Μυστικός Υμηττός: Το άγνωστο σπήλαιο με τ΄ αγάλματα!

0

Στον Υμηττό, και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή της Βάρης, στις νότιες πλαγιές του Υμηττού, σε υψόμετρο 270 μέτρα, φιλοξενείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια του Ελλαδικού χώρου.

Πρόκειται για το σπήλαιο του Νυμφολήπτου γνωστό και ως Σπήλαιο του Πανός αλλά και Σπήλαιο του Αρχέδημου.

Το σπήλαιο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον Θηραίο γλύπτη Αρχέδημο, ο οποίος τον 5ο π.Χ αιώνα εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο και το μετέτρεψε σε τόπο λατρείας των Νυμφών, του Πάνα και του Απόλλωνα.
Αδιάψευστη μαρτυρία των πολυάριθμων επεμβάσεων του Αρχέδημου, αποτελούν οι σωζόμενες σήμερα επιγραφές τα λαξεύματα (βαθμίδες, θέσεις τοποθέτησης αφιερωμάτων, αύλακες, υδατοδεξαμενές, βωμοί), καθώς και τα ανάγλυφα που σκάλισε στα τοιχώματα και το εσωτερικό του σπηλαίου.

Ανάμεσά τους βρίσκεται κατά χώρα το άγαλμα ακέφαλης ένθρονης θεότητας, καθώς επίσης και το ανάγλυφο ανθρώπινης μορφής που απεικονίζει, όπως δηλώνει διπλή επιγραφή, τον ίδιο τον Αρχέδημο.

Το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. κι άρχισε να χρησιμοποιείται πάλι από τους νεοπλατωνικούς κατά την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλιανού τον 4ο αιώνα μ.Χ. και μετά τον θάνατο του, σταματά οριστικά η λειτουργία του ως λατρευτικού χώρου.

Το άνοιγμά του, με διαστάσεις 5 επί 2 μέτρα, είναι σχεδόν κάθετο και στο χείλος έχουν σκαλιστεί σκαλοπάτια τα οποία σήμερα έχουν καταστραφεί. Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι πραγματικό εντυπωσιακό.

O Λόρδος Βύρων αλλά και το βασιλικό ζεύγος του Όθωνα και της Αμαλίας το επισκέφθηκαν και  θαύμασουν το απόκρυφο αρχαίο ιερό.

Τρία από τα σπηλαιόμορφα μαρμάρινα αφιερωματικά ανάγλυφα, που βρέθηκαν στο σπήλαιο, εκτίθενται στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πηγή : Memory Life Magazine. Χάρης Ντακ year ago Ιστορία- Αρχαιολογία.

Απάντηση