Η ανάκληση της άδειας του DaVinci και η σημασία του «αιτιολογικού».

0

Το ζήτημα της ανάκλησης της άδειας του καταστήματος DaVinci (υπόθεση «Σιστοβάρη») τέθηκε στην επιτροπή ποιότητας ζωής σε δύο συνεδριάσεις, στις 27 Ιουλίου 2016 και στις 2 Αυγούστου 2016.
Της συζήτησης στην επιτροπή είχε προηγηθεί συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων (με την απουσία του Ανδρέα Γκιζιώτη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση) με τον νομικό Κώστα Μπάκα – που εκπόνησε την γνωμοδότηση για το κατά πόσο μπορεί να ανακληθεί η άδεια – για την οποία (συνάντηση) οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κράτησαν «κλειστά» τα χαρτιά τους καθώς δε γνωρίζουμε ποια είναι η θέση τους για το ζήτημα της ανάκλησης ή τι ρώτησαν ή τι ενημερώθηκαν από τον νομικό.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου είχε αναθέσει το καλοκαίρι του 2015 την υπόθεση «Σιστοβάρη» στον έγκριτο νομικό – και γνώστη της υπόθεσης από παλαιότερες δικαστικές διαμάχες που αφορούσαν το ιστορικό κατεδάφισης του εθνικού κληροδοτήματος – Κώστα Μπάκα.
Ο κ. Μπάκας συνέταξε τη γνωμοδότηση σε μορφή ερωτοαπαντήσεων και την παρέδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου 2015. Λόγω της μακροχρόνιας αποχής των δικηγόρων, ο κ. Μπάκας δεν μπορούσε να κληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για την περαιτέρω ενημέρωση του σώματος, αποχή που έληξε στα τέλη Ιουνίου 2016. Με τη λήξη της αποχής ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος συγκάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων και στη συνέχεια έθεσε το θέμα της ανάκλησης της άδειας στην επιτροπή ποιότητας ζωής, το αρμόδιο όργανο που χορηγεί ή αφαιρεί άδειες λειτουργίας υγειονομικών καταστημάτων. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το 2007 – επί δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου – χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας στο DaVinci με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση μελλοντικής καταδικαστικής απόφασης, αυτή θα αφαιρεθεί. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε – με τον αγώνα και την επιμονή αρκετών συμπολιτών μας – απόφαση που αποτέλεσε τη βάση της γνωμοδότησης του νομικού Κώστα Μπάκα.
Έτσι λοιπόν, στα μέσα του φετινού καλοκαιριού συνεδρίασε η επιτροπή της ποιότητας ζωής με θέμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος.
Η επιτροπή συγκλήθηκε την πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου 2016 με την πλευρά της εταιρείας του κ. Σαμουρέλη «Λάμπρος Σαμουρέλης & Σία Ε.Π.Ε.» μέσω της νομικού εκπροσώπου να θέτει ως δικαιολογία αναβολής της συνεδρίασης, το ζήτημα του «δικαιώματος της ακρόασης». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν είχε στην κατοχή της την από 8 μηνών εκδοθείσα γνωμοδότηση του νομικού Κώστα Μπάκα, που αποτελεί κόλαφο για την εταιρεία καθότι αναφέρεται στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του DaVinci. Η δικαιολογία, όπως ήταν φυσικό, είχε ως αποτέλεσμα τον γέλωτα των παρευρισκομένων κατοίκων που επουδενί δεν πίστευαν ότι ένα έγγραφο που έχει δει το φως της δημοσιότητας τόσους μήνες, δεν είχε τουλάχιστον αναγνωστεί από τον ίδιο τον κ. Λάμπρο Σαμουρέλη, πόσο μάλλον ενδελεχώς εξεταστεί από το νομικό γραφείο της εταιρείας. Ωστόσο η εταιρεία είχε το δικαίωμα να επικαλεστεί την άγνοιά της για το έγγραφο, καθυστερώντας επί της ουσίας την συνέχιση των διαδικασιών για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Η καθυστέρηση αυτή κράτησε πέντε μέρες καθώς στις 2 Αυγούστου 2016 η επιτροπή ποιότητας ζωής συνεδρίασε ξανά με μοναδικό θέμα την ανάκληση του θέματος και με την πλευρά του Λάμπρου Σαμουρέλη να καταθέτει υπόμνημα επιχειρημάτων εξηγώντας το «γιατί» δεν πρέπει να κλείσει η επιχείρηση.
Η πλευρά της διοίκησης του Γιάννη Σταθόπουλου που τα μέλη της στην επιτροπή – στη συγκεκριμένη συνεδρίαση – αποτελούνταν από τους Δημοτικούς Συμβούλους Ελισάβετ Πετσατώδη, Σωτήρη Παπαμιχαήλ, Δημήτρη Κονταξή, Μαρία Κοντοπούλου και Σπύρο Παπαγεωργίου ήταν σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ανάκλησης της άδειας του DaVinci. Ωστόσο όλα τα μέλη της διοίκησης στις τοποθετήσεις τους (που θα διαβάσετε σε άλλο ρεπορτάζ αναλυτικά) έκαναν λόγο για απευθείας παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο άνευ προτάσεως από το όργανο της επιτροπής «ποιότητας ζωής». Σύμφωνα με το σκεπτικό των εν λόγω μελών, το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό και εξέφρασαν την άποψη ότι στην επιτροπή δεν θα υπήρχε καταγεγραμμένη η άποψη των παρατάξεων που εκ του Νόμου απουσιάζουν, σε αντίθεση με το Δημοτικό Συμβούλιο όπου όλες οι παρατάξεις και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (που έχουν τη βούληση) μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της επιτροπής εξέφρασε την αντίθεσή του στο να εισαχθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να έχει πάρει θέση πρώτα το αρμόδιο όργανο της επιτροπής ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» Διονύσης Λέκκας αδυνατούσε να εκφράσει άποψη υπέρ ή κατά της ανάκλησης της άδειας με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ενήμερος ο ίδιος και η παράταξη του για το αιτιολογικό που είχε προσκομίσει η πλευρά του Λάμπρου Σαμουρέλη.
Επιπλέον στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Κώστας Κατσάρας που στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για τη σημασία του «αιτιολογικού» που θα συνοδεύει την άρση της άδειας λειτουργίας του DaVinci. Ο κ. Κατσάρας τόνισε στα παρόντα μέλη αλλά και στον Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο ότι η δυναμική της απόφασης της άρσης λειτουργίας εξαρτάται από το γραπτό αιτιολογικό που θα τη συνοδεύει.
Εν τέλει το θέμα παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που πιθανώς να πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ