Παράνομες κατασχέσεις λογαριασμών από το Δήμο μας; Θα ξέρουμε σύντομα.

0
Γιώργος Οικονόμου: Το μεγάλο δίλημμα των εκλογών στην Αγία Παρασκευή
Γιώργος Οικονόμου: Το μεγάλο δίλημμα των εκλογών στην Αγία Παρασκευή

Από το Γραφείο τύπου της παράταξης «Νέα αρχή για την Αγ. Παρασκευή» λάβαμε ανακοίνωση αναφορικά με κατασχέσεις λογαριασμών συμπολιτών μας για οφειλές προς το Δήμο, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Επειδή πληθαίνουν οι καταγγελίες δημοτών για παράνομες κατασχέσεις λογαριασμών τους στις τράπεζες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν την αιτία της οφειλής ή δεν έχουν λάβει ειδοποίηση από τον Δήμο για να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων ρύθμισης με τον Ν.4611/2019 τους ενημερώνουμε ότι σήμερα καταθέσαμε ερωτήσεις προς την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Ας γνωρίζουν όμως οι δημότες ποια είναι η νόμιμη διαδικασία:

Πρώτον, ο οφειλέτης του Δήμου εγγράφεται στον οικείο χρηματικό κατάλογο, ως οφειλέτης. Τούτο αποτελεί τη βεβαίωση (τον νόμιμο τίτλο), στάδιο όπου προσδιορίζεται το πρόσωπο του οφειλέτη (αν κοινοποιηθεί το απόσπασμα του χρηματικού καταλόγου στον οφειλέτη, αυτός μπορεί να ασκήσει προσφυγή).

Ακολουθεί το στάδιο της βεβαίωσης, όπου και η οφειλή προσδιορίζεται ως ταμειακό έσοδο. Η καταγραφή της οφειλής στα έσοδα του δήμου συνιστά την λεγόμενη πράξη ταμειακής βεβαίωσης, η οποία μαζί με την σχετική ατομική ειδοποίηση θα πρέπει να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη, προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να ασκήσει ανακοπή και αίτηση αναστολής.

Μη κοινοποίηση των ανωτέρω καταλογιστικών πράξεων στον οφειλέτη πριν την επιβολή κατασχέσεων αποτελεί παραβίαση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και καθιστά άκυρες τις επιβαλλόμενες κατασχέσεις, αφού ο οφειλέτης στερείται του δικαιώματος δικαστικής προστασίας κατά του νόμιμου τίτλου.

Επίσης υποχρέωση του Δήμου αποτελεί και η ενημέρωση των οφειλετών για τις δυνατότητες ρύθμισης που παρέχει ο Ν.4611/2019 με ανάλογη απαλλαγή των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Διοίκηση Ζορμπά παραβιάζει την νομιμότητα και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι οι κατασχέσεις λογαριασμών, που άπτεται των προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου.

Αν αυτό αποδειχθεί, δεσμευόμαστε προς τους δημότες ότι θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη.

Απάντηση