Χωρίς δημοτικό θερινό κινηματογράφο η Αγία Παρασκευή φέτος το καλοκαίρι.

1

Με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών από την πανδημία η διοίκηση του Δήμου και του Νομικού Προσώπου που διαχειρίζεται τα του Πολιτισμού αποφάσισε για φέτος την αναστολή λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος».

Ο θερινός κινηματογράφος «Θανάσης Βέγγος» φιλοξενείται στον ανοικτό δημόσιο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Σπυρούδη», όταν μεταφέρθηκε εκεί από το σχολικό προαύλιο του 2ου γυμνασίου κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Σταθόπουλου (2015 – 2019).

Η τότε αντιπολιτευτική στάση του Βασίλη Ζορμπά ήταν αντίθετη σε αυτή τη μεταφορά, χωρίς να έχουν γίνει ποτέ αντιληπτοί οι λόγοι αυτής της στάσης, παρότι ως χώρος δεν άγγιζε τα όρια της παρανομίας όπως ο προηγούμενος χώρος φιλοξενίας του κινηματογράφου που ήταν ένας προαύλιος σχολικός χώρος.

Η σημερινή στάση της Δημοτικής Αρχής (τότε αντιπολίτευση) του Βασίλη Ζορμπά για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο πράγματι δεν θα λειτουργήσει ο κινηματογράφος λόγω πρόληψης κατά της πανδημίας ή ως συνέχιση της ίδιας αρνητικής στάσης που είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση για τον εν λόγω χώρο.

Είναι σαφές ότι ένας ανοικτός χώρος μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά προβολή με τις απαραίτητες αποστάσεις και τήρηση των μέτρων. Αυτή η προοπτική ωστόσο, προϋποθέτει όρεξη για δουλειά και εύρεση κατάλληλης λύσης για τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου. Ιδιαίτερα όταν το ίδιο το κράτος επιτρέπει τη λειτουργία αυτών ανά την επικράτεια.

Παρακάτω παραθέτουμε την άποψη της διοίκησης, όπως αυτή διατυπώθηκε από σχετική ανακοίνωση πρόσφατα.

«Είναι σαφές και κατανοητό, στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ότι τα μέτρα για την μη διάδοση του Covid-19 μπορεί να αίρονται, σταδιακά, σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις, όμως ο κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας είναι υπαρκτός με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τη διοίκηση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) από νωρίς απασχόλησε το θέμα των προγραμματισμένων ετήσιων καλοκαιρινών εκδηλώσεών του, ιδίως των μαζικότερων και μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου και του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.α.
Η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, στις 6 Απριλίου, ενημέρωσε εγγράφως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις απόψεις και προτάσεις της, (θέτοντας όλες τις παραμέτρους) και ζήτησε και τις αντίστοιχες δικές τους. Επίσης, το θέμα συζητήθηκε και στην δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2020. Πέραν αυτού, ο Δήμαρχος ενημέρωσε και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Η κρατούσα άποψη των μελών του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, συμπεριλαμβανομένων και Συμβούλων που εκπροσωπούν και άλλες παρατάξεις πλην της διοίκησης, είναι ότι η λειτουργία των δομών αυτών, εφέτος το καλοκαίρι, δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση.
Ο μόνος, όπως φαίνεται, που δείχνει διατεθειμένος να αναλάβουμε την διακινδύνευση, μολονότι ιατρός, είναι ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος ζητά τη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου, συγκρίνοντάς τον με τους ιδιωτικούς θερινούς. Παραγνωρίζει όμως ο κ. Σταθόπουλος το γεγονός ότι ιδιωτικοί κινηματογράφοι είναι περίκλειστοι και έχουν μόνο μια ελεγχόμενη είσοδο, σε αντίθεση με τον Δημοτικό μας που είναι υπαίθριος, με πέντε (5) τουλάχιστον εισόδους και ανοικτός από παντού. Συνεπώς, ο έλεγχος του αριθμού των προσερχομένων είναι αδύνατος. Εκτός αν ο κ. Σταθόπουλος υποστηρίζει ότι ο ΠΑΟΔΑΠ ή ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα πρέπει να αναλάβουν, εκτός των άλλων, και καθήκοντα αστυνόμευσης σε μια αρκετά μεγάλη έκταση (40 περίπου στρεμμάτων) όπως το πάρκο «Σταύρος Κώτσης», μέσα στο οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί (όπως λειτουργούσε) ο κινηματογράφος επί των ημερών του.
Άλλες δυνατότητες λειτουργίας του δημοτικού μας κινηματογράφου, εφέτος, σε διαφορετικούς χώρους κατά τα πρότυπα του παρελθόντος όπου θα διασφαλιζόταν ο έλεγχος των εισερχομένων, είναι γνωστό και το ξέρει ο κ. Σταθόπουλος, ότι θα προσέκρουαν σε άλλα ζητήματα, πρακτικά τουλάχιστον.
Παρεμπιπτόντως, δεν αντιλαμβανόμαστε ποια βαρύνουσα άποψη, στην λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου, μπορεί να έχει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής (δυο φορές την αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταθόπουλος), η οποία είναι ιδιωτικός φορέας και δεν εκπροσωπεί τον Δήμο.
Όλοι θέλαμε και θέλουμε τον κινηματογράφο. Πριν από όλα όμως επιθυμούμε την ασφάλεια των πολιτών. Αν όλα πάνε καλά, το Νομικό Πρόσωπο έχει στο σχεδιασμό του δράσεις για να καλύψει αργότερα αυτό το κενό, γιατί κατανοούμε πως και η ποιοτική ψυχαγωγία δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά αναγκαία.
Η Δημοτική Αρχή κατανοεί απόλυτα την ανάγκη των πολιτών για αναζήτηση διεξόδων ψυχαγωγίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έχει όμως την άποψη, αντίθετα με ανέξοδες αντιπολιτευτικές θέσεις από ανθρώπους που δεν φέρουν το βάρος της ευθύνης της όποιας απόφασης, ότι πρέπει να συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας, μη υπολογίζοντας πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη ή κόστη».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ
Σπυρίδων Χρ. Παπασπύρος
Σχης ε.α.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
Βασίλειος Ζορμπάς
Ιατρός-Πνευμονολόγος-Δντής ΠΕΔΥ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση