Υπεροψία και αυταρχισμός  Ζορμπά   προς τους 17 συνδημότες μας!

0
Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευή;ς
Στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2019, εισήλθε εκτάκτως το θέμα με τους 17 συμπολίτες μας – μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της πρώην ΔΕΒΣΑΠ, (βρεφονηπιακός σταθμός στην οδό Λάδωνος), οι οποίοι κινδυνεύουν να τους καταλογισθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο το ποσό των 70 και πλέον χιλιάδων ευρώ στον καθένα επειδή οι Υπηρεσίες (αλήθεια ποιες ακριβώς) του Δήμου, αρνήθηκαν ν΄αποστείλουν τα στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί για τον έλεγχο του οικονομικού έτους 2009!
Το θέμα ήλθε προς συζήτηση από την αντιπολίτευση, μια και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, από καταγγελία του οποίου είχε ξεκινήσει το 2011 ο έλεγχος, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να το φέρει η «Διοίκηση» του Δήμου!
Ερωτήσεις που έγιναν προς τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά.
Το θέμα ξεκίνησε με την διαδικασία των ερωτήσεων προς τον δήμαρχο με πρώτο ομιλητή τον Γιάννη Γουργούλη, π. αντιδήμαρχο Οικονομικών επί διοίκησης Βασίλη Γιαννακόπουλου και μετέπειτα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος ρώτησε το «Γιατί» τόσο η διοίκηση του κ.Ζορμπά, όσο και η διοίκηση του κ.Σταθόπουλου, δεν είχαν δώσει προς έλεγχο τα συγκεκριμένα στοιχεία με αποτέλεσμα να δυσφημούνται τόσο ο Δήμος, όσο ο ίδιος και οι υπόλοιποι 16 «υπόλογοι».
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην Μαργαρίτα Καβρουδάκη –Δημητρίου, π. πρόεδρο και μέλος της ΔΕΒΣΑΠ επί διοίκησης Βασίλη Γιαννακόπουλου, και π. προέδρου των παιδικών σταθμών επί διοίκησης Γιάννη Σταθόπουλου, η οποία δήλωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν γνώριζε ότι υπήρχε έλεγχος στην συγκεκριμένη επιχείρηση χαρακτηρίζοντας ως «τρελό» αυτό που συνέβαινε.
Η κ. Δημητρίου ρώτησε τον κ.Ζορμπά με τι στοιχεία έκανε την καταγγελία του το 2011…γιατί η καταγγελία έγινε «εν κρυπτώ» χωρίς να ενημερωθεί κανείς… για ποιο λόγο μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και παραμονές Χριστουγέννων κοινοποιήθηκε η συγκεκριμένη απόφαση… γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ζητήθηκε από τους «υπόλογους» να καταθέσουν τις απόψεις τους… και για ποιο λόγο συνδημότες μας που δεν άσκησαν ποτέ διοίκηση, αλλά μετείχαν ως μέλη για να βοηθήσουν στην λειτουργία της συγκεκριμένης Δημοτικής επιχείρησης, θεωρούνται ως «υπόλογοι» πράξεων της διοίκησης!
Από την πλευρά της η κ.Βασιλειάδου, δημότης και μέλος του Δ.Σ, είπε ότι ο πρόεδρος της κάθε δημοτικής επιχείρησης που εισάγει προς ψήφιση τα θέματα στο συμβούλιο έχει την ευθύνη να ελέγξει την Νομιμότητα τους… ρώτησε γιατί δεν δόθηκαν από τον Δήμο τα πλήρη στοιχεία που ζητήθηκαν από Ελεγκτικό συμβούλιο… αναρωτήθηκε ότι εάν δεν έχει την ευθύνη η έμμισθη λογίστρια της δημοτικής επιχείρησης, τότε ποιος θα την έχει; τα απλά μέλη; Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει ν΄αναζητηθεί η αλήθεια κι όχι να γίνονται «υπόλογοι» άνθρωποι που πήγαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν.
Ο λόγος δόθηκε στην συνέχεια στην εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ της επιχείρησης Μαρία Καρασταμάτη, η οποία επεσήμανε ότι «Διοίκηση» ασκεί η δημοτική παράταξη που διοικεί το Δήμο… χαρακτήρισε ως «Φασιστική» την «έννοια της Συλλογικής ευθύνης» που υποτίθεται ότι είχαν τα μέλη του Δ.Σ… επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή υπόθεση κι ότι η ευθύνη ανήκει στο δήμο που Δεν απέστειλε τα στοιχεία που ζητήθηκαν… και τέλος, ότι η προσφυγή που πρέπει να κατατεθεί στο Ελεγκτικό συνέδριο να γίνει από την Νομική του υπηρεσία -που θα πρέπει καθημερινά να ελέγχει την εξέλιξη της υπόθεσης- ώστε να μην επιβαρυνθούν όσοι και Δεν φταίνε αλλά και Δεν έχουν χρήματα για δικηγόρους…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για την Αγ. Παρασκευή» Γιώργος Οικονόμου, είπε ότι ο Διαχειριστικός έλεγχος που ζητήθηκε από τον κ.Ζορμπά έγινε προφανώς για πολιτικούς λόγους… ζήτησε να μάθει «ποιες περαιτέρω» ενέργειες είχε κάνει ο τότε δήμαρχος κι αν παρέδωσε στον κ.Σταθόπουλο που τον διαδέχθηκε σχετικό φάκελο… Ότι δεν μπορεί να καταλάβει την άρνηση του δήμου να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που του ζητήθηκαν… κι ότι εάν πράγματι η εν λόγω επιχείρηση λειτουργούσε παράνομα επί 12 χρόνια τότε η «βαλίτσα θα πάει πολύ μακριά»…
«Δεν ψηφίζουμε ότι θέλουμε στο Δημοτικό συμβούλιο είπε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε ρωτώντας τον δήμαρχο, για το αν ο δήμος θ΄αφήσει τους δημότες να «πληρώσουν το μάρμαρο».
Ο αντιδήμαρχος διοίκησης Γιάννης Αργυρός, είπε ότι ο δήμος θα πρέπει να βοηθήσει τους συνδημότες μας με προσφυγές του προς το «τμήμα» αλλά και προς την Ολομέλεια του Ελεγκτικού συνεδρίου».
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης ρώτησε το πόσες φορές ζήτησε στοιχεία από τον Δήμο το Ελεγκτικό συνέδριο… το «πότε» ζητήθηκαν… το από «ποιους ζητήθηκαν»… και τέλος, το εάν ο δήμος κάλεσε τους «υπόλογους» συνδημότες μας για να τους ενημερώσει.
Ο π. πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Παπαμιχαήλ που μίλησε στην συνέχεια, τάχθηκε αλληλέγγυος προς τους «υπόλογους» συνδημότες μας… δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει ως δικηγόρος όποιον του το ζητήσει… και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγωνιούντες λέγοντας ότι μπορούν να συμπληρωθούν τα «κενά» που έχει διαπιστώσει το Ελεγκτικό συνέδριο αναφορικά με το έλλειμμα που δημιουργήθηκε.
Η π. αντιδήμαρχος παιδείας επί διοίκησης Βασίλη Ζορμπά και νυν δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Νέα αρχή για την Αγ. Παρασκευή», Μίνα Μουχτούρη, είπε ότι το 2010 είχε συνταχθεί μαζί του, επειδή ο δήμαρχος έσειε τότε το «φλάμπουρο της κάθαρσης»… ότι τους πρώτους μήνες έλεγε ότι σε κάθε συρτάρι που άνοιγε έβρισκε κι ένα «σκάνδαλο»… ότι ναι μεν έκανε την καταγγελία αλλά δεν ενδιαφέρθηκε για την εξέλιξη της… και κατέληξε λέγοντας ότι δικαιώθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι δεν εννοούσε τα όσα έλεγε προεκλογικά!
Απάντηση δημάρχου.
Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι ήταν αντίθετος με τις πολλές δημοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα κι αυτό γιατί ορισμένες απ΄αυτές «διεκπεραίωναν άλλες υποθέσεις»… ότι στην Αγ. Παρασκευή κακώς ιδρύθηκε,( η ΔΕΒΣΑΠ) και κακώς την επιχορηγούσαν
Στην συνέχεια ανέγνωσε την επιστολή που είχε στείλει και ζητούσε τον έλεγχο για τις χρονιές 2009 και 2010 (το πλήρες κείμενο θα δημοσιευθεί μόλις παραλάβουμε τα πρακτικά).
Στη συνέχεια ο κ.Ζορμπάς άρχισε να μιλά και για τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις (που είναι σε αέναη εκκαθάριση)… ξεκαθάρισε ότι το διάστημα 2011 -2014 δεν του ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από το Ελεγκτικό συνέδριο καθώς επίσης:
Ότι του ζητήθηκαν όταν επανεκλέχτηκε δήμαρχος το 2019
ότι είχαν ζητηθεί και παλαιότερα από την διοίκηση Σταθόπουλου και δεν είχαν δοθεί…
ότι όταν ανέλαβε του είπαν ότι ο πρώην Γραμματέας του Δήμου τα είχε κλειδωμένα «σ΄ένα συρτάρι του δήμου»! το οποίο το άνοιξε και τα έστειλε στην επίτροπο τον Οκτώβριο του 2019…
ότι ο δικηγόρος του Δήμου κ.Λαζουράς μαζί με την λογίστρια της επιχείρησης (που είναι στους υπόλογους), « δουλεύουν πάνω στο θέμα»
ότι θα ζητηθεί παράταση (από το δήμο) και «Θα δούμε μετά»…
κι ότι υπάρχει «ραντεβού με την Επίτροπο» για το θέμα αυτό, στις 2 -3 του Γενάρη!
Τοποθετήσεις συμβούλων.
Ο κ.Οικονόμου είπε ότι ακούει «φοβερά πράγματα» για τρεις και τέσσερις «εκκαθαριστές»… κι ότι με ευθύνη των διοικήσεων του δήμου ταλαιπωρούνται οι συνδημότες μας.
Ο κ.Μυλωνάκης είπε ότι «Ανοίγονται θέματα» στο δημοτικό συμβούλιο και λέγονται πράγματα που δεν θα έπρεπε!… ότι είναι «λάθος» να λέει ο καθένας «το μακρύ και το κοντό του!»… ότι «Δεν ήθελε να μπει στην ουσία του θέματος»… ότι οι «επίτροποι μπαίνουν στην σκοπιμότητα πολιτικών αποφάσεων!»… κι ότι δεν θα έπρεπε ν΄ανοιχτεί άλλο το θέμα! Αλλά να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται!
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης έκανε λόγο για “κατάντημα των δημοτικών επιχειρήσεων“… επεσήμανε ότι τα μέλη της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε δεν πήγαιναν ως μέλη των Δ.Σ . (Στις επιχειρήσεις ΔΗΠΕΑΠ και ΔΕΒΣΑΠ είχαν οριστεί μέλη των Δ.Σ συνδημότες μας από την τότε συνεργαζόμενη δημοτική κίνηση «Αντίσταση για την Αγ. Παρασκευή» που δεν ήταν μέλη του Κ.Κ.Ε ).
Η  «ξεφτίλα» με τον «καμένο δίσκο της ΔΗΠΕΑΠ, συνέχισε ο κ.Γκιζιώτης,  κρατάει χρόνια… ότι το «τρενάρισμα» αυτών των διαδικασιών οφειλόταν στην «ελαφρότητα» με την οποία οι διοικήσεις αντιμετώπιζαν το θέμα… κι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε μιλήσει με μέλος του Δ.Σ το οποίο ήταν αποφασισμένο να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους προκειμένου ν΄αποκατασταθεί η αλήθεια και η βλάβη που είχε υποστεί η τιμή και η υπόληψη του… ότι για τους υπαλλήλους του δήμου που δεν αποστέλλουν αυτά που τους έχουν ζητηθεί υπάρχουν οι Πολιτικοί Προϊστάμενοι… και τέλος ότι στο πρόβλημα των 17 συμπολιτών μας ο δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός.
Ο π. αντιδήμαρχος παιδείας Πάνος Γκόνης, είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα ερχόταν από τα παλιά… ότι η κατάργηση των Επιχειρήσεων έγινε «Δια Νόμου»ότι η απάντηση του δημάρχου ήταν ένα ασύντακτο κείμενο… ότι ευθύνες έχουν και οι δύο δήμαρχοι… ότι το θέμα θα επιλυθεί με την αποστολή όλων των στοιχείων… ότι τα μέλη των Διοικητικών συμβουλίων δεν γίνεται να πληρώνουν για αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου… και ρώτησε τον δήμαρχο γιατί η Νομική υπηρεσία δεν παρίστατο σ΄ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Ο Κώστας Κρητικίδης, είπε ότι οι 17 συνδημότες μας θα πρέπει να έχουν την απόλυτη συμπαράσταση του Δήμου… ότι το θέμα κάποια στιγμή θα προχωρήσει και σε δημοτικούς συμβούλους… ότι είναι απαράδεκτο να έχουν περάσει εννέα χρόνια για μια εκκαθάριση… ότι ΔΕΝ χάνονται τα αρχεία επειδή «κάηκε» ο δίσκος γιατί «τα πάντα» υπάρχουν σε έγγραφα του Δήμου και πρέπει εκεί να αναζητηθούν… κι ότι τέλος τόσο ο κ. Ζορμπάς, όσο και ο κ.Σταθόπουλος έχουν ολιγωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο Σωτήρης Παπαμιχαήλ, αφού επανέλαβε την πλήρη πολιτική, ηθική και επαγγελματική του αλληλεγγύη προς τους 17 συνδημότες μας, είπε ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο του Ελεγκτικού συνεδρίου περιγράφεται όλη η παθογένεια των Ο.Τ.Α… ότι από το 2011 που ζήτησε ο κ.Ζορμπάς τον έλεγχο μέχρι τις 31 – 12 -2018 δεν είχε γίνει καμία ενέργεια… αναρωτήθηκε το γιατί «άνοιξε» ο φάκελος ξανά το μετά από 10 ολόκληρα χρόνια… ότι σύμφωνα με το έγγραφο ο Υπαίτιος για την συντριπτική πλειοψηφία των ελλείψεων είναι η λογίστρια της επιχείρησης κ. Αλεφαντή που αμειβόταν από την ΔΕΒΣΑΠ με δύο μισθούς! Και κατέληξε λέγοντας ότι ήταν εκείνη που παρέσυρε τους αιρετούς!!
Η Ιωάννα Κουτσουρά, είπε ότι όποιος καταγγέλλει θα πρέπει και ν΄αποδείξει τις καταγγελίες … ότι την ενοχλούν όσα αναφέρει το Ελεγκτικό συνέδριο…ότι δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα για την υπεράσπιση της… και κατέληξε ζητώντας να σταλούν τα σχετικά έγγραφα για να «καθαριστούν τα πρόσωπα μας».
Η κ. Μουχτούρη παρατήρησε ότι κάθε φορά που στο δημοτικό συμβούλιο συζητείται θέμα που έχει να κάνει με διαφθορά ο κ.Κρητικίδης «ανατριχιάζει»… κι ότι ο Βασίλης Ζορμπάς όταν δεν διαθέτει επιχειρήματα καταφεύγει στον Λαϊκισμό
Ο Γιάννης Γουργούλης είπε ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα «πέσουν μηνύσεις»… ότι θα αναγκαστούν άνθρωποι να «γίνουν κακοί»… ότι δεν ανέχεται η τοπική κοινωνία να τον θεωρεί «καταχραστή»… ότι είχε προσέλθει για να μάθει το «γιατί» ο δήμος αρνείται να δώσει τα στοιχεία… ότι σε περίπτωση που δεν αποσταλούν θα κινηθεί αρμοδίως… ότι ο δήμος υποχρεούται να διαφυλάττει τα στοιχεία… ότι όλα έχουν ξεκινήσει από το γεγονός ότι στην Επίτροπο δεν έχει αποσταλεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΑΠΑΝΗΣ! και από ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ που ΔΕΝ της δόθηκαν!
Ο κ. Γουργούλης, απευθυνόμενος στον Γιάννη Μυλωνάκη, είπε ότι θα πρέπει να συζητούνται όλα στο Δημοτικό συμβούλιο ελεύθερα και ανοικτά για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη… και τέλος αφού εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τον Γιάννη Σταθόπουλο, υπέβαλε στον δήμαρχο την παραίτηση του από μέλος του Δ.Σ του ΠΑΟΔΑΠ καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει υποβάλει ΠΟΤΕ Ισολογισμό!
Η συζήτηση τέλειωσε με τον Σωτήρη Παπαμιχαήλ να διευκρινίζει ότι πράγματι ΔΕΝ υπήρχαν Ισολογισμοί όταν ανέλαβε… κι ότι επί θητείας του (2014- 2019), συντάχθηκαν για τα έτη 2012, 2013, 2014 και 2015!

Απάντηση