29/07/2009

0

 

Το θέμα προέκυψε όταν συζητήθηκε η αίτηση των καταστηματαρχών για τον καθορισμό της τιμής του τραπεζοκαθισμάτων που ανέπτυξαν στην συγκεκριμένη πλατεία και συγκεκριμένα ζήτησαν να πληρώσουν τη μισή τιμή απ’ ότι πληρώνουν οι επαγγελματίες στην κεντρική μας πλατεία με το αιτιολογικό ότι η περιοχή δεν ήταν «εμπορική». Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών κ. Γιάννης Γουργούλης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουμε επιτρέψει καθίσματα μόνο στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής κι ότι εάν δοθεί άδεια σε άλλες πλατείες θα πρέπει να ισχύσει η «μισή τιμή» από αυτή που πληρώνουν οι επαγγελματίες της σ’ αυτήν.

Την πολιτική διάσταση του θέματος αλλά και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και αναπληρωτής δημάρχου κ. Κώστας Κρητικίδης ο οποίος είπε ότι: «οι περιφερειακές πλατείες θα πρέπει να τονισθούν και να δώσουμε άδεια τραπεζοκαθισμάτων σε όλες τις πλατείες εκτός από την πλατεία του Αη Γιάννη. 

Υπέρμαχος της πολιτικής αυτής τάχθηκε ο πρόεδρος των δημοτικών ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς ο οποίος είπε ότι: «Πρέπει να «ζωντανέψουμε» τις πλατείες…». Στον αντίποδα αυτής της θέσης κινήθηκε η κ. Κατερίνα Φλατσούση η οποία είπε ότι ως δημοτική σύμβουλος δεν θα ήθελε να της «σούρνουν» όλα όσα εκείνη «σούρνει» όταν επισκεπτόμενη μαζί με τα παιδιά της άλλους δήμους βλέπει με αγανάκτιση την κατάληψη από επαγγελματίες πεζοδρομίων ελεύθερων χώρων και πλατειών. 

«Θα καταψηφίσω το θέμα αυτό, είπε η κ. Φλατσούση, γιατί τις πλατείες τις θέλω για εμάς και τα παιδιά μας…». 

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει από την Αγ. Παρασκευή είναι οι ελεύθεροι χώροι γιατί στην πόλη μας δεν υπάρχουν αλλά αντίθετα έχουν καταληφθεί πλατείες και πεζοδρομία.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της «Συνεργασίας Πολιτών» ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος είπε ότι η θέση της παράταξης του είναι: «Όχι σε παραχώρηση δημόσιου χώρου για ιδιωτική χρήση», πολύ δε περισσότερο όταν οι ιδιώτες αυτοί καταλαμβάνουν παρανόμως και το πεζοδρόμιο το οποίο δεν τους ανήκει και για το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να πληρώσουν «πρόστιμο» για να συνεχίσουν να διατηρούν σ’ αυτό τραπεζοκαθίσματα ούτε «οικονομικής αποζημιώσεως προς το Δήμο» αφού αυτά ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στους πολίτες.

Η επισήμανση του κ. Βλάχου για παράνομη κατάληψη του πεζοδρομίου από μέρος των επιχειρηματιών προκάλεσε μεγάλη συζήτηση κυρίως από το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες ουσιαστικά αρνήθηκαν την αποκατάσταση του πεζοδρομίου λέγοντας ότι θα το κάνουν αυτό στην περίπτωση που το κάνουν κι όλοι οι άλλοι καταστηματάρχες της πόλης!! Στη «θέση» αυτή αντέδρασε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Κρητικίδης ο οποίος είπε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα με δική του επίβλεψη θα αποκαταστήσει το πεζοδρόμιο για τους «πολίτες»…ενώ ο αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών κ. Γουργούλης αποκάλυψε την ύπαρξη «Αόρατου προστάτη του καταστήματος» ο οποίος και «προστασία έναντι οιασδήποτε παρανομίας» προσέφερε αλλά και τη διαγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί για την κατάληψη του πεζοδρομίου «επιμελήθηκε»…

Η καταγγελία περί «προστασίας» και προστάτη έβγαλε εκτός εαυτού τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Σκουλά, ο οποίος θεώρησε ότι πίσω από τον υπαινιγμό βρισκόταν εκείνος και με δήλωση του «επέστρεψε» τις καταγγελίες αυτές σ’ αυτούς που τις εκστόμισαν και στη συνέχεια αποχώρησε από το προεδρείο αφήνοντας τη διαδικασία στα χέρια του κ. Βλάχου. 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση