Η κήρυξη Πανδημίας, η διαφορά από την Επιδημία και το απαξιωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας…

0
Κορώνα ιός
Κορώνα ιός

Κηρύχθηκε χθες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «πανδημία» για τον κορωναιό που απλώνεται ανεμπόδιστα σ΄όλη την ανθρωπότητα.

Ποια η διαφορά μεταξύ πανδημία και επιδημίας;

Επιδημία είναι μια μόλυνση από ιό σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
Πανδημία θεωρείται η εξάπλωση μιας επιδημίας σε πολλές χώρες ή περιοχές του κόσμου.

Στην γειτονική μας τώρα Ιταλία, με νέο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ιταλικό λαό ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων για δεκαπέντε ημέρες, μεταξύ αυτών μπαρ, κομμωτήρια καθώς και εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Εξαιρούνται μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, καθώς και βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του κοροναϊού βρίσκεται η πόλη της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, Μίριελ Μπάουζερ, και ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής, προκειμένου να απελευθερώσει κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη μέτρων εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωναιού.

Στην Ελλάδα, το σύνολο των προσβληθέντων από τον κοροναϊό, ανέρχεται σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και τέσσερις ξένης υπηκοότητας.

Ο πρωθυπουργός, έστω και μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσε ότι: «Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας»…κάνοντας έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων, έθεσε ως στόχο «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».

Ο πρωθυπουργός τέλος, ανέφερε περιληπτικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (κλείσιμο όλων των σχολείων, πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας, επιπλέον κρεβάτια σε ΜΕΘ, αξιοποίηση ιδιωτικών κλινικών), ενώ τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τη Θεία Κοινωνία και την εκκλησία, λέγοντας ξεκάθαρα ότι: «Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, από το σπίτι».

Στα δημόσια νοσοκομεία, όπως ανακοινώθηκε, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας, όλα τα απογευματινά ιατρεία, ενώ θα χειρουργούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν.

Στην προσπάθεια της να ενημερώσει τους πολίτες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έστειλε SMS με σύντομες συμβουλές και παραίνεση «να μείνουν σπίτι» όσοι παρουσιάσουν το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης… ωστόσο ο ήχος του μηνύματος -που θύμισε αν μη τι άλλο συναγερμό – έσπειρε «φόβο και τρόμο»

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά κενά» στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα εξής:

1) Η περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα για τον οποίο, «ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κοροναϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή, έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός».

2) Η περίπτωση της καθηγήτριας, «η οποία βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία», αλλά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της έδωσε εντολή  να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, αφού ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας παρόλο που η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία».

3) Ο 53χρονος υγειονομικός από τη Σιάτιστα Δεν θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο»…

Σημ. Σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση ένας ιός, ένα έμβιο ον μη ορατό από το ανθρώπινο μάτι (μικρόκοσμος), που ξεκίνησε από την «μακρινή (;) Κίνα», κατέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι «Ανεπτυγμένες χώρες».

1) Η «Απελευθέρωση των αγορών» και η μείωση των κονδυλίων σε «Μη παραγωγικούς – κοινωνικούς τομείς», όπως π.χ το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που συνεχώς συρρικνώνεται υπέρ των «ιδιωτών» που «επενδύουν στην υγεία», βρίσκεται αυτήν την κρίσιμη στιγμή τη χώρα μας σε κατάσταση που Αδυνατεί να προσφέρει μια Ανθρώπινη και Υπεύθυνη περίθαλψη στα μέλη της Κοινωνίας της κι αυτό είναι Απαράδεκτο.

2) Οι «έχοντες και κατέχοντες», και γενικά όλοι αυτοί που προσπαθούν να κατέχουν πλούτο για να άρχουν για να ξεχωρίζει το Εγώ τους… έχουν Ανάγκη τον εργαζόμενο – καταναλωτή και μάλιστα Υγιή!

3) Η Γη είναι έμβιο Ον (Μακρόκοσμος) κι εμείς «μέρος» της κι όχι «άρχοντες» και ιδιοκτήτες της…

Απάντηση