Ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και κόντρες για το κόστος μιας ιστοσελίδας.

0
gkioka dimotiko simvoulio

Ο κ. Γκιζιώτης από την πλευρά του επικέντρωσε τις ερωτήσεις στα εξής σημεία:
α) εάν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η βιβλιοθήκη γίνονται σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του Πολιτισμού δηλαδή τον ΠΑΟΔΑΠ. β) Ζήτησε να μάθει τι ακριβώς εννοούσε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, η πρόεδρος όταν μιλούσε για «αναδιοργάνωση» της βιβλιοθήκης. γ) Πόσες επισκέψεις σχολείων  έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο. δ) Για ποιο λόγο ο Δήμος έχει υπογεγραμμένη σύμβαση με τη βιβλιοθήκη σύμφωνα με την οποία υποχρεούται να της καταβάλλει ετησίως 550.000 ευρώ και τέλος ε) Τι «πιστοποιήσεις» θα δίνει η βιβλιοθήκη στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμά της για «εκμάθηση μεταφράσεων» τη στιγμή που υπάρχει η σχολή μεταφραστών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς ζήτησε να μάθει σε ποιο πλαίσιο κινήθηκε ο προϋπολογισμός του 2015 και στο «Τι» και «Γιατί» δεν υλοποιήθηκε κάτι, αν δεν υλοποιήθηκε.
Απαντώντας η πρόεδροςείπε: «Εμείς υπηρετούμε τον «Λόγο»… δεν ξεφεύγουμε από το να δίνουμε έμφαση (εικαστικά) στον Αλέκο Κοντόπουλο, που σημαίνει ότι οι εκδηλώσεις μας «περιστρέφονται» γύρω από αυτόν τον άξονα σε αντίθεση με τον Δήμο ο οποίος μπορεί να πραγματοποιεί πολιτιστικές  εκδηλώσεις χωρίς δεσμεύσεις. Ο ΠΑΟΔΑΠ συνέχισε η κ. Γκιόκα έχει ευθύνη κυρίως στην «εκπαίδευση»… υπάρχει συνεργασία μαζί του και οι εκδηλώσεις των δύο Νομικών Προσώπων δεν αλληλοκαλύπτονται».
Στη συνέχεια η κ. Γκιόκα επεσήμανε ότι η βιβλιοθήκη «υπηρετεί τον γραπτό Λόγο», ότι προχώρησε σε αναδιοργάνωση διοικητικού χαρακτήρα για να λειτουργεί καλύτερα το Νομικό Πρόσωπο και για το λόγο αυτό αξιοποίησε καλύτερα το υπάρχον προσωπικό, επεσήμανε  ότι οι επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο «Κοντόπουλου» είναι ελάχιστες,  γεγονός που κατά τη γνώμη της  οφείλεται στο «πρωινό» ωράριο λειτουργίας του και υπενθύμισε ότι το Δ.Σ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας του Νομικού Προσώπου κι ότι μόλις είναι έτοιμο το «ΦΕΚ» το Μουσείο θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα απογευματινές ώρες.
«Υπάρχει προγραμματισμός συνέχισε η κ. Γκιόκα για συνεργασία με τα σχολεία αλλά δεν μπορούν να μετακινούνται οι μαθητές… επιλέγονται πιο «μακρινές»επισκέψεις και για το λόγο αυτό ένας αρχαιολόγος μας θα ξεκινήσει να προετοιμάζει τους μαθητές στα σχολεία για το «αντικείμενο» της επισκέψεώς του στο Μουσείο».
Για το θέμα της πιστοποίησης όσον παρακολουθήσουν μαθήματα μεταφράσεων η κ. Γκιόκα είπε ότι η βιβλιοθήκη δεν θα παρέχει πιστοποιήσεις για να βρίσκουν οι απόφοιτοι σχολής εργασίας γιατί ο στόχος που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι να υποκαταστήσει το Πανεπιστήμιο ή τα ΙΕΚ αλλά απευθύνεται σε όσους ερασιτεχνικά θέλουν να ασχοληθούν με τη «Μετάφραση».
Για το θέμα του διαδικτυακού τόπου της βιβλιοθήκης και του κόστους στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ζορμπάς, η κ. Γκιόκα είπε ότι το 2008 κι ενώ είχε ζητηθεί από το Δήμο η πρόσληψη ενός  προγραμματιστή Η/Υ προσλήφθηκε με ΑΣΕΠ  ένας τεχνικός Η/Υ, ο οποίος δεν γνώριζε από προγραμματισμό… κι ο οποίος αφού τελικά κατάφερε να δημιουργήσει μια υποτυπώδη ιστοσελίδα, παρέμεινε ως υπάλληλος της βιβλιοθήκης χωρίς να έχει κανένα αντικείμενο εργασίας μέχρι και το 2014  όταν και μετατάχθηκε στο Δήμο για να καλύψει ανάγκες που εκεί υπήρχαν.
Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, κάποια στιγμή  παρουσιάστηκε τεχνική  βλάβη, ζητήθηκε από την τεχνική υπηρεσία να την αποκαταστήσει αλλά η έλλειψη υπαλλήλου με γνώσεις προγραμματισμού, ανάγκασε την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της, εξ ου και ο προϋπολογισμός του ποσού των 3.000 κατ΄ανώτατο ύψος δαπάνης για την πληρωμή του όποιου μειοδότη προκύψει.
Στη συνέχεια επακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζορμπάς κατήγγειλε τη διοίκηση ότι δεν παράγει κανένα έργο και για το λόγο αυτό δολίως αλλάζει την ονοματολογίαπρογραμμάτων της δικής του διοίκησης εμφανίζοντάς τα ως «Νέα», χαρακτήρισε το Δήμαρχο και τη διοίκηση ως «φελλούς που επιπλέουν στη θάλασσα» χωρίς να παράγουν κανένα έργο . Ο Βασίλης Ζορμπάς κατήγγειλε επίσης τη διοίκηση της Δημοτικής βιβλιοθήκης ότι έχει προβλέψει 15.000 ευρώ για τη συντήρηση του κήπου(!), λέγοντας επίσης ότι με τόσα χρήματα μπορεί να χτιστεί «Ολόκληρο κτήριο» και ζήτησε τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας και πολιτικού μηχανικού κ. Δημήτρη Κονταξή για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Κονταξής απάντησε στον κ. Ζορμπά λέγοντας ότι θα πρέπει κάποιος να δει πρώτα τις ακριβείς εργασίες για τις οποίες έχουν προϋπολογισθεί τα συγκεκριμένα χρήματα, γιατί υπάρχουν «εργασίες» για τις οποίες τα χρήματα αυτά είναι υπερβολικά και «εργασίες» για τα οποία είναι λίγα.  
Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος από την πλευρά του είπε απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ότι : «έχετε ένα εξαιρετικό σάϊτ. Αν θέλετε να δώσετε 3.000 ευρώ σε «κάποιον» βρείτε άλλον τρόπο!! Εμείς κρατήσαμε τη βιβλιοθήκη και δεν ενσωματώθηκε σε άλλο Νομικό Πρόσωπο με μεγάλο αγώνα… ξεκαθαρίστε επιτέλους «ποιος» θα κάνει «Τι» στον τομέα του Πολιτισμού… είστε επιτυχημένη γιατί κάνατε ό,τι κάναμε κι εμείς, μόνο αυτά και τίποτα καινούργιο ή παραπάνω και απαξιώνεται την πρώην πρόεδρο η οποία είχε αποχωρήσει από την παράταξή μου κι είχε στηρίξει εσάς».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος άσκησε έντονη κριτική στο Βασίλη Ζορμπά για το θέμα της δήθεν αλλαγής ονοματολογίας λέγοντάς του ότι ως Δήμαρχος επέτρεπε την «Μαύρη εργασία» δηλαδή το να καταβάλλουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα τα χρήματά τους οι κυρίες που συμμετείχαν χωρίς να λαμβάνουν αποδείξεις όπως επίσης και οι καθηγητές τους εισέπρατταν τις αμοιβές τους (ως «Μαύρο χρήμα») χωρίς να εκδίδουν σχετικές αποδείξεις.
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης από την πλευρά του υποστήριξε ότι η πρόεδρος ουσιαστικά δεν απάντησε στα ερωτήματα που της έθεσε… ότι τα σχολεία πάντα λειτουργούσαν πρωί και ότι οι δάσκαλοι τα πηγαίνουν παντού και για το γεγονός ότι δεν έχουν επισκεφθεί το Μουσείο Κοντόπουλου, ευθύνη φέρει η πρόεδρος.
«Στείλατε επιστολές στα σχολεία;» ρώτησε την κ. Γκιόκα ο Ανδρέας Γκιζιώτης, «καλέσατε τα σχολεία να σας επισκεφθούν» συνέχισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δήλωσε ότι κατά την άποψή του η διοίκηση δεν έχει κανένα πρόγραμμα για τον Πολιτισμό κι ότι οι μέχρι στιγμής δράσεις και δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι «ελιτίστικες», «επιλεκτικές» και «για λίγους».
«Εμείς κάναμε πρόταση» είπε καταλήγοντας ο κ. Γκιζιώτης, να δοθεί έμφαση στην αντιστασιακή πλευρά του Αλέκου Κοντόπουλου και να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση για το σκοπό αυτό στην οποία να συμμετέχουν και να τιμηθούν οι δύο εναπομείναντες εν ζωή αντιστασιακοί συμπολίτες μας και θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει το Νομικό Πρόσωπο προς τον κόσμο.
Από το «Φυσάει Κόντρα» ο Σπύρος Αλεξίου αφού χαρακτήρισε ως «απίστευτο» το γεγονός ότι σε τέτοιες εποχές το Νομικό Πρόσωπο έχει καταφέρει κι έχει πλεόνασμα ρώτησε το γιατί αφού «λεφτά υπάρχουν» δεν προγραμματίζονται εκδηλώσεις. Ο κ. Αλεξίου προχώρησε και σε μια πολιτική επισήμανση αναφέροντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός μέσα από τον οποίο αναδύεται ένας «Ρουβάς» ο οποίος φέρεται ότι εκπροσωπεί σήμερα τον «Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό». Καταλήγοντας ο κ. Αλεξίου ζήτησε να ανοίξει υπό την ευρεία έννοια το θέμα του βιβλίου και τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η δημοτική βιβλιοθήκη.
Ο Σωτήρης Ησαΐας στην τοποθέτησή του κινήθηκε στα οικονομικά μεγέθη που διαχειρίστηκε το Νομικό αυτό Πρόσωπο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σε μια εποχή που οι επικοινωνίες γίνονται με e-mails έχει  πραγματοποιηθεί δαπάνη ύψους 11.000 ευρώ για τηλεφωνήματα!!!  Ο κ. Ησαΐας είπε επίσης ότι κατά την άποψή του τόσο οι 3.000 που προϋπολογίστηκαν για την ιστοσελίδα, όσο και τα 10.000 που προϋπολογίζονται για «ανταλλακτικά» αποτελούν ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές ανάγκες.
Ο κ. Ησαΐας προχώρησε επίσης την κριτική του και στον τρόπο που ο Δήμος αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους λέγοντας ότι τα «σκάνδαλα» δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά κατά τη γνώμη του σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός ότι επί επτά χρόνια ένας διπλωματούχος οικονομολόγος εργαζόταν στο Δήμο ως κηπουρός. Όπως σκάνδαλο αποτελεί και το γεγονός ότι δεν εκπαιδεύονται ή μετεκπαιδεύονται οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου αλλά το μόνο που στην πραγματικότητα είναι να «μοιράζονται λεφτά σε φίλους και σε φίλους αριστερούς».
Απαντώντας στα προαναφερόμενα, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είπε ότι η κ. Γκιόκα είναι η τρίτη πρόεδρος Νομικού Προσώπου η οποία μπήκε στο «στόχαστρο» και καταγγέλλεται με υπονοούμενα και χωρίς στοιχεία για συγκεκριμένα θέματα, για τα οποία η αντιπολίτευση έχει ψηφίσει θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση