«Παγώνουν τα έργα ΕΣΠΑ και ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ στην Αγία Παρασκευή» ?

0

Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω της πανδημικής ασθένειας COVID-19, λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς την αναγκαία ενημέρωση και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους θεσμικούς φορείς.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί βάσιμα ότι οι κρίσιμες στιγμές για την Υγεία αποτελούν το πρόσχημα για έκτακτη και ουσιαστικά εν κρυπτώ νομοθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση.

Ο Ν.4674/11.3.2020, ο οποίος επί της αρχής και επί του συνόλου υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ, οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες περιέχονται στις αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ισχύουν αμέσως και εν συνεχεία κυρώνονται από την πλειοψηφία της Βουλής, η μερική κατάργηση του επιτυχημένου Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και η αντικατάσταση του από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» είναι οι σημαντικότερες από αυτές.

Όμως, η πιο σημαντική απόφαση είναι αυτή που οδηγεί σε ανατροπή των έργων ΕΣΠΑ. Αποτελεί ευθεία βολή κατά της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, όπως απεκάλυψε ο Τύπος, ο Υφυπουργός ΕΣΠΑ κ.Τσακίρης απέστειλε στην Αυτοδιοίκηση το με αρ.36699/7.4.2020 εξαιρετικά επείγον έγγραφο για τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, το περιεχόμενο του οποίου συνάντησε την άμεση (10.4.2020) και ομόθυμη αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ως εξής «..Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη διαδικασία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην ουσία «παγώνει» την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των Προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα.

Ενώ και σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Ως εκ τούτου το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ προτείνει: 1) Τη συνέχιση της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων…».

Στην Αγία Παρασκευή μία μεγάλη σειρά έργων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ αλλά και στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ επί δημαρχίας Σταθόπουλου.

Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, πλημμελούς παρακολούθησης κλπ δεν κατέστη δυνατόν να ξεκινήσει η υλοποίηση τους εντός της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014 – Σεπτεμβρίου 2019.

Ερωτάται λοιπόν η νέα δημοτική αρχή του κ. Ζορμπά. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, ποια η τύχη των έργων στην Αγία Παρασκευή που είναι ενταγμένα σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα και ενταγμένα στο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020.

Ποιά έργα προγραμματίζει να ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2021-2927. Ποια η τύχη των έργων στην Αγία Παρασκευή που είναι ενταγμένα στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

Κινδυνεύουν ποια και πόσο ?

Την ερώτηση αυτή απευθύνω δημόσια, λόγω δυστυχώς μη συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλοι μας και κυρίως οι συμπολίτες αναμένουν την οφειλόμενη ενημέρωση.

Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ, δικηγόρου,
τ.Προέδρου ΠΑΟΔΑΠ
δημοτικού συμβούλου Αγίας Παρασκευής
ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Απάντηση