Η αξιοποίηση του «Γιαβάσειου» και η «Εξαφάνιση» του δημάρχου…

0
x 00102

Το θέμα του «Γιαβάσειου» είχε ξαναέρθει προς συζήτηση μία εβδομάδα νωρίτερα αλλά τότε δεν συζητήθηκε λόγω χρόνου… με αποτέλεσμα η διοίκηση Ζορμπά ναx 00102 το επαναφέρει για δεύτερη φορά αλλά με την ίδια προχειρότητα που συνηθίζει να εισαγάγει τα προς συζήτηση θέματα . Μιλάμε για προχειρότητα και ερασιτεχνικές κινήσεις της διοίκησης αφού σε ένα τόσο σοβαρό για την πόλη μας θέμα: 

1) ο φάκελος του θέματος δεν περιείχε τα στοιχεία της έκθεσης που διενήργησε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) ούτε και την οικονομοτεχνική μελέτη! όπως επεσήμανε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Γουργούλης.
2) Το θέμα εισήχθη με διαφορετικά εισηγητικά έγγραφα!! και με επιπλέον «Ζητούμενα» απ’ όσα είχαν τεθεί την πρώτη φορά όπως επεσήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Κρητικίδης.
Εισηγητής του θέματος αναγραφόταν ο δήμαρχος σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, όμως το εισηγήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος διοίκησης και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αλεφαντής ο οποίος ανέλαβε να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου της πολιτικής ευθύνης, αφού για μια ακόμη φορά ο Βασίλης Ζορμπάς στα δύσκολα «Την έκανε» με ελαφρά πηδηματάκια…
alefantisΟ κ. Αλεφαντής επεσήμανε ότι με την εισήγηση του θέματος, η διοίκηση ζητούσε από το Σώμα να εγκρίνει την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δημοτικής ακίνητης περιουσίας… ότι υπήρχαν στο σχετικό φάκελο ενημερωτικά έγγραφα για την καλύτερη ενημέρωση των Συμβούλων… ότι το θέμα θα περνούσε και από την Οικονομική επιτροπή… κι τέλος ότι η έκθεση του ΣΟΕ δεν μπορούσε να μοιραστεί στους Δημοτικούς Συμβούλους για να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δήμου λόγω του περιεχομένου των εγγράφων.
«Δεν έχω βγάλει αντίγραφα της έκθεσης για να μην πέσουν σε «Λάθος χέρια»! αλλά όποιος θέλει μπορεί να έρθει από το γραφείο μου και να την διαβάσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεφαντής και θεωρώντας ότι έχει δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις για να λυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα μπήκε στην ουσία του θέματος.
Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αρχικά επέμειναν στο ότι δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα στοιχεία του ΣΟΕ (αφού δεν τα είχαν μελετήσει) αλλά και στο γεγονός ότι η εισήγηση ήταν ελλιπής.
Συγκεκριμένα ο κ. Κρητικίδης αναφερόμενος στον κ. Αλεφαντή του είπε να μην μπει στην ουσία του θέματος γιατί το «Διαδικαστικό» δεν είχε λυθεί και του εξήγησε ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα είχε έρθει ως απλή εκμίσθωση ενώ στη συνέχεια είχε προστεθεί και η δημοσίευση σε ημερήσιο Τύπο.
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Αλεξόπουλος τόνισε ότι βάση γνωμοδότησης του 2007 της πρώην δικηγόρου του Δήμου κ. Ματίνας Λουμάκη για οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου στο «Γιαβάσειο» θα έπρεπε να ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών και ρώτησε αν η διοίκηση είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο τ. δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος ζήτησε να μάθει την «Κατεύθυνση» που θα ακολουθούσε η Δημοτική Αρχή για το «Γιαβάσειο» και υπενθύμισε ότι επί των δικών του ημερών επετεύχθη η πλήρης κυριότητα του κληροδοτήματος από συνάντηση που είχε με τους υπόλοιπους κληρονόμους.
Ο Γιάννης Γουργούλης από την πλευρά του είπε ότι κανένας δεν ήταν αντίθετος στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή την αξιοποίηση του «Γιαβάσειου», αλλά στηνGourgoulis kalo προχειρότητα της διαδικασίας που ακλουθούσε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα η διοίκηση. «Φέρνετε 25 χρόνια εκμίσθωση χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη» δήλωσε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και αναφερόμενος στα στοιχεία του ΣΟΕ είπε «Δεν υπήρχε τίποτα το οποίο θα έπρεπε να παραμείνει κρυφό»… κι ότι ήταν υποχρέωση της διοίκησης να δώσει όλα τα στοιχεία στους συμβούλους για να τα μελετήσουν και βάσει αυτών να αποφασίσουν το Τι θα ψήφιζαν.
Ο κ. Αλεφαντής προσπάθησε να ξεπεραστεί για τη διοίκηση ο σκόπελος των πρόχειρων και λανθασμένων χειρισμών και στην προσπάθεια του να δοθεί λύση στα «Διαδικαστικά», (τα οποία και χαρακτήρισε «Τρίχες κατσαρές» της αντιπολίτευσης…), ζήτησε να φωτοτυπηθούν λίγα αντίγραφα του φακέλου των στοιχείων του ΣΟΕ με την παράκληση προς τους συμβούλους να μην τα διαρρεύσουν προς τα έξω…
«Το ακίνητο είναι ετοιμόρροπο… είναι επικίνδυνο … θα πέσει και θα σκοτώσει ανθρώπους…» συνέχισε ο κ. Αλεφαντής πληροφορώντας το σώμα, ότι η αξία αγοράς του ακινήτου (βάση του ΣΟΕ) ανέρχεται στα 1.900.000 ευρώ ενώ η αποκατάσταση και η ανακαίνιση του στα 1.500.000 ευρώ.
Ο κ. Αλεφαντής μπαίνοντας στην ουσία του θέματος δήλωσε το σκοπό που έχει η διοίκηση για το εν λόγω ακίνητο ο οποίος είναι η εκμίσθωση και η ενοικίαση του σε ιδιώτη για 25 χρόνια, ο οποίος θα αναλάβει τα έξοδα της ανοικοδόμησης και ανακαίνισης του κληροδοτήματος και θα καταβάλει μηνιαίως στο Δήμο μίσθωμα.
Στη συνέχεια και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν η διαδικασία ήταν τυπικά σωστή, το Σώμα προχώρησε στην διαδικασία των ερωτήσεων με τους συμβούλους, κυρίως της αντιπολίτευσης, να ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης ρώτησε από ποιο φορέα (Υπουργείο) θεωρείται διατηρητέο το κληροδότημα, με ποια διαδικασία βγήκαν τα συγκεκριμένα ποσά και γιατί υπολογίζονται 25 χρόνια εκμετάλλευσης κι όχι 50 ή πέντε…
Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διαφάνειας κ. Γιώργος Παναγόπουλος αναρωτήθηκε αρχικά γιατί η διοίκηση δεν προτείνει την αγορά (1.900.000 ευρώ) του ακινήτου από πλευράς ιδιώτη αλλά την ενοικίαση (1.500.000 ευρώ) και συνέχισε ρωτώντας: «Τα πλαίσια της αξιοποίησης έχουν μόνο ως αποτέλεσμα την εκμίσθωση ή και «Τίποτα άλλο»;
vlaxos 2010Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Βλάχος ρώτησε αν η διοίκηση έχει λάβει υπ’ όψιν της τις προηγούμενες οικονομοτεχνικές μελέτες… για το πως θα αξιοποιήσει ο μισθωτής το ακίνητο… κι αν αυτό που θα φτιαχτεί θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος μετά το πέρας των 25 ετών… αν χρειαζόταν η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας… αν το συγκεκριμένο θέμα λόγω της σοβαρότητάς του χρειαζόταν «Αυξημένη πλειοψηφία» από το Δημοτικό Συμβούλιο για να περάσει και τέλος ρώτησε αν ισχύει ως μίσθωμα το ποσό των 8.000 ευρώ!!! ( ποσό το πληρώνει ο Δήμος για την ενοικίαση ενός μόνο παιδικού σταθμού στο Κοντόπευκο!!!).
Ο Κώστας Κρητικίδης ρώτησε για ποιο λόγο παρουσιάστηκε από τη διοίκηση μόνο μία λύση από το ΣΟΕ κι όχι όλες… κι αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν στην εισήγηση οι παλαιότερες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί!
Μετά από τις ερωτήσεις επακολούθησε πανικός στην αίθουσα γιατί οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι (αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης) δεν γνώριζαν αλλά δεν είχαν και τα απαραίτητα έγγραφα για να μελετήσουν το θέμα και όλα έδειχναν ότι θα πήγαινε για απόσυρση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση με τον κ. Γουργούλη να φωνάζει μέσα στην αίθουσα «Ούτε εσείς δεν γνωρίζετε το θέμα» (απευθυνόμενος προς την συμπολίτευση).
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αλεφαντής λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για απόσυρση του θέματος πρόλαβε να απαντήσει και να καλύψει το δήμαρχο σε κάποια ερωτήματα, αφού διευκρίνισε ότι η φιλοσοφία της Δημοτικής αρχής δεν ήταν η πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου αλλά η εκμετάλλευση της με τη μορφή της ενοικίασης αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εσκεμμένα λειτουργεί ως τροχοπέδη στην διοίκηση και δεν την αφήνει να κάνει έργο.
«Αν θέλατε να το νοικιάσουμε θα το είχαμε τελειώσει το θέμα σε πέντε λεπτά.. αυτά που γίνονται εδώ τα θεωρώ «Βυζαντινισμούς» συνέχισε ο κ. Αλεφαντής και τόνισε ότι ναι μεν θα αποσύρει το θέμα αλλά θα επανέλθει με τον ίδιο τρόπο την επόμενη φορά με τη μόνη διαφορά ότι τα στοιχεία του ΣΟΕ θα δοθούν μόνο στους αρχηγούς των παρατάξεων!!!.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση