Η κατάλληλη ευκαιρία για τον «Ιόλα».

0
Ιόλας

Την καταλληλότερη περίοδο η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου εισήγαγε στην ημερήσια διάταξη
την καταρχήν έγκριση για την απευθείας αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Το οικόπεδο και η βίλα ανήκουν στον εργολάβο κ. Γιώργο Γεωργίου και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια μεταξύ του ίδιου με τον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού, ο εργολάβος από τα 17.000.000 ευρώ που είχε αρχικά θέσει ως τιμή αγοράς, το 2009 μιλούσε για 9.000.000 ευρώ και σήμερα που η τιμή των ακινήτων έχει υποστεί μεγάλη μείωση ο κ. Γεωργίου κάνει λόγο για 3.150.000 ευρώ.

Το ζήτημα της απόκτησης του κτήματος «Ιόλα» διαχρονικά αποτελεί ένα από τα «μεγάλα θέματα» της πόλης, καθώς η βίλα αποτελεί παγκόσμιο τοπόσημο για τον χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων, χαρακτηριστικό που αν εκμεταλλευτεί ο Δήμος – εφόσον τ’ αγοράσει – μπορεί να πετύχει στο 100% των δυνατοτήτων τη διαφήμιση του προαστίου.

Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο έχει χαρακτηριστεί, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Δεκαέξι χρόνια, όμως, μετά από τη δέσμευσή του το ακίνητο δεν έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου ή του Υπουργείου Πολιτισμού για να αξιοποιηθεί για το σκοπό που προορίζεται.

Στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 2016 η εισηγήτρια του θέματος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελισάβετ Πετσατώδη εξέφρασε την τιμή που η ίδια ένιωσε για το γεγονός ότι εισηγήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα και αναφέρθηκε σε «μεγάλα» ονόματα του Πολιτιστικού χώρου που συνδέθηκαν με το όνομα του Αλέξανδρου Ιόλα.
Η κ. Πετσατώδη δήλωσε ότι ο Αλέξανδρος Ιόλας δεν είναι μόνο Έλληνας, αλλά «παγκόσμιος άνθρωπος» και το σπίτι που έχτισε στην Αγία Παρασκευή από το θάνατό του (1987) και ύστερα έχει βεβηλωθεί χωρίς προηγούμενο.
«Το 2000 επιτέλους ο Δήμος τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο, το χαρακτήρισε «κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων» και ξεκίνησε διαδικασίες για την απαλλοτρίωσή του» δήλωσε στη συνέχεια η κ. Πετσατώδη αναφέροντας τους στόχους που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού την ίδια περίοδο αλλά ποτέ δεν υλοποίησε, στόχοι που αφορούσαν την απόκτησή του.
Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι έκτοτε κανένας άλλος φορέας δεν «εξέπεμψε πράσινο φως» για την εξεύρεση πόρων σε ότι αφορά την αγορά του ακινήτου.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι το πρώτο στάδιο των διαδικασιών αφορά την τιμή που θα θέσει ο ορκωτός εκτιμητής και βάση αυτής θα υπάρξει συνάντηση του ιδιοκτήτη με όλες τις παρατάξεις για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι πλέον το θέμα της απόκτησης της βίλας Ιόλα δεν πρέπει να αφεθεί στην «τύχη» τονίζοντας ότι εφόσον ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες θα υπάρξουν ετήσιες δόσης αποπληρωμής του ποσού που θα διαμορφωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις.
Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκαν δύο διαφορετικές «ιδεολογίες» που δίχασαν τους συμβούλους αναφορικά με τη τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η διοίκηση και συγκεκριμένα για το αν θα ‘πρεπε αρχικά να αγοραστεί το οικόπεδο και στη συνέχεια να «ανοίξει» η συζήτηση για την αξιοποίηση και διαμόρφωση του χώρου ή το αντίθετο.
Ο κ. Σταθόπουλος τάχθηκε με την πρώτη νοοτροπία, δηλαδή της αρχικής αγοράς κι εξασφάλισης του χώρου και στη συνέχεια της αποτύπωσης ενός πλάνου για την αξιοποίηση του χώρου ενώ επικεφαλείς παρατάξεων αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκατέρωθεν εξέφρασαν τις δικές τους αντιλήψεις.
Αναλυτικότερα στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ο κ. Βασίλης Ζορμπάς όπως και αρκετοί ακόμα σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκαν πως θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης ρώτησε για το αν υπάρχει εκτίμηση του «τι» θα γίνει ο χώρος μετά την αγορά, ο κ. Σωτήρης Ησαΐας ρώτησε τι θα συμβεί σε περίπτωση που ορκωτός εκτιμητής εκδώσει πόρισμα που δεν «βολεύει» τον Δήμο, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Μυλωνάκης αναρωτήθηκε το γιατί τίθεται ως προτεραιότητα η απόκτηση της βίλας Ιόλα συγκριτικά με την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου ενώ ο κ. Κώστας Τσιαμπάς ρώτησε να μάθει το λόγο που δεν είχε κληθεί νωρίτερα η αντιπολίτευση και γιατί δεν υπάρχει στα πλάνα της διοίκησης η απαλλοτρίωση του χώρου.
Στις απαντήσεις του ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η εκτίμηση από τον ορκωτό οικονομολόγο θα προσεγγίσει πιθανώς το ύψος του κόστους κάτω από την τιμή που απαιτεί ο ιδιοκτήτης για την πώληση, στον κ. Μυλωνάκη απάντησε λέγοντας ότι «το κολυμβητήριο είναι άλλη υπόθεση που προχωράει, όπως έγινε με τη σημερινή ψήφιση της ενεργειακής μελέτης» και κατέληξε λέγοντας ότι μετά την αγορά και μέχρι το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση της βίλας, ο εν λόγω χώρος μπορεί να αποδοθεί στους κατοίκους.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Δήμου κ. Κασσαπίδης εξήγησε ότι η «καταρχήν έγκριση» (όπως εισήχθηκε δηλαδή το θέμα) σηματοδοτεί τη «μοναδικότητα» της βίλας ενώ ο κ. Δημήτρης Κονταξής χαρακτήρισε «ιστορική» τη μέρα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η βίλα Ιόλα θα προβάλλει την πόλη σε παγκόσμιο επίπεδο, εξήγησε ότι η απαλλοτρίωση του χώρου θα κοστίσει ακριβότερα απ’ ότι η απευθείας αγορά του και κατέληξε διαβεβαιώνοντας τους παρόντες ότι ο ίδιος διαχειρίζεται τα θέματα του Δήμου με τον ίδιο ζήλο που διαχειρίζεται και τα ιδιωτικά.
Η αντιδήμαρχος κ. Πετσατώδη υποστήριξε την πιθανότητα της περαιτέρω μείωσης της τιμής πώλησης με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ότι παρότι το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο, αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι ιδιοκτησία τρίτου και οι προσπάθειες για τον αποχαρακτηρισμό του πιθανόν να ξαναρχίσουν. Λίγο πριν «κλείσει» την ομιλία της η κ. Πετσατώδη μίλησε για το θέμα της αξιοποίησης του χώρου, την οποία και τοποθέτησε σ’ έναν ιδεολογικό άξονα τονίζοντας ότι η κάθε πολιτική απόχρωση μπορεί να θέτει διαφορετικά σημεία έναρξης του διαλόγου.
Στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης κυριάρχησε το πνεύμα της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας για το κατά πόσο μπορούν να βρεθούν οι πόροι ώστε να αποκτηθεί ο χώρος καθώς και η «προχειρότητα» της διοίκησης που δεν έχει πλάνο αξιοποίησής του.
Αναλυτικότερα, ο κ. Ζορμπάς για μια ακόμη φορά ήταν καταγγελτικός, λέγοντας ότι η διοίκηση δεν μπορεί να δημιουργήσει το προπονητήριο στην περιοχή των Πευκακίων που έχει υποσχεθεί και θέτει ως στόχο την απόκτηση του «Ιόλα».
Ο πρώην Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος «δεν έχει σάλιο» ούτε για να αγοράσει καρφίτσες και απευθυνόμενος προς τον κ. Σταθόπουλο του είπε : «νομίζετε ότι τρώμε σανό!» για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμο Βλάχο ότι τον αφήνει να μιλάει γιατί εκτίθεται.
Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης διαφώνησε με τον κ. Κονταξή σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς περί «ιστορικής ημέρας», ρώτησε ρητορικά «πόσα μεγάλα έργα έχουν μπει σε αδράνεια ;», υπενθύμισε ότι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος για το περσινό έτος άγγιξε το 13,5% κι εξήγησε ότι με «τέτοια» αποτελέσματα προτεραιότητα οφείλουν να έχουν τα απλά πράγματα.
Από το «Φυσάει Κόντρα» ο Θάνος Ανδρίτσος χαιρέτησε τη διαχρονική διεκδίκηση των κατοίκων για την απόκτηση του χώρου, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης φαίνεται να είναι «στα μισά» ενώ ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε ότι παρότι θέλει να δει θετικά το βήμα της διοίκησης, δεν πείθεται. Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάκης εξέφρασε την άποψή του λέγοντας ότι η διοίκηση «ανεβάζει ψηλά τον πήχη» και πιθανόν να «εγκλωβιστεί», με τον κ. Τσιαμπά από την πλευρά του να επιμένει ότι η καλύτερη λύση είναι η απευθείας απαλλοτρίωση του χώρου και τον κ. Βλάχο να του απαντά ότι για να γίνει αυτό ο Δήμος οφείλει από πριν να έχει τα χρήματα σε κωδικό κι ότι η απαλλοτρίωση θα επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο τον Δήμο.
«Αν ήταν ιστορική μέρα δε θα έλειπαν σύμβουλοι» δήλωσε ο κ. Σωτήρης Ησαΐας τονίζοντας με έμμεσο τρόπο την απουσία της παράταξης «Συμμαχία Ευθύνης» και του πρώην δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου.
Ο κ. Ησαΐας υπογράμμισε ότι η διοίκηση δεν έχει πλάνο και τόνισε ότι η βίλα Ιόλα μπορεί να λειτουργήσει όπως και το Ίδρυμα πολιτισμού Θεοχαράκη. Ο υποψήφιος Βουλευτής Β΄Αθηνών με τη Ν.Δ. υποστήριξε ότι αντί ο Δήμος να δαπανήσει χρήματα για την αξιοποίησή του (μετά την αγορά) μπορεί να δώσει το χώρο για 30 χρόνια σ’ έναν επιχειρηματία – λάτρη των Τεχνών που θα διαμορφώσει το χώρο σ’ ένα σύγχρονο μουσείο και έκθεσης ζωγραφικής.
Ο κ. Ησαΐας συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος παράλληλα θα μπορεί να χρησιμοποιεί το χώρο για εκδηλώσεις και μετά το πέρας των 30 ετών θα του παραδοθεί από τον ιδιώτη ενώ ο κ. Λογοθέτης από τη μεριά του δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» με την πρόταση της διοίκησης προτείνοντας παράλληλα την – μέσω ΕΣΠΑ – αγορά του χώρου.
Από τη διοίκηση ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Γιάννης Σιδέρης χαρακτήρισε ως πολιτιστική κληρονομιά τη βίλα Ιόλα, τάχθηκε υπέρ του πλάνου αξιοποίησης ως πρώτη κίνηση και στη συνέχεια την εξασφάλιση του χώρου με την αγορά του δηλώνοντας ότι : «Ανοίγουμε το πεδίο όταν δεν ξέρουμε τι θα το κάνουμε.. δε με καλύπτει 100% ο Δήμαρχος όταν λέει να το πάρουμε και μετά να δούμε τι θα γίνει».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπύρος Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι η σημασία του «Ιόλα» είναι υπερτοπική και υποστήριξε ότι η ανέγερση του Δημαρχείου και η αγορά του «Ιόλα» αποτελούν προίκα για τα επόμενα χρόνια, άποψη με την οποία συμφώνησε ο αντιδήμαρχος διοίκησης του Δήμου κ. Κώστας Χατζηανδρέου.
«Προφανώς υπάρχουν τα χρήματα για να γίνεται η συζήτηση» τόνισε ο κ. Χατζηανδρέου και δήλωσε ότι η αγορά είναι «σοβαρή», τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να έχουν ένα «καλό» αποτέλεσμα ή να βάλουν το Δήμο σε «περιπέτειες», με τον αντιδήμαρχο να επισημαίνει ότι το θέμα θα αφορά και τις δημοτικές Αρχές του μέλλοντος, κάτι που απαιτεί διαπαραταξιακή συναίνεση από το «Σήμερα».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκόνης διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και κάλεσε τους συμβούλους να υπερψηφίσουν για μια νέα αρχή στο «φάκελο Ιόλα», ενώ ο κ. Κονταξής δήλωσε ότι ο σχεδιασμός μπορεί να γίνει παράλληλα με τις διαδικασίες αγοράς και κατέληξε λέγοντας ότι: «Κάθε φορά ακούω ότι δεν κάνουμε τίποτα και τώρα που κάνουμε, ρωτάτε «γιατί».
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης η πρόεδρος του συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Κουτσόγιαννη και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γαβράς με την πρόεδρο να αναρωτιέται γιατί αναλώνεται το συμβούλιο σε τόσο εκτενείς συζητήσεις για το «αυτονόητο» της αγοράς του οικοπέδου ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει την δυσάρεστη έκπληξή της για την απουσία του μοναδικού επικεφαλείς παράταξης του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου.
«Τα 3.000.0000 ευρώ μπορεί να είναι δελεαστικά και για κάποιον ιδιώτη» δήλωσε ο κ. Γαβράς που εξήγησε τη μοναδικότητα της τωρινής ευκαιρίας αναφορικά με την τιμή που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης και υποστήριξε ότι μία ομόφωνη απόφαση συμβάλλει στο να δείξει το κύρος του ενδιαφέροντος του Δήμου ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να εμφανιστεί «κάποιος άλλος».
Τη σκυτάλη προς το τέλος της συζήτησης πήρε ο κ. Γεράσιμος Βλάχος υπερασπιζόμενος τη βούληση της διοίκησης και δήλωσε ότι για να «χτίσεις σπίτι πρέπει πρώτα να πάρεις οικόπεδο». Ο κ. Βλάχος ξεκαθάρισε ότι αν ο Δήμος δεν είχε τα χρήματα δε θα γινόταν η συζήτηση, προκάλεσε μέλη της αντιπολίτευσης να ομολογήσουν ότι δεν θέλουν να δουν τη διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου να «κάνει έργα» και κατέληξε λέγοντας ότι : «Μας κατηγορείτε ότι δεν φέρνουμε μεγάλα θέματα.. ε να εδώ είναι!».
Τέλος, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε τις φήμες, ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης της βίλας θέλει να πουλήσει το οικόπεδο, έκρουσε τον κώδωνα σχετικά με την πώληση σε άλλο ιδιώτη και κάλεσε όλους τους συμβούλους να υπερψηφίσουν ξεκαθαρίζοντας ότι το «τι» θα γίνει θα συζητηθεί απ’ όλους.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρήκε όλους τους συμβούλους να ψηφίζουν τελικά υπέρ, με μοναδικές αρνητικές ψήφους (Παρών) να σημειώνονται από την Αριστερά.