Στο προηγούμενο κείμενο, περιγράφοντας τις διεξόδους, που υπάρχουν προκειμένου μετά τις δημοτικές εκλογές να προκύψει “κυβερνησιμότητα”, αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα της “δημοσιότητας” και της “διαφάνειας” στην άσκηση της πολιτικής, από τον δήμαρχο που θα προκύψει, για να μπορεί ο λαός να αποδίδει τα του καίσαρος τω καίσαρι.
Ολα λοιπόν δημόσια και πάνω στο τραπέζι και όλοι κρίνονται!!!!
Εκεί αναφερόμουνα και στην ύπαρξη ενός μπαλαντέρ, ως αντίδοτο στην ενδεχόμενη δυσχέρεια “κυβερνησιμότητας”!!!!
Ας το δούμε αναλυτικότερα. Σε ένα παλιότερο πάλι κείμενό μου έλεγα:
“Συνεχίζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν μπορούμε να μην αναζητήσουμε την απάντηση στο άλλο μεγάλο πρόβλημα, τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα δηλ. την απόλυτη εξουσία που έχει ο εκάστοτε δήμαρχος.
Μια εξουσία που εμποδίζει καθοριστικά την δημοκρατική, αυτοδιοικητική και αποδοτική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.”
Ένας δήμος όμως, παρόλο που διοικείται από τις αποφάσεις του δήμαρχου και του δημοτικού συμβούλιου, είναι η Υπηρεσία αυτή που σχεδιάζει και υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις.
Στον τομέα αυτό το “δημαρχοκεντρικό μοντέλο”, με την παντοδυναμία του δήμαρχου στο δημοτικό συμβούλιο, έχει οδηγήσει στην εξουδετέρωση και τον ευνουχισμό της Υπηρεσίας.
Από την άλλη, η Υπηρεσία έχει βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση, που μεταφέρει όλες τις ευθύνες στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην πράξη, το Δημοτικό Συμβούλιο, επικυρώνει προτάσεις της Υπηρεσίας, που εισάγει ο δήμαρχος για “συζήτηση και λήψη απόφασης”.
Η Υπηρεσία είναι αυτή που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη, στην μελέτη και στον σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίηση, δράσεων για την ομαλή λειτουργία της πόλης.
Αλήθεια ποιος γνωρίζει καλύτερα την κάλυψη της πόλης από το δίκτυο ομβρίων και άρα τα πιθανά σημεία πλημύρας από μια μεγάλη βροχόπτωση;;;;
Ποιος μπορεί καλύτερα από την Υπηρεσία να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας εκτεταμένης χιονόπτωσης;;
Ποιοι είναι οι βασικοί δρόμοι που πρέπει να εκχιονιστούν πρώτοι, ποιοι δεύτεροι, με ποια μηχανήματα κ.λ.π. Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλους τομείς λειτουργίας του δήμου.
Στην Ελλάδα, με άλλοθι ή και πραγματικότητα, την αναμονή της “ΕΝΤΟΛΗΣ από τον δήμαρχο”, μια σειρά ζητήματα, που θα είχαν διευθετηθεί, παραμένουν στα άλυτα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους δημότες.
Η Ιταλία, με τις πολύμηνες περιόδους “ακυβερνησίας”, έχει δείξει τον δρόμο.
Η Υπηρεσία έχει αναλάβει τα ηνία. Ελάχιστα από τα ζητήματα της πόλης δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στην δική της δικαιοδοσία.
Η Υπηρεσία λοιπόν είναι ο “μπαλαντέρ”, το αντίδοτο, σε ενδεχόμενη δυσχέρεια “κυβερνησιμότητας” εξ αιτίας της απουσίας μονοπαραταξιακής πλειοψηφίας, που πιθανόν να επιφέρει η απλή αναλογική.
Κατά την άποψή μου, αυτό θα πρέπει να γίνει ακόμα και αν η διαπαραταξιακή συνεννόηση και σύγκλιση οδηγήσουν σε σταθερή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Ένα λοιπόν από τα κύρια ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν με το καλημέρα και μάλιστα διαπαραταξιακά, είναι η αναβάθμιση της Υπηρεσίας στο βάθρο, που της πρέπει και της ανήκει.
Με όχημα την αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού υπαλλήλου και την αυτοτελή υπευθυνοποίηση της υπογραφής του, (οι εισηγητές να είναι συνυπεύθυνοι με τους αποφασίζοντες) θα πρέπει εξ αρχής να αποδοθούν οι αρμοδιότητες και οι υπευθυνότητες που δικαιωματικά τους ανήκουν.
Η αποκατάσταση της Υπηρεσίας στον ρόλο που δικαιωματικά κατέχει στην λειτουργία του δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών, είναι εκ των ων ουκ άνευ και ο κύριος στόχος του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές.
Ο δήμαρχος λοιπόν που θα το βάλει σαν στόχο και θα το πετύχει θα είναι και ο πιο πετυχημένος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης.
Έτσι μόνο θα φανεί αν και ο “μπαλαντέρ” θέλει να είναι “μπαλαντέρ”!
Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής