πολλές φορές, τις καταγγελίες των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και τις προσωπικές μας εμπειρίες, που στηλιτεύουν την τέλεια απαξίωση από πλευράς Δημάρχου και Διοίκησης του Δήμου προς το θεσμό και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, από την περίοδο 2000 – 2002 μας είχε δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, δηλαδή την εφαρμογή του μοντέλου του «Ενός αδρός Αρχή».

Έτσι και σήμερα έχει συνειδητά επιλέξει να υποβαθμίζει τη λειτουργία του θεσμού, αποκλείοντας ουσιαστικά τους πολίτες από την παρουσία τους σε λήψεις κρίσιμων αποφάσεων που τους αφορούν, γιατί ποιος συμπολίτης μας μπορεί να προσέλθει στις τρεις το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να παρακολουθήσει μία συνεδρίαση; Και το κάνει συνειδητά για να μην ακούν οι συμπολίτες του τις απόλυτα δικαιολογημένες ενστάσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και της παράταξής του στην εισαγωγή και ψήφιση πάμπολων μη σύννομων θεμάτων τα οποία μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν προασπίζονται.   

Παράλληλα, ενώ ο νομοθέτης προβλέπει ότι για τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό ότι θα πρέπει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνεται για αυτά και μόνο τα θέματα, ο κ. Γιαννακόπουλος και οι «Μαζί» προσπαθούν να ξεπεράσουν, να υπονομεύσουν και να εξευτελίσουν με «φτηνά κολπάκια» τον νομοθέτη, τον οποίο προφανώς θεωρούν ως κάποιον «ηλίθιο» ο οποίος «έχει βαλθεί να τους ταλαιπωρεί»…

Έτσι όλοι «Μαζί» αποφάσισαν την ίδια μέρα να βάλουν δύο Δημοτικά Συμβούλια το ένα κατόπιν του άλλου ώστε να φανεί και καλά ότι ο ισολογισμός συζητήθηκε ως μοναδικό θέμα, ως ο Νόμος ορίζει και όχι με άλλα 15 θέματα όπως οι «Μαζί» όρισαν και έπραξαν.

Έτσι λοιπόν η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου οικονομικών κ. Γιάννη Γουργούλη ο οποίος μίλησε για επίμονη και επίπονη προσπάθεια συντονισμού όλου του προσωπικού για τη δημιουργία του ισολογισμού και ότι έτσι όλοι θα είναι πια γνώστες και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Από την πλευρά των ορκωτών λογιστών ο κ. Τζαβέλας είπε πως τα σχόλια που έχουν γίνει και που ελπίζει να μειωθούν του χρόνου , αντιθέτως με προηγούμενες χρονιές που δεν έγινε κάτι τέτοιο… λειτουργούν ως διορθωτικά μέτρα για το Δήμο. Συμφώνησε με τον κ. Γουργούλη ότι ο Δήμος μας είναι μεγάλος και έχει πολύ προσωπικό, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών ειδικά όταν δεν υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία.

 Ο κ. Τζαβέλας διευκρίνισε επίσης ότι πια ο Δήμος είναι σε θέση να ξέρει τι έσοδα έχει, και διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός του ελλείμματος που αναγραφόταν στο πόρισμα δεν ήταν μόνο του περασμένου χρόνου αλλά και προηγούμενων.

 Ο κ. Τζαβέλας απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σταθόπουλου αναφορικά για το ποιο ακίνητο πουλήθηκε και εισέπραξε ο Δήμος 1.700.000… είπε ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τον έλεγχο της δημοτικής περιουσίας δεν είναι η καλύτερη…και ότι η νομική υπηρεσία δεν παρακολουθεί επιμελώς τις αλλαγές που ενδεχομένως υπάρχουν επειδή δεν όπως ισχυρίζονται δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν και να παραλάβουν από το υποθηκοφυλακείο τα σχετικά έγγραφα .

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο τ. Δήμαρχος κ. Αντώνης Σιδέρης δήλωσε ότι ο ισολογισμός δεν είναι πολιτική αλλά οικονομική πράξη και θα έπρεπε να είχε κατατεθεί μέχρι της 5 Νοεμβρίου 2009. Ο κ. Σιδέρης συνέχισε λέγοντας ότι ο ισολογισμός πρέπει να είναι πραγματικός και ότι όσοι αλλοιώνουν τα στοιχεία του υποπίπτουν σε ποινικά αδικήματα.

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος διαφώνησε με τον κ. Σιδέρη λέγοντας ότι γι΄ αυτόν ο ισολογισμός είναι μία πολιτική πράξη γιατί πίσω από τους «αριθμούς» υπάρχουν «πολιτικές» που αντικατοπτρίζουν σαν καθρέφτης την εικόνα του Δήμου. 

Έντονα επικριτικός απέναντι στον ισολογισμό, ήταν ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης ο οποίος είπε ότι τα σχόλια των ορκωτών λογιστών αμβλύνουν τα πραγματικά προβλήματα ιδιαίτερα όταν η έλλειψη μηχανογράφησης των υπηρεσιών έχει σαν αποτέλεσμα, όποιος θέλει να πληροφορηθεί για κάτι στο Δήμο να πρέπει να ανατρέξει στα χειρόγραφα! Ο κ. Γκιζιώτης συνέχισε λέγοντας ότι ακόμα και μέχρι σήμερα, το 2010, το «μονογραφικό», όπως το χαρακτήρισε, της περίφημης «αποθήκης» είναι ένα «τετράδιο» σαν αυτό που είχε κάποτε ο Μαλλάς όταν ήταν στο Δήμο.

Τελειώνοντας ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πόλης» έκανε μια πρόβλεψη για το μέλλον λέγοντας ότι σε κάποια χρόνια οι Δήμαρχοι θα αντικατασταθούν από managers και αυτό δεν θα γίνει εν αγνοία του Δημοσίου και των διοικήσεων της αλλά με σκοπιμότητα. 

Ο επικεφαλής της Α.Κ.Ε.Π κ. Βασίλης Ζορμπάς κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη σύσταση του ισολογισμού και ότι ο συγκεκριμένος  δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 25% της πραγματικότητας!!!

Ο κ. Ζορμπάς στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Γιαννακόπουλο  ότι εκτός από τη σύνταξη της «Ολυμπιακής», τα 70.000 ευρώ ετησίως που είναι η αποζημίωση του Δημάρχου καταδέχεται και εισπράττει και «τρίτο μισθό» από το Πνευματικό Κέντρο, ως πρόεδρος…ενώ χαρακτήρισε και την υπόλοιπη διοίκηση ως «κρατικοδίαιτους» οι οποίοι, σε εποχές λιτότητας, θα έπρεπε σαν «καλοί Πασόκοι» να υιοθετούν τις παραινέσεις του Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με τη διαφάνεια και τον περιορισμό των δαπανών στα δημόσια έξοδα και να μην οδηγούν το Δήμο σε μία πολιτική, 11.000.000 απλήρωτων τιμολογίων… 

Στον «βομβαρδισμό» αυτό του κ. Ζορμπά απάντησαν ο Δήμαρχος και ο κ. Γουργούλης με τον τελευταίο να τον αποκαλεί «λαϊκιστή». 

Αφού η κατάσταση επανήλθε κάπως σε φυσιολογικούς ρυθμούς ο κ. Γεράσιμος Βλάχος δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι χρεωμένος για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα επειδή ο Δήμος δεν ακολουθεί τις υποδείξεις των ορκωτών λογιστών.

 Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συνέχισε λέγοντας ότι είναι πολύ παράξενο το γεγονός ότι κάθε χρόνο ενώ αυξάνονται τα έσοδα του Δήμου από τα πάγια, τα τέλη και τις χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση, αντί να ελαττώνεται είναι το έλλειμμα αυξάνεται κι αυτό!!!   

Ως τελευταίος ομιλητής ο Δήμαρχος, κ. Γιαννακόπουλος, είπε πως περίμενε πιο «large καταστάσεις»… και τουλάχιστον ένα «Μπράβο» για το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά πραγματοποιείται ισολογισμός! εν αντιθέσει με τη διοίκηση του κ. Σιδέρη που δεν είχε κάνει ποτέ!!  Ο κ Γιαννακόπουλος στη συνέχεια φανερά ενοχλημένος από την κριτική που δέχτηκε δήλωσε ότι δέχεται «επίθεση» από αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τα χρόνια της διοίκησής τους, και συνέχισε με εκφράσεις όπως: «Γιατί δεν αποδυκνείετε αυτά που λέτε…»… «Τα λέτε μόνο εδώ…Δεν τολμάτε να τα πείτε στον κόσμο…Ξέρετε κι εσείς οι ίδιοι ότι είναι ψέματα…δεν σας πιστεύει κανείς…» και κατέληξε φωνάζοντας ότι όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη Δικαιοσύνη.

 Ύστερα από το ξέσπασμα αυτό του δημάρχου και πριν την ψηφοφορία έπεσε απόλυτη σιωπή στην αίθουσα, ωσάν ο δήμαρχος να είχε πει μεγάλες αλήθειες οι οποίες όχι μόνο έφεραν σε δύσκολη θέση και αμηχανία τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά άφησε την αίσθηση ότι αν υπήρχε κάποιος «ένοχος» στην αίθουσα αυτός θα έπρεπε να αναζητηθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης… 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση