Μάκης Χάρχαρος (Φλεβάρης)

0

 

 

Μάκης Χάρχαρος: «Με εισήγηση Γριβέα άνοιξε ο δρόμος για την αδειοδότηση του “DaVinci”  γιατί τα «Φαντάσματα»  υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι σου να τα κάνεις ή όχι «Ορατά»…

 

 

Η δημοτική παράταξη «Πόλη για τους Πολίτες» εκπροσωπείται από τον Γενάρη και για δύο χρόνια στη δημαρχιακή επιτροπή του δήμου από τους δημοτικούς συμβούλους κ. Νίκο Φωτόπουλο και Μάκη Χάρχαρο.

Συναντηθήκαμε με τον κ. Μάκη Χάρχαρο και συζητήσαμε μαζί του με αφορμή την τοποθέτηση του αυτή.

«Σ»κ. Χάρχαρε η πόλη σας καλωσορίζει  ως μέλος της δημαρχιακής επιτροπής και το λέω αυτό γιατί την περίοδο 1998 – 2000 από την ίδια θέση αποτελέσατε το «φρένο» σε πολλές περιπτώσεις «θαυμάτων» που αφορούσαν διάφορα θέματα της πόλης.

«Πράγματι όταν ήμουν και παλαιότερα μέλος της δημαρχιακής επιτροπής, είχα σταματήσει εκείνα τα «περίεργα» έργα με τις γνωστές επωνυμίες «Ομάδα Α’» και «Ομάδα Β΄», που αφορούσαν «έργα» που γίνονταν σε δρόμους που κανένας δεν γνώριζε ποιοι ήταν αυτοί…  «έργα» σε πεζοδρόμια δρόμων «χωρίς όνομα»…κ.λ.π

Φαίνεται όμως ότι το σύστημα καλά κρατεί, γιατί το ίδιο γίνεται πάλι σήμερα». 

«Σ» Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της δημαρχιακής επιτροπής με τη νέα της σύνθεση; 

«Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει οι συνάδελφοι, ότι έχουν ευθύνη για αυτά που ψηφίζουν. Ήδη έχω κάνει πέντε, έξι αναφορές, οι συμπολίτες μας δεν τα γνωρίζουν αυτά τα πράγματα αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να τα μάθουν, να μάθουν δηλαδή ότι η πόλη διοικείται με τρόπο αντιδεοντολογικό.

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι σήμερα το 2009, μπορεί να έρχονται θέματα προς ψήφιση μέσα σε άδειους φακέλους και χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και αναφέρομαι σε μια «Βιοκλιματική Ανάπλαση οδών περιοχής Τσακού» χωρίς ν΄ αναφέρονται ούτε οι οδοί ούτε το κόστος! Ισχυριζόμενοι ότι τα «ποσά» και τους «δρόμους» θα τα έβαζαν «άλλη μέρα»!! κι επειδή δεν θέλω να θεωρηθώ ούτε «βλάκας» που δεν ξέρει τι ψηφίζει, αλλά ούτε και συνένοχος, προσέφυγα στην περιφέρεια και έκανα κοινοποίηση και στην εισαγγελία». 

«Σ» Τι θα προσφέρει στους κατοίκους του Τσακού αυτή η μελέτη; 

«Αυτό που θα προσφέρει και η αντίστοιχη που έγινε στην Αγ. Ιωάννου. Προφανώς κάποια χρήματα στους μελετητές, και το λέω αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι αυτό το έργο θα γίνει ποτέ, όπως πιστεύω ότι δεν θα γίνει ούτε η Αγ. Ιωάννου.

Θα ήθελα δε να ρωτήσω τους κ. επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την Αγ. Ιωάννου που «μέτρησαν»; Μήπως στο οδόστρωμα και στο πεζοδρόμιο; Γιατί τρία μέτρα το πεζοδρόμιο από τη μια πλευρά και τρία από την άλλη μας κάνουν έξι μέτρα, ενώ οι πρασιές  είναι έξι μέτρα από κάθε πλευρά, σύνολο 12 μέτρα κι αυτά τα 12 μέτρα είναι «κλεισμένα» αντί με δέντρα με «καναπέδες»…αυτό δεν το «είδαν» να το αναφέρουν οι κ. μελετητές; Γιατί δεν είπαν «Εδώ υπάρχει παράβαση κι αφού θα δώσετε τόσα χρήματα για την ανάπλαση θα πρέπει να υποχρεώσετε να τους μαγαζάτορες να απελευθερώσουν τις πρασιές»;

 Εντάξει να δεχτούμε ότι άμα βάλουμε ακριβά υλικά στο οδόστρωμα θα μειωθεί η θερμοκρασία, αν κάνουμε το ίδιο στα πεζοδρόμια θα μειωθεί η θερμοκρασία, αν από τις πρασιές φύγουν οι καναπέδες και γίνουν «προκήπια» γιατί έτσι τις χαρακτηρίζει η πολεοδομία δεν θα μειωθεί η θερμοκρασία; Γιατί δεν μιλούν γι αυτές; 

Αφού λοιπόν είδαν ότι το μοντέλο αυτό «περπάτησε» στην Αγ. Ιωάννου, είπαν δεν κάνουμε και μια αντίστοιχη μελέτη στον Τσακό;».

«Σ» Δηλαδή καλούνται οι δημότες να πληρώσουν για την μελέτη ενός έργου που δεν θα γίνει ποτέ;

«Έτσι πιστεύω τελικά ότι θα γίνει. Κάνουν μελέτες, λένε στους συμπολίτες μας ότι κάνουν μελέτες και μετά ΘΑ κάνουν και έργα…κι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα μας πουν ότι «τέλειωσε η θητεία, κάναμε τις μελέτες ξαναψηφίστε μας για να κάνουμε και τα έργα…» και πάει λέγοντας έτσι και το φάντασμα που είπε ο κ. Γριβέας θα πλανιέται εκτός και κατέβει χαμηλά και το δούμε και περπατάει μεταξύ μας…».

«Σ» έχετε μια μεγάλη εμπειρία και ασχολείστε ενεργά με τα κοινά πολλά χρόνια. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τελικά κάποιες «αόρατες δυνάμεις», κάποια «φαντάσματα» που εμποδίζουν την εκάστοτε διοίκηση να πραγματοποιήσει έργο;

«Ναι το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Τελικά δεν είναι και τόσο αόρατες. Αν θέλει κάποιος μπορεί να τις κάνει «ορατές». 

 «Σ» Σας έχω ακούσει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο να κάνετε «ορατές» κάποιες από αυτές…

«Είναι αλήθεια αυτό. Λόγω χαρακτήρα το κάνω και γι αυτό έχω γίνει «κακός» με πολλούς, αλλά δεν μπορώ να «υποταχθώ», δεν μου «πάει».

«Σ» Πως βλέπετε να κυλά η διετία μέχρι τις εκλογές; 

«Δεν είμαι αισιόδοξος επειδή δυστυχώς υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στο δήμο, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο κ. Γουργούλης, κι όπως το βλέπουμε και στις πληρωμές. Θα σας φέρω παράδειγμα  το πνευματικό κέντρο στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχω και έχω τεκμηριωμένη άποψη.

Εμείς λοιπόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε ετήσιο προϋπολογισμό 500.000 – 580.000 ευρώ με μια επιχορήγηση 300.000ευρώ από το δήμο και 250.000- 280.000 ταμειακό υπόλοιπο. Δηλαδή κάθε χρόνο είχαμε 300.000 περίπου έξοδα και τα υπόλοιπα τα μεταφέραμε στον επόμενο χρόνο. Τη χρονιά που μας πέρασε τα χρήματα αυτά «φαγωθήκανε», τα χαλάσαμε όλα και τις 580.000 και φέτος ο δήμαρχος μας έφερε και άλλες 100.000 ευρώ κι ακόμα είναι Φεβρουάριος…

Από ότι δε γνωρίζω η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. Στον προϋπολογισμό των δημοτικών ιατρείων για παράδειγμα, είχα επισημάνει ότι δεν ήταν δυνατόν να αποκρύπτονται οι ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας 20.000ευρώ και τα  ενοίκια. Αυτά τα έξοδα είναι δεδομένα και οι δικαιολογία τους ήταν «αστεία» Δηλαδή όποιος την ακούσει και προσφύγει θα καταπέσει αμέσως. Το ξαναλέω, δεν μπορείς να μην βάλεις στον προϋπολογισμό τους μισθούς και τα ενοίκια διότι τότε είναι εντελώς πλασματικός».

«Σ» Δηλαδή πιστεύετε κι εσείς ότι ο δήμος ακολουθεί μια πολιτική του «δούνε» και όχι του «λαβείν»;

«Είναι το «προπατορικό αμάρτημα» αυτό…Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν ξέρω γιατί, έχουν «ελαφρά» τη συνείδηση τους, ίσως να υπάρχει και ο «ωχαδερφισμός»…με αποτέλεσμα να αφήνουν τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα βρήκαν και να δημιουργούνται «στρεβλώσεις».

«Σ»  Επειδή έχετε ασχοληθεί με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, πιστεύετε ότι ο δήμος μπορεί να καλύψει από αυτήν ένα σημαντικό μέρος των εξόδων του;

«Σίγουρα και το λέω αυτό και ως δημοτικός σύμβουλος και ως οικονομολόγος. 

Είχε δημιουργηθεί μια επιτροπή  για την αξιοποίηση του «Γιαβάσειου» κληροδοτήματος, και τότε ως πρόεδρος της  προκήρυξα διεθνή διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες με τον οποίο ζητούσαμε προτάσεις αξιοποίησης του ακινήτου.

Δεχτήκαμε 21 προτάσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και δεν καταλαβαίνω γιατί το κρύβουν από τους συνδημότες μας και ο κ. Βλάχος και ο κ. Γριβέας που συμμετείχαν στη διαπαραταξιακή αυτή επιτροπή. Γιατί δεν λένε στους συνδημότες μας  ότι υπήρξε μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία έλεγε τα εξής: «Σας Φτιάχνουμε Δημαρχιακό Μέγαρο πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με δική μας δαπάνη, θα ανεγείρουμε επίσης με δικά μας έξοδα τετραόρωφο κτίριο στη θέση του ερειπωμένου σήμερα κτιρίου αρκεί να μας παραχωρήσετε τη χρήση του τετραόρωφου κτιρίου για 25 χρόνια! 

Μόνο τα ενοίκια που πληρώνουμε για το υπάρχον δημαρχείο να μπορούσαμε να γλιτώσουμε θα ήταν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση.

Αυτή την πρόταση την έχω παρουσιάσει κατ΄ επανάληψη και στον κ. Γιαννακόπουλο και στον κ. Κρητικίδη και δεν μου έχουν απαντήσει, αντίθετα ψάχνουν χώρους να νοικιάσουν για να μεταστεγάσουν το Δημαρχείο!»   

«Σ» Για τα κτήματα «Μπέλμπα» και «Ασημακόπουλου» τι πιστεύετε ότι θα γίνει; 

«Για του «Μπέλμπα» είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο, αλλά με την πολιτική που ασκούν, θα γίνει μια μεγάλη ευκαιρία για κάποιους κατασκευαστές…και το λέω αυτό με μεγάλη μου λύπη. Δυστυχώς ασκούν μια πολιτική επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον. Τους έλεγα να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας στα όρια με το δήμο των Γλυκών Νερών…τίποτα δεν έκαναν…πάει το χάσαμε…τους επεσήμανα το πρόβλημα στο λόφο Τσακού, στο κτήμα Ασημακόπουλου τώρα, όταν ήμουν αντιδήμαρχος ήρθε ένας ευγενέστατος συμπολίτης μας , ο κ. Νικολαίδης και μου είπε ότι είχε τι διπλανό οικόπεδο και ήθελε να το δώσει στο Δήμο! Πήγαμε λοιπόν στο δήμαρχο και από τότε κανείς δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα αυτό!!

Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί δεν «ανοίγουμε» το χώρο για τους συμπολίτες μας. Γιατί δεν βάζουμε μερικά παγκάκια, να διαμορφώσουμε το χώρο, να φτιάξουμε μια παιδική χαρά, αυτό δεν θα είναι προς όφελος όλων; Για πιο λόγο το αφήνουμε εκεί χορταριασμένο;».

«Σ»  Με το θέμα του Ιόλα τι θα γίνει τελικά τώρα που έφυγε και ο κ. Λιάπης από το Υπουργείο Πολιτισμού;

«  Δυστυχώς πιστεύω ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και λόγω της οικονομικής συγκυρίας αυτής της στιγμής αλλά λόγω και κάποιων άλλων χειρισμών που είχαν γίνει.  Σας το είπα και πριν. Όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης αν δεν υπάρξει αντίδραση από τους συμπολίτες μας  «χάνονται» κατά ένα παράδοξο τρόπο κι εδώ ξανάρχεται το «φάντασμα» που κάνει τα «μαγικά» του…με πρόσφατο παράδειγμα το σχολείο του «Μπαρμπίκα».

Αν η δημοτική αρχή είναι στιβαρή και προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τον κόσμο, τον κατεβάζει στο πεζοδρόμιο  και δεν χάνεις ούτε «Σιστοβάρη» ούτε και κανέναν άλλο δημόσιο ή δημοτικό χώρο γιατί «οργή λαού, φωνή θεού».

«Σ»  Πως φτάσαμε κατά τη γνώμη σας σ΄ αυτό το σημείο στο κτήμα «Σιστοβάρη»;

«Αδρανήσαμε όλοι μαζί. Όλοι εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε με τα κοινά, αδρανήσαμε κι αφήσαμε κάποιους ανθρώπους κι ενώ το βλέπαμε όλοι …κάναμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το γεγονός ότι γκρεμίστηκε η βίλα του αείμνηστου ευεργέτη, εμείς «μείναμε εκεί» στο «έκτακτο δημοτικό συμβούλιο». Είπαμε βέβαια ότι «θα κάνουμε»… «θα δείξουμε»…τελικά πάλι κατέβηκε το «φάντασμα» και δεν έγινε τίποτα από αυτά όλα που θα κάναμε.

Δεν κάναμε τίποτα την ώρα που κοβόντουσαν τα πεύκα, γιατί ο οποιοσδήποτε πολίτης αν το είχε κάνει αυτό θα είχε πάει αυτόφωρο…αντίθετα όλοι εμείς και είδαμε να «ξεραίνουν» τα πεύκα…και είδαμε να τα κόβουν…κι έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας φωτογραφίες που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός.

Φοβάμαι ότι σε λίγο θα αρχίσουν να ξεραίνονται τα πεύκα και στο κτήμα «Μπέλμπα» και το καταθέτω αυτό σήμερα που οι «πολλοί» δεν βλέπουν «κάτι» στον ορίζοντα…».

«Σ»  Πιστεύετε ότι αν ο δήμος πραγματικά θελήσει να πάρει πίσω το κτήμα Σιστοβάρη σήμερα, δεν έχει τρόπο να το κάνει;

«Έχει και το είπα και στο δημοτικό συμβούλιο. Κατ΄ αρχήν σας είπα ότι θα έπρεπε ήδη να έχουμε ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει τόσα πολλά «λάθη» από νομικής πλευράς, όπως ήταν η «επικαρπία», η «απόφαση» του δημοτικού συμβουλίου που έμμεινε «γράμμα κενό» και τα οποία τα βρήκαμε μπροστά μας. Αφού λοιπόν γκρεμίστηκε η βίλα και δεν υπήρχε ούτε άδεια κατεδάφισης, ούτε άδεια  οικοδόμησης, γιατί ο δήμος δεν παρενέβη; Όταν εμείς φέραμε θέμα να μην  δοθούν άλλες άδειες για καφετέριες στην Αγ. Ιωάννου, που εάν το είχε αποδεχθεί η παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου ο κ. Σαμουρέλης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ποτέ το Da Vinci… ο τότε  αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Γριβέας έφερε εισήγηση  η οποία «έλεγε» να ισχύσει αυτή η απαγόρευση, αλλά από τον οδό Αρτέμιδος και «πάνω», δηλαδή άφηνε  με τον τρόπο αυτό διάπλατα ανοιχτές τις «πόρτες και τα παράθυρα» για χορήγησης άδειας λειτουργίας στον κ. Σαμουρέλη…αν δεν είναι σκάνδαλο αυτό για μια διοίκηση και για μια «καθαρή φωνή» στην πόλη, τότε ποιο είναι; 

Προσωπικά  αυτό δεν μπορώ να το συγχωρέσω. Δεν μπορείς να διεκδικείς 

«κάτι» και να συναγελάζεσαι με αυτούς από τους οποίους διεκδικείς. Δεν μπορείς να αντιδικείς ως δήμος μ’ ένα επιχειρηματία και ταυτόχρονα να του χορηγείς άδεια λειτουργίας. Δεν είναι δυνατόν να είσαι αντίδικος με τον επιχειρηματία και να του επιτρέπεις να σε κερνά στο Da Vinci, ή να υποδέχεσαι εκεί ως δήμαρχος τον αμερικανό πρέσβη. 

Πιστεύω επίσης ότι τα νέα παιδιά που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις, αλλά δεν μπορείς βέβαια να τα κοιτάξεις και απευθείας στα μάτια».

«Σ»  Λύση άμεση υπάρχει;

«Υπάρχει, αλλά επειδή είναι σε εξέλιξη μηνυτήρια αναφορά, δεν θα ήθελα να επεκταθώ». Λύση υπάρχει, όπως υπήρχαν και πολλές άλλες στις διάφορες φάσεις από τις οποίες πέρασε το κληροδότημα αυτό, αρκεί να θέλουμε να τις «δώσουμε».

Δεν την θέλαμε όλοι τη «λύση», αν τη θέλαμε θα είχαμε βρει τον «τρόπο».

Βλέπετε ακόμη και σήμερα υπάρχουν «κάποιοι» που άμεσα και έμμεσα στηρίζουν αυτή τη «κατάσταση» αδιαφορώντας για το γεγονός ότι προκαλούν διχασμό στην παράταξη που ανήκουν.

Διαφώνησα και δεν πήγα στο κόψιμο της πίτας της Νέας Δημοκρατίας που κάποιοι προσπάθησαν και πέτυχαν να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο και δεν ήμουν ο μόνος. Πάρα πολλά στελέχη και μέλη της Ν.Δ αντισταθήκαμε σθεναρά και δεν πήγαμε εκεί.

Ήταν μια λάθος απόφαση που δίχασε το κόμμα μας.

Η «εκκλησία» επίσης ενώ είχαμε πει στον πατέρα Διονύσιο να μη μας καλέσει στο συγκεκριμένο χώρο, εκείνος τελικά μας κάλεσε εκεί…

Δυστυχώς τα «συμφέροντα» βρίσκουν τρόπο και εναπόκειται στον καθένα από μας να δείξει τι «αντιστάσεις» έχει. Διαφορετικά το κάθε «φάντασμα» θα το βλέπουμε από «ψηλά»…θα κατεβαίνει και κάτω…θα μας χαιρετά από κοντά…γιατί το «φάντασμα» είναι υπαρκτό».

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση