Το διάστημα των δύο Κυριακών, η ήττα Ζορμπά και η επόμενη μέρα.

0
x 00102

x 00102Οι εκλογές τελείωσαν, οι προγνώσεις των δημοσκοπήσεων για άλλη μια φορά έπεσαν έξω, η χώρα μας συνεχίζει να στέκεται όρθια παρά τις απειλές των συστηματικών μέσων για επικείμενες καταστροφές σε οικονομία – κοινωνία και οι πολίτες πλέον επανέρχονται σιγά σιγά στην καθημερινότητα.
Μια καθημερινότητα γεμάτη προβλήματα και άγχος, με έλλειψη ελπίδας και προοπτικής κι όσοι περίμεναν από τις εκλογές και μετά να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες διαψεύστηκαν ευελπιστώντας τώρα στην καλοκαιρινή ραστώνη να τους κάνει να ξεχαστούν.
Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, είτε ευρωεκλογών, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας είτε σε αντίστοιχο Δήμων, δεν καθορίζονται δύο ή τρεις μήνες πριν τις εκλογές, όπως εσφαλμένα πολλοί θεωρούν, αλλά καθορίζονται από δουλειά σε βάθος χρόνου. Δεν είναι λίγοι αυτοί, και συνήθως βρίσκονται σε πόστα διοίκησης, που θεωρούν ότι οι πράξεις (σωστές ή λανθασμένες) ή η ανυπαρξία αυτών θα σβηστούν από τη μνήμη των πολιτών αν τους δοθούν, λίγες μέρες πριν μπουν στο παραβάν, καθρεφτάκια και χάντρες όπως έκαναν κάποτε οι δυτικοί στους ινδιάνους για να τους πάρουν το χρυσό.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι η ήττα του Βασίλη Ζορμπά στην Αγία Παρασκευή, κάτι το οποίο θα δούμε στη συνέχεια πώς αποδεικνύεται.
Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην Αγία Παρασκευή ακούγονταν από πολλά στρατόπεδα προγνωστικά των εκλογών, φυσικά με το κάθε στρατόπεδο να μεταδίδει στην μικρή μας κοινωνία το πιο συμφέρον σενάριο που έθετε το ίδιο στην πρώτη θέση. Πέρα όμως από τα προγνωστικά η κάλπη «μίλησε» και έστειλε κάποια μηνύματα.
Το πρώτο και κυριότερο μήνυμα είχε ως παραλήπτη τα πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους, το περιεχόμενο του οποίου έλεγε ότι δεν είναι καλό να προβαίνουν σε προγνωστικά, ωσάν και οι εκλογές είναι ποδοσφαιρικός αγώνας, γιατί «πέφτουν έξω», όπως και έγινε.
Το λέμε αυτό γιατί πριν τις εκλογές συζητήσεις επί συζητήσεων γινόντουσαν για το κατά πόσο η παράταξη του Βασίλη Ζορμπά, αυτή που διοικούσε, θα κατάφερνε την εισαγωγή της στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Μάλιστα είχε διοχετευτεί στην πόλη ότι ο Γιάννης Σταθόπουλος με την παράταξή του ήταν σίγουρα πρώτοι και πιθανότατα με διαφορά από τη δεύτερη θέση την οποία διεκδικούσαν σώμα με σώμα Βασίλης Ζορμπάς και Βασίλης Γιαννακόπουλος.
Τελικά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μόνο αυτό δεν έδειξε, διότι ο Βασίλης Ζορμπάς κατάφερε να εκλεγεί πρώτος με 8.000 ψήφους (34.46%). Ο κ. Ζορμπάς κατάφερε να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος της Νέας Δημοκρατίας, παρά την ταυτόχρονη κάθοδο του τυπικά ανεξάρτητου αλλά ουσιαστικά νεοδημοκράτη Αλέξανδρου Μουστόγιαννη, κερδίζοντας επιπλέον έδαφος από το χώρο του κέντρου και λίγο από την κεντροαριστερά.
Δεύτερος με 6.897 ψήφους και ποσοστό 29,7% εκλέχθηκε ο Γιάννης Σταθόπουλος καταφέρνοντας για πρώτη φορά να μπουν αυτός και η παράταξή του στο δεύτερο γύρο ύστερα από αγώνες 15 ετών. Ο κ. Σταθόπουλος όχι μόνο για πρώτη φορά πέρασε στη «δεύτερη φάση» αλλά κατάφερε να βγει και νικητής.
Τρίτος με 4.172 ψήφους και ποσοστό 18.97% ήρθε ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα των εκλογών, αυτό της πολιτικής σύνταξης και το οριστικό τέλος του πρώην δημάρχου στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στο μέλλον. Ο κ. Γιαννακόπουλος όχι μόνο δεν κατάφερε να μπει στο δεύτερο γύρο αλλά ούτε καν να πλησιάσει τη δεύτερη θέση αφού απείχε από τον Γιάννη Σταθόπουλο πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Τέταρτος έφτασε στον τερματισμό ο Ανδρέας Γκιζιώτης και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με 2.058 ψήφους και ποσοστό 8.86%, μόλις 21 ψήφους μακριά από την εκλογή δεύτερου Δημοτικού Συμβούλου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έπεσε κατά περίπου 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010, πτώση που ίσως οφείλεται στην μορφή αντιπολίτευσης προς τον κ. Ζορμπά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και σίγουρα στην εμφάνιση της παράταξης «Φυσάει Κόντρα».
Πέμπτος και παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από τους ομοϊδεάτες του ήταν ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης καταφέρνοντας να κερδίσει 1053 ψήφους των συμπολιτών μας (ποσοστό 4.53%) αποδυναμώνοντας επί της ουσίας τον Βασίλη Ζορμπά στον πρώτο γύρο.
Έκτη η παράταξη «Φυσάει κόντρα» με 1.039 ψήφους και ποσοστό 4.47%. Στο συντηρητικό προάστιο της Αγίας Παρασκευής αποτελεί έκπληξη η εκλογή με τέτοιο ποσοστό ενός Δημοτικού Συμβούλου μιας καθαρόαιμης εξωκοινοβουλευτικής αριστερής παράταξης.
Στο δεύτερο γύρο των εκλογών νικητής όπως αναφέραμε ήταν ο Γιάννης Σταθόπουλος καταφέρνοντας με 11.919 ψήφους και ποσοστό 50,82% να εκλεγεί δήμαρχος έναντι του Βασίλη Ζορμπά που έπεισε 11.533 πολίτες, ποσοστό δηλαδή 49,18%.
Το τρίτο μήνυμα των πολιτών ήταν πλέον ξεκάθαρο σ’ αυτή τη φάση. Παρότι επιβραβεύτηκαν τα μέλη της διοίκησης του Βασίλη Ζορμπά για τα έργα που είχαν ολοκληρωθεί (ακόμα και κάποια που άρχισαν ή ολοκληρώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία περίοδο) και τη σχετικά καλή διαχείριση των οικονομικών, ωστόσο ο ίδιος ο δήμαρχος τιμωρήθηκε για το ύφος, τη συμπεριφορά και τις πολιτικές του κυβιστήσεις.
Ο κ. Ζορμπάς παρά το γεγονός ότι την ύστατη στιγμή, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, άρχισε να αποκτά μια κάπως επικοινωνιακή πολιτική, καθότι είναι ευρέως γνωστό ότι είναι κάθετα αντίθετος σε τέτοιες στρατηγικές, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να πείσει ως πρόσωπο, δηλαδή ως δήμαρχος. Σε συνδυασμό με την πόλωση που είχαν προκαλέσει τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός στην Αγία Παρασκευή περίτρανα προτίμησε να επιλέξει την «Αλλαγή», μέσω του προσώπου του κ. Σταθόπουλου που συγκέντρωνε γύρω του αρκετές δυνάμεις (κομματικές και μη) από διαφορετικούς χώρους. Ο λαός δηλαδή επέλεξε μία αντιμνημονιακή πολιτική.
Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η νίκη Σταθόπουλου δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και ως αποκλειστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Την αντιμνημονιακή ψήφο που έλαβε ο κ. Σταθόπουλος την χρωστά εν μέρει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, μίας δημοκρατικής πανστρατιάς από ανθρώπους πολλών χώρων, όπως την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους που μέσω του προσώπου του κ. Σταθόπουλου κατάφεραν να εξαγγείλουν μία αντίθετη πολιτική απ’ αυτή του Βασίλη Ζορμπά. Μία πολιτική δηλαδή αντιμνημονιακή αλλά όχι βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το συμπέρασμα διαπιστώνεται αν κοιτάξει κανείς τα ποσοστά που πήρε στους Δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας σε υποψηφιότητα δήμαρχο καθαρά προερχόμενο από τον κομματικό σωλήνα. Ίσως για τον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα και ο τρόπος που επετεύχθη από τον Γιάννη Σταθόπουλο στην Αγία Παρασκευή να αποτελέσει παράδειγμα στο μέλλον, δηλαδή να λάβει το μήνυμα για προσέγγιση της κοινωνίας με «άνοιγμα» του κόμματος κι όχι με άσκηση πολιτικής υπό κλειστές τις θύρες του.
Επιστρέφοντας στο τοπικό επίπεδο, το ενδιαφέρον των εκλογών εστιάστηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο Κυριακών λόγω των συμμαχιών που έγιναν ή Δεν έγιναν. Μεταξύ λοιπόν των δύο Κυριακών υπήρχε η περιέργεια για το πώς θα κινηθεί η παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου όντας τρίτη σε κατάταξη. Αν δηλαδή θα στήριζε κάποιον από τους δύο υποψηφίους κι αν ναι ποιον, ή αν θα έμενε αμέτοχη.
Η παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου εξέδωσε μία απόλυτα ουδέτερη ανακοίνωση λέγοντας με λίγα λόγια «ψήφο κατά συνείδηση» αφήνοντας παράλληλα τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του να στηρίξουν όποιον θέλουν. Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση, άμεση ήταν η στήριξη ορισμένων, μεταξύ των οποίων και του Δημήτρη Αλεφαντή, προς το πρόσωπο του κ. Ζορμπά βάση δύο σκεπτικών: α) ότι ο κ. Σταθόπουλος είχε στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούσαν να στηρίξουν αριστερή παράταξη και β) ίσως κάποιοι απ’ αυτούς με τις ανοικτές δηλώσεις στήριξης να ήλπιζαν στην επανένταξή τους στη συντηρητική παράταξη μετά το πέρας των εκλογών παρά τις κόντρες με τη διοίκηση Ζορμπά και σε ορισμένες περιπτώσεις με τον ίδιο το δήμαρχο.
Παρά την ουδέτερη ανακοίνωση του κ. Γιαννακόπουλου φήμες κυκλοφορούσαν στην πόλη ότι αυτή (η ανακοίνωση) δεν ήταν τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου κι αυτό γιατί ένα ζεϊμπέκικο και μια ανακοίνωση του Βασίλη Ζορμπά ανάγκασαν να στρέψουν αρκετούς υποψηφίους του Βασίλη Γιαννακόπουλου καθώς και αρκετό κόσμο προς τον κ. Σταθόπουλο.
Συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών ο Βασίλης Ζορμπάς εξέδωσε μία ανακοίνωση «Επιβράβευσης» των ημερών διοίκησης του Βασίλη Γιαννακόπουλου.
Δηλαδή ο Βασίλης Ζορμπάς που έλεγε ότι «σε κάθε συρτάρι έβρισκε και μία παρανομία», ο άνθρωπος αυτός που κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ και τον «κακό» Γιαννακόπουλο για διασπάθιση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος επί των ημερών του και για κληρονομιά οικονομικής τρύπας 20.000.000 ευρώ, θεώρησε ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για να εκλεγεί ήταν να εξασφαλίσει τις «ευλογίες» του ανθρώπου αυτού που κατηγορούσε συνέχεια από το 2002 μέχρι και λίγους ημέρες πριν τις εκλογές του 2014. Δηλαδή 12 χρόνια! 12 χρόνια κριτικής και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης «έσβησαν» μέσα σε μία εβδομάδα γιατί ο Βασίλης Ζορμπάς θεώρησε ότι για να εκλεγεί για τα επόμενα πέντε χρόνια ως δήμαρχος, καλό θα ήταν να κάνει μία πολιτική στροφή 180 μοιρών.
Αν η δικαίωση αυτή του κ. Γιαννακόπουλου από τον Βασίλη Ζορμπά που τόσα χρόνια τον κατηγορεί για ένα σωρό ατασθαλίες και παρατυπίες δεν χαρακτηρίζεται ως πολιτική κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα) του τελευταίου, τότε τι χαρακτηρίζεται ;
Εκτός αυτής της ανακοίνωσης, την ημέρα ονομαστικής εορτής (Κωνσταντίνου και Ελένης) ενός υποψηφίου δημοτικού Συμβούλου του κ. Γιαννακόπουλου, μεγάλη παρέα συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του π. δημάρχου γιόρταζε σε τοπικό υγειονομικό κατάστημα. Το παρών έδωσε τότε ο Βασίλης Ζορμπάς μαζί με λίγα στελέχη του και αφού ήπιαν κι έφαγαν, ο κ. Ζορμπάς χόρεψε ζεϊμπέκικο με τους παριστάμενους να χειροκροτούν.
Αυτή η εικόνα μεταφέρθηκε στην πόλη με αποτέλεσμα πολλοί να μιλάνε για «Μάσκες που έπεσαν» και δεν ήταν λίγοι οι υποστηρικτές του Βασίλη Γιαννακόπουλου που αποφάσισαν ανοικτά και δημόσια να στηρίξουν τον κ. Σταθόπουλο. Βέβαια από την πλευρά του ο κ. Γιαννακόπουλος και στενοί συνεργάτες του επέμεναν με ανακοινώσεις τους στην ουδετερότητα που είχαν εξ’ αρχής αναγγείλει. Από την άλλη πλευρά όμως την δεύτερη Κυριακή των εκλογών κάποιοι από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Γιαννακόπουλου ήταν αυτοί που στα εκλογικά τμήματα της πόλης μοίραζαν ψηφοδέλτια του Βασίλη Ζορμπά. Αυτά σε ότι αφορά τον Βασίλη Γιαννακόπουλο και την παράταξή του.
Το πώς κινήθηκε ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης αποτελεί ακόμα ένα ενδιαφέρον κομμάτι του πάζλ που επηρέασε το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής αλλά και της επόμενης μέρας για τον ίδιο.
Ο κ. Μουστόγιαννης παρά το γεγονός ότι : α) Ο Βασίλης Ζορμπάς του έχει κάνει μήνυση από το 2011 για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και β) Από το 2011 μέχρι το 2014 ο Βασίλης Ζορμπάς έχει «τσαλακώσει» πλήρως το πολιτικό του πρόσωπο εκθέτοντάς τον στην κοινωνία ως ανίκανο για τη διαχείριση χρήματος και για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, αποφάσισε στο δεύτερο γύρο να στηρίξει τον άνθρωπο αυτόν που λίγο – πολύ τον είχε εκθέσει στην Αγία Παρασκευή ως κοινό «κλέφτη».
Η ερμηνεία μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο Αλέξης Μουστόγιαννης ένιωσε πολύ μόνος έξω από το «μαντρί» ή σκεφτόμενος την πιθανότητα επιστροφής του σ’ αυτό να διεκδικήσει στο μέλλον τη δημαρχία, αυτή τη φορά όμως με στήριξη Νέας Δημοκρατίας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το σχήμα «Φυσάει Κόντρα» σχετικά με το δεύτερο γύρο των εκλογών εξέδωσαν ανακοινώσεις μη στήριξης των υποψηφίων του δεύτερου γύρου, γεγονός που δικαιολογεί και τα αυξημένα ψηφοδέλτια «Λευκών» και «Άκυρων». Ωστόσο η «Λαϊκή συσπείρωση» έκανε λόγο στο πρώτο μετεκλογικό Δημοτικό Συμβούλιο για έμμεση στήριξη στον Γιάννη Σταθόπουλο από το «Φυσάει κόντρα» αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του τελευταίου ασκούσε δριμύτερη κριτική στον Βασίλη Ζορμπά αντί και στους δύο. Υπολογίζοντας ότι το «Φυσάει Κόντρα» στέρησε την εκλογή του δεύτερου δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πιθανώς στην επόμενη πενταετία που ακολουθεί να παρατηρήσουμε κόντρες μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων.
Η αυλαία έπεσε κι όπως είπαμε οι πολίτες περιμένουν την επόμενη μέρα. Είναι στα χέρια του κ. Σταθόπουλου και των συνεργατών του να αποδείξουν ότι οι τελευταίες εκλογές, αν όχι ολότελα, έστω εν μέρει μπορούν στην πόλη μας να συντελέσουν στην αύξηση του δείκτη της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Ο Γιάννης Σταθόπουλος προεκλογικά ανέβασε τον πήχη και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα κληθεί να τον διατηρήσει στο ύψος που τον έθεσε.

Χρήστος Μπαλωτής

Εκδότης – Δημοσιογράφος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση