Δημήτρης Κονταξής*: Ο Ιόλας αποτελεί σημαντική περιουσία του Δήμου

0

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού 2019 του Δήμου Αγ. Παρασκευής, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο συζήτηση πάνω σε πάρα πολλά θέματα του Δήμου μας. Μεταξύ των θεμάτων ο πρ. Δήμαρχος Β. Ζορμπάς για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην τιμή απόκτησης του ακινήτου Ιόλα ως υπερβολική. Είναι γνωστό ότι η αγορά ανήλθε στο ποσό των 3.000.000 €, κάτω δηλ. από την αντικειμενική αξία όπως και την τιμή εκτίμησης του οικονομικού εκτιμητή του Υπουργείου Οικονομικών. Η αποπληρωμή γίνεται σε 6 ετήσιες δόσεις και ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. Διευκρινίζουμε επίσης ότι την κατ’ αρχάς απόφαση αγοράς του ακινήτου υπερψήφισε το σύνολο σχεδόν του Δημ. Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της παράταξης του πρ. Δημάρχου.

Δώσαμε για μία ακόμη φορά μέσα στο Δ.Σ. απαντήσεις σε όλες τις πτυχές του θέματος τις οποίες θεωρούμε υποχρέωση να τις επαναλάβουμε δημοσίως:
1. Στις 9-9-2008, το Υπουργείο Πολιτισμού, διά των αρμοδίων οργάνων του, είχε καθορίσει την τιμή αγοράς ή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της οικίας Ιόλα στο ποσό των 9.042.000€. Μετά από λίγο καιρό και εν όψει των εκλογών του 2010, στο προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξης του πρ. Δημάρχου αναφέρεται επί λέξει: «Προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας πολιτιστικά δρώμενα είναι να αποκτήσουμε τη βίλα Ιόλα, είτε με απευθείας αγορά είτε με την βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού», χωρίς αναφορά σε τιμή μικρότερη από το ανωτέρω ποσό.
2. Στις 29-11-2016 το Δ.Σ. πήρε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (μειοψηφούντος μόνο του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης») απόφαση για κατ’ αρχάς έγκριση αγοράς του ακινήτου Ιόλα. Την απόφαση υπερψήφισε μεταξύ άλλων και ο πρ. Δήμαρχος και πολλοί άλλοι/ες. Στην απόφαση αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων σαν βάση αποτίμησης η ανωτέρω εκτίμηση της 9-9-2008 του Υπουργείου Πολιτισμού για τιμή αγοράς 9.042.000 €. Με βάση τον δείκτη τιμών κατοικιών και οικοπέδων που εκδίδει κάθε έτος η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων στο διάστημα 2009-2017 μειώθηκαν κατά 40,2%. Συνεπώς η απόφαση της 29-11-2016 σήμαινε πρακτικά ότι η τιμή της οικίας και του κτήματος Ιόλα το 2017 έπρεπε να κυμανθεί περίπου στο ποσό των 9.042.000x(1-0,402)=5.407.000€. Ο Δήμος, όμως, την απέκτησε σε πολύ καλύτερη τιμή. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 18/7/2017 ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΙ, ΜΕ 21 ΘΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ 9 ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.
3. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου καθορίστηκε από την Εφορία βάσει των κειμένων διατάξεων στο ποσό των 3.460.000€, δηλαδή επάνω από την τιμή αγοράς. Ο πρ. Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι η εκτίμηση αυτή είναι πλασματική αφού η Εφορία δεν έλαβε υπόψη της τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο ακίνητο από το έτος 2000. Προσκομίσαμε και επιδείξαμε τα ΕΠΙΣΗΜΑ ΦΥΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΥ από τα οποία προκύπτει ότι η Εφορία έλαβε υπόψη τις δεσμεύσεις αυτές και υπολόγισε την αντικειμενική αξία του ακινήτου χρησιμοποιώντας τους προβλεπόμενους από τον νόμο μειωτικούς συντελεστές που αφορούν την περίπτωση της οικίας. Να σημειωθεί ακόμη ότι με βάση τις ισχύουσες από 1/1/2019 νέες αντικειμενικές αξίες για την περιοχή, η αντικειμενική αξία του ακινήτου Ιόλα αυξήθηκε κατά 12%, ήτοι ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 3.875.000€ και περίπου ίδια είναι η αύξηση που επήλθε στις πραγματικές αξίες των ακινήτων της περιοχής.
4. Όλοι σχεδόν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι ή υποψήφιοι Δήμαρχοι είχαν στα προεκλογικά τους προγράμματα την απόκτηση του ακινήτου Ιόλα.
5. Σταθερή προσήλωση της Δημοτικής αρχής είναι η αύξηση της περιουσίας του Δήμου μας προς όφελος των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση η περιουσία του Δήμου (Πάγιες εγκαταστάσεις) αυξήθηκε κατά 3.400.000 € και αφορά τον Ιόλα και τους βυθιζόμενους κάδους, σε προβληματικά σημεία της πόλης. Το γεγονός αποτυπώνεται στον Ισολογισμό χρήσης 2017 που θα έρθει στο Δ.Σ. στις 23/1.

Με βάση όλα τα παραπάνω θέλουμε να πιστεύουμε ότι και ο πλέον δύσπιστος και βέβαια όχι κακόπιστος δημότης έχει αντιληφθεί ότι η αγορά του ακινήτου Ιόλα (6.700 τ.μ. το κτήμα και 1.600 τ.μ. η οικία) έγινε σε μία τιμή απόλυτα συμφέρουσα για το Δήμο μας και με έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βρισκόμαστε επιπλέον στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι την 15η Φεβρουαρίου 2019 δημοπρατείται η μελέτη ανακατασκευής της οικίας και του κτήματος, για τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Αγ. Παρασκευής με 2,5 εκατ. € από το ΕΣΠΑ.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι σε ερωτηματολόγιο της Culture Polis με τίτλο «Citizen Talks – Οι πολίτες για τον Πολιτισμό» η βασική επισήμανση των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής είναι η έλλειψη χώρων για Πολιτιστικές εκδηλώσεις.

*Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Απάντηση