Αντιθέτως με τα προηγούμενα τρία έτη που η επιτροπή ήταν τριμελής και αποτελούνταν από την κ. Καψοκεφάλου, τον κ. Λέκκα και μία διοικητική υπάλληλο, φέτος το καλοκαίρι η επιτροπή ήταν πενταμελής. Η επιτροπή αυτή τη φορά απαρτιζόταν από τον κ. Μαρκόπουλο (παράταξη Βασίλη Ζορμπά), την κ. Γούλιου (παράταξη Γιάννη Σταθόπουλου), έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων των σταθμών και μία διοικητική υπάλληλο.
Η αλλαγή αυτή στον αριθμό των μελών εξήγησε η κ. Καψοκεφάλου έγινε με το σκεπτικό να έχει λόγο στην επιτροπή και η παράταξη του κ. Σταθόπουλου που είχε εκλεγεί πρόσφατα στη διοίκηση του Δήμου. Λίγο μετά τη σύσταση της επιτροπής, το προεδρείο μαζί με τον κ. Ζορμπά, σύμφωνα πάντα με το τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο και συμφώνησαν στην επανεγγραφή όλων των νηπίων, πολιτική που ισχύει όλα τα χρόνια διοίκησης του κ. Ζορμπά καθώς και των προηγούμενων διοικήσεων όπως ο τελευταίος είπε.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 29 Αυγούστου 2014 παρόντες από τη διοίκηση με δικαίωμα ψήφου ήταν η κ. Καψοκεφάλου, ο κ. Λέκκας, κ. Μαρκόπουλος και η κ. Σπυριδάκη ενώ παρών ήταν και ο π. δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς άνευ δικαιώματος ψήφου.Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι κανένα αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης δεν παρευρέθη διότι τα υπόλοιπα τρία απόντα τακτικά μέλη της διοίκησης δεν ενημέρωσαν για την απουσία τους. Επίσης παρόντες ήταν η κ. Γούλιου, ο κ. Αθανασίου (Λαϊκή Συσπείρωση), εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Κώστα Κουβόπουλου, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων και αντιστοίχως ένας του συλλόγου γονέων.
Μετά από τέσσερις έντονες ώρες διαδικασίας η εισήγηση της επιτροπής υπερψηφίστηκε σε αντίθεση με την πρόταση της διοίκησης με μία ψήφο διαφορά.Συγκεκριμένα την εισήγηση της επιτροπής ψήφισαν τα δύο μέλη της παράταξης του κ. Ζορμπά !! (Μαρκόπουλος – Σπυριδάκη), τα μέλη της αντιπολίτευσης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων. Η εισήγηση της επιτροπής έθετε ως κριτήρια επιλογής βρεφών – νηπίων τα εξής:
Α) Όλα τα παιδιά με:
1) Εισόδημα γονέων ως 10.000 ευρώ
2) Μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα ως 30.000 ευρώ
3) Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω
4) Γονείς εργαζόμενοι στον ΠΑΙΣΔΑΠ και το Δήμο (18 παιδιά από τον κάθε Οργανισμό βάσει Νόμου)
Β) Κατά προτεραιότητα ανάπηροι γονείς, αδελφάκια
Γ) Εισοδηματικά Κριτήρια
Δ) Όλα τα παιδιά γεννηθέντα το 2010στο τελευταίο έτος φοίτησης ως 70.000 ευρώ εισόδημα.
Από τις 1083 αιτήσεις δέκτες στην πρώτη φάση των εγγραφών έγιναν 705. Από τις 510 αιτήσεις επανεγγραφών δεκτές έγιναν οι 414 ενώ από τις υπόλοιπες 564 αιτήσεις που αφορούσαν νέες εγγραφές δεκτές έγιναν οι 291.
Παρ’ ότι η δουλειά της επιτροπής είναι η σύνταξη πρότασης για αποδοχή των υποψήφιων βρεφών – νηπίων η κ. Καψοκεφάλου και ο κ. Λέκκας μαθαίνοντας την εισήγηση αυτή έθεσαν άλλη μία στο «τραπέζι».
Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η κ. Καψοκεφάλου και ο κ. Λέκκας εξήγησαν τους λόγους που έθεσαν διαφορετική πρόταση οι οποίοι ήταν η μη τήρηση της συμφωνίας για την αποδοχή όλων των επανεγγραφών, το όριο των 70.000 ευρώ (ενώ ζητούσαν αύξηση αυτού) και η αποδοχή σε ορισμένες περιπτώσεις ενός εκ των δύο αδελφών που η οικογένειά τους είχε κάνει αίτηση, όταν κατά την άποψη τους έπρεπε να γίνει αποδοχή και των δύο.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε σε υπονοούμενα και προσβολές που λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λόγω της επιμονής που υπήρχε από την πλευρά της διοίκησης για την ψήφιση της δικής τους πρότασης. Συγκεκριμένα μετά από κάποια ώρα ο κ. Νίκος Μαρκόπουλος ερμήνευσε την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης ως «πιθανή εξυπηρέτηση συμφερόντων». Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι εκτός της διαφωνίας του με την «αλλαγή πολιτικής ρότας» που πρότεινε με την εισήγησή της η επιτροπή, προσβλήθηκε από τα λεγόμενα του κ. Μαρκόπουλου, γεγονός που συντέλεσε μέγιστο παράγοντα της παραίτησής του. Επιπλέον ο κ. Λέκκας ανέφερε το γεγονός ότι το παιδί του κ. Μαρκόπουλου έγινε αποδεκτό από την επιτροπή, της οποίας ο τελευταίος ήταν μέλος, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν να είναι στην επιτροπή αν το δικό του παιδί ήταν υποψήφιο ένταξης στους παιδικούς σταθμούς.
Η κ. Καψοκεφάλου μίλησε για απαράδεκτη στάση των κ. Μαρκόπουλου και Σπυριδάκη που ενώ ανήκουν όλοι μαζί στην ίδια παράταξη, επέλεξαν να υποστηρίξουν διαφορετική πρόταση απ’ αυτή της διοίκησης. Ιδιαίτερα για τον κ. Μαρκόπουλο, η π. πρόεδρος δεν κατάλαβε γιατί στήριξε ως μέλος της επιτροπής διαφορετική πρόταση απ’ αυτή που «παραδοσιακά» ψηφιζόταν τόσα χρόνια κι από τον ίδιο, δηλαδή την αποδοχή όλων των επανεγγραφών.
Από την πλευρά του ο π. δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς μίλησε για κακώς εννοούμενο διοικητικό κενό που περιέχει ο Καλλικράτης στις διατάξεις του από τις 25 Μαΐου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δηλώνοντας ότι αυτό το καθεστώς «ακυβερνησίας» του Δήμου πρέπει να αλλάξει. Ο κ. Ζορμπάς εξήγησε ότι στο διάστημα 26 Μαΐου – 1η Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει ουσιαστικά διοίκηση κι αυτό ο κ. Σταθόπουλος έπρεπε να το γνωρίζει. Ο π. δήμαρχος στη συνέχεια είπε ότι η απόφαση της επιτροπής προκάλεσε «μεγάλη αναταραχή» σε όλους τους γονείς σχετικά με τη μη επανεγγραφή μερικών από τα παιδιά και αναρωτήθηκε γιατί ξαφνικά οι εκπρόσωποι της παράταξής του άλλαξαν στάση.
«Είναι αντιεκπαιδευτικό να αλλάζει περιβάλλον ένα νήπιο» υποστήριξε ο κ. Ζορμπάς επαναλαμβάνοντας τα λόγια της διευθύντριας των παιδικών σταθμών κ. Ντουντούμης και αναρωτήθηκε πώς αυτό το κριτήριο δεν το συμπεριέλαβε στο σκεπτικό της η εκπρόσωπος των εργαζομένων που ήταν μέλος της επιτροπής και ψήφισε θετικά στο να μην γίνουν όλες οι επανεγγραφές. Στο σημείο αυτό ο κ. Ζορμπάς κατήγγειλε την εκπρόσωπο των εργαζομένων ότι λάμβανε εντολές από τον κ. Σταθόπουλο δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σίγουρα ο κ. Σταθόπουλος της είπε τι να κάνει» και στη συνέχεια συμπέρανε ότι δεν εκπροσώπησε σωστά τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Σχόλιο Σχολιαστή:
Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η εγγραφή του παιδιού του κ. Μαρκόπουλου έγινε μετά την αποχώρηση του ίδιου από τη συζήτηση στην επιτροπή, όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα. Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Σταθόπουλο, αρνήθηκε την ύπαρξη συμφωνίας για την επανεγγραφή των παιδιών.