Ευρώπη = «Γη αφιερωμένη στο πυρ».

0
x 00146

Στην αρχαία κι εξωτική αυτή γλώσσα, η λέξη «Ευρώπη» σημαίνει « Γη αφιερωμένη στο πυρ». Θεωρώ εντελώς περιττή  μια  αναφορά στα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων 2500 χρόνων με αποκορύφωμα τους πρόσφατους δύο πολέμους του 20 αιώνα.
Γεννημένος στη λήξη του εμφύλιου και βιώνοντας στην παιδική κι εφηβική ζωή μου τις «πυρηνικές δοκιμές»,  τον ψυχρό πόλεμο και την ανελέητη προπαγάνδα απ΄ όλες τις πλευρές,  οραματιζόμουν μια «κοινή γλώσσα», κάτι σαν την «Εσπεράντο»  και μια «Ευρώπη των λαών» που θα ζούσαν, θα εργάζονταν, θα πρόκοβαν και θα απολάμβαναν τους κόπους τους μέσα σ΄ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης.
Σήμερα, ως πολίτης μιας χώρας που ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, δεν θέλω να σταθώ ούτε σε πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν, ούτε αποδώσω ευθύνες, ούτε να δικαιολογήσω τους «δικούς» μου καταγγέλλοντας τους «άλλους».
Αυτό που θέλω είναι να μοιραστώ μαζί σας, είναι «όσα κατάλαβα» τις τελευταίες ημέρες αναφορικά την «Ένωση» στην οποία ζούμε.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
1)   Στις πρώτες ημέρες της νεόδμητης «οικονομικής ένωσης», ο Γάλλος  πρόεδρος  στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ, είχε περιγράψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ένα γερμανικό άλογο με ένα Γάλλο αναβάτη!».
Τυχερός ο στρατηγός αφού δεν έζησε να δει σήμερα τον εκπρόσωπο του «α λόγου», του κεφαλαίου και των τραπεζών να λοιδορεί και ν’ απαξιώνει τον «σοσιαλιστή» Γάλο πρόεδρο -«Αναβάτη».
Επίσης ο «Αναβάτης» στρατηγός στάθηκε τυχερός γιατί δεν ζει για να δει ότι η Γαλλο-Γερμανική «κινητήριος» δύναμη της «Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» φυλλορροεί.. όπως επίσης δεν είδε το Γερμανικό «ά λογο»  να προτείνει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣμια ελληνική «Προσωρινή έξοδο»  από την ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος «Αναβάτης» να την απορρίπτει, αλλά το Γερμανικό «ά  λογο» να την ΕΠΙΒΑΛΕΙ με τη στήριξη  της πρότασης του από άλλες χώρες – δορυφόρους του σε πείσμα του «Αναβάτη»…

2)Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι από συστάσεως της Ευρωπαϊκής ένωσης, δεν είχαν προβλεφθεί  διαδικασίες «εξόδου» μιας χώρας απ’αυτήν και πόσο μάλλον «αποβολής» με αντίτιμο μια κάποια «ανθρωπιστική βοήθεια» σαν αυτή που δίδεται στους επαίτες των φαναριών ή των «σουπερ μάρκετς».
Σήμερα όμως μάθαμε, ότι για μια χώρα – μέλος και «τιμωρία» υπάρχει, αλλά και «αποβολή» από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι του «α λόγου» και τα «συμφέροντα» που τους «κινούν» κρίνουν ότι από την απόφαση αυτή θα «έχουν κέρδη»…

Βεβαίως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντα επέμεναν και «έσκιζαν τα ρούχα τους» ισχυριζόμενοι ότι η υιοθέτηση του ευρώ από ένα κράτος – μέλος είναι αμετάκλητη.
Τις τελευταίες όμως ημέρες, διαπιστώσαμε ότι η προοπτική μιας  «Εξόδου» για την Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ όχι μόνο ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ αλλά  έτυχε και ΕΥΡΕΙΑΣ υποστήριξης και βεβαίως όλοι γνώριζαν ότι η «ΑΠΟΒΟΛΗ» ενός «κακού μαθητή» αποτελεί το πρώτο σκαλί για μια μόνιμη έξοδο…

3)Τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν επίσης με αδιάψευστο τρόπο, ότι «Η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ» αποτελεί  μια «ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ».
Το Γερμανικό «ά λογο» και οι δορυφόροι του, παρά τις αντιρρήσεις του Γάλλου –«Αναβάτη» ανέλαβε «μονομερή δράση»,  έγραψε στα παλαιότερα των  «πετάλων» του την ΒΑΣΙΚΗ  αρχή της ομοφωνίας που διέπει τις πιο ευαίσθητες περιοχές της λήψης αποφάσεων εντός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  επειδή έκρινε ότι «έτσι το συνέφερε».

Επειδή έκρινε ότι έπρεπε να «μαλώσει», να «τιμωρήσει», να «πειθαναγκάσει» και  να «λοβοτομήσει» το κατ’ εξακολούθηση ανυπάκουο,  αυθάδες, και απροσάρμοστο κράτος –μέλος.

Η γαλλογερμανική ατμομηχανή του τρένου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης «Χάνει λάδια»… τα «κράτη –βαγόνια»  σε κάθε σταθμό «τσεκάρονται»  και «ετσιθελικά αποκόπτονται»… και  η «αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ»αποτελεί ένα ακόμη κείμενο στη συλλογή με τα πιο σύντομα ανέκδοτα.

Στα  Σανσκριτικά, «Ευρώπη» σημαίνει « Γη αφιερωμένη στο πυρ!».
Δεν γνωρίζω Σανσκριτικά και δεν μπορώ να καταλάβω τη βαθύτερη έννοια της ονοματοδοσίας που δόθηκε (προφανώς όχι τυχαία) πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια στην ήπειρο μας από τους κατοίκους μιας τόσο μακρινής χώρας όπως είναι η Ινδία.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, (αέρας, φωτιά, νερό, γη) μπορούν ν΄ αφαιρέσουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά μόνο ένα στοιχείο, το Πυρ, εκτός της «καταστροφής» εμπεριέχει και τον εξαγνισμό!

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής
Δημοσιογράφος –μέλος ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση