Σε κάθε ερώτηση, η απάντηση είναι: «Ο άνθρωπος».

0
Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευή;ς
Ένα από τα κληροδοτήματα του Δήμου μας είναι κι αυτό του αείμνηστου «Πρίγγουρη» και περιλαμβάνει πέντε διαμερίσματα σε πολυκατοικία της οδού Αιγαίου Πελάγους κι ένα οικόπεδο στην Αθήνα όπου λειτουργούσε κάποτε το εργοστάσιο του.
Όπως προσπάθησαν κάποιοι «πονηροί», σχετικά πρόσφατα, να υφαρπάξουν από τον Δήμο το κληροδότημα «Σιστοβάρη», έτσι και με το κληροδότημα «Πρίγγουρη» προσπάθησαν «κάτι να βγάλουν» κι ενώ η διαθήκη ήταν σαφής, «υπέδειξαν» στους κληρονόμους «τρόπους διεκδίκησης» από τον Δήμο με αποτέλεσμα να «μπλέξουν» τα πράγματα…
Τον χώρο του εργοστασίου δεν τον άγγιξαν γιατί δεν έδινε «άμεσο χρήμα» και στράφηκαν στην διεκδίκηση των διαμερισμάτων, όπου στα παλιά καλά χρόνια της παντοδυναμίας του τοπικού ΠΑΣΟΚ, «παραχωρούνταν» στα μουλωχτά σε φίλους και συντρόφους.
«Εύκολα χρόνια», χωρίς κτηματολόγια και ΕΝΦΙΑ, ουδείς  πλην των μυημένων γνώριζε τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου αφού φρόντιζαν να μην τα δηλώνουν στο κτηματολόγιο.
Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος: Καλά οι διοικούντες έκαναν την «δουλειά» τους, η «αντιπολίτευση» έκανε τον εκ του νόμου προβλεπόμενο έλεγχο;
Όχι, δεν έκανε και προφανώς είχε τους «λόγους» της που δεν έκανε… κι έτσι περνούσαν τα χρόνια και οι «αυτοδιοικητικοί» καλοπέρναγαν και γέλαγαν με τα κορόιδα τους «πολλούς».
Κάπου στα μέσα της θητείας του Βασίλη Ζορμπά (2010 -2014), ο τότε δήμαρχος θέλησε να εξυπηρετήσει έναν συμπολίτη μας και να του παραχωρήσει ένα από τα διαμερίσματα του κληροδοτήματος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ανέχεια του.
Τα πράγματα όμως είχαν αλλάξει. Είχαμε μπει στα μνημόνια, στις επιτηρήσεις και τους ελέγχους κι εδώ αρχίζει η «νεότερη ιστορία» του κληροδοτήματος μέρος της οποίας συζητήθηκε, μετά από αίτημα της «Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών» για «Στήριξη» προς τους ενοίκους ενός από τα διαμερίσματα του κληροδοτήματος, στο Δημοτικό συμβούλιο της 13ης Νοεμβρίου 2019.

Το θέμα, όπως παρατήρησε ο Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα αρχή για την Αγία Παρασκευή», ήρθε προς συζήτηση με «άδειο φάκελο» πράγμα καθόλου συνηθισμένο, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε «τίποτα» να μπει μέσα στον φάκελο γιατί απλούστατα όλες οι ενέργειες που αφορούσαν το θέμα ήταν παράνομες!

Με αυτές τις παρανομίες ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο π. δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, λέγοντας ότι ο Βασίλης Ζορμπάς όταν είχε φέρει το θέμα της ενοικίασης του διαμερίσματος προς τον συγκεκριμένο κύριο έναντι μισθώματος 20 ευρώ μηνιαίως, εξαπάτησε τους δημοτικούς του συμβούλους και τους απέκρυψε ότι η Νομική υπηρεσία του Δήμου, ΔΕΝ συναινούσε στην συγκεκριμένη ενοικίαση επειδή γινόταν με τρόπο παράνομο.

Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές ο κ. Ζορμπάς είπε ότι επειδή δεν ήταν νόμιμο να παραχωρήσει το διαμέρισμα δωρεάν, ενεγράφη το εικονικό ποσό των 20 ευρώ ως ενοίκιο…ότι ουδέποτε καταβλήθηκαν αυτά τα χρήματα επειδή με μεταγενέστερη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου «Διαγράφηκαν» από τις απαιτήσεις του Δήμου!!… κι ότι τα άλλα δύο διαμερίσματα, είχαν παραχωρηθεί Δωρεάν στο «Ελεγκτικό Συμβούλιο» ( Εδρεύει ο Επίτροπος που ελέγχει την νομιμότητα των «εντολών πληρωμής» και όχι μόνο του… Δήμου).

Ο κ. Ζορμπάς είπε επίσης ότι το 2004 επί διοίκησης Αντώνη Σιδέρη, είχε και ο ίδιος ψηφίσει θετικά θέμα με το οποίο ο Δήμος «συμφωνούσε» με τους κληρονόμους, να κρατήσει τα τρία από τα πέντε διαμερίσματα και να τους παραχωρήσει τα δύο.

«Έκανα λάθος τότε, είπε ο κ. Ζορμπάς, δεν ήξερα και ψήφισα θετικά. Σήμερα όμως τους αντιμετωπίζω ως «Υποτιθέμενους κληρονόμους» και θα προσβάλω στα δικαστήρια την απόφαση αυτή.

Στη συνέχεια οι εμβρόντητοι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι ψύχραιμοι «αυτοδιοικητικοί», προχώρησαν σε μια σειρά ερωτήσεων με τον κ.Οικονόμου να ρωτά τον δήμαρχο «Γιατί» αυτές τις ενέργειες που λέει ότι θα κάνει τώρα, δεν τις έκανε το 2010 που είχε γίνει δήμαρχος και είχε «καταλάβει» το «γιατί» είχε ψηφήσει λανθασμένα το 2004.

O κ. Μυλωνάκης ρώτησε με αθωότητα για το «Τι» οφειλές υπάρχουν και ποιοι μένουν στο διαμέρισμα.

Ο κ. Ζόμπολας (νέος σύμβουλος), ρώτησε το «Γιατί» δεν τηρείται η νομιμότητα αλλά κρύβονται όλες αυτές οι παρανομίες (και περιμένει απάντηση).

Ο κ. Κονταξής συμβούλεψε τον δήμαρχο ότι υπάρχει η πιθανότητα με αυτά που λέει να κάνει, να έρθουν οι κληρονόμοι και να ζητούν από τον Δήμο (από όλους εμάς δηλαδή), ενοίκια 24 ετών!

Ο κ.Σάρκουλας έκανε ερωτήσεις προς τον κ.Σταθόπουλο και ως αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών ενημέρωσε το σώμα για το θέμα που είχε προκύψει.

Ο κ. Σάρκουλας είπε λοιπόν ότι το θέμα που συζητιόταν, δηλαδή ότι η «Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών» ζητούσε να συμπαρασταθεί ο Δήμος προς την οικογένεια των απόρων που ζούσαν στο διαμέρισμα του κληροδοτήματος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό, είχε ξεκινήσει από έναν λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ για το συγκεκριμένο διαμέρισμα ύψους 3.500 ευρώ για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών!

«Θεώρησα υπερβολικό το ποσό αυτό, είπε ο κ.Σάρκουλας, κι άρχισα να ερευνώ για το «Τι» συμβαίνει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα αλλά κανείς δεν ήξερε να μου πει!

Υπήρχε ένα έγγραφο του μηχανικού κ.Μπουρδάρα, συνέχισε ο κ.Σάρκουλας, με το οποίο έθετε κι εκείνος στον κ.Σταθόπουλο το ίδιο ερώτημα χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση.
Τελικά ενημερώθηκα από μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης» για τα διαμερίσματα αυτά, συνέχισε ο κ.Σάρκουλας, έστειλα τον υδραυλικό του Δήμου ο οποίος διαπίστωσε «Παράνομη Υδροληψία»!

Δηλαδή ο δήμαρχος γνώριζε όσα δεν γνώριζε ο Δήμος… είχε παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματος στην οικογένεια αυτή…και κατέληξε λέγοντας: «Σας ρωτώ κ. Σταθόπουλε να μου πείτε ποιος έδωσε τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία ο Δήμος συναινούσε να παραχωρηθεί το «ρολόι» της ΔΕΗ στο όνομα της κυρίας που κατοικούσε εκεί».

Απαντώντας ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα για κοινωνικούς λόγους δεν το είχε ανοίξει… ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του κι ότι θα πληρώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ο ίδιος και δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τον Δήμο.

«Πρόκειται για πάμπτωχους ανθρώπους, είπε ο κ. Σταθόπουλος, για ανθρώπους κατατρεγμένους, σε ακραία φτώχεια κι αναλαμβάνω την ευθύνη μου, αλλά δεν «πούλησα ανθρωπιά» βάζοντας τους δημοτικούς μου συμβούλους να ψηφίσουν κάτι παράνομο και θέλω ν΄ακούσω την δική σας πρόταση για το πώς θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Η κ. Μουχτούρη που μίλησε στην συνέχεια, συνεχάρη τον κ. Σταθόπουλο για την στάση του κι επεσήμανε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι κατά την γνώμη της το «ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Ο κ. Μυλωνάκης είπε ότι ο κ.Σταθόπουλος «πουλούσε ανθρωπιά» με λεφτά του Δήμου… ότι το ίδιο κάνει και ο κ.Ζορμπάς ο οποίος έφερε το θέμα όχι για να το λύσει αλλά για να «χτυπήσει» πολιτικά τον κ.Σταθόπουλο χωρίς να έχει καμιά πρόταση για το «τι» θα κάνει με την περιουσία του Δήμου.

Από την πλευρά του ο κ.Γκιζιώτης είπε ότι παρακολουθεί ένα «κακό σώου»… ότι έχει γίνει θέμα το διαμέρισμα που δόθηκε σε φτωχούς ανθρώπους αλλά για τα άλλα δύο διαμερίσματα που δόθηκαν Δωρεάν στο «Ελεγκτικό Συμβούλιο» δεν μιλά κανείς… κι ότι έχει παραχωρηθεί στην εκκλησία του προφήτη Ηλία ένα διώροφο κτίσμα για να γίνει βιβλιοθήκη και χώρος για τις ανάγκες των νέων στο οποίο αν περάσει κάποιος σήμερα θα δει ένα «Ενοικιάζεται»!!!

Η κ. Αλεφαντή από την παράταξη «Φυσάει κόντρα» είπε ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση σ΄ένα γνωστό πρόβλημα… ότι οι υπηρεσίες του Δήμου υπολειτουργούν… κι ότι θα πρέπει ο Δήμος να ψάξει να βρει κι άλλα κτίσματα για τους άστεγους.

Ο κ. Γιαννακόπουλος από την «Ανοιχτή Συνέλευση» είπε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά… ότι ο δήμος σωστά παραχώρησε το διαμέρισμα κι αν δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες δεν ευθύνονται οι άνθρωποι που μένουν εκεί.

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον κ.Κωβαίο που έχει την ευθύνη της κοινωνικής υπηρεσίας της διοίκησης Ζορμπά, ο οποίος είπε ότι η «υπηρεσία» λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες… ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει πολλά… κι ότι υπάρχουν στην πόλη κι άλλοι που χρειάζονται αυτό το διαμέρισμα.

Ο κ. Ζόμπολας ζήτησε από την διοίκηση να βρει άμεση λύση κι ότι οι άνθρωποι που είναι άστεγοι και φτωχοί στην ουσία είναι «όμηροι» του κάθε δημάρχου.

Ο κ. Γκόνης είπε ότι η σημερινή διοίκηση λειτουργεί σαν να είναι στο «Φαρ Ουέστ» βάζοντας «πίσα και πούπουλα» και περιφέροντας τον κ.Σταθόπουλο στην πόλη κι ότι πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητος –πρασίνου Ελένη Δάβαρη είπε ότι: «Σήμερα εκτέθηκαν άνθρωποι για «πολιτικά οφέλη» και είμαι κάθετα αντίθετη σ΄αυτό».

Ο κ. Κονταξής αναφέρθηκε στο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» και κατηγόρησε τον κ.Ζορμπά ότι στην προηγούμενη θητεία του, παρότι γνώριζε το πρόβλημα δεν έκανε τίποτα για να το λύσει.

Από την πλευρά του ο κ. Κρητικίδης είπε ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση τόσο απομακρύνεται από την λύση… ότι σύμφωνα με τον νόμο, ο Δήμος μόνον με μειοδοτικό διαγωνισμό μπορεί να παραχωρήσει την περιουσία του… ότι δεν μπορεί να γίνεται «προσωπική πολιτική» με την περιουσία του Δήμου…κι ότι την υπευθυνότητα για τους άστεγους την έχει τη κεντρική εξουσία κι όχι οι δήμοι.

Την συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ο οποίος είπε ότι την παράνομη απόφαση την ψήφισαν οι δημοτικοί του σύμβουλοι και ότι ο δικός του ρόλος είναι να εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου και κατέληξε λέγοντας: «Εσείς είστε παράνομοι, κι όχι ΕΓΩ».

Απάντηση