Tα Προγράμματα ΕΣΠΑ που δεν απορροφήθηκαν… τα παράνομα λογισμικά και η αναχρονιστική υποδομή του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

0
papageorgiou

papageorgiouΣτα 14 χρόνια κυκλοφορίας του, ο «Σχολιαστής»  δεν σταμάτησε να γράφει « αυτά» που  ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Σπύρος Παπαγεωργίου ανέφερε στην εισήγηση του για την «κατάσταση» του Δήμου,  κατά τη συζήτηση που αφορούσε τον ταμειακό απολογισμό του τελευταίου τριμήνου της διοίκησης του πρώην δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21 ης Οκτωβρίου 2014 .
Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε το Σώμα,  ότι το συνολικό πόρισμα είναι θετικό, ωστόσο παρατηρείται υστέρηση στην απορρόφηση των έργων ΕΣΠΑ επεσήμανε ότι υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου είναι αναχρονιστική και χαρακτήρισε ως ωρολογιακή βόμβα για το ταμείο του Δήμου το όποιο αποτέλεσμα ανακοινωθεί από την εκκαθάριση που γίνεται στην ΚΟΙΠΕΔΑΠ (πρώην ΔΗΠΕΑΠ) σημειώνοντας ότι αν καταλογιστούν οι ζημίες του οργανισμού στο Δήμο θα εκτροχιαστούν τα οικονομικά.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών είπε δηλαδή, αυτό που χρόνια γράφαμε  και που  όλοι γνωρίζουν μια και αποτελεί πια κοινό μυστικό, ότι  δηλαδή  ότι οι διοικήσεις του Δήμου κατάρτιζαν  προϋπολογισμούς  στους οποίους εμφάνιζαν  «Έσοδα» ώστε τυπικά τα οικονομικά του Δήμου να φαίνονται ότι είναι «ίσα βάρκα, ίσα νερά» και στο τέλος υπήρχε μια «μαύρη τρύπα» αφού τα προβλεπόμενα  έσοδα  δεν εισπράττονταν για «διάφορους λόγους»…
Ο κ. Παπαγεωργίου λοιπόν, ενημέρωσε το Σώμα,  ότι επί διοίκησης Ζορμπά (2011 -2013) είχαν «βεβαιωθεί» προς είσπραξη από την Οικονομική υπηρεσία  7.500.000 ευρώ κι ότι εισπράχτηκαν μόνο τα 2.200.000 ενώ  έμμειναν ανείσπρακτα 5.300.000 ευρώ , κι  ότι  επί δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου ( 2007 – 2010 ) είχαν «βεβαιωθεί» προς είσπραξη 1.730.000 ευρώ κι  είχαν εισπραχθεί μόνο 85.000!!!.
Όλα αυτά ως αντιπολίτευση τα «φώναζε» ο κ. Γκιζιώτης, τα «στηλίτευε» ο κ. Βλάχος και τα «επεσήμανε» ο κ. Σταθόπουλος ,  οι  οποίοι ως συνήθως  μιλούσαν σ’ «αυτιά  κουφών», αφού η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα είχε δρομολογηθεί  από την κοινή πολιτική γραμμή  ΚΑΙ των δύο πρώην «μεγάλων» και νυν μνημονιακών κομμάτων,  μια «πολιτική γραμμή» που έλεγε: «Δε βαριέσαι ας είν΄ καλά τα πρόβατα… μια ζωή στο «πλήρωνε» τα έχουμε… συνήθισαν».
Με το δίκιο του λοιπόν ο αντιδήμαρχος οικονομικών,  διαπίστωσε ιδίοις όμασι  ότι ο «Σχολιαστής» δεν  είχε κάτι «προσωπικό» με τους συγκεκριμένους δημάρχους  όταν έγραφε ότι η διοίκηση Ζορμπά αποτελούσε «συνέχεια» της διοίκησης Γιαννακόπουλου και βεβαίως από την πλευρά του, έκανε το καθήκον  του να ενημερώσει το Σώμα και κατ΄ επέκταση τους άγρια φορολογούμενους συμπολίτες του ότι : «Ουσιαστικά από το πόρισμα  βλέπουμε μια συνέχεια της πολιτικής του Βασίλη Γιαννακόπουλου από το Βασίλη Ζορμπά» προσθέτοντας το πασιφανές, ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός  της πρώην δημοτικής αρχής δεν ήταν ούτε  «οραματικός» ούτε «κοινωνικός».
Βεβαίως ποιος απ΄αυτούς που έβαλαν με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους το «λιθαράκι» που τους αναλογούσε στο να φτάσουμε στη σημερινή κατάντια ως έθνος, θα είχε το κουράγιο να το παραδεχτεί;
Έτσι λοιπόν, με «μια φωνή», «ομοψυχία ζηλευτή» και περίσσιο θράσος, οι δύο πρώην δήμαρχοι εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του αντιδημάρχου, με προφανή στόχο να του δώσουν να καταλάβει ότι δεν θα  πρέπει να λέει «κακά λόγια» γι αυτούς, αφού ευελπιστούν να πρωταγωνιστήσουν και πάλι στις εκλογές του 2019, όταν θα έχουν καταφέρει ν΄ αποδείξουν «ότι όλοι είναι ίδιοι… και το μοντέλο ένα…».
Ο κ. Παπαγεωργίου, ενδεχομένως δεν έχει ακόμη αντιληφθεί, ότι οι δύο πρώην δήμαρχοι, στην ουσία είναι παρεξηγημένοι και κατασυκοφαντημένοι, ότι έχασαν τις εκλογές για οποιονδήποτε άλλο λόγο, εκτός από «προσωπική ευθύνη», ότι ο μεν ένας είχε απορροφήσει από κοινοτικά  προγράμματα το «Δούναβη» κι ό άλλος της «Κασπία θάλασσα»… ότι το τετράκις ή πεντάκις αγορασμένο «λογισμικό» που χρησιμοποιεί ο Δήμος είναι «δύο κλάσεις» καλύτερο από τα αντίστοιχα που χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για τις εκτοξεύσεις στο διάστημα, κι ότι στο θέμα της ΚΟΙΠΕΔΑΠ, οι συμπολίτες τους δεν θα πρέπει να βαρυγκωμούν γιατί  σύμφωνα με τη «γραμμή Πάγκαλου» που λέει: «Όλοι μαζί τα φάγαμε»… θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αφού «και λίγα πληρώνουν» σε σύγκριση με άλλους Δήμους…».
Το μόνο ερωτηματικό που παραμένει, είναι το «άδειασμα» του αντιδημάρχου στο «κλείσιμο» που  έκανε ο κ. Σταθόπουλος πριν την ψηφοφορία, ένα πολιτικό άδειασμα  που μπορεί να μην σημαίνει τίποτα  περισσότερο από την τάση που έχει ο δήμαρχος να «στρογγυλοποιεί» τα πράγματα για «να μην χτυπήσει κανένας σε καμιά γωνία…»
Ερωτήσεις στον αντιδήμαρχο
«Μάλλον δεν έχει καταλάβει ή δεν ξέρει ο αντιδήμαρχος» είπε ο κ. Ζορμπάς και στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Παπαγεωργίου τι ακριβώς εννοούσε όταν αναφερόταν στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τι δεν έκανε η διοίκησή του στον τομέα των υλικοτεχνικών δομών και ποιος του έχει πει ότι θα κοστολογηθούν στο Δήμο τυχόν χρέη της ΚΟΙΠΕΔΑΠ.
Στο ίδιο πνεύμα ερωτήσεων σχετικά με το ΕΣΠΑ στάθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Ησαΐας.
Απαντήσεις αντιδημάρχου
Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι ο Δήμος Γέρακας είχε προγράμματα ΕΣΠΑ της τάξεως των 100.000.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα ο Χολαργός 60.000.000 ευρώ. Στο δικό μας Δήμο για τα έργα στις περιοχές του Τσακού, στο βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής των Πευκακίων και στην ανάπλαση της οδού Αγίου Ιωάννου η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανά περίπτωση ξεκινούσε από 33% έως 50%, απορρόφηση που δεν ήταν ικανοποιητική.
Ο κ. Παπαγεωργίου στη συνέχεια απαντώντας στον κ. Ζορμπά κατήγγειλε ότι η απελθούσα παράταξη δεν έδωσε εργαλεία και δεν εκπαίδευσε τους υπαλλήλους, ότι το 50% της «υποτιθέμενης» ηλεκτρονικής υποδομής είναι ανενεργό !, ότι πληρώθηκαν εφαρμογές που δεν χρησιμοποιήθηκαν !! ενώ παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν και παράνομα λογισμικά μέσα στο Δήμο !!!
«Μερική έως μηδενική η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος» σχολίασε ο κ. Παπαγεωργίου ενώ χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός τρία χρόνια να μην έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση στην ΚΟΙΠΕΔΑΠ.
Τοποθετήσεις
«Σας αντιλαμβάνομαι» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο π. δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και συνέχισε ερμηνεύοντας την τοποθέτηση του  αντιδημάρχου οικονομικών συμπεραίνοντας ότι η βούληση του κ. Παπαγεωργίου ήταν να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε «αδιάβαστο» τον κ. Παπαγεωργίου λέγοντας ότι το ποσό που ανέφερε για τα προγράμματα ΕΣΠΑ σχετικά με το Δήμο του Χολαργού είναι ψευδές καθώς ούτε το 1/15 απ’ αυτό που ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών δεν έχει πάρει ο όμορος Δήμος. Ο πρώην δήμαρχος στη συνέχεια συμβούλεψε τον κ. Παπαγεωργίου να ψάξει να βρει τι απορρόφηση είχε γίνει την τετραετία 2003 – 2006 στα προγράμματα ΕΣΠΑ ενώ αναφορικά με την ΚΟΙΠΕΔΑΠ είπε ότι ο Δήμος αυτά που χρωστούσε ήταν 480.000 ευρώ απλήρωτες εισφορές προς το ΙΚΑ, χρέος που έχει πληρωθεί επί δικής του θητείας.
Ο επικεφαλής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, της «Συμμαχίας Ευθύνης» δήλωσε ότι η εκμηδενιστική τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές είχε ως σκοπό η σημερινή διοίκηση να δικαιολογήσει την παραλαβή «καμένης γης» ενώ για τις 480.000 ευρώ που δεν είχαν πληρωθεί στο ΙΚΑ δήλωσε ότι ήταν ένα χρέος που παρέλαβαν από τις προηγούμενες διοικήσεις.
«Μίλησα με το δήμαρχο Χολαργού!» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος «Είναι ψέμα τα 60.000.000 ευρώ» και συνέχισε λέγοντας ότι περιμένει να δει στο τέλος της πενταετίας τι απολογισμό έργου θα κάνει η σημερινή διοίκηση ενώ ζήτησε να είναι ενωτική η νέα δημοτική αρχή κι όχι διχαστική.
Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος λέγοντας ότι δεν υπάρχει απαξιωτική κριτική από την πλευρά του αντιδημάρχου, τόνισε ότι τα στοιχεία για το Δήμο Γέρακα είναι αληθή ωστόσο είπε ότι ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λάθος για τα στοιχεία του Χολαργού.
«Γιατί φωνάζετε για το σκληρό δίσκο τόσα χρόνια κ. Ζορμπά» είπε ο δήμαρχος αναφορικά με την ΚΟΙΠΕΔΑΠ και αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών για την κατάσταση υποδομών στο Δήμο.
Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ότι περιμένει να δει πως θα είναι ο «οραματικός» και «κοινωνικός» προϋπολογισμός της διοίκησης Σταθόπουλου ενώ από το «Φυσάει Κόντρα» ο Σπύρος Αλεξίου ρώτησε ρητορικά πώς γίνεται όποιος αποδέχεται τον «Καλλικράτη» και το «Παρατηρητήριο» να πράξει κοινωνικό έργο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ησαΐας υποστήριξε αρχικά ότι δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση σε θέματα που αφορούν τον ΠΑΟΔΑΠ γιατί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε έρθει ζήτημα για ανανέωση λογισμικού 1.500 ευρώ και συντήρησή του 2.800 ευρώ δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις του. «Αφήνετε υπονοούμενα για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή» τόνισε ο κ. Ησαΐας και πρόσθεσε ότι θέλει να μάθει πότε αγοράστηκαν οι εφαρμογές που δεν λειτούργησαν ενώ αναφορικά με τα παράνομα λειτουργικά υπογράμμισε ότι εάν λειτουργούν, αυτό σημαίνει «αυτόφωρο» για τους υπευθύνους.
Ο αντιδήμαρχος διοίκησης κ. Κώστας Χατζηανδρέου λειτούργησε «πυροσβεστικά» δηλώνοντας ότι το μόνο που ειπώθηκε από τον κ. Παπαγεωργίου είναι  το γεγονός της ύπαρξης παράνομων λογισμικών ενώ η λειτουργία τους έχει πάψει. «Δεν αποδώσαμε δόλο» είπε ο κ. Χατζηανδρέου και τόνισε ότι η υποδομή στο Δήμο συνολικά θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
Τη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος λέγοντας ότι δεν υπήρξε υπονοούμενο για διαφθορά λέγοντας στον κ. Ησαΐα ότι ζει ακόμα στην τριετία του Βασίλη Ζορμπά, την τριετία της διαφθορολογίας!
Ο απολογισμός ψηφίστηκε στο τέλος σχεδόν από όλες τις παρατάξεις πλην της αριστεράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση