Το «Στέκι της Αναξαγόρα».

0
Ανάπλαση Κοντοπεύκου

Πού μπορούμε να βρεθούμε με ένα φίλο ή γείτονα, να πούμε μια κουβέντα
σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον;

Πώς και πού μπορούμε να περάσουμε το λίγο ελεύθερο χρόνο που έχουμε, να «πάρουμε ανάσα» ακόμα και αν δε μας περισσεύουν τα χρήματα;

Πού μπορούμε να συναντιόμαστε με συμμαθητές & φίλους τώρα που χειμωνιάζει και να έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε ελεύθερα;

Σ΄αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν τους κατοίκους όλων των σύγχρονων πόλεων , απάντησαν με τον δικό τους τρόπο συμπολίτες μας, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, τον περσινό Νοέμβρη στην αίθουσα του 3ου Γυμνασίου.

Παλιοί φίλοι, συναγωνιστές, συνάδελφοι, γονείς, γείτονες και έφηβοι, συναντήθηκαν κι αποφάσισαν ν΄αναζητήσουν ένα χώρο που θα στέγαζε ιδέες, όνειρα αλλά και τρόπους να ζήσουν την πραγματικότητα διαφορετικά.

Οι δυσκολίες πολλές, όταν χρειάζεσαι ένα χώρο που να χωράει αυτά που είχαν στο μυαλό τους, που να είναι μέσα στα όρια της πόλης και να έχει εύκολη πρόσβαση. Στάθηκαν τυχεροί κι όταν έμαθαν από φίλο ότι νοικιαζόταν μια μονοκατοικία στην οδό Αναξαγόρα, δεν δίστασαν.

Ο Απρίλης τους βρήκε όλους, μικρούς -μεγάλους, να δημιουργούν με κέφι μέσα και έξω στο υπέροχο αυτό σπίτι. Να Βάφουν, ν΄ ανακαινίζουν έπιπλα και καρέκλες, να βρίσκουν τ’ απαραίτητα ηλεκτρικά είδη από δωρεές φίλων και ξεκινούν…

Από την αρχή όλοι ήθελαν αυτή η προσπάθεια να μην αφορά μια κλειστή παρέα αλλά να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης που θα το αναδιαμορφώνουν οι άνθρωποι που θα το αγκαλιάσουν.

Το στοίχημα τους ήταν και είναι, αυτός ο χώρος να βγάζειμια ζεστασιά, να δίνει τη δυνατότητα σε ιδέες και απόψεις, όχι απλά για ν΄ακουστούν αλλά για να βρουν γόνιμο έδαφος για να δοκιμαστούν.

Ένας χώρος για έφηβους, για παιχνίδι, για συνάντηση με φίλους, που τη φροντίδα και τη διαμόρφωσή του θα την αναλάμβαναν οι ίδιοι.

Ξεκίνησαν με μουσικές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι (ρεμπέτικα, παραδοσιακά, ροκ) από φίλους και μέλη του στεκιού, με Καραγκιόζη, οργάνωσαν βραδιά με cocktails για μικρούς και μεγάλους και σεμινάριο για τη μη βίαιη επικοινωνία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Στην πορεία συντάξανε κι ένα καταστατικό που να προσδιορίζει τα γενικά χαρακτηριστικά των μελών και ό,τι τα εκφράζει, κι έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα.

Ορίσανε Γενική Συνέλευση μία φορά το μήνα , η οποία αποφασίζει για την πορεία του στεκιού και θα εκλέγει μια πενταμελή επιτροπή, με εναλλαγή ανά 4μηνο, για να αναλάβει τα τρέχοντα ζητήματα.

Προχωρούν σε εγγραφές μελών πουσυμφωνούν με αυτό το εγχείρημα και θέλουν να συμβάλλουν στους στόχουςτου. Προσπαθούν -και αυτό γίνεται με βάση τη διαθεσιμότητα- το στέκι να ανοίγει σε καθημερινή βάση, όχι μόνο για δραστηριότητες αλλά και σαν χώρος συνάντησης.

Ήδη Ξεκίνησαν δραστηριότητες με βάση το «όποιος γνωρίζει κάτι το μοιράζεται» με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μελών και γειτονιάς αλλά και την ελεύθερη έκφραση και αξιοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα για την ενημέρωση,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιμένουν στην «πρόσωπο με πρόσωπο» επικοινωνία.

Τα σημαντικά που πρέπει να κρατηθούν για αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι:

• Γίνεται μια προσπάθεια που χωρίς να αγνοεί αυτό που ζούμε σήμερα, θέλει να χτίσει σχέσεις, να προσφέρει αλληλεγγύη, να προάγει την ατομική και συλλογική έκφραση και δημιουργία. Διευκολύνουμε την κατεύθυνση αυτή λειτουργώντας ισότιμα και με δημοκρατικέςδιαδικασίες, γιατί εδώ κάθε γνώμη μετράει.

• Η κοινότητα που δημιουργούμε αντλεί από τον εαυτό της και την εμπειρία της τα όσα σκέφτεται, όσα θέλει να κάνει, το πως θέλει και το πως οφείλει να τα κάνει, ορίζοντας η ίδια τα καθήκοντά της.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε με τις δικές σας δυνάμεις και δυνατότητες στο Στέκι της Αναξαγόρα εμπλουτίζοντας τη μεγάλη αυτή «παρέα» που δημιουργείται σιγά-σιγά και που έχει αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς για το Κοντόπευκο.

Απάντηση