Μετά τα Κάλαντα… άρχισαν και τα «Όργανα» για τον Βασίλη Ζορμπά!

0

Πρώτη ανάρτηση για το 2020. Xρόνια πολλά και πολλές ευχές για το 2020 απ΄όλους τους συντελεστές του έντυπου και ηλεκτρονικού «Σχολιαστή της Αγ. Παρασκευής».

Η είδηση που κυριάρχησε στην πόλη μας τις τελευταίες ημέρες του 2019, ήταν το έγγραφο του Ελεγκτικού συνεδρίου προς 17 συμπολίτες μας – μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της πρώην ΔΕΒΣΑΠ, (βρεφονηπιακός σταθμός στην οδό Λάδωνος) – οι οποίοι κινδυνεύουν να τους καταλογισθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο το ποσό των 70 και πλέον χιλιάδων ευρώ στον καθένα επειδή οι Υπηρεσίες (αλήθεια ποιες ακριβώς) του Δήμου, αρνήθηκαν ν΄αποστείλουν τα στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί για τον έλεγχο του οικονομικού έτους 2009!

Στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν εξελίξεις και συγκεκριμένα οκτώ από τους 17 εγκαλούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους το 2009 ανήκαν στην παράταξη του Βασίλη Γιαννακόπουλου και μετείχαν στην διοίκηση από διάφορες θέσεις, απέστειλαν στις 30 Δεκεμβρίου 2019,  «Αίτηση» προς τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και τις Διευθύνσεις Οικονομικών και Διοίκησης του Δήμου.

Στην αίτηση τους τα Οκτώ από τα 17 μέλη της πρώην ΔΕΒΣΑΠ επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

1) Ότι για ΠΡΩΤΗ φορά έμαθαν (στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019), ότι στις 16 Ιουνίου 2011 ο τότε δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, είχε στείλει την με αρ. πρωτ. 22833 Καταγγελία προς το Ελεγκτικό συνέδριο, στην οποία ανέφερε ότι είχε Διαπιστώσει «Αποχρώσεις ενδείξεις κακοδιαχείρισης»… και ότι για τον Ο.Α.Δ.Α.Π και την ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π, ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ η ύπαρξη οφειλής 1.200.000 ευρώ από ανεξόφλητα τιμολόγια παρελθόντων ετών… κι ότι από την μη πληρωμή ( τιμολογίων και λοιπών οφειλών),  σπατάλησαν κι ενδεχομένως ενθυλάκωσαν χρηματικά ποσά!

2) Ότι τις γιορτινές ημέρες βρέθηκαν σε δυσκολότατη θέση και κάκιστη ψυχολογία, επειδή αντί ανταλλαγής ευχών, αναγκάστηκαν ν΄απολογούνται για τα αυτονόητα… δηλαδή για το γεγονός ότι δεν είχαν διαπράξει κανένα από τα αδικήματα που τους καταλογίζονταν… ότι παρέδωσαν μια επιχείρηση μ’ όλα τα οικονομικά της στοιχεία σε πλήρη τάξη… μ’ όλα τ΄αποδεικτικά στοιχεία… με αποδείξεις εισπράξεως και πληρωμών… με ισολογισμούς ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς… και με βιβλία πρακτικών και αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων κ.λ.π.

3) Ότι αναγκάστηκαν να μην απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις… ότι φοβούνταν να εξέλθουν της οικίας των… ότι όποιον συναντούσαν στην πόλη, τους ρωτούσε  «αν αλήθευε αυτό που άκουσε, δηλαδή ότι έφαγαν από τους παιδικούς σταθμούς 1.200.000 ευρώ»… ότι το θέμα εκτός την ποινική του διάσταση είχε και τεράστια οικονομική… κι ότι ζητούσαν ( με την αίτηση τους αυτή) από τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, εντός 15 ημερών, ή ν’ αποστείλει στην Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου τα απαραίτητα στοιχεία που αποδείκνυαν τα όσα είχε καταγγείλειή ν’ ανακαλέσει την καταγγελία του(!).

Τα Οκτώ από τα 17 μέλη του Δ.Σ. της πρώην ΔΕΒΣΑΠ, με την αίτηση τους, ζήτησαν επίσης να τους δοθούν, από τον εκ του νόμου Πρόεδρο της υπό εκκαθάριση επιχείρησης και των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου – για αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες –  ΟΛΑ τα έγγραφα και τα στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου 1-1-2009 έως 31.12.2009.

Παράλληλα στην αίτηση τους, αναφέρεται το γεγονός ότι ενώ στον κ.Ζορμπά, παραδόθηκαν το 2011 που ανέλαβε δήμαρχος, όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης και από τα οποία προέκυπτε ότι ΔΕΝ υπήρχε καμία κακοδιαχείριση, ούτε οφειλές ούτε ελλείψεις… εκείνος δεν τα έχει παραδώσει μέχρι σήμερα στο Ελεγκτικό συνέδριο όπως του ζητήθηκε και ήταν υποχρεωμένος να κάνει.

Τέλος, ζητούνται τ΄ αποτελέσματα των ελέγχων των εκκαθαριστών που διενήργησαν τον έλεγχο στην επιχείρηση και ειδικότερα αυτά των ορκωτών λογιστών Κρίτωνα Τζαβέλα και Γεωργίου Μανώλαρου, τα οποία κατατέθηκαν για την απολογία του Δημάρχου στον ανακριτή, με αποτέλεσμα την έκδοση του βουλεύματος 1318/2017.

Σημ. Σχολιαστή.
Μετά τα ανωτέρω, είναι προφανές, ότι από τους 17 εμπλεκόμενους συμπολίτες μας στην συγκεκριμένη υπόθεση, θα υπάρξουν διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις και υπερασπιστικές γραμμές.

Μια πρώτη προσέγγιση του θέματος είναι αυτή των αιρετών της δημοτικής παράταξης του Βασίλη Γιαννακόπουλου που μετείχαν και στο Διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης και η οποία συμπίπτει και μ΄αυτήν των δύο προέδρων της και του αντιπροέδρου της.

Μια άλλη προσέγγιση θα είναι αυτή της λογίστριας – υπαλλήλου της επιχείρησης (και έξτρα αμειβόμενης με δελτίο παροχής υπηρεσιών).

Σ΄ ότι αφορά τώρα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης τα οποία εκπροσωπούσαν σ΄αυτό, Δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, Συλλόγους, Εργαζόμενους ή Συλλογικότητες της πόλης και τα οποία (μέλη) προφανώς ΔΕΝ ασκούσαν Διοίκηση αλλά Έλεγχο… η προσέγγιση θα είναι διαφορετική και για κάποιο ή κάποια απ΄αυτά, ΔΕΝ θ΄αρκεστεί στο ν΄αποδείξει απλά ότι ΔΕΝ είναι ελέφαντας… αλλά θα επεκταθεί και στο Ποιοι ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ουσιαστικά για την ύπαρξη μιας επιχείρησης, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ – κατά το  Ελεγκτικό συμβούλιο – ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΙ… κι όχι μόνον για τα «έργα και τις ημέρες» μιας χρονιάς…

Η κακοδιαχείριση, η σπατάλη και η πιθανή υπεξαίρεση Δημόσιου Χρήματος ΔΕΝ γεννήθηκε στην Αγ. Παρασκευή το 2009! ούτε και απεβίωσε το 2010…

Απάντηση