Στο δρόμο για τις δημοτικές εκλογές του 2019

0

Είναι προφανές ότι ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές του 2019 και οι πρώτες πολιτικές κονταρομαχίες είδαν το φως της δημοσιότητας.
Από την πλευρά μας θα παρακαλούσαμε τους δύο πρώην δημάρχους και επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, στις ανακοινώσεις που εκδίδουν να φροντίζουν ώστε εκείνοι που τις επιμελούνται ν’ αναφέρουν τουλάχιστον τον «τόπο» στον οποίο έλαβε χώρα η επίμαχη διαμάχη για την οποία εξέδωσαν ή αναγκάστηκαν ν’ απαντήσουν για να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.
Είναι προφανές ότι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν θα μπορούσε κανείς να ζητήσει τη λειτουργία ενός γραφείου τύπου για ευνόητους λόγους, όμως για μπορέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, χρειαζόμαστε πέραν των παρατεθειμένων στοιχείων μια λιτή και σαφή αναφορά στο «που» και «πότε» έλαβαν χώρα τα όποια γεγονότα στα οποία αναφέρονται.
Από την πλευρά λοιπόν της παράταξης του Βασίλη Γιαννακόπουλου, λάβαμε ένα δελτίο τύπου(;) στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«”Πατριάρχου Γρηγορίου & Ελευθερίου Βενιζέλου” – Μήπως σας απατά η μνήμη σας κ.Ζορμπά;

Επανήλθε ο κος Ζορμπάς και μας απάντησε για τους δρόμους αυτούς στον Τσακό.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη δημιουργία του “άτυπου” αυτού debate με τον πρώην δήμαρχο γιατί θα μάθει ο κόσμος πότε έγιναν τα μεγάλα έργα στο Δήμο, και ότι απο το 2011 και μετά δεν έγινε ούτε ενα πεζοδρόμιο απο αρχική εργολαβία ,δηλαδή που δεν είχε ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί απο τη διοίκησης μας.
Στο διπλό έργο της Πατριάρχου Γρηγορίου & Βανιζέλου,ο κος Ζορμπάς δεν αναφέρεται καθόλου στο πρώτο σκέλος που είναι το υπόγειο έργο των ομβρίων.
Τον ξαναρωτάμε…Μελετήθηκε;Χρηματοδοτήθηκε;Δημοπρατήθηκε;Εκτελέστηκε;Πληρώθηκε 3.400.000εκ€ επί δημαρχίας μας; Οι δημότες μπορούσαν απο το 2009 να το χρησιμοποιούν;
Μπορεί αν θέλει να δει τα στοιχεία στην τεχνική υπηρεσία του δήμου ή να ρωτήσει τους κατοίκους του Τσακού.
Τώρα όσον αφορά την απάντησή του για το έργο των πεζοδρομίων χρησιμοποιεί ανακρίβειες στην προσπάθεια οικειοποίησης του έργου.
Δεν εξηγήται αλλιώς οταν λέει οτι δεν υπήρχε δεσμευμένο ούτε ένα ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.
Είναι και σήμερα πολύ εύκολο να δει ο κος Ζορμπάς και ο κάθε πολίτης ότι το έργο ήταν ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010.Όπως και στον αντίστοιχο του 2011.
Το έργο έχει περάσει προσυμβατικό έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει τους δήμους και δεν εγκρίνεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης αν δεν υπάρχουν τα ποσά και οι κωδικοί στο ταμείο του δήμου.
Το ποσό δηλαδή ήταν ξεκάθαρα δεσμευμένο για το έργο. Εξάλλου από τον κωδικό αυτό πλήρωσε ο κος Ζορμπάς τις 300.000€ στην αρχή του έργου.
Τώρα αν στη συνέχεια βγήκε οικονομική ενίσχυση από την ΕΕΤΑΑ ,και τα ενέταξε στο έργο ,καλά έκανε ,αλλά καμιά σχέση δεν έχει με την αλήθεια που έχουμε αναφέρει για το συγκεκριμένο έργο.
Περιμένουμε να επανέλθει και στα υπόλοιπα έργα μας ,για να τα εξηγήσουμε αναλυτικά και με στοιχεία στους δημότες μας».
Σε απάντηση του παραπάνω δημοσιευμένου κειμένου, η παράταξη του Βασίλη Ζορμπά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, με στοιχεία
«Μετά την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, κρίνουμε σκόπιμο να απαντήσουμε. Να απαντήσουμε με αναμφισβήτητα στοιχεία και όχι με αοριστολογίες και θεωρίες, για να μπορούν οι δημότες και οι κάτοικοι να κρίνουν ορθά.
Σήμερα θα απαντήσουμε στα όσα γράφει για την ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου και θα ακολουθήσουν άλλες ανακοινώσεις, για κάθε έργο ξεχωριστά:
Η μελέτη της ανάπλασης πραγματοποιήθηκε το 2010 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (επί δημαρχίας του κ. Γιαννακόπουλου, κάτι που κανείς δεν αμφισβήτησε) και ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου. Η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε, πάλι επί του κ. Γιαννακόπουλου, με έκπτωση 13% (!!!!!) με την διαφορά όμως ότι στο Ταμείο του Δήμου ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για το έργο αυτό (το ύψος της δαπάνης ήταν 1.400.000 ευρώ, από ίδιους πόρους, δλδ χρήματα του Δήμου). Ένα μήνα μετά τις εκλογές του 2010 και λίγες μέρες μόνο πριν παραδώσει τη δημαρχία (που είχε χάσει), έκρινε καλό να υπογράψει την σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο χωρίς να ενημερώσει τη νέα δημοτική Αρχή, δεσμεύοντάς την έτσι νομικά και ηθικά να ξεκινήσει το έργο, για το οποίο όμως δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν και τα χρήματα. Λίγο καιρό αφ΄ότου αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, παρουσιάσθηκε ο ανάδοχος εργολάβος (Εταιρεία Μαστροκώστα) στον τότε δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και τον ρώτησε αν μπορεί να ξεκινήσει το έργο, γνωρίζοντας προφανώς την έλλειψη χρημάτων. Με την δέσμευση του Βασίλη Ζορμπά, το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και, κατόπιν συναίνεσης του εργολάβου, σταμάτησε τον Μάρτιο του 2012 στο ύψος της οδού Καραϊσκάκη, για να εξευρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης, αφού όσα καταφέραμε να εξοικονομήσουμε από χρήματα του Δήμου, είχαν τελειώσει.
Με συντονισμένες, καλά οργανωμένες και επίμονες ενέργειες και διεκδικήσεις, καταφέραμε να εντάξουμε το έργο για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (28/2/2013), να ξεκινήσει πάλι στις 19/6/2013 και να ολοκληρωθεί στις 4/4/2014. Αποτέλεσμα ήταν, να εξοικονομηθούν για το Δήμο 1.400.000 ευρώ περίπου (μας επιστράφηκαν και τα 300.000 ευρώ περίπου, που είχαμε δώσει από το Ταμείο του Δήμου).
Κανείς δεν προσπάθησε να μειώσει ή να οικειοποιηθεί το όποιο έργο του κ. Γιαννακόπουλου. Όμως ο κ. Γιαννακόπουλος, έμπειρος και γνώστης στα αυτοδιοικητικά, πρέπει να γνωρίζει ότι η περίοδος που οι δήμαρχοι μελετούσαν και δημοπρατούσαν έργα χωρίς να υπάρχει στο Ταμείο ούτε ένα ευρώ γι’ αυτά, χωρίς αντίκρισμα, τελείωσε την ημέρα που παρέδωσε τη δημαρχία, στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Και ότι αποτελεσματικός, δεν είναι αυτός που «οραματίζεται και μελετά έργα», αλλά αυτός που βρίσκει και τον τρόπο να τα χρηματοδοτήσει για να πραγματοποιηθούν».
Βασίλης Ζορμπάς
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»
πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής