«Φιλόδημος» ήταν και …πάει!

0

Οι πρώτες ενέργειες του Βασίλη Ζορμπά με το που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, ήταν η κατάργηση της Ανάπλασης της πλατείας του Άη Γιάννη και η πρόσληψη στο γραφείο τύπου του Δήμου του «άσπονδου εχθρού της επάρατης δεξιάς» και «προσωπικού βιογράφου» των Σταύρου Κώτση και Βασίλη Γιαννακόπουλου.

Κι αν η δεύτερη ενέργεια οφείλεται στο γεγονός, ότι η άκρως συντηρητική δημοτική του παράταξη δεν διέθετε στελέχη ικανά ούτε για φτηνο-γκεμπελίστικες προπαγάνδες του στυλ: «Φωτογραφίζομαι την ώρα που υπογράφω την σύμβαση ενός έργου που ανήκει σ΄ άλλον που δεν τον αναφέρω, γιατί με τον τρόπο αυτό προσπαθώ να το οικειοποιηθώ»…, η πρώτη, δηλαδή η κατάργηση του έργου της ανάπλασης, που είχε ήδη Δημοπρατηθεί, ξεσήκωσε τους πολίτες.

Τους ξεσήκωσε, επειδή θέλουν την πλατεία γι αυτούς, τα παιδιά και εγγόνια τους, κι όχι «τραπεζάκια στην πλατεία», αλλά και γιατί ταυτόχρονα χάθηκε η χρηματοδότηση του έργου, κι αν προχωρήσει ο νέος σχεδιασμός του Βασίλη Ζορμπά, το έργο θα πρέπει να πληρωθεί εξ΄ολοκλήρου από τον Δήμο! Δηλαδή απ΄ όλους εμάς και προς όφελος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πέριξ της πλατείας.

Παράλληλα, κινδυνεύει και η ανέγερση του Δημοτικού μας Μεγάρου στην κεντρική πλατεία, με χρήματα της Περιφέρειας και καμία επιβάρυνση των πολιτών, επειδή τα χρήματα της Περιφέρειας, είτε με προτροπή του κ.Ζορμπά είτε με πρωτοβουλία του κ.Πατούλη – ο οποίος το είχε καταψηφίσει- «στάλθηκαν» στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» το οποίο όμως καταργήθηκε!!!

Τι ήταν όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Ο «Φιλόδημος» ήταν για την Τοπική αυτοδιοίκηση μια “Καινοτομία”, κι αυτό γιατί οι Δήμοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης των Δημάρχων, είχαν τη δυνατότητα να αντλούν τεράστιους πόρους για πολύ κρίσιμα έργα υποδομών, ποιότητας ζωής, αθλητικών εγκαταστάσεων, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο «Φιλόδημος» ως πρόγραμμα, βασίστηκε σε μια πλατφόρμα, σχεδόν αυτοματοποιημένη με γρήγορες διαδικασίες, άμεσες εντάξεις έργων και αντικειμενικά κριτήρια που “έβγαλαν από τη μέση” την δικαιοδοσία κάθε υπουργού να πριμοδοτεί αρεστούς Δημάρχους κι αυτά του τα χαρακτηριστικά τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή σ’ όλο το φάσμα της αυτοδιοίκησης.

Πολύ σωστά θα αναρωτηθεί κάποιος το «Γιατί» καταργήθηκε ένα τόσο επιτυχημένο πρόγραμμα. Ο «Φιλόδημος» καταργήθηκε από την κυβέρνηση – και ταυτόχρονα σταματά ένας μεγάλος αριθμός έργων με υψηλό προϋπολογισμό σ’ όλη τη χώρα – γιατί ακολουθεί τις επιταγές της στενής κομματικής αντίληψης των ευαγγελιστών της “κανονικότητας” της νέας κυβέρνησης, που απαιτεί οι πάντες να είναι “όμηροι” του πελατειακού της «Δικτύου».

Με λίγα λόγια, η υπερσυντηρητική νέα κυβέρνηση της Ν.Δ, αναγκάζει τους δημάρχους να περάσουν από το γραφείο του Υπουργού και να δείξουν τυφλή υποταγή στην κεντρική διοίκηση για να τους εγκριθεί ένα έργο ή κάποια χρηματοδότηση.

Πρόκειται δηλαδή για ένα τεράστιο πισωγύρισμα στην λειτουργία του κράτους, την αυτοδιοίκηση και την ελληνική κοινωνία, αφού την στιγμή κατά την οποία οι προοδευτικές κυβερνήσεις κινούνται στην λογική της αποκέντρωσης των πόρων και των αρμοδιοτήτων, η Ν.Δ επιδιώκει τη συγκέντρωση και την εξάρτηση κάθε Δημάρχου από την πολιτική του εξουσία.

Ήδη με νομοσχέδιό του το Υπουργείο Εσωτερικών επανέφερε το καθεστώς «εκτροφείου ρουσφετιών και σκανδάλων» με «Μελέτες σε ιδιώτες», με «Απ΄ευθείας αναθέσεις σε δικά μας παιδιά», με παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις, με αθρόες προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ και με «σκοτεινές διαδικασίες».

Σ΄ ότι δε αφορά τα δημόσια έργα, η εντολή είναι ρητή: «Ακυρώστε όλους τους διαγωνισμούς που είχαν γίνει πριν, σταματήστε κάθε έργο που φέρει τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης και ξαναψηφίστε τις ίδιες διατάξεις, παρουσιάζοντες τις ως δικές σας!».

Η ΝΔ αναβιώνει τις ξεπερασμένες πρακτικές και νοοτροπίες που διόγκωσαν το δημόσιο, χρεοκόπησαν τη χώρα κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία και μας οδήγησαν στα τάρταρα των Μνημονίων.

Προσπαθεί να συντηρηθεί στην εξουσία μ΄ένα κράτος «πατέρας-αφέντης» κι ελπίζει σε τι;

Μα στο ότι η βόμβα θα σκάσει -πάλι- στα χέρια κάποιου άλλου…

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής
Δημοσιογράφος –μέλος ΕΣΗΕΑ

Απάντηση