Τοπίο στην ομίχλη και οραματισμοί του «αύριο».

0
Θωρακίσαμε την Αγία Παρασκευή

 

Η Απελθούσα παράταξη του π.δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, έδωσε συνέντευξη τύπου σε τοπικά και υπερτοπικά Μέσα Ενημέρωσης  καθώς και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως σ΄όλους του Δήμους της Ελλάδας, έτσι και στην Αγ. Παρασκευή  η για πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφαρμογή της απλής αναλογικής έχει δημιουργήσει ένα θολό πολιτικό τοπίο.

Με λίγα λόγια, ο εκλεγείς στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών δήμαρχος, ΔΕΝ διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ώστε να διοικήσει αυτοδύναμα την πόλη όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά για την υπερψήφιση κάθε απόφασης χρειάζεται και η θετική ψήφος συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίοι μπορεί να έχουν μία εντελώς διαφορετική άποψη για την επίλυση ενός προβλήματος απ΄ότι η  παράταξη του δημάρχου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του Χάους που επικρατεί, ήταν η δήλωση του π. αντιδημάρχου Παιδείας Παναγιώτη Γκόνη, ο οποίος είπε ότι τα σχολεία άνοιγαν αλλά ουδείς αντιδήμαρχος ή υπεύθυνος παιδείας από την παράταξη του δημάρχου τον έχει επισκεφτεί για να «παραλάβει», δηλαδή να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αναφορικά με τα «ανοιχτά» ζητήματα της  μαθητικής κοινότητας!

Για να είμαστε δίκαιοι, ούτε και η παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου φάνηκε από την συνέντευξη τύπου ότι έχει προετοιμαστεί για το «θολό τοπίο», που δημιουργήθηκε, αλλά διαθέτει το ελαφρυντικό ότι δεν διοικεί πια, άρα έχει τον χρόνο μαζί της για να ανασυνταχθεί.

Μιλώ για ανασύνταξη, γιατί «αυτό»  χρειάζεται πρωτίστως μία διοίκηση η οποία σε μια πενταετή θητεία κατάφερε να λύσει ή να δρομολογήσει την λύση του 70% των προβλημάτων που ταλάνιζαν δεκαετίες την πόλη και αντί επιβραβεύσεως βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης!

Δεν θα αναφερθώ στο «τι» έκανε η συγκεκριμένη διοίκηση επειδή δεν το θεωρώ ως «κατόρθωμα», αλλά ως καθήκον απέναντι στην πόλη που είχε την ατυχία επί πολλές δεκαετίες να έχει ή ανίκανους δημάρχους ή «τροχονόμους ιδιωτικών συμφερόντων».

Μιλώ επίσης για «ανασύνταξη», επειδή ο π. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος «ανοίγοντας» έτσι τον δρόμο συμμετοχής στο νέο δημοτικό συμβούλιο για την π. πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τερψιχόρη Γκιόκα, ενώ επίσης παραιτήθηκε και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου για λόγους υγείας και την θέση κατέλαβε η Σοφία Αιδίνη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απαντώντας ο Γιάννης Σταθόπουλος σε ερώτηση αναφορικά εάν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι «αυτό» θα κριθεί στα  όργανα της παράταξης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής της παράταξης που ίδρυσε, ηγήθηκε, εξέδωσε και χρηματοδότησε για πάνω από δύο δεκαετίες το «Εν Αγία Παρασκευή» αλλά και οργάνωσε έναν τεράστιο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το «πολιτιστικό καφενείο».

Για να εξετάσεις με σοβαρότητα ένα γεγονός, πρέπει να το «τοποθετήσεις» την ακριβή στιγμή  που έλαβε χώρα και κυρίως τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν συνέβη.

Το 2014, η παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου συσπείρωσε γύρω της, πολίτες και προσωπικότητες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητούσε για τα δύο μνημονιακά κόμματα Πασοκ, Ν.Δ να «στηθούν στο Γουδή» από τον «απελευθερωτή» των δεινών την Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα του οποίου η πρώτη πολιτική απόφαση θα ήταν το «σκίσιμο» των μνημονίων και «δεύτερη» η δια δημοψηφίσματος απόφαση του ελληνικού λαού αναφορικά με την «τακτοποίηση» των «χρεών» και των σχέσεων με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.

Στην πενταετία 2014 -2019, ούτε μνημόνια σκίστηκαν, η απόφαση του λαού δια του δημοψηφίσματος είχε ριχτεί στο καλάθι των αχρήστων, Πασοκ και ΝΔ ηρέμησαν (πολιτικά) βλέποντας ότι ο υποτιθέμενος «Ερνέστο», στην ουσία αποτελούσε το πιο υπάκουο παιδί των Βρυξελλών, οι δε πολίτες ανάλογα με τον θυμό που κουβαλούσαν ή έκαναν «Βουντού» σε κάθε τι το «αριστερό», ή εγκατέλειπαν τον  ΣΥΡΙΖΑ και πήγαιναν σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό χώρο (πλην Κ.Κ.Ε) του οποίου βεβαίως η παντογνώστρια ηγεσία το «είχε λάβει υπ΄όψιν της»…

Στις εκλογές του 2019 στην Αγ. Παρασκευή, και το Δημαρχείο να είχε προλάβει ν’ αναγείρει  ο Γιάννης Σταθόπουλος και τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου να είχε τοποθετήσει στις πλατείες της πόλης, θα έχανε τις εκλογές και Θα τις έχανε γιατί ήταν 1) ΣΥΡΙΖΑ και 2)είχε εξασφαλίσει λόγω καλών προσωπικών σχέσεων, χρηματοδοτήσεις για το Δημαρχείο και άλλα έργα από την επάρατη κ. Δούρου …

Τελειώνοντας τις ερωτήσεις μου στην συνέντευξη τύπου, θυμήθηκα την ιδρυτική συνεδρίαση της «Συνεργασίας Πολιτών» που είχε δοθεί το 1998 στο υπόγειο της Αγ. Ιωάννου το οποίο φιλοξενούσε το «Πνευματικό Κέντρο» της Αγ. Παρασκευής. Θυμήθηκα επίσης κι αυτούς που για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται στην παράταξη.

Αναρωτήθηκα, για το «τι» άραγε θα ρωτούσαν αυτά τα μέλη την απερχόμενη δημοτική αρχή; Τι θα συζητούσαν μ’ αυτούς που κάποτε ονειρεύτηκαν μαζί  μια «άλλη πόλη»; μ΄αυτούς με τους οποίους μεγαλόφωνα μοιράζονταν «οράματα» και «προβληματισμούς;»

Θα τους αρκούσε  άραγε ένας πλούσιος απολογισμός έργων πενταετίας; ή  θα φωνασκούσαν προσπαθώντας να μοιραστούν με αυτούς που μιλούσαν σε πηγαδάκια τους «σπόρους» για την «επόμενη μέρα» της πόλης;

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής                                                                                                  Δημοσιογράφος μέλος ΕΣΗΕΑ