Μαρία Κοντοπούλου: Κτήμα-Οικία Ιόλα: «Ανοιχτά» στην κοινωνία ή «Μαυσωλείο»;

0
Μαρία Κοντοπούλου

Χωρίς αμφιβολία οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεγάλο θέμα ανάπλασης και αξιοποίησης του κτήματος-οικίας Ιόλα είναι πολύ θετικές. Η σημερινή Δημοτική αρχή, αφού έλυσε τον «Γόρδιο Δεσμό», προχωρώντας στην αγορά του ιστορικού χώρου, εξασφάλισε χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ, για την ανάπλαση, μέσω του ΕΣΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη φάση της υλοποίησης.

Το πάγιο αίτημα δεκαετιών όλων των Δημοτικών αρχών, των πολιτών και φορέων της Αγίας Παρασκευής, για ανάδειξη του κτήματος-οικίας Ιόλα έχει δρομολογηθεί και στα επόμενα δυο – τρία χρόνια θα είναι πραγματικότητα. Μια σύγχρονη έδρα πολιτισμού-ίδρυμα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας και πολυμέσων, θα πάρει τη θέση του εγκαταλελειμμένου πριν μερικά χρόνια χώρου, δίνοντας ταυτόχρονα στην Αγία Παρασκευή το τοπόσημο που της αξίζει.

Ωστόσο, το νέο κεφάλαιο που άνοιξε, «γέννησε» και έναν προβληματισμό, ένα δίλημμα, για τον χαρακτήρα του προς ανάπλαση και ανάδειξη χώρου: Θέλουμε τον «Ιόλα», ένα «Μαυσωλείο», αποστειρωμένο και απόμακρο; Ή τον θέλουμε ένα ζωντανό πόλο πολιτισμού, που να αλληλεπιδρά με την κοινωνία;

Πιστεύω πως την απάντηση την έδωσαν πρόσφατα οι ίδιοι οι δημότες με τη μαζική τους συμμετοχή στις 7 βραδιές τέχνης, που διοργάνωσε ο Δήμος στα τέλη Σεπτεμβρίου στον κήπο Ιόλα. Πάνω από 2.500 παρακολούθησαν τις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν έναν χώρο ανοιχτό, εξωστρεφή και όχι περίκλειστο. Να προωθεί τις τέχνες και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να δέχεται και να αξιοποιεί τα ερεθίσματα της κοινωνίας.

Η τοπική κοινωνία, που διεκδίκησε τόσα χρόνια την ανάπλαση του κτήματος-οικίας Ιόλα δήλωσε κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι θα είναι παρούσα και στο μέλλον της.

Απάντηση