«Ανάμεσα στα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνονται και τα με αριθμό 14 και 15 που αφορούν την έγκριση παράτασης της συμβατικής προθεσμίας εκπόνησης των μελετών και την έγκριση και παραλαβή των μελετών εφαρμογής του Δημαρχείου, αντιστοίχως.
Από τις εισηγήσεις των ανωτέρω θεμάτων ανακύπτουν τα εξής σοβαρά , κατά την γνώμη μας , ζητήματα.
ΠΡΩΤΟΝ : ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
· Όσο και αν κανείς επικαλεσθεί νομότυπες ή αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες η ουσία παραμένει ή ίδια. Δηλαδή το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει την απαραίτητη πληροφόρηση για το τι περιλαμβάνουν και που οδηγούν οι μελέτες εφαρμογής του Δημαρχείου και επομένως καλείται να ψηφίσει το θέμα χωρίς επαρκή γνώση του αντικειμένου.
· Παρ’ όλον ότι συνεστήθη η Επιτροπή Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, της οποίας είμαστε μέλη, το θέμα του Δημαρχείου δεν ήλθε προς συζήτηση ενώπιον της επιτροπής αυτής.
· Επίσης, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι σε γνώση της αρνητικής γνωμοδότησης της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών(30/01/14), πολύ δε περισσότερο πρέπει να είναι ενήμερο για τα σοβαρά ζητήματα ουσίας που θίγει αυτή η αρνητική γνωμοδότηση. Να σημειωθεί δε ότι και η θεώρηση των μελετών εφαρμογής(06/10/2014) από το Υπουργείο εσωτερικών έγινε με επιφύλαξη του εισηγητή .
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ζητήματα έλλειψης διαφάνειας στην μέχρι τώρα διαχείριση του προβλήματος.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : ΘΕΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ
Οι μελέτες του δημαρχείου, όπως εγκρίθηκαν στη σημερινή τους μορφή, ωθούν στην εκτέλεση ενός έργου με τα κατωτέρω χαρακτηριστικά :
1. Είναι έργο “φαραωνικού” χαρακτήρα διότι
· υπερακοντίζει τις πραγματικές ανάγκες σε γραφειακούς χώρους με υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους και όγκου (για τα οποία ζητήθηκε παρέκκλιση) και εξάντληση του συντελεστή δόμησης.
· τριπλασιάζει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης (από 55 σε 158) με την δημιουργία 3ου υπόγειου
2. Είναι κτήριο ενεργοβόρο
· λόγω της επιλογής των βασικών υλικών (τζάμι και εμφανές μπετόν)
· δεν έχει μελετηθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ)
· δεν πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού
· δεν έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
· δεν εκπονήθηκε μελέτη αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
3. Ο φέρων οργανισμός είναι υπερδιαστασιολογημένος (πλάκες πάχους 50εκ. και 70εκ., συνολικό πάχος τοιχείων υπογείου 90εκ., πάχος πλάκας θεμελίωσης 1,50μ.) χωρίς εμφανή λόγο
4. Είναι κτήριο με δυσμενή αντισεισμικό σχεδιασμό
λόγω του σχήματος της κάτοψης(Ζ),της έλλειψης αρμού διαστολής, της έλλειψης ικανής μάζας τοιχοπληρώσεων, κλπ.
ΤΡΙΤΟΝ : ΘΕΜΑ ΚΟΣΤΟΥΣ
Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και κυρίως η υπερδιαστασιολόγηση του φέροντα οργανισμού και η πρόβλεψη 3ου υπογείου, οδηγούν σε ένα ύψος προϋπολογισμού της τάξεως των 21 εκ. €, ή αλλιώς της τάξεως των 6.000€/μ² κτηρίου (ανωδομή), πράγμα που αποτελεί σκάνδαλο, όχι μόνο στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, αλλά σε κάθε περίπτωση. Το σημείο αυτό αποτελεί και το βασικό κριτήριο για την αρνητική γνωμοδότηση του ΥΠΕΣ, το οποίο πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει το “υπερβολικά μεγάλο ποσοστό της δαπάνης εργασιών πολιτικού μηχανικού (56% της συνολικής δαπάνης)”.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω προτείνουμε :
Πρώτον: Την αναβολή του 15ου θέματος της ΗΔ για έγκριση των μελετών εφαρμογής
Δεύτερον : Το άνοιγμα του φακέλου των μελετών του Δημαρχείου σε όλους
τους δημότες της Αγίας Παρασκευής και βεβαίως στην Επιτροπή Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος.
Τρίτον : Ειδική ημερίδα για το θέμα περί τα τέλη του Ιανουαρίου με δύο εισηγητές – έναν εξ’ υμών και έναν από την αντίθετη άποψη (π.χ. εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας που έχει εγκρίνει προφανώς αυτές τις μελέτες).
Τέταρτον : Λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο όταν θα έχει ενημερωθεί πλήρως με όλες τις απόψεις, έτσι ώστε η όποια απόφασή του να είναι επαρκώς θεμελιωμένη και αιτιολογημένη.