Ο φιλόδοξος προϋπολογισμός… και το 1.000.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει ο Δήμος από τελεσίδικες αποφάσεις περασμένων ετών…

0
esoda katigoria

Ο Δήμαρχος μίλησε για αύξηση των κατανεμημένων πόρων στα σχολεία, τους υπαίθριους χώρους και την κοινωνική πολιτική, τόνισε την χρηματοδότηση έργων της Περιφέρειας ύψους 9,2 εκατομμυρίων ενώ υπενθύμισε τις μειώσεις στα δημοτικά τέλη.
«Με όλα όσα προανέφερα σχεδιάζουμε έργα και δράσεις που απλώνονται σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας σε μία ενιαία αντίληψη της πόλης» είπε ο Γιάννης Σταθόπουλος και επεσήμανε ότι η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής είναι εστιασμένη στο τετράπτυχο : «Κοινωνική Προστασία των Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων- Υψηλό Επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού στην πόλη- Σύγχρονες και φιλικές Διοικητικές Δομές».

Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελισάβετ Πετσατώδη είπε με τη σειρά της ότι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 είναι ουσιαστικά το πρώτο που σχεδιάζεται εξολοκλήρου από τη σημερινή διοίκηση, ότι εφάπτεται πάνω σε άξονες όπως για παράδειγμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών χώρων. «Προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ» δήλωσε η κ. Πετσατώδη ενώ ανέφερε ότι αυξημένοι κωδικοί στον προϋπολογισμό διαμορφώνουν το τεχνικό πρόγραμμα με εστίαση στην αύξηση των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων, τους αύλειους χώρους, τις παιδικές χαρές (και τη δημιουργία μιας καινούργιας) και την αναδιαμόρφωση της πλατείας του Αη Γιάννη ως πτυχή μιας συνολικής ανάπλασης της «πάνω γειτονιάς». Η κ. Πετσατώδη δήλωσε ότι για έργα οδοποιίας και άλλες εργολαβίες όμοιου τύπου θα δαπανηθούν περί τις 225.000 ευρώ, ενώ  638.000  θα διατεθούν για εργολαβίες σε δρόμους, 475.000 ευρώ για τους υπαίθριους χώρους και 500.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα,  ενώ υπογράμμισε ότι θα εκτελεστούν μελέτες αναφορικά με το κολυμβητήριο, τα 40 στρέμματα στο πάρκο «Σταύρος Κώτσης», το χώρο του κοιμητηρίου και την ανέγερσης ναΐσκου εντός του χώρου καθώς θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα του «Μετοχικού Σχεδιασμού στα σχολεία».

Σε μία εξαιρετική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου αλλά και της κατανομής των κονδυλίων ανά κωδικό,  προέβη ο αντιδήμαρχος οικονομικών Σπύρος Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή του διευθυντή της υπηρεσίας κ. Αποστόλη Σκουλουδάκη. Συγκεκριμένα αντιδήμαρχος και διευθυντής παρουσίασαν μέσω power – point σε προτζέκτορα τους πίνακες που αναλύουν τα προαναφερόμενα, πίνακες τους οποίους βλέπετε και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αλλά θα τους βρείτε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Αναλυτικότερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και φιλόδοξο σε ότι αφορά την υλοποίηση των έργων ενώ ανέφερε ότι από τα 70.000.000ευρώ περίπου που ανέρχεται ο προϋπολογισμός τα 2.000.000 ευρώ θα κατανεμηθούν στην Κοινωνική Πολιτική και 700.000 για τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης ότι σ’ ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, όταν ανέλαβε η παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου το ποσό ήταν στα 4.700.000 ευρώ και σήμερα ανέρχεται στα 6.500.000 ευρώ, αποτέλεσμα που επετεύχθη από εξορθολογισμό των δαπανών και απόλυτη διαφάνεια. Επιπλέον ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι για πρώτη φορά αναλυτικά τα οικονομικά του Δήμου αναρτώνται στην διαδικτυακή του πύλη όπως οι τριμηνιαίες εκθέσεις εσόδων και εξόδων και τέλος επεσήμανε ότι ο ισολογισμός για το έτος του 2014 είναι πλεονασματικός, κατά  800.000 ευρώ!  
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών επιπλέον πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ενώ επί διοίκησης Βασίλη Ζορμπά βρίσκονταν σε λογαριασμό με επιτόκιο 0,15%!  με διευθέτηση της αντιδημαρχίας οικονομικών και μελέτη για το δημόσιο συμφέρον έχει εξασφαλιστεί αντίστοιχο της τάξεως του 2,1%.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης ότι ο Δήμος είναι σχεδόν έτοιμος για τις «βόμβες του παρελθόντος» που επρόκειτο να «σκάσουν», εξηγώντας ότι έχει υπολογισθεί πως πάνω από 1.000.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος για εφετειακές αποφάσεις είτε υπαλλήλων του Δήμου είτε ιδιωτών που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Επιπροσθέτως ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι για τις ρυθμίσεις που θα κάνουν οι πολίτες στο Δήμο πλέον θα ενημερώνονται και οι αντίστοιχες εφορίες, πληροφόρηση που δεν υπήρχε παλαιότερα.
Από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αφού έκανε μια επικριτική σύγκριση του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης του Δημάρχου σε σχέση με το τι έχει υλοποιηθεί σήμερα  κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για τη λειτουργία της κοινωνικής δομής «Γυναίκα και Δημιουργία» με Κοιν.Σ.επ. επειδή ως αντιπολίτευση ο Γιάννης Σταθόπουλος τις κατέκρινε. Στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχοςκατέκρινε τη διοίκηση για τη μη ολοκλήρωση της Γέφυρας Γελαδάκη, για το ότι ο Δήμαρχος δεν είναι διεκδικητικός, για το γεγονός ότι η διοίκηση απώλεσε πρόγραμμα αναφορικά με τα αδέσποτα ενώ δήλωσε ότι η διοίκηση δε μιλάει συγκεκριμένα για πράξεις ένταξης της Περιφέρειας σε ότι αφορά τα έργα που θα υλοποιηθούν.  
«Πρόκειται για τον πιο μνημονιακό προϋπολογισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά με τη σειρά του ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος και επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για σημαντική χρονική καθυστέρηση σ’ ότι αφορά το ξεκίνημα του Δημοτικού Συμβουλίου. «Στα κρυφά και πονηρά συνεχίζετε μια χειρότερη πολιτική» δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος ενώ αναρωτήθηκε αν γνωρίζει κανείς το «όραμα» του Γιάννη Σταθόπουλου για την πόλη, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση για αντιδημοκρατικές διαδικασίες σε ότι αφορά του επιχειρησιακό προγραμματισμό του Δήμου 2015- 2019 καθώς δε συμμετείχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επιπλέον ο κ. Γιαννακόπουλος κατέκρινε τη διοίκηση ότι στα Νομικά Πρόσωπα «απλά αλλάζει τα ονόματα των εκδηλώσεων» και δήλωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης τόνισε ότι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2014 άγγιξε μόνο το 12% ενώ ανέφερε ότι για άλλη μια φορά τα έσοδα του Δήμου στηρίζονται στην φορολογία των πολιτών με την ταυτόχρονα αποδόμηση των υπηρεσιών που οδεύουν προς τα χέρια ιδιωτών.
«Το θέμα είναι ο ρεαλισμός» είπε ο κ. Γκιζιώτης σχολιάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου ενώ χρησιμοποίησε τη λαϊκή ρήση: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» για να καταδείξει τη μη ρεαλιστική προσέγγιση του επιχειρησιακού προγράμματος.  Ο κ. Γκιζιώτης εξέφρασε την απουσία της διεκδίκησης ελεύθερων χώρων ενώ σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται δήλωσε ρητά : «Σας τοποθετώ μαζί με τον ΣΚΑΙ και την Εκκλησία».
Από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις ο κ. Τσιαμπάς δήλωσε ότι το περσινό τεχνικό πρόγραμμα ήταν καθαρά της διοίκησης Σταθόπουλου και δεν πρέπει τα στελέχη της να κρύβονται πίσω από δικαιολογίες για τη μη υλοποίησή του, η κ. Καψοκεφάλου παρατήρησε ότι η αίθουσα δεν είχε τιμηθεί με την παρουσία των πολιτών, ο κ. Κρητικίδης είπε ότι ο κόσμος αρχίζει και κάνει συγκρίσεις μεταξύ των διοικήσεων με το βαρόμετρο να είναι ενάντια της διοίκησης Σταθόπουλου, ενώ τέλος ο κ. Μυλωνάκης αναρωτήθηκε αν ο προηγούμενος χρόνος χάθηκε καθώς δεν ήταν ο «πρώτος» προϋπολογισμός της διοίκησης και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν δέχεται την κριτική.
Από τη διοίκηση ο κ. Γκόνης τόνισε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης  και προκάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου ο κ. Σιδέρης δήλωσε ότι η πολιτική της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξελίσσεται μέσα από το ΤΟΠΣΑ (σχετικό  ρεπορτάζ θα βρείτε σε άλλη αρθρογραφία).
Ο αντιδήμαρχος διοίκησης κ. Κώστας Χατζηανδρέου τόνισε ότι για να δει κανείς «πώς» κινείται ο προϋπολογισμός του Δήμου αρκεί να κοιτάξει τα ανεξόφλητα ποσά του τελευταίου έτους. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηανδρέου είπε ότι τα ανεξόφλητα ποσά του Δήμου για το 2015 είναι μικροποσά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται νέα χρέη με αποτέλεσμα ο Δήμος να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στην εξόφληση των παλαιότερων ετών αλλά και να μπορεί να έχει καλύτερη οικονομική κατάσταση και εικόνα.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος διαχώρισε την αντιπολίτευση σε δύο ομάδες, αυτούς που αντιπολιτεύονται με βάση την «Άρνηση» κι αντιστοίχως αυτούς που έχουν ως βάση τη «Θέση» εξηγώντας ότι κάποιοι χρησιμοποιούν ως αντιπολιτευτικό ατού την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή τη λέξη «Μνημονιακός» ενώ γνωρίζουν ότι ορισμένες κινήσεις της διοίκησης ουδεμία ταύτιση έχουν με τη κυβέρνηση ή με τη στήριξη της μνημονιακής πολιτικής.
Σε ότι αφορά τις απαντήσεις του Δημάρχου προς την αντιπολίτευση σχετικά με τον κ. Ζορμπά απάντησε ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ που συστάθηκε δεν είναι εμπορικού τύπου κι ότι επί διοίκησης Βασίλη Ζορμπά στην κοινωνική δομή «Γυναίκα και Δημιουργία» κυκλοφορούσε «μαύρο χρήμα». Σε ότι αφορά τον κ. Γιαννακόπουλο, τον ρώτησε πότε η δική του η διοίκηση είχε ρωτήσει την αντιπολίτευση για το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο και συμπλήρωσε ότι στις εκδηλώσεις της τότε διοίκησης παρήλαυναν βουλευτές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εν αντιθέσει με τη σημερινή διοίκηση που δεν επαναλαμβάνει το ίδιο δίνοντας σαφές το μήνυμα της ανεξάρτητης παράταξης. Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γκιζιώτη, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι σε διαβούλευση και περιμένει σχετικές προτάσεις.

esoda

eksoda

arithmos ipallilwn

katanomi drasewn

pigi xrimatodotisis

texniko programma dapanes

 

Απάντηση