«Ακούστε μας έστω και τώρα!» κ. Μητσοτάκη.

0

Ανακοίνωση – απάντηση στο Διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με την οποία τον καλεί ν΄ακούσει τις προτάσεις των ανθρώπων που δίνουν με κίνδυνο της ζωής τους, στην πρώτη γραμμή, την μάχη εναντίον του «Κορώνα ιού.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ προς τον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα, ότι ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς… γι αυτό ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα!».

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε:  Στρατιώτες (μόνιμο προσωπικό), Επιθετικά όπλα (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), Αμυντικά όπλα (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μη βγει κανείς εκτός μάχης…).

Κύριε Πρωθυπουργέ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του «κορώνα ιού».

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει;

Τι περιμένετε;

Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των «μαχητών των νοσοκομείων» όπως μας αποκαλέσατε.

Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη.

Εσείς και οι προκάτοχοί σας.

Οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα τη στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, αλλά και των ΚΥ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.

Λέτε ότι μιλάτε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας.

Γιατί, λοιπόν, δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1.900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή «μέχρι νεωτέρας» της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα Υγείας.
Το ίδιο ισχύει και για τις νέες Μ.Ε.Θ που θ’ αναπτυχθούν: Ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι:
«Ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το test του κορωνοϊού», αλλά «στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω, τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι: «Όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει».

Ειλικρινά ΔΕΝ το κατανοούμε κι αυτό γιατί:
1. Έχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;

2. Αν το test διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;

3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για τη διασπορά όσο και για την «άσκοπη σπατάλη» της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το test θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;

Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα «εντός κοινότητας» (όπως σε χώρες όπως Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κλπ., «μοντέλο» που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό ως τώρα), τότε και μόνο τότε έχει νόημα η μαζική διενέργεια του test σε ασυμπτωματικούς.

1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.
2. Τα test πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος,  το μοναδικό που εξυπηρετεί αυτό που είπατε, δηλαδή ότι: «Oποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά», είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι στιγμές είναι δύσκολες.
Ακούστε τη φωνή αυτών που «χθες» θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ακούστε τη φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον «αόρατο εχθρό» χωρίς όπλα, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μη διαμαρτύρονται δημόσια.

Μάσκες προστασίας από τον «κορώνα ιό» να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μη μιλάμε, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: Στρατιώτες (μόνιμο προσωπικό),
Επιθετικά όπλα (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), Αμυντικά όπλα (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μη βγει εκτός μάχης).

Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Εσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα: Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς!

Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα!»

Πηγή: ΟΕΝΓΕ.gr

Απάντηση