Ανδρέας Μπαλωτής : «Ποιος Ζορμπάς; Η Νέα Δημοκρατία (τοπικά) χρειάζεται Ηγέτη»

0
x 00146

x 00146Από το Γραφείο Δημάρχου Δήμου Αγίας Παρασκευής εκδόθηκε ανακοίνωση του απερχόμενου κ. Βασίλη Ζορμπά (με την ιδιότητα του επικεφαλής της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας») με την οποία εκφράζονται παράπονα, ενστάσεις και συστάσεις προς το πρόσωπό μου για άρθρο που έγραψα και δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό «Σχολιαστή» με τίτλο «Η διάλυση μετά την ήττα και το ορφάνεμα της ηγεσίας του συντηρητικού χώρου».

Στην ανακοίνωση του ο κ. Ζορμπάς μου κάνει «συστάσεις» αμφισβητώντας την εγκυρότητα των πηγών μου και με προτρέπει να κάνω καλύτερη διασταύρωση γιατί κατά τη γνώμη του εμπεριέχουν πολλές ανακρίβειες.

Έχει δίκιο ο κ. Ζορμπάς όταν κρίνοντας «εξ’ ιδίων» δεν εμπιστεύεται τις πληροφορίες που διοχετεύονται εν γένει προς τοπικά αλλά και υπερτοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο την «προπαγάνδα» από την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών η οποία ενδεχομένως και να τον τρομάζει , ίσως επειδή «ελέγχεται» δυσκολότερα.

Επί οκτώ ολόκληρα χρόνια από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Βασίλης Ζορμπάς κατηγορούσε τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, τη διοίκηση του αλλά και το «διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ», γνωρίζοντας ότι από τη στιγμή δημοσιοποιούσε, είτε θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, είτε καταγγελίες σκανδάλων, είτε παραχωρούσε συνεντεύξεις προς την μοναδική εφημερίδα που του είχε δώσει τότε «βήμα», θα ήμουν υποχρεωμένος να τα δημοσιεύσω αδιαφορώντας για το προσωπικό ή οικονομικό μου κόστος.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, εξέδωσε ανακοίνωσή όπου μ΄ ένα γλοιώδες και δουλοπρεπές σε ύφος κείμενο, φρόντισε ν΄ αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του Βασίλη Γιαννακόπουλου ζητώντας του εμμέσως πλην σαφώς «συγνώμη» για τα όσα κατά καιρούς τον είχε κατηγορήσει και αποκαθιστώντας τον έστω και μεταχρονολογημένα στα μάτια των συμπολιτών του.

Δηλαδή με την ανακοίνωση του αυτή, ο κ. Βασίλης Ζορμπάς διέψευσε όλα όσα επί οκτώ χρόνια είχε καταλογίσει στον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο, προς τα μέλη της διοίκησης του και κατ΄ επέκταση προς τη «διεφθαρμένη πολιτική» του πολιτικού φορέα που του είχε δώσει το «χρίσμα». Παράλληλα ο απερχόμενος δήμαρχος παραδέχτηκε ότι οι «κραυγές» για μη χρηστή διοίκηση, οι καταγγελίες για «διασπάθιση δημόσιου χρήματος», οι «αποκαλύψεις» για «μαύρη οικονομική τρύπα 20.000.000 ευρώ» και τα «σκάνδαλα που ανακάλυπτε σε κάθε συρτάρι του Δήμου που άνοιγε»… δεν ήταν παρά μια καλομελετημένη στρατηγική που στόχευε στην αποδόμηση της πολιτικής προσωπικότητας του πολιτικού αντιπάλου ώστε να καταστήσει «εύκολος στόχος» στην μεταξύ τους αναμέτρηση!.

Μετά από όλα αυτά ο κ. Βασίλης Ζορμπάς έχει από την πλευρά του απόλυτο δίκιο όταν μου «συστήνει» να προσέχω τις πηγές των ειδήσεων μου…

Βεβαίως από την πλευρά μου, δεν περίμενα το Μάιο του 2014 για να αντιληφθώ την αναντιστοιχία των λεγομένων κατά τη διάρκεια της οκταετούς παραμονής του Βασίλη Ζορμπά από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με τα «έργα» στα οποία προχώρησε ασκώντας τα καθήκοντά του ως δήμαρχος και ακολουθώντας κατά γράμμα το μοντέλο διοίκησης του κ. Γιαννακόπουλου.

Αντίθετα, από τις πρώτες κιόλας ενέργειες του τον Γενάρη του 2011, που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της «συγκάλυψης» όλων των σκανδάλων που κατά δική του δήλωση έβρισκε σε «όποιο συρτάρι του Δήμου κι άνοιγε»… προσπάθησα ως όφειλα να καταδείξω προς τους συμπολίτες μου με κείμενα και σατιρικά σκίτσα, (όπως πάντα έκανα) το πραγματικό πολιτικό πρόσωπο του Βασίλη Ζορμπά παρομοιάζοντας τον (από πολιτικής πάντα πλευράς) σαν τον «Ιανό» τον « Διπρόσωπο Θεό των Ρωμαίων»… αλλά και σαν τον ήρωα με την «διπλή προσωπικότητα» του κλασσικού μυθιστορήματος με τίτλο «Ο Δόκτωρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάιντ».

Αυτά σε ότι αφορά τις συστάσεις για την αξιοπιστία των πηγών μου κι ας έρθουμε σε μια άλλη «ενόχληση» που το κείμενο μου προκάλεσε στον απερχόμενο δήμαρχο και δεν είναι άλλη από την αναβολή του Δημοτικού συμβούλιου της 4ης Ιουνίου 2014 λόγω έλλειψης απαρτίας των μελών της διοίκησης και του «Αλλαλούμ» που επικράτησε μεταξύ των παρευρισκομένων μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Ζορμπάς.

Ο κ. Ζορμπάς λοιπόν, ισχυρίζεται στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε, ότι οι απόντες σύμβουλοι ήταν δικαιολογημένοι! Χωρίς βεβαίως να εξηγεί το «Γιατί» τους περίμενε μαζί τους άλλους δημοτικούς συμβούλους αφού ήδη γνώριζε ότι ΔΕΝ θα έρχονταν!!

Αφού λοιπόν γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι μισοί σύμβουλοί του θα προτιμούσαν αντί να λύσουν τα θέματα της πόλης να παρακολουθήσουν τον αγώνα του πέμπτου τελικού του πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή να διασκεδάσουν σε συναυλία της “Lady Gaga”… «Γιατί» δεν ειδοποίησε έγκαιρα την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν θα υπήρχε απαρτία και ως εκ τούτου να αναβληθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση αλλά καθόταν και …περίμενε; Κι αν αυτό το «σκηνικό» με το Δήμαρχο και το μισό δημοτικό συμβούλιο να περιμένουν αυτού που είχαν ειδοποιήσει ότι ΔΕΝ θα έρθουν δεν αποτελεί εικόνα «Διάλυσης» ή «θεάτρου του παραλόγου» τότε ποια την αποτελεί;

Βεβαίως το γεγονός ότι η διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά ήταν «διαλυμένη» είναι Αλήθεια παρά τα ψέματα και τις προσπάθειες για να κρυφτεί από το λαό της Αγ. Παρασκευής.

Η διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά ήταν «Διαλυμένη» επειδή ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διοίκηση Δήμου στην Ελλάδα η οποία είχε απολέσει την πλειοψηφία της μετά τις αποχωρήσεις των Αλέξη Μουστόγιαννη, Φώτη Αλεξόπουλου, Δημήτρη Αλεφαντή και Ελένης Δάβαρη και ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διοίκηση στην Ελλάδα και ίσως παγκοσμίως, η οποία τις μόνες αποφάσεις που μπορούσε να λάβει ήταν αυτές που θα συναινούσε ή θα απουσίαζε μέρος ή όλη η αντιπολίτευση! Και γι αυτό του το κατόρθωμα ίσως ο δήμαρχος να πρέπει να απευθυνθεί στους υπευθύνους του βιβλίου «Γκίνες» μιας και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα κερδίσει μια θέση στις σελίδες του…

«Παραπονιέται επίσης ο κ. Ζορμπάς για τη Μη αναφορά της απουσίας μελών της αντιπολίτευσης από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και δεν θα πω τίποτα άλλο γιατί προφανώς ο κ. Ζορμπάς αδυνατεί να αντιληφθεί – έστω και μετά από 13 χρόνια θητείας στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου- ότι η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να ελέγχει την εκάστοτε διοίκηση με τον τρόπο που εκείνη θα ΕΠΙΛΕΞΕΙ, είτε με την παρουσία της, είτε με την απουσία της, είτε με την αποχώρηση της, είτε με την αποχή της από ψηφοφορίες, είτε με την ψήφιση «Λευκού», είτε με την «έκδοση ψηφισμάτων» κ.λ.π χωρίς «να ρωτά κανένα» και χωρίς να απολογείται σε κανένα άλλον, εκτός από το λαό της Αγ. Παρασκευής.

Αυτοί οι οποίοι υποχρεούνται να είναι παρόντες, αξιότιμε κ. Δήμαρχε είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης που διοικεί το Δήμο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι έχουν λάβει την εντολή από το λαό της Αγ. Παρασκευής να διοικούν αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία προς το συμφέρον της πόλης και οι δικοί σας σύμβουλοι έγραψαν τη συγκεκριμένη ημέρα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους και την ψήφιση κρίσιμων για την πόλη θεμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια και όσα «παραμύθια» κι αν κατασκευαστούν για την απόκρυψη της το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διαιωνίσουν το φαύλο κύκλο της δικαιολόγησης του προηγουμένου ψέματος με άλλο πιο φρέσκο…

Θα επιμείνω επίσης, παρά της ενστάσεις του κ.Ζορμπά, να ισχυρίζομαι ότι η συναισθηματική φόρτιση από το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκαν από τους συμπολίτες ως οι καταλληλότεροι για να διοικήσουν, δημιουργεί σε ορισμένους Αιρετούς, τη «διάθεση αντεκδίκησης και τιμωρίας» , και ιδιαίτερα σ΄ εκείνους οι οποίοι μετά την ήττα τους διέπονται από το ρητό που είχε αναφέρει η κ. Μίνα Μουχτούρη το 2011 και το οποίο λέει : «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» .

Θεωρώ λοιπόν ότι ΔΕΝ είναι «τυχαίο» το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές, ήρθε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο «ζητούσε» από τους επαγγελματίες που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής να πληρώσουν εντός 15 ημερών όλα όσα χρωστούσαν στο Δήμο από το 2009, διαφορετικά η Αστυνομία θα προχωρούσε σε κατασχέσεις!

Δηλαδή επί τριάμισι χρόνια ο κ. Βασίλης Ζορμπάς και η διοίκηση του Δήμου, κάθε καλοκαίρι επέτρεπε την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε επαγγελματίες που ήδη χρώσταγαν χρήματα για τη χρήση της περασμένης χρονιάς, χωρίς να έχει φροντίσει στο μεσοδιάστημα που είχε παρέλθει για την είσπραξη των οφειλομένων με μορφή έστω διακανονισμού ή δόσεων αλλά «Θυμήθηκαν» μια εβδομάδα μετά την εκλογική τους συντριβή , να ζητήσουν την εφ’ άπαξ είσπραξη των οφειλομένων εν μέσω κρίσης και εντός 15 ημερών!!!

Ως τελευταία δε «τυχαία σύμπτωση» θα αναφέρω το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δηλαδή τα συνεχή τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που δεχόμαστε για την μετά την εκλογική ήττα του κ. Ζορμπά, μη κανονική αποκομιδή τόσο των απορριμμάτων όσο και των κομμένων κλαδιών που λόγω εποχής συσσωρεύονται καθώς και για το γεγονός ότι δεν πλένονται οι κάδοι, ειδικά αυτοί που βρίσκονται κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και super markets.

Να περάσουμε τώρα σε ότι αφορά το θέμα της «ορφάνιας» της ηγεσίας του συντηρητικού χώρου στο οποίο αναφέρθηκα, και να διευκρινίσω γιατί δεν έγινε πιθανόν κατανοητό, ότι «Αυτή»( η ορφάνια) σαφώς ΔΕΝ ήταν συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών γιατί απλούστατα από την εμπειρία μου γνώριζα ότι ο Βασίλης Ζορμπάς ουδέποτε έγινε τοπικά αποδεκτός από στελέχη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας ως «Ηγέτης της παράταξης» ο οποίος θα μπορούσε να συσπειρώσει όλα τα στελέχη υπό την ηγεσία του κι αυτό αποδεικνύεται από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του και το 2010 και το 2014.

Οι Νεοδημοκράτες της Αγίας Παρασκευής θυμούνται την νικηφόρα παράταξη του 2002 όταν όλοι οι διεκδικούντες τότε το χρίσμα του δημάρχου την μόνη προσωπικότητα που αποδέχτηκαν χωρίς καμιά διαμαρτυρία να ηγηθεί της δημοτικής παράταξης ήταν μόνον αυτή του κ. Αντώνη Σιδέρη και καμία άλλη.

Θυμίζουμε ότι τότε υπήρχαν ΕΠΤΑ υποψήφιοι οι οποίοι τελικά «έκαναν πίσω» και ή «πήγαν σπίτι τους» ή εντάχθηκαν στη δημοτική ομάδα υπό τον κ. Αντώνη Σιδέρη. Ήταν δε ο κ. Αντώνης Σιδέρης η μοναδική πολιτική προσωπικότητα την οποία αποδεχόταν και ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος επί δύο τετραετίες πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Αργυρός, ο οποίος και δεν δίστασε να συμπαραταχθεί μαζί του με όλες του τις δυνάμεις.

Όπως είναι γνωστό στους νεοδημοκράτες, το 2002 υπήρξαν πέντε Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι είχαν υπερβεί το όριο των 1.000 προσωπικών ψήφων και αυτοί ήταν οι κ. Λεβάκος, Αργυρός, Χάρχαρος, Στεροδήμας και Ζορμπάς. Είναι σαφές από τα ονόματα που σας αναφέρω ότι κανένα από αυτά δεν θα αποδεχόταν τον Βασίλη Ζορμπά ως «ηγέτη» της παράταξης, πολύ δε περισσότερο όταν ο κ. Ζορμπάς « πρόδωσε την παράταξη» και κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος «κόντρα στο χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στην επανεκλογή του Βασίλη Γιαννακόπουλου και στην ήττα της παλιάς του παράταξης…

Ελπίζω να έχω καταδείξει στον κ. Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δυσκολεύεται να εκλέξει ακόμη κι ένα μέλος στο Δ.Σ. της τοπικής του Αη Γιάννη… ότι ουδέποτε υπονόησα εκείνον όταν μιλούσα για «Ορφάνια» στην ηγεσία (τοπικά) της συντηρητικής παράταξης.

Στο άρθρο που έγραψα μιλώ για την πολιτική ήττα της δικής του παράταξης η οποία είχε συγκροτηθεί με καθαρά προσωπικές του επιλογές από φίλους, συγγενείς, πελάτες και γειτόνους, κι ότι η έλλειψη ηγέτη στο συντηρητικό χώρο είχε να κάνει με τα τραγικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας τοπικά κι όχι με εκείνον προσωπικά.

Δηλαδή για να το καταλάβει καλά ο κ. Ζορμπάς, στο άρθρο μου εμπεριέχεται η αγωνία που εκφράστηκε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με νεοδημοκράτες της Αγίας Παρασκευής για την έλλειψη «ηγέτη» της εμβέλειας ενός Αντώνη Σιδέρη κι όχι τα αίτια της ήττας μιας δημοτικής παράταξης η οποία κατά τη γνώμη τους δεν ήταν αμιγώς «Νεοδημοκρατική» όπως θα την ήθελαν…

Είναι διαφορετικό πράγμα, μου έλεγαν, μια δημοτική ομάδα με χρίσμα Νέας Δημοκρατίας η οποία θα «φιλοξενεί» προσωπικότητες από άλλους χώρους για το καλό της πόλης αλλά θα εφαρμόζει το πρόγραμμα της, και διαφορετικό ένα συνονθύλευμα ο επικεφαλής του οποίου αντί να «καλείται» από την ηγεσία του κόμματος για να βοηθήσει την πόλη, να εκλιπαρεί περιφερόμενους στους «κομματικούς διαδρόμους» για το χρίσμα!

Τέλος, θεωρώ εξαιρετικά άστοχο το γεγονός ότι ο κ. Ζορμπάς ο οποίος σε μια πόλη των 100.000 κατοίκων, να έχει «προτιμηθεί» από 10.000 ψηφοφόρους, αλλά να δηλώνει ότι μιλά εξ΄ ονόματος των «μισών», δείχνοντας έτσι ότι ο πληγωμένος του εγωισμός δεν του επιτρέπει να μάθει από τα λάθη του, τη στιγμή κατά την οποία δηλώνει έτοιμος να θέσει και γιατί όχι και να ξαναθέσει τον εαυτό του στην κρίση του λαού, όπως κάνει χρόνια τώρα και ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ιδού πεδίον δόξης Λαμπρό! (και ανεμπόδιστο).

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής

Δημοσιογράφος

Μέλος ΕΣΗΕΑ -ΠΟΕΣΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση