Κτήμα «Ιόλα»: «Δήμος – Εργολάβοι Ενωμένοι, Ποτέ Νικημένοι»;

0
andreas

andreas

Στο εγχειρίδιο  του «καλού εμπόρου τέχνης» ορίζεται ότι «τα χρήματα του «αέρα» επενδύονται σε ακίνητα και «γη»… κι έτσι ο «έλληνας της διασποράς», αγόρασε στην Αγ. Παρασκευή ένα κτήμα μέσα στο οποίο αργότερα ως σύγχρονος «Μαικήνας» έκτισε ένα «παλάτι» το οποίο γέμισε με έργα τέχνης (πολλά από τα οποία ήταν αμυθήτου αξίας – προϊόντα αρχαιοκαπηλίας».

Ως γνωστόν η ζωή είναι εφήμερη και για τον κάθε άνθρωπο το «τέλος» είναι αναπόφευκτο κι έτσι ο «έλληνας της διασποράς» ομοφυλόφιλος και άκληρος που έζησε σαν «ρωμαίος αυτοκράτορας»,  όταν «έφυγε» άφησε πίσω του ένα «κληρονομικό χάος» αφού τελικά οι μοναδικοί του κληρονόμοι ήταν δύο γριές θείες που ζούσαν στην Λατινική Αμερική.

Το «παλάτι» λεηλατήθηκε και τα «κοντέινερς» με τα έργα τέχνης φορτώνονταν «νύχτα» χωρίς κανένας «θεσμικός» ή «αυτοδιοικητικός» να νοιάζεται…δίνοντας αφορμή σε διάφορους κακόβουλους  να λένε ότι ήταν «όλοι στο κόλπο» και τα «πήραν χοντρά» για να κάνουν τα «στραβά μάτια».. 

Τα χρόνια περνούσαν το «παλάτι» μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο ρήμαζε, τα «φιλέτα» για τους εργολάβους – κατασκευαστές που δραστηριοποιούνταν στην Αγ. Παρασκευή λιγόστευαν με αποτέλεσμα να «ανέβει στα ύψη» η αμοιβή αυτών που εύρισκαν και πρότειναν στους κατασκευαστές «ευκαιρίες».

Σαν μια από αυτές τις «ευκαιρίες» αντιμετωπίστηκε και το κτήμα «Ιόλα» παρά το γεγονός ότι η Βίλα είχε χαρακτηριστεί ως «διατηρητέα» και το λέω αυτό με «λόγου γνώση» γιατί όταν δόθηκε η ευκαιρία στο Δήμο μας να το αποκτήσει με ελάχιστο τίμημα δόθηκαν κυριολεκτικά «Τιτάνιοι» αγώνες για να περιέλθει αυτό σε …κατασκευαστή.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος των δύο γηραιών κυρίων που ήταν και οι μοναδικοί κληρονόμοι, πρότειναν στον τότε δήμαρχο Σταύρο Κώτση να αγοράσει για io 10λογαριασμό του Δήμου Αγ. Παρασκευής τα δύο μερίδια τους αντί του ποσού των 400.000.000 εκ δραχμών δηλαδή 200.000.000 εκ για κάθε μερίδιο.

Ο Σταύρος Κώτσης δεν προχώρησε στη σύναψη δανείου για την αγορά του κτήματος για λόγους που ίδιος, μέλη της παράταξης του και ο τότε διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του δήμου γνώριζαν, με αποτέλεσμα «κάποιος» να πληροφορήσει και να προτρέψει τον γνωστό κατασκευαστή κ. Γεωργίου να αγοράσει αυτός τα δύο μερίδια.

Έτσι λοιπόν μετά από «Τιτάνιες» προσπάθειες…τα δύο μερίδια περιήλθαν στον κ.Γεωργίου ο οποίος όταν τάχα του ζήτησε μετά ο Δήμος να του τα πουλήσει ζήτησε 3 δις. δρχ. ενώ σήμερα ζητά 9 δις!

Βλέπετε οι παροιμίες κρύβουν μέσα σε λίγες γραμμές συμπυκνωμένη τη «σοφία» αιώνων κι όταν ακούτε ότι τα «λεφτά πάνε στα λεφτά», να θυμάστε το παράδειγμα αυτό όπου κάποιος που διέθεσε κατόπιν υποδείξεως 400.000. 000 εκ. βρέθηκε σ΄ ένα περίπου χρόνο να επταπλασιάζει το κεφάλαιο που διέθεσε.

Η δημοτική αρχή υπό τον κ. Γιαννακόπουλο, που διαδέχτηκε τον θανόντα Σταύρο Κώτση ουδέποτε σκέφτηκε να συνάψει δάνειο για την απόκτηση του χώρου…αλλά ξεκίνησε «Τιτάνιους» αγώνες για να πείσει το Υπουργείο Πολιτισμού να αγοράσει το χώρο για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2004 και στη συνέχεια να τον «χαρίσει» στο Δήμο μας!!!

Αυτού του είδους τη διεκδίκηση ούτε η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες» δεν είχε τολμήσει ν΄ αφηγηθεί στον μεγαλοδύναμο «Χαλίφη» αφού ολόκληρη η ανατολίτικη παραμυθολογία ωχριά μπροστά  «ενεργητική πολιτική φαντασιοπληξία» του κ. Γιαννακόπουλου.

io 7Ενεργοί πολίτες και βραβευμένοι υπάλληλοι του Δήμου προσπάθησαν και πέτυχαν την «αλλαγή χρήσης Γης» στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο  ώστε να μην μπορεί να ανεγερθεί εκεί συγκρότημα πολυκατοικιών και να δοθεί το εύλογο χρονικό διάστημα των οκτώ ετών στο Δήμο μας για να το αποκτήσει.

Κανένας βεβαίως δεν περίμενε ότι το κτήμα θα το «έσωζε» η διοίκηση του κ. Σιδέρη που διαδέχτηκε αυτήν του κ. Γιαννακόπουλου, η οποία εκτός από το ότι ως «πολιτική θέση» ήταν και είναι υπέρ της «Ιδιωτικής πρωτοβουλίας»… ακόμη και σήμερα αμφιβάλλω αν οι διοικούντες κατάλαβαν στη διάρκεια της τετραετούς θητείας τους για το «Τι παίζει εκεί»… 

Τα οκτώ χρόνια πέρασαν και σήμερα, το Σεπτέμβρη του 2009, σε λίγες ημέρες θα γίνει το κρίσιμο δικαστήριο στο οποίο ο κ. Γεωργίου ζητά την αποχαρακτήριση του χώρου για να μπορεί να αναγείρει εκεί ότι θέλει.

Ο κ. Γεωργίου είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα κερδίσει το δικαστήριο, γιατί πέρα των οκτώ ετών ουδείς μπορεί σύμφωνα με το νόμο να στερεί την περιουσία του άλλου. Δηλαδή ή θα πρέπει ο Δήμος να καταθέσει 5.000.000ευρώ και να το απαλλοτριώσει ή να το «αφήσει» στον κ.Γεωργίου να το κάνει ότι θέλει.

Η δυστυχία για την πόλη μας είναι ότι ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ  – για δικούς του λόγους – να συνάψει δάνειο και να απαλλοτριώσει το χώρο. Και το γεγονός ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ το στηρίζω στα εξής. 

1) Πριν από τρεις περίπου μήνες ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο και «έλαβε» εντολή για τη σύναψη δανείουio 9 3.000.000 ευρώ για να φτιάξει «κάποιους δρόμους» στον …Τσακό (ενδεχομένως σαν αυτούς που κατασκεύασε κατά εκατοντάδες στα Πευκάκια στην προηγούμενη θητεία του….) δηλώνοντας ότι ο Δήμος έχει πιστοληπτική ικανότητα. Αφού λοιπόν ο Δήμος «έχει κούτελο»… οι «αγνώστου ονόματος» οδοί στον Τσακό μπορούν να περιμένουν  μέχρι του χρόνου…γιατί αντί να πάρει τρία, δεν πήρε πέντε εκατομμύρια δάνειο και ν’ απαλλοτριώσει το χώρο; 2) Γιατί «σκεφτόταν»  να πάρει δάνειο για την αγορά «Χώρου πολιτισμού» στο Κοντόπευκο; η βίλα «Ιόλα» τι είναι; «χώρος για ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων»;

Κι ενώ όλη η πόλη, όλες οι παρατάξεις, όλοι οι σύλλογοι του φωνάζουν και του λένε: « Δήμαρχε πάρε δάνειο τέτοιοι χώροι δεν θα ξαναυπάρξουν ποτέ στην Αγ. Παρασκευή…μην καταδικάζεις τα παιδιά στην μπετοποίηση και την πόλη σε … «Κυψέλη»… Εκείνος τι κάνει;

Με ένα κατάπτυστο Δελτίο Τύπου μας μιλά για «αγώνες» και «κινητοποιήσεις» των κατοίκων  που θα κάνει μέσα στο Σεπτέμβρη!!

Δηλαδή τι έχει κατά νου ο «ποιητής»; Να κατεβάσει τους όποιους Πασόκους του έχουν απομείνει μαζί με «αιχμάλωτους συμβασιούχους» στους δρόμους της Αγ. Παρασκευής και να διαδηλώσουν «κατά του κακού εργολάβου»; 

Κι αν τελικά αυτό κάνει για να μας δείξει και καλά  τους «Τιτάνιους» αγώνες του… με ποια συνθήματα θα κατέβει; Μήπως με τα: «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο «Μπαρμπίκας»; «Δήμος – Εργολάβοι Ενωμένοι,  Ποτέ Νικημένοι»;  «Εργολάβε θυμήσου σου, σου  τρώνε το ψωμί σου»; «Πάρε μια μίζα κι συ …Μπορείς»; «Μπαρμπίκας – Σαμουρέλης – Γεωργίου, τρεις στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα»; 

Δεν σκέφτεται άραγε ότι ελάχιστα απέχει πια από τον να τον πάρουν οι συμπολίτες του με τα αυγά και τα γιαούρτια; 

 

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής

Δημοσιογράφος 

Μέλος ΕΣΗΕΑ -ΠΟΕΣΥ

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση