Το ιστορικό μιας ανάπλασης…Πλατεία για τα παιδιά ή για τα «στέκια»;

0
Πλατεία για τους κατοίκους, τους νέους και τα παιδιά; Ή πλατεία για τις καφετέριες, τα μπαράκια και τα «στέκια»;

Επειδή έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με την πρόθεση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά να προσπαθήσει να ακυρώσει τον μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αγ. Ιωάννου, με στόχο να πετύχει έναν νέο σχεδιασμό που θα επιτρέπει να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματακαφετέριες, μπαράκια, ξενυχτάδικα και φαγάδικα… ανατρέξαμε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και σας καταθέτουμε υπεύθυνα την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου για να μην σας παραπλανούν με κάθε λογής ψέματα.

Η ιδέα της ανάπλασης της πλατείας του Άη Γιάννη δεν είναι καινούργια κι οι περισσότεροι δήμαρχοι την είχαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, επειδή πρόκειται για μια πλατεία που δημιουργήθηκε πριν από 40 και πλέον χρόνια και προφανώς πρέπει να αναπλαστεί και για να αντικατασταθούν τα φθαρμένα υλικά , αλλά και για να «πλησιάσει» προς τις ανάγκες του σύγχρονου κατοίκου και την αισθητική του 21ου αιώνα.

Είχα παραστεί σε πολλές συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και είχα διαπιστώσει ότι υπήρχαν δύο τάσεις τόσο στους αιρετούς, στα «μεγάλα ονόματα» των παλιών οικογενειών όσο και στους ισχυρούς οικονομικά παράγοντες, που μπορεί να μην καταδέχονται να ζουν εδώ, αλλά έχουν επενδύσει στην πόλη μεγάλα κεφάλαια και η δύναμη τους είναι «αόρατη» αλλά υπαρκτή και ισχυρή.

Το μεγάλο δίλημμα για την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας ήταν το εξής: «Θα φτιάξουμε μια πλατεία για τους κατοίκους και τα παιδιά; Ή θα φτιάξουμε μια πλατεία για τις καφετέριες, τα μπαράκια, τα φαγάδικα και τα «στέκια»;

Το «όνειρο» των διοικήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν η μετατροπή της Αγίου Ιωάννου και κατ΄επέκταση της πλατείας του Άη Γιάννη σε «Μπουρνάζι» που θα εξυπηρετούσε όχι βέβαια τη όποια νεολαία της πόλης αλλά ως πρώτος μεγάλος δήμος που συνδέει την Αθήνα με τα Μεσόγεια, τη νεολαία αυτών των περιοχών.

Δόθηκαν αγώνες, επώδυνοι για μας και πολλούς άλλους για να κρατηθεί το «χρώμα» του πάλαι ποτέ «προαστίου», αλλά οι «επενδυτές» ήταν πολλοί , με κυβερνητικές (όλων των παρατάξεων) «άκρες» και το θέμα «σταμάτησε» με τα Μνημόνια που μας οδήγησε το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά…

Μακέτα της ανάπλασης της πλατείας Αη Γιάννη

Η παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου, όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να μην πήγε «κόντρα» στην «Μπουρναζοποίηση» της πόλης αλλά κράτησε σταθερή θέση για την πλατεία του Άη Γιάννη και ως διοίκηση αξιοποίησε τα χρήματα του προγράμματος «Φιλόδημος» εκπονώντας μια ανάπλαση για τους πολίτες, τους νέους και τα παιδιά της πόλης.

Ας δούμε όμως το ιστορικό γιατί έχει σημασία.

Τον Μάρτιο του 2019 το δημοτικό συμβούλιο μετά από ενέργειες της τότε δημοτικής αρχής ψήφισε την έγκριση είσπραξης 356.400 ευρώ από το «Συγκεκριμένο» πρόγραμμα. Ακολούθησε το Πάσχα και οι Δημοτικές εκλογές.

Ο Γιάννης Σταθόπουλος ηττήθηκε, αλλά ο δήμος συνέχισε να λειτουργεί… και τον Ιούνιο του 2019 το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κονδύλι ύψους 1.229.053ευρώ από «ίδιους πόρους» για το συγκεκριμένο έργο.

Όπως είναι γνωστό, τέλος Ιουνίου, Ιούλιο και Αύγουστο οι Έλληνες παίρνουν τις άδειες τους και πάνε για τα «μπάνια του λαού»…

Οι υπάλληλοι της Τεχνικής υπηρεσίας κι όχι μόνο, αυτό το διάστημα μόχθησαν για να ετοιμάσουν το συγκεκριμένο έργο και φυσικά κανείς δεν θα τους πει «Μπράβο»…

Την 1η Αυγούστου 2019 αναρτήθηκε στο «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ) η Διακήρυξη Ανοιχτής Διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννου Αγ. Παρασκευής».

Οι λόγοι για τους οποίους γινόταν η ανάπλαση όπως περιγράφονται στο άρθρο 11 είναι :
«Βασικός στόχος της ανάπλασης είναι να εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα που αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία της πλατείας».

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός στοχεύει: Στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, τόσο κατοίκων όσο και περαστικών και στη μετατροπή της πλατείας σε ζωντανό δημόσιο χώρο για όλους τους πολίτες.

Στη βελτίωση των επίπεδων θερμικής άνεσης και στην αναβάθμιση του μικροκλίματος.
Στην ανάδειξη του πολιτιστικού χαρακτήρα της πλατείας.

Η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί με βάση τις αρχές που διέπουν το σχεδιασμό υπαίθριων δημόσιων χώρων με βιοκλιματικό χαρακτήρα».

Στο άρθρο 18 ορίζεται σαφώς ότι από την 1η Αυγούστου 2019 μπορούσε να γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στον διαγωνισμό και ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00.

Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00.

Αυτή είναι η πορεία του έργου της συγκεκριμένης ανάπλασης και όλοι όσοι έχουν να παρουσιάσουν ως μοναδικό έργο, ένα μισοτελειωμένο παιδικό σταθμό που κατασκευάστηκε με «απ΄ευθείας ανάθεση» της μελέτης του έργου στον σύζυγο υποψηφίας δημοτικής συμβούλου της παράταξης τους, τους υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία δεν έχει αλλάξει διεύθυνση… και μπορούν να καταθέσουν όποια στοιχεία παρανόμου πράξεως ή διαπλοκής διαθέτουν, διαφορετικά θα θεωρούνται και θ’ αντιμετωπίζονται ως Συκοφάντες.

Ανδρέας Μπαλώτης
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

Απάντηση