Γονίδια ενεργοποιούνται με τη δύναμη της σκέψης

0
gonidia skepsis

 

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας πιστεύουν ότι με τη νέα αυτή προσέγγιση θα μπορέσουν να θεραπεύσουν παθήσεις, όπως η επιληψία.

Στη μελέτη τους χρησιμοποίησαν ποντίκια αλλά και ανθρώπους για να αποδείξουν ότι το σύστημα κατ’ αρχήν λειτουργεί. Κατάφεραν λοιπόν να επεκτείνουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που είχε εμφυτευθεί κάτω από το δέρμα των ποντικιών.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο κύτταρο στο οποίο η κοντινή παρουσία ενός υπέρυθρου φωτός προκάλεσε την ενεργοποίηση ενός γονιδίου και άρα την παραγωγή της πρωτεΐνης SEAP.

Το κύτταρο τοποθετήθηκε εντός ενός θαλάμου σε ένα μικρό εμφύτευμα που επίσης περιείχε ασύρματα ελεγχόμενο υπέρυθρο φως, το οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκε κάτω από το δέρμα των ποντικιών.

Ομάδα εθελοντών που φορούσαν ακουστικά έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι Mindflex. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο παίκτης πρέπει να ελέγξει την κίνηση μιας μικρής μπάλας με τη δύναμη της σκέψης του.

Όταν οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στο παιχνίδι, τα εγκεφαλικά κύματά τους ενεργοποίησαν μια γεννήτρια πεδίου κάτω από τα ποντίκια. Η γεννήτρια ενεργοποίησε με τη σειρά της το υπέρυθρο φως και αυτό έδωσε το έναυσμα να παραχθεί η πρωτεΐνη SEAP εντός του εμφυτεύματος.

Η πρωτεΐνη κατάφερε να «διαρρεύσει» εκτός του εμφυτεύματος και να εισχωρήσει στην αιματική κυκλοφορία, όπου αργότερα κατέστη δυνατή η μέτρησή της από τους ερευνητές. Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης και την παραγωγή εγκεφαλικών κυμάτων μέσω διαλογισμού, και πέτυχαν πάλι την ενεργοποίηση του εμφυτεύματος.

Ο Δρ Μάρτιν Φουσενεγκερ, καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Βιο-Μηχανικής στο Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας σχολιάζει ότι «εφόσον μπορέσαμε να ελέγξουμε την έκφραση των γονιδίων με τη δύναμη της σκέψης, κάναμε πραγματικότητα το όνειρο μας». Η μελέτη αποτελεί την πρώτη απτή απόδειξη ότι, η τεχνολογία μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί ως ιατρική αγωγή.

Για παράδειγμα, τα εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται πριν από μια κρίση επιληψίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν την ενεργοποίηση μιας θεραπείας που θα προλαμβάνει την εκδήλωση ή θα εξασθενεί την κατάσταση που προκαλεί πόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση