Μαργαρίτα Δημητρίου –Καβρουδάκη: «Δεν με ήθελαν «Μαζί» τους… ».

0
dimitriou 01

 

dimitriou 01Η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου Μαργαρίτας Δημητρίου- Καβρουδάκη της παράταξης «Μαζί για την Αγία Παρασκευή», για όσους ασχολούνται με τα δημοτικά της πόλης μας, δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και μερικοί  ίσως να σκέφτηκαν ότι  παραέκανε υπομονή ανεχόμενη – όπως και η ίδια παραδέχεται – πολλές και απαράδεκτες πολιτικά συμπεριφορές από την ηγετική ομάδα της παράταξης. Η τελευταία πράξη από την πρώην παράταξη της κ. Δημητρίου που κατέδειξε ότι δεν ήταν «Ευπρόσδεκτη»  ήταν η απόσυρσή της από το διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου ΠΑΙΣΔΑΠ.

Με αφορμή τις τελευταίες αυτές εξελίξεις συναντηθήκαμε μαζί της, και μιλήσαμε για όλους και για όλα Και  μεταξύ άλλων μας είπε και  τα εξής:

«Σ» Την περίοδο 2007 – 2010 ο τότε δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος σας είχε συμπεριλάβει στην ομάδα που άσκησε διοίκηση, τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

«Πράγματι  το 2007 ο κ. Γιαννακόπουλος  μου εμπιστεύτηκε την  προεδρία της δημοτικής επιχείρησης των βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και την εποπτεία των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου μας και αναφέρομαι στα προγράμματα  «Βοήθεια στο σπίτι» και στη «Σίτιση των αναξιοπαθούντων».

Σ’ αυτό το πόστο παρέμεινα δύο χρόνια και στη συνέχεια ανέλαβα την προεδρία του Κέντρου Παιδιού, επτά δηλαδή παιδικών σταθμών, που αργότερα έγιναν οκτώ, με τη λειτουργία ενός νέου τον Σεπτέμβριο του 2010 στα Πευκάκια».

«Σ» Η συνεργασία σας τότε με τον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο πως ήταν;

«Δεν είχαμε στενή συνεργασία του τύπου «Καθημερινές επαφές» αλλά θεωρώ ότι όλα τα χρόνια με εξαίρεση την τελευταία χρονιά ήταν πολύ καλή.

«Σ» Εννοείται τη χρονιά των δημοτικών εκλογών;

«Ναι ,  το 2010 άρχισαν να διαφαίνονται κάποια προβλήματα που  αφορούσαν κάποιες πολιτικές και όχι μόνο αποφάσεις τις οποίες έπαιρνε ο κ. Γιαννακόπουλος συμβουλευόμενος αποκλειστικά ανθρώπους του στενού του θα έλεγα πυρήνα, ανθρώπους  που ήταν πιο κοντά του και με τους οποίους συνεργαζόταν καθημερινά  μέσα στο δημαρχείο.  Εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι ήμασταν  λίγο πιο «Έξω» και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε να έχουμε καθημερινή επαφή μαζί του.  Βεβαίως επικοινωνία όταν χρειαζόταν υπήρχε και  ορισμένες φορές καθημερινή, όμως ένιωθα ότι στις συζητήσεις για σημαντικά θέματα που αφορούσαν την παράταξη αλλά και τα  μεγάλα θέματα της πόλης  δεν συμμετείχα, σαν να μη θεωρούσαν απαραίτητη  τη παρουσία και τη γνώμη μου με αποτέλεσμα  ή να μαθαίνω  σημαντικά πράγματα από «Τρίτους» ή να μην ενημερώνομαι, ούτε καν μέσα στη δημοτική μας  ομάδα!.

«Σ» Πως είχατε αντιδράσει  μετά από αυτές τις διαπιστώσεις;»

« Έκανα «παράπονα» γιατί προεκλογικά δεν ήθελα να οξύνω καταστάσεις, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα βέβαια… και σας πληροφορώ ότι δεν ήμουν η μόνη Δημοτική Σύμβουλος που τύγχανε αυτής της απαξίωσης, και δυστυχώς για την παράταξη μας υπάρχουν που μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν αυτό».

«Σ» Πιστεύετε ότι οι επικείμενες τότε εκλογές είχαν δημιουργήσει ενδοπαραταξιακά προβλήματα;

«Σίγουρα, γιατί τα όποια μικροπροβλήματα υπήρχαν έγιναν πολύ εντονότερα το καλοκαίρι του 2010, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010. Μάλιστα τότε είχα στεναχωρηθεί γιατί , χωρίς να ερωτηθώ και συμφωνώντας βέβαια, τοποθετήθηκαν ως υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της παράταξης τέσσερις άνθρωποι από τον πολύ στενό μου χώρο, που με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή η πολιτική κίνηση της ηγεσίας της παράταξης αποσκοπούσε στην πολιτική αποδυνάμωση μου και στην μη επανεκλογή μου».

«Σ» Αναφερθήκατε σε «μικροπροβλήματα»… ποια ήταν αυτά;

 «Τα Οικονομικά προβλήματα τα οποία για μένα ήταν πολύ σοβαρά».

«Σ» Τα οικονομικά της δημοτική ομάδας;

«Όχι. Τα οικονομικά του Νομικού Προσώπου που διηύθυνα, των παιδικών σταθμών, που ήταν το μεγαλύτερο του Δήμου και το οποίο  είχε τους περισσότερους εργαζόμενους».        

«Σ» Χρειαζόσασταν  δηλαδή  οικονομική βοήθεια και δεν σας την παρείχαν;

«όπως είναι γνωστό, όλα τα Νομικά Πρόσωπα βάσει του  προϋπολογισμού τους,  παίρνουν μία τακτική και μια  έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Παιδιού έπαιρνε έκτακτες επιχορηγήσεις που κυμαίνονταν  από 200.000 έως 650.000 ευρώ και είχαμε  φτάσει στον Δεκέμβρη του 2009 – που είναι ένας μήνας πολλών εξόδων και υποχρεώσεων – και δεν είχαμε λάβει ούτε τα χρήματα της τακτικής επιχορήγησης !  με αποτέλεσμα να βρίσκομαι σε αδιέξοδο απέναντι στους εργαζόμενους και στις υποχρεώσεις που «έτρεχαν».

«Σ» Πότε εισπράξατε την έκτακτη επιχορήγηση;

«Δεν την εισπράξαμε ποτέ!».   

«Σ» Αυτό έγινε σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις;

«Όχι βέβαια!  Άλλοι πρόεδροι είχαν εισπράξει και την τακτική και την έκτακτη επιχορήγηση και θεωρώ ότι η πράξη αυτή  αποτέλεσε  μία μεγάλη αδικία προς το πρόσωπο μου.

«Σ» Οι πρόεδροι στους οποίους αναφέρεστε ήταν αυτοί  του  «Στενού κύκλου» του κ. Γιαννακόπουλου;

«Βεβαίως»!

«Σ» Υπήρχαν ιδέες που θέλατε να υλοποιήσετε στο Κέντρο Παιδιού και δεν μπορέσατε λόγω αυτού του γεγονότος;  

«Πρόταση και επιθυμία μου, την οποία  είχα καταθέσει και στη δημοτική ομάδα, ήταν να αξιοποιηθεί το ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου στην οδό Ρόδων, για την

 x 00101

 συνέντευξη στον

Χρήστο Α. Μπαλωτή

ανέγερση παιδικού σταθμού, ώστε να μην επιβαρύνονται οι συνδημότες μας  με υψηλά ενοίκια.  Μάλιστα ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς σε στυλ μομφής με είχε ρωτήσει τι ακριβώς είχα κάνει εγώ τέσσερα χρόνια, ούσα πρόεδρος και γιατί δεν έχτισα έναν ιδιόκτητο παιδικό σταθμό.

‘Ήμουν πρόεδρος του νομικού  προσώπου αλλά δεν ήμουν Βέβαια εγώ δεν μπορούσα να χτίσω γιατί δεν ήμουν η καθ’ ύλην αρμοδία για την κατασκευή του κτιρίου, για την οποία είχε ξεκινήσει μια διαδικασία αλλά σταμάτησε… «.

«Σ» Σε ποιο ποσό ανέρχονται τα ενοίκια;

«Δίνονται πάρα πολλά  χρήματα που φτάνουν περίπου τις 290.000 ευρώ το μήνα!  Οποιοσδήποτε θα  χαρακτήριζε το ποσό παράλογο, από τη στιγμή κατά την οποία μπορούσαμε να αποκτήσουμε έναν δικό μας παιδικό σταθμό, και να γλυτώναμε  τουλάχιστον τα δύο από τα επτά ενοίκια που δίνουμε».

«Σ» Παρά το γεγονός των εμποδίων που αισθανθήκατε ότι σας έβαζαν σε μια προσπάθεια να μην επανεκλεγείτε, εσείς καταφέρατε και  ήσασταν ανάμεσα  στους ελάχιστους που διασώθηκαν και επανεκλεγήκατε.

«Πράγματι κατάφερα να εκλεγώ κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά πικράθηκα και από τον συνάδελφο, τ. Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Μυλωνάκη, ο οποίος έκανε ένσταση ζητώντας να εκλεγεί αυτός αντί για μένα…  αλλά και από την εν γένει στάση του κ. Γιαννακόπουλου».

«Σ» Τότε βεβαιωθήκατε  ότι ήσασταν «Έξω» από τον πυρήνα της δημοτικής ομάδας;

«Ήμουν πάντα «Έξω».  Απλά ήταν ένα χτύπημα που μ’ έκανε να το καταλάβω ακόμα περισσότερο. Επιπλέον γινόντουσαν συζητήσεις πίσω από την πλάτη μου και ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος να σταματήσει αυτή την διαμάχη του δικαστικού αγώνα. Αντιστοίχως το είχε κάνει την προηγούμενη τετραετία με κάτι ανάλογο που είχε συμβεί με την κ. Φλατσούση και τον κ. Αλεφαντή. Εκείνος είχε μεσολαβήσει τότε και δεν σύρθηκαν στα δικαστήρια. Γενικά ο μοναδικός που μπορεί να σταματήσει μία τέτοια κατάσταση είναι ο επικεφαλής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε ποιανού το πλευρό τάχθηκε, φάνηκε πεντακάθαρα…».

«Σ» Αν νιώθατε τόση μεγάλη πίεση, γιατί καθυστερήσατε δύο χρόνια να ανεξαρτητοποιηθείτε;

«Διότι ναι μεν υπήρχαν αρνητικά αλλά υπήρχαν και θετικά. Ήμουν χαρούμενη που ήμουν μέλος του διοικητικού συμβουλίου των παιδικών σταθμών, εκπροσωπώντας την μείζονα αντιπολίτευση, που σημαίνει ότι δεν θα έχανα την επαφή με τα παιδιά που λατρεύω. Είχα επίσης την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος στο Νομικό Πρόσωπο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου είχα άμεση επαφή με τα σχολεία, κάτι το οποίο υπηρέτησα 22 χρόνια μέσω του γονεϊκού κινήματος. Για μένα είναι τρόπος ζωής να συμμετέχω, με όποιο ρόλο, σε οτιδήποτε αφορά μικρά παιδιά».

«Σ» Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θ’ αλλάζατε κάτι;

«Όταν πρωτοεκλέχθηκα δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι δύναμη έχει ένας Δημοτικός Σύμβουλος. Δεν μπορούσα να καταλάβω ότι μπορείς να προτείνεις και να υλοποιείς αυτά που θες και πόσο μάλλον αυτά που μπορούσαν να μείνουν, όπως το 5ο Γυμνάσιο που εγώ με τον Ανδρέα Γκιζιώτη κάναμε το μεγάλο τρέξιμο και είμαι πάρα πολύ περήφανη που έχει μείνει ένα σχολείο στην πόλη μας, όπως κι αυτό που ανέφερα, τον παιδικό σταθμό στα Πευκάκια. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα αγώνα.

Αν μπορούσα ν’ άλλαζα κάποια πράγματα θα προσπαθούσα να έκανα πολύ περισσότερα στον ίδιο χρόνο. Εγώ δεν είχα χρόνο για περισσότερα γιατί ήταν μεγάλος ο όγκος εργασίας, κι αν δεν είχα τους εργαζόμενους δεν θα είχα καταφέρει τίποτα».

«Σ» Περιμένατε η ανακοίνωση – απάντηση  της παράταξης σας  να ήταν σκληρή απέναντί σας;

«Δεν θα υπήρχε νοήμων άνθρωπος που θα μπορούσε να το περιμένει. Μου έβγαλε ένα πικρό χαμόγελο. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν μέχρι πριν μία εβδομάδα να είμαστε μέσα στην τρελή χαρά και μετά να μαθαίνω από τρίτους ότι ο κ. Γιαννακόπουλος με «Πέταξε» από το Δ.Σ του Κέντρου Παιδιού. Ξέρετε αυτή ήταν η κουβέντα του. Επί λέξει είπε: «Δεν τη θέλω, θα την πετάξω έξω». Φυσικά ήταν κάτι το οποίο με συγκλόνισε και το έμαθα μετά την ανεξαρτητοποίησή μου. Με θλίβει και θεωρώ ότι το κείμενο δεν είναι γραμμένο από τα δικά του χέρια».

«Σ» Στην δική σας ανακοίνωση αναφέρατε σε κάποια σημείο για «Κακή αντιπολίτευση» του κ. Γιαννακόπουλου αλλά και για «Φήμες» που θέλουν τον τελευταίο σε συνεργασία με τον κ. Ζορμπά. Ήταν κι αυτοί λόγοι ανεξαρτητοποίησης;

«Όχι. Το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας αποδεικνύεται περίτρανα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το δεύτερο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα αν δεν το δούμε με τα ίδια μας τα μάτια. ΓΙ’ αυτό εξάλλου χρησιμοποίησα και τη λέξη «Φήμες». Το πρώτο πάντως είναι γεγονός».

«Σ» Άλλα στελέχη της παράταξης έχουν τις ίδιες τάσεις μαζί σας;

«Έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι. Πολλοί έχουν απομακρυνθεί από το Δεκέμβρη του 2010.

 «Σ» Πώς βλέπετε να κινείστε πολιτικά στο μέλλον;

«Επειδή είναι πολλή πρόσφατη η αποχώρησή μου και επειδή δεν έχω κάνει καμία κίνηση, παρ’ όλα αυτά που λέγονται και ακούγονται. Δεν θα ήταν και τίμιο να κάνω πολιτική κίνηση ούσα Δημοτική Σύμβουλος σε μία άλλη παράταξη. Δεν μπορώ να προβλέψω από τώρα τι μπορεί να γίνει γιατί δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε ταμπέλες με χρώματα και δημοτικές παρατάξεις από τη στιγμή που ασχολούμαστε με την πόλη. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι δεν είχα ποτέ προβλήματα με ανθρώπους άλλων παρατάξεων, ίσα ίσα τους καλύτερους φίλους τους είχα εκτός παράταξης…».

«Σ» Πώς βλέπετε τη διοίκηση Ζορμπά να προχωρά μέχρι σήμερα; Κινείται στην σωστή κατεύθυνση;

«Η διοίκηση του κ. Βασίλη Ζορμπά έχει πρόγραμμα και υλοποιεί και πράγματα εκτός αυτού. Δεν σας κρύβω ότι δεν είχα κάτσει να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το πρόγραμμά του, διότι δούλευα στους Παιδικούς Σταθμούς πολύ την περίοδο των εκλογών. Προσωπικά δηλώνω Αγιοπαρασκευιώτησα μέχρι το «κόκκαλο» και θα  χαρώ ιδιαίτερα αν ο δήμαρχος παράξει έργο. Προσωπικά πιστεύω πως ότι  έχει αναγγείλει θα το υλοποιήσει γιατί είναι ιδιαίτερα εργατικός. Οι διαδικασίες είναι ναι μεν χρονοβόρες αλλά πιστεύω ότι βαδίζει σωστά». 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση